Infectia cu Salmonella – cum apare si cum poate fi tratata salmoneloza

Infectia cu Salmonella este numita si salmoneloza, si se transmite usor prin alimente contaminate, mai ales. Iata care sunt modalitatile de infectare, cum se manifesta si ce implica tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este infectia cu salmonella?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Complicatii
5. Diagnostic
6. Tratament Salmonella
7. Preventie

Ce este infectia cu Salmonella?

Infectia cu Salmonella se dezvolta atunci cand bacterii Salmonella ajung in intestine. Infectia este numita si salmoneloza. Bacteriile Salmonella traiesc de obicei in intestinele animale si umane si sunt eliminate prin fecale. Oamenii devin infectati cel mai frecvent prin apa sau alimente contaminate.

De obicei, persoanele cu infectie cu salmonella nu au simptome. Altii dezvolta diaree, febra si crampe abdominale in 8- 72 de ore. Majoritatea oamenilor sanatosi se recupereaza in cateva zile fara tratament specific. In unele cazuri, diareea asociata cu infectia cu salmonella poate duce la deshidratare severa ce necesita asistenta medicala prompta. De asemenea, pot aparea complicatii care pot pune viata in cazul in care infectia se extinde. Cele mai multe cazuri apar in lunile de vara.

Cauze si factori de risc

Salmonella este contagioasa? Cum se raspandeste infectia cu salmonella? Infectia cu Salmonella este foarte contagioasa. Bacteriile Salmonella traiesc in intestinul animalelor, astfel incat acestea pot infesta carnea, ouale si laptele. Alte alimente, cum ar fi fructele si legumele, pot fi contaminate prin contactul cu materiile fecale din sol sau apa. Bacteriile pot, de asemenea, sa contamineze suprafete, cum ar fi jucarii, robineti de la baie sau manere de la usi etc.

Infectia apare cand bacteriile sunt inghitite. Acest lucru se poate intampla urmatoarele moduri:

  • cand manevrati carnea cruda;
  • consumati alimente crude contaminate sau gatite insuficient;
  • consumati fructe si legume nespalate si contaminate;
  • consumati alimente cumparate contaminate – de la fast food sau restaurante;
  • consum de oua contaminate – crude sau gatite insuficient (in prajituri in care se folosesc oua crude – ca tiramisu, maioneza etc.);
  • consumati apa contaminata;
  • beti lapte crud contaminat;
  • contact cu materii fecale contaminate;
  • contact cu animale infectate si fecale de la animale infectate, mai ales pisici, pesti tropicali si reptile;
  • contact cu gunoi de la animale de ferma;
  • inotati sau va jucati cu apa contaminata – in rauri sau lacuri;
  • calatoriti in strainatate – este una dintre cauzele pentru diareea calatorului.

Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt preparate de oameni care nu se spala pe maini bine dupa ce au folosit toaleta sau au schimbat scutecul. De asemenea, infectia poate aparea daca atingeti ceva contaminat, inclusiv animale de companie, in special pasari si reptile si apoi duceti mana la gura.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de infectie cu salmonela includ activitati care va expun riscului de contact mai strans cu bacteriile si problemele de sanatate care va pot slabi rezistenta la infectie in general. Astfel, factorii de risc sunt:

  • detinerea unui animal de companie – mai ales pasari si reptile;
  • afectiuni gastrointestinale;
  • probleme cu imunitatea – afectiuni care reduc imunitatea sau medicamente care slabesc sistemul imunitar;
  • afectiuni medicale sau medicamente – antiacide, boala inflamatorie intestinala, antibioticele.

Simptome

Exista mii de subtipuri de bacterii Salmonella, dar doar aproximativ 12 imbolnavesc oamenii, de obicei cu gastroenterita – salmonella simptome. Semnele si simptomele gastroenteritei induse de salmonella includ:

  • crampe stomacale;
  • frisoane;
  • diaree;
  • greata;
  • febra;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • ameteli;
  • scaun cu sange.

Unii oameni experimenteaza dureri articulare – artrita reactiva. Oricare dintre simptome poate sa apara la 8 -72 de ore de la patrunderea in organism a bacteriilor.

Complicatii

Infectia cu Salmonella nu pune in pericol viata. Cu toate acestea, la anumite persoane – in special sugarii si copiii mici – salmonella la copii, adultii in varsta, cei care au beneficiat de un transplant, femeile insarcinate (salmonella in sarcina) si persoanele cu sistem imunitar slabit – dezvoltarea complicatiilor poate fi periculoasa.

Complicatiile pot include:

  • Deshidratare – Daca nu consumati suficiente lichide pentru a inlocui lichidele pierdute prin diaree, poate aparea deshidratarea. Semnele de avertizare includ: scaderea productiei de urina, gura si limba uscata, ochi afundati in orbite, productie redusa de lacrimi etc.
  • Bacteriemie – Daca infectia cu salmonella intra in fluxul sangvin (bacteremia), aceasta poate infecta tesuturile din intregul corp, inclusiv: tesuturile din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita), captuseala inimii sau a valvelor (endocardita), oasele sau maduva oaselor (osteomielita), peretii vaselor de sange, mai ales daca ati avut o grefa vasculara.
  • Artrita reactiva – Persoanele care au avut salmonella au un risc mai mare de a dezvolta artrita reactiva. Cunoscuta si sub denumirea de sindrom Reiter, artrita reactiva provoaca de obicei iritatii ale ochilor, dureri la urinare si articulatii dureroase.

Diagnostic

Cum este diagnosticata infectia cu salmonella si ce analize se fac pentru salmonella? Pentru a obtine un diagnostic, trebuie sa va adresati medicului. Se va testa o proba de materii fecale.

Trebuie sa va prezentati la medic daca infectia produce simptome de deshidratare sau daca provoaca:

  • febra;
  • dureri abdominale severe;
  • diaree cu sange.

Tratament salmonella

Scopul tratamentului este prevenirea deshidratarii. Discutati cu medicul despre cat de multe lichide trebuie sa beti in fiecare zi si care lichide sunt cele mai bune pentru tine. De asemenea, poate fi necesar sa consumi o solutie de rehidratare orala (ORS). Aceasta contine un echilibru de apa, sare si zahar pentru a inlocui fluidele corpului. Este posibil sa aveti nevoie si de fluide intravenoase (IV) daca va deshidratati.

Deoarece infectia cu salmonella poate duce la deshidratare, tratamentul se concentreaza pe inlocuirea fluidelor si a electrolitilor. Cazurile severe pot necesita spitalizare si lichide administrate intravenos. In plus, medicul va poate recomanda:

  • antidiareice – Medicamente precum loperamida (Imodium) pot ajuta la ameliorarea crampelor, dar pot prelungi si diareea asociata cu infectia cu salmonella.
  • antibiotice – Acestea pot sa nu ajute in gastroenterita necomplicata. Medicul le poate prescrie daca simptomele sunt severe sau daca bacteriile au intrat sau ar putea intra in fluxul sangvin. Utilizarea antibioticelor poate duce la rezistenta la antibiotice si riscul de revenire a infectiei. Daca medicul suspecteaza ca bacteriile salmonella au intrat in circulatia sangvina sau daca aveti un caz sever sau sistem imunitar compromis, acesta poate prescrie antibiotice pentru a distruge bacteriile. Antibioticele nu sunt utile in cazuri necomplicate. De fapt, antibioticele pot prelungi perioada in care transportati bacteriile si puteti infecta alte persoane, si pot creste riscul de recidiva.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Infectia cu Salmonella dureaza de obicei intre 4 – 7 zile si se imbunatateste fara tratament. Nu luati medicamente pentru a opri diareea. Aceasta poate face ca infectia sa dureze mai mult. Chiar daca nu aveti nevoie de ingrijiri medicale pentru infectia cu salmonella, trebuie sa aveti grija sa nu va deshidratati, o problema frecventa in caz de diaree si varsaturi. Adultii ar trebui sa consume suficienta apa. Pentru copii, puteti utiliza o solutie de rehidratare orala, la indicatiile medicului. Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar de multe ori, fara tratament, dupa o saptamana.

Ca tratament naturist salmonella se poate recomanda ceai de menta, ceai de urzica sau ceaiuri antidiareice pentru a reduce diareea si pentru a preveni deshidratarea.

Cat timp este contagioasa salmoneloza?

Simptomele de salmoneloza dureaza de obicei aproximativ 4-7 zile. O persoana poate inca transmite bacteriile timp de cateva saptamani dupa ce simptomele se estompeaza si chiar mai multe luni mai tarziu. Studiile sugereaza ca aproximativ 1% dintre adulti si 5 % dintre bebelusii care contracteaza Salmonella au inca urme de bacterii in scaunul lor timp de un an sau mai mult.

Majoritatea bacteriilor Salmonella traiesc pe suprafete uscate pana la 4 ore inainte de a nu mai fi infectioase. Rata de supravietuire a Salmonella depinde si de specia sa. Un studiu din 2003 a descoperit ca Salmonella enteritidis poate supravietui timp de 4 zile in cantitati suficient de mari pentru a duce in continuare la boala.

Preventie

Iata cateva masuri pentru a preveni infectia cu salmonella:

  • Evitati contactul cu persoanele care prezinta simptome de gastroenterita.
  • Spalati-va si uscati-va bine mainile dupa ce mergeti la toaleta, dupa ce puneti mana pe animale, schimbati scutecele sau curatati urme de varsaturi sau diaree, si inainte de a manca sau de a bea. Daca nu sunt disponibile instalatii de spalare a mainilor, utilizati un gel pe baza de alcool. Spalarea temeinica a mainilor va poate ajuta sa preveniti transferul bacteriilor cu salmonella la gura sau la orice aliment pe care il pregatiti.

Prepararea alimentelor

De asemenea, puteti avea grija sa evitati raspandirea bacteriilor catre altii. Metodele preventive sunt deosebit de importante atunci cand pregatiti alimente sau asigurati ingrijiri pentru sugari, adulti in varsta si persoane cu sisteme imunitare slabite. Asigurati-va ca gatiti bine mancarea si refrigerati sau congelati prompt alimentele.

  • Carnea cruda, in special pasarile de curte, poate contine bacterii Salmonella. Mentineti alimentele crude separat de cele preparate si gata de consum (de exemplu legume) pentru a preveni contaminarea incrucisata.
  • Pastrati carnea cruda separata de alimente gata de consum inclusiv in frigider si folositi cutii si cutite/tocatoare separate pentru alimente de origine animala crude si alimente gata de consum.
  • Pastrati mancarea rece la temperaturi sub 5 ° C si mancarea calda peste 60 ° C.
  • Gatiti bine carnea si pasarile de curte pana la o temperatura de 75 ° C sau pana cand sucurile din carne care se scurg sunt limpezi si nu sunt roz.
  • Nu folositi oua murdare sau crapate.
  • Aveti grija cand selectati, pregatiti si mancati alimente cu risc ridicat, cum ar fi oua crude sau incomplet fierte, lapte nepasteurizat si carne gatita insuficient.
  • Nu asezati niciodata mancarea gatita pe o farfurie nespalata care a tinut anterior carne cruda.
  • Evitati sa mancati oua crude.

Prevenirea infectiei cand calatoriti

Cand calatoriti in tari in curs de dezvoltare, in special in Asia, insulele Pacificului, Africa, Orientul Mijlociu si America Centrala si de Sud, ar trebui sa evitati:

  • salate de fructe proaspete;
  • fructe de mare crude, inclusiv crustacee;
  • oua crude;
  • carne cruda;
  • lapte si produse lactate nepasteurizate (inclusiv inghetata);
  • gheata in bauturi si cuburi de gheata aromate.

Folositi apa imbuteliata sau dezinfectati apa (prin fierbere, tratament chimic sau sisteme de purificare) pentru baut si spalatul dintilor.

Exista un vaccin pentru Salmonella?

Nu exista vaccinuri care sa protejeze impotriva majoritatii tipurilor de Salmonella. Cu toate acestea, un vaccin tifoidic este disponibil pentru cei care calatoresc si poate oferi o anumita protectie. Consultati medicul cu cel putin 2 luni inainte de plecare pentru a vedea daca sunt recomandate vaccinari sau medicamente.

Referinte:
(1) Salmonella infection, link: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/S_T/Salmonella-infection
(2) Salmonella infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329
(3) Salmonella infection (salmonellosis),link: http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/14/33/124/Salmonella-infection-salmonellosis
(4) What Is Salmonella?, link: https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-salmonella
(5) Cross-contamination and recontamination by Salmonella in foods: A review, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996911006260
(6) Salmonella prevention, link: https://www.cdc.gov/salmonella/general/prevention.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma