Hrisca – beneficii si utilizari

Iata ce nutrienti se gasesc in hrisca, beneficii pentru sanatate, posibile reactii adverse si recomandari de consum.

Cuprins:

1. Ce este hrisca?
2. Beneficii hrisca
3. Posibile reactii adverse
4. Recomandari de consum

Ce este hrisca?

Hrisca face parte din categoria pseudocerealelor, alaturi de quinoa sau amaranth. Nu contine gluten. In schimb, este bogata in nutrienti. Contine proteine, fibre, vitamine, minerale. Nu numai ca serveste ca un inlocuitor pentru produsele din cereale, dar ofera si o aroma bogata, usor de nuca.

Ce contine hrisca? Are un profil nutritional impresionant, fiind bogata in aminoacizi esentiali, vitamine si minerale cheie. Carbohidratii sunt principala componenta din acest aliment. 100 g hrisca cruda contine cam 300 calorii, 13 g proteine, 70 g carbohidrati, 10 g fibre, 3 g grasimi. Are un indice glicemic scazut spre mediu. Fibrele sunt concentrate in coaja, care este pastrata la obtinerea fainii, oferind aroma unica. Continutul de proteine nu este foarte mare. Insa, ca proteina vegetala fara gluten, aceasta pseudocereala este o optiune pentru vegani, vegetarieni si pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten. Contine si o serie de vitamine si minerale, ca vitaminele B, mangan, cupru, magneziu, fier, fosfor.

De asemenea, este bogata in fitonutrienti care sustin sanatatea, inclusiv taninuri si flavonoide, cum ar fi quercetina si rutina.

Beneficii hrisca

Iata cateva dintre beneficiile consumului de hrisca:

Poate imbunatati digestia

Datorita fibrelor pe care le contine, hrisca poate imbunatati sanatatea digestiva. Ajuta alimentele sa se deplaseze prin tractul digestiv pentru a sustine tranzitul. Fibrele permit miscari regulate ale intestinului si reduc probabilitatea de a experimenta probleme precum constipatia. O dieta bogata in fibre va va proteja cu siguranta sanatatea digestiva.

De asemenea, acest aliment poate ameliora simptomele celor cu sensibilitate la gluten non-celiaca, precum dureri abdominale, balonare si disconfort gastric, atunci cand este folosita ca inlocuitor pentru produsele cu gluten. In plus, fibrele din acest aliment actioneaza ca un prebiotic in tractul digestiv, sustinand sanatatea digestiva.

Hrisca pura are, de asemenea, un continut scazut de elemente FODMAP, care sunt tipuri de carbohidrati ce pot exacerba problemele digestive in cazul anumitor persoane. Nutritionistii recomanda frecvent o dieta cu un continut scazut de elemente FODMAP pentru persoanele care au sindrom de colon iritabil.

Nu contine gluten

Hrisca seamana cu orzul ca gust, aspect si textura, dar este o optiune sigura pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten. Furnizeaza organismului fibre, proteine si alti nutrienti fara a irita in caz de boala celiaca sau sensibilitatea la gluten.

Efect antioxidant si antiinflamator

Rutina este unul dintre fitonutrientii care se gasesc in hrisca cruda si protejeaza impotriva radicalilor liberi, inhiband peroxidarea lipidelor. Rutina protejeaza, de asemenea, impotriva daunelor ADN-ului induse de radicalii liberi. S-a observat ca hrisca are o activitate antioxidanta mai mare decat orzul, ovazul, graul si secara. De asemenea, poate avea efect antiinflamator. Poate reduce semnificativ nivelurile circulante de citokine proinflamatorii in cazul celor cu sensibilitate la gluten non-celiaca.

Poate sustine sanatatea inimii

Hrisca poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii. Poate ajuta la scaderea nivelului de inflamatie, protejand astfel inima. Contine rutina, un fitonutrient care joaca un rol important in sanatatea cardiovasculara. Rutina sustine vasele de sange, in timp ce quercetina, un alt fitonutrient, ajuta la reducerea inflamatiei. Studiile indica faptul ca persoanele care consuma in mod regulat produse din hrisca au niveluri mai scazute de colesterol, trigliceride si glucoza din sange.

Poate reduce riscul de diabet

Hrisca are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca acei carbohidrati pe care ii contine sunt absorbiti lent in sange. Combate dezechilibrele zaharului din sange care pot provoca inflamatii. Poate ajuta la imbunatatirea controlului zaharului din sange si rezistentei la insulina. Acest aliment este bogat in nutrienti, cum ar fi proteine, fibre si flavonoide. Se pare ca acestia pot ajuta persoanele cu diabet de tip 2 sa gestioneze aceasta afectiune prin imbunatatirea rezistentei la insulina. Organismului ii ia mai mult sa descompuna carbohidratii complecsi decat carbohidratii simpli. Acest lucru incetineste digestia si ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil pentru mai mult timp.

Ofera satietate

Hrisca este, de asemenea, o optiune buna pentru gestionarea greutatii. Ofera satietate si astfel poate preveni consumul alimentar excesiv. Alimentele care cresc satietatea pot compensa senzatia de foame pentru perioade mai lungi si pot reduce numarul total de calorii pe care o persoana le consuma pe parcursul unei zile. De asemenea, contine proteine, esentiale pentru gestionarea greutatii.

Posibile reactii adverse

Alergia la hrisca este in genera rara. Insa, in anumite cazuri poate sa apara. Simptomele alergiei la hrisca pot include urticarie, umflarea limbii si a buzelor si dificultati de respiratie. Un fenomen cunoscut sub numele de reactivitate incrucisata alergica face ca aceasta alergie sa fie mai frecventa la cei care deja sunt alergici la latex sau orez. In general, insa, acest aliment este sigur si nu ar trebui sa provoace efecte secundare daca este consumat cu moderatie.

Recomandari de consum hrisca

Hrisca poate fi cumparata sub forma de boabe intregi – hrisca cruda sau hrisca coapta, dar si sub forma de fulgi, paste de hrisca sau faina. Are o aroma de nuci, pamantoasaca. Aroma este mai intensa decat a cerealelor populare, ca greu sau orez, dar textura si consistenta sunt destul de asemanatoare. De asemenea, varianta cruda are un gust mai bland decat varianta coapta. Nu contine gluten si poate fi folosita ca inlocuitor pentru grau, orz sau secara.

Este un ingredient care poate fi folosit in aproape orice fel de mancare, de la sarat la dulce. De regula, poate fi preparata ca orice tip de cereale, folosind aceleasi metode de gatit. Mai intai se clatesc bine boabele si se combina cu apa in raport 2:1, adica 2 cani de apa la o cana de hrisca. Se fierbe la foc mic aproximativ 20 minute, verificand textura lor. Boabele pot fi lasate inainte de fierbere la inmuiat (1-6 ore sau peste noapte), pentru a reduce continutul de antinutrienti ce pot bloca anumite minerale si vitamine. Hrisca poate fi gatita la fel ca orezul sau lintea, sau poate fi adaugata in supe, tocanite, salate etc.

Fulgii de hrisca pot fi folositi pentru terci, la fel ca fulgii de ovaz. De asemenea, pot fi folositi in lapte, iaurt etc. Faina de hrisca poate fi folosita pentru clatite, briose, paine etc. Retineti insa ca proportiile trebuie ajustate, deoarece continutul ridicat de fibre din hrisca poate face ca produsele coapte (briose, prajituri, paine etc.) sa iasa aspre sau mai uscate. Pentru a obtine textura potrivita, urmati o reteta care necesita in mod special faina de hrisca.

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma