Chistul nabothian (chist pe colul uterin) – cauze si simptome

Chistul nabothian este un chist plin cu mucus pe suprafata colului uterin. Iata cum se formeaza, care sunt cauzele, simptomele si cum se trateaza.

Cuprins:

1. Ce este un chist nabothian?
2. Cauze
3. Simptomele chisturilor nabothiene
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Complicatii
7. Prognostic

Ce este un chist nabothian?

Chistul nabothian (sau folicul nabothian) este un chist benign (necanceros) umplut cu mucus, pe suprafata colului uterin. In majoritatea cazurilor, chisturile nabothiene apar atunci cand tesut nou se formeaza pe colul uterin dupa nastere. Acest nou tesut blocheaza deschiderile glandelor nabothiene ale colului uterin, prinzandu-si secretia mucoasa intr-o serie de buzunare minuscule sub piele.

Colul uterin este localizat la capatul inferior al uterului, in partea superioara a vaginului. Chisturile nabothiene au de obicei dimensiuni de la cativa milimetri pana la 4 cm si au aspect galben / alb.

Chisturile nabothiene sunt, de asemenea, numite foliculi nabothieni, chisturi de incluziune epiteliala sau chisturi de retentie mucinoasa. Chisturile nabothiene sunt destul de frecvente. Nu reprezinta o amenintare pentru sanatate si nu sunt un semn de cancer de col uterin.

Cauze

Colul uterin este captusit cu glande si celule care elibereaza mucus. Glandele pot deveni acoperite de un tip de celule cutanate numite epiteliu scuamos. Cand se intampla acest lucru, secretiile se acumuleaza in glandele conectate. Astfel, se formeaza o umflatura neteda, rotunjita pe colul uterin – numita chistul nabothian.

Nasterea si traumatismele fizice ale colului uterin pot cauza chisturi nabothiene la unele femei. In timpul nasterii, excesul de celule cutanate se poate dezvolta si capteaza mucusul, determinand formarea chisturilor. Chisturile cauzate de traumatisme fizice sunt deosebit de frecvente in timpul recuperarii de la cervicita cronica, in care tesutul colului este inflamat.

Factorii de risc pentru chisturile nabothiene

Astfel de chisturi apar mai des daca sunteti gravida sau de varsta fertila. Varsta fertila dureaza de la pubertate pana la debutul menopauzei, care in unele cazuri se poate intampla pana la 40 de ani sau 50 de ani. De asemenea, este posibil sa aveti risc de a dezvolta chisturi similare daca aveti o afectiune numita adenom malign. Aceasta afectiune este un tip de neoplazie care afecteaza productia de mucus in colul uterin si aceste chisturi sunt adesea identice cu chistul nabothian.

Chisturile cervicale pot fi canceroase?

Chisturile cervicale nu sunt canceroase. Chisturile nabothiene sunt atat de comune incat sunt considerate a fi o caracteristica normala a anatomiei cervicale. Este posibil ca medicul sa descopere unul intamplator in timpul unui examen pelvin. Chisturile nabothiene nu provoaca niciun simptom decat daca devin foarte mari.

Simptomele chisturilor nabothiene

Chistul nabothian variaza ca marime de la cativa milimetri pana la 4 centimetri. Aceste chisturi  sunt netede si au o culoare alba sau galbena. Medicul poate observa unul sau mai multe chisturi in timpul unei examinari pelvine de rutina. Aceste chisturi nu provoaca durere, disconfort sau alte simptome, astfel incat este probabil ca medicul sa descopere chistul nabothian prezent in timp ce examineaza colul uterin pentru alte probleme.

Chisturile nabothiene si sarcina

Femeile dezvolta adesea chisturi nabothiene in anii de varsta fertila, dupa nastere si cand trec prin menopauza. Cu toate acestea, chisturile nabothiene sunt mai frecvente la femeile care au nascut. Asta din cauza faptului ca dupa nastere, tesutul nou creste pe colul uterin, care poate bloca glandele nabothiene care captusesc suprafata colului uterin, determinand dezvoltarea chisturilor.

Diagnostic

Un medic poate identifica chistul nabothian in timpul unui examen de rutina pelvin sau de sarcina. Daca un medic identifica un chist nabotian, acesta poate efectua o colposcopie pentru a examina chisturile mai indeaproape. Acest lucru poate determina daca denivelarile sunt chisturi nabothiene sau alte tipuri de chisturi care se pot forma pe colul uterin.

De asemenea, un medic poate efectua o ecografie vaginala, scanare RMN sau tomografie pentru a examina chisturile nabothiene. Daca un medic gaseste un chist nabotian, poate preleva un esantion de tesut de chist pentru a verifica daca acesta nu este un alt tip de chist. Chisturile nabothiene pot parea uneori in asociere cu adenomul malign, care este un tip rar de cancer de col uterin.

Daca femeile au adenom malign, pot prezenta simptome precum:

  • crampe dureroase in timpul menstruatiei;
  • menstruatie prelungita sau mai grea decat de obicei;
  • sangerare in timpul sau dupa actul sexual;
  • secretie vaginala apoasa.

Tratament

Care sunt posibilele tratamente? De obicei nu este necesar niciun tratament. In cazuri rare, un chist poate deveni prea mare si acopera mare parte din col, iar medicul poate recomanda eliminarea lui pentru a evalua starea de sanatate a colului uterin.

Chisturile nabothiene sunt benigne si de obicei nu necesita tratament. In cazuri rare, chisturile pot deveni mari si distorsioneaza forma si dimensiunea colului uterin. Daca este prea mare, poate face o examinare cervicala de rutina dificila sau imposibila. Este important ca medicul sa efectueze o examinare completa a colului uterin in timpul controalelor de rutina.

Interventii chirurgicale si proceduri pentru chistul nabothian

Chisturile nabothiene care au nevoie de tratament pot fi indepartate printr-o excizie sau printr-un proces numit electrocauterizare. In timpul unei excizii, medicul utilizeaza un bisturiu sau o lama pentru a indeparta masa de tesut. In timpul electrocauterizarii, medicul foloseste un curent electric pentru indepartarea chistului. Curentul electric produce caldura, ceea ce determina cauterizarea chistului. In unele cazuri, medicul poate scurge lichidul dintr-un chist.

Medicul poate folosi crioterapia pentru a elimina un chist. In aceasta procedura, medicul foloseste azot lichid pentru a ingheta si pentru a distruge chistul. Aceasta procedura este mai putin invaziva decat excizia sau ablatia.

Chisturile nabothiene se pot rupe?

Chisturile nabothiene sunt pline de mucus si se pot rupe. Daca un chist nabotian se rupe, o persoana poate observa scurgere sau miros neobisnuit din vagin. Daca acest lucru continua, ar trebui sa consulte medicul pentru a verifica exact cauza.

Complicatii

In multe cazuri, chisturile nabotiene nu sunt un motiv de ingrijorare si majoritatea oamenilor nu prezinta niciun simptom. Cu toate acestea, chisturile mari pot bloca uneori colul uterin si ingreuneaza testele de rutina ale colului uterin. Chisturile nabotiene multiple, mari, pot determina extinderea colului uterin.

Chisturile mari pot provoca uneori prolaps genital, desi raportarile despre acestea sunt rare. Prolapsul genital apare atunci cand organele pelvine, cum ar fi uterul, se lasa mai jos decat de obicei. Acest lucru poate provoca disconfort si o senzatie de greutate in zona pelvina.

Prognostic

Daca nu aveti niciun simptom, probabil ca medicul nu va recomanda tratament sau indepartare. Dupa ce medicul a descoperit aceste chisturi, se recomanda controale la medicul ginecolog pentru verificari periodice, pentru a va asigura ca orice chisturi nabotiene care ar putea creste sunt ingrijite inainte de a cauza probleme. Daca chisturile sunt mari sau cauzeaza durere, disconfort sau scurgeri, medicul va poate sugera sa tratati sau sa eliminati chistul nabothian.

Procedurile de indepartare a chistului dureaza de obicei mai putin de o zi si va veti recupera de la aceste proceduri minore in cateva zile sau, cel mult, in cateva saptamani. Nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni chisturile nabothiene. Ele nu prezinta amenintari pentru sanatatea pe termen scurt sau lung. Atat timp cat chisturile nabotiene nu afecteaza capacitatea de a duce o viata normala si nu provoaca dureri sau disconfort la nivelul colului uterin, nu reprezinta o problema.

Daca femeile prezinta simptome incomode de la chisturile nabothiene sau chisturile ingreuneaza examinarile cervicale de rutina, este posibil sa fie nevoie de tratament chirurgical pentru a elimina chisturile.

Referinte:
(1) What to know about nabothian cysts, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327061.php
(2) Nabothian Cyst, link: https://www.healthline.com/health/nabothian-cyst
(3) Nabothian Cysts, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/nabothian-cysts-a-to-z
(4) Nabothian cyst, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001514.htm
(5) Cervical cysts: Can they be cancerous?, link: https://www.mayoclinic.org/cervical-cysts/expert-answers/faq-20058495
(6) Benign / nonneoplastic lesions , link: https://www.pathologyoutlines.com/topic/cervixnabothiancyst.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma