Hiponatremia (intoxicatia cu apa) – cauze, simptome, tratament

Hiponatremia este o afectiune in care nivelul de sodiu din sange este mai mic decat in mod normal. Aflati mai multe despre intoxicatia cu apa din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hiponatremia?
  2. Cum se manifesta hiponatremia?
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru hiponatremie
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este hiponatremia?

Hiponatremia apare atunci cand concentratia de sodiu din sange (sodiu seric) este anormal de scazuta. Sodiul este un electrolit si ajuta la reglarea cantitatii de apa din interiorul si din jurul celulelor.

Exista unul sau mai multi factori – de la o afectiune de baza pana la consumul prea mare de apa – care determina diluarea sodiului din organism. Cand se intampla acest lucru, nivelul apei din corp creste, iar celulele incep sa se umfle. Aceasta umflare poate provoca multe probleme de sanatate. Unele dintre acestea pot fi usoare, in timp ce altele pot pune viata in pericol.

Tratamentul pentru hiponatremie are drept scop abordarea starii de baza. In functie de cauza hiponatremiei, poate fi necesara reducerea cantitatii de lichide. In alte cazuri de hiponatremie, poate fi nevoie de solutii si medicamente cu electroliti administrate intravenos.

Cum se manifesta hiponatremia?

Semnele si simptomele hiponatremiei pot fi:

  • Greata si varsaturi
  • Durere de cap
  • Confuzie
  • Pierderea energiei, stare de somnolenta si oboseala
  • Neliniste si iritabilitate
  • Slabiciune musculara, spasme sau crampe
  • Convulsii
  • Coma

Cand se recomanda vizita la medic

Hiponatremia severa poate provoca semne si simptome grave, cum ar fi greata si varsaturi, confuzie, convulsii sau pierderea cunostintei. In acest caz, pacientul trebuie sa solicite ingrijiri medicale de urgenta.

Adresati-va medicului daca stiti ca aveti risc de hiponatremie si dezvoltati simptome precum greata, dureri de cap, crampe sau slabiciune. In functie de amploarea si durata acestor semne si simptome, medicul va poate recomanda sa solicitati asistenta medicala imediata.

Cauze si factori de risc

Sodiul joaca un rol cheie in organism. Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, sustine activitatea nervilor si muschilor si regleaza echilibrul fluidelor corpului.

Un nivel normal de sodiu din sange este cuprins intre 135 si 145 mEq / L. Hiponatremia apare atunci cand sodiul din sange scade sub 135 mEq / L.

Hiponatremia poate fi provocata de o multime de afectiuni, medicamente, dar si de stilul de viata al pacientului:

Anumite medicamente

Unele medicamente, cum ar fi diureticele, antidepresivele si analgezicele, pot influenta procesele hormonale si renale normale care mentin concentratiile de sodiu in intervalul normal sanatos.

Probleme cardiace, renale si hepatice

Insuficienta cardiaca congestiva si anumite boli care afecteaza rinichii sau ficatul pot determina acumularea de lichide in corp. Acest lucru dilueaza sodiul din corp, scazand nivelul total al acestui electrolit.

Sindromul de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH)

Aceasta afectiune este caracterizata de productia unor niveluri ridicate de hormoni anti-diuretici (ADH), determinand corpul sa retina apa in loc sa o elimine normal prin urina.

Varsaturi sau diaree cronice, severe si alte cauze de deshidratare

Din cauza deshidratarii, corpul pierde electroliti, cum ar fi sodiul, si, de asemenea, creste nivelul ADH.

Consumul mare de apa

Consumul unor cantitati excesive de apa poate provoca un nivel scazut de sodiu prin faptul ca rinichii sunt depasiti de situatie in procesul de eliminare a apei din corp. Oamenii pierd sodiu prin transpiratie. De aceea, incep sa bea prea multa apa in timpul activitatilor intense, cum ar fi maratoanele si triatloanele, si astfel ajung sa-si dilueze si continutul de sodiu din sange.

Modificari hormonale

Insuficienta glandelor suprarenale (boala Addison) afecteaza capacitatea glandelor suprarenale de a produce hormoni care ajuta la mentinerea echilibrului sodiului, potasiului si apei in organism. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot provoca, de asemenea, un nivel scazut de sodiu in sange.

Consumul de ecstasy

Aceasta amfetamina poate provoca forme severe si chiar letale de hiponatremie.

Factori de risc

Urmatorii factori va pot creste riscul de hiponatremie:

Varsta

Adultii mai in varsta pot avea mai multi factori care provoaca hiponatremie, cum ar fi modificarile cauzate de varsta, administrarea de anumite medicamente si riscul mai mare de a dezvolta o boala cronica grava care modifica echilibrul de sodiu al organismului.

Anumite medicamente

Medicamentele care pot produce hiponatremie sunt diureticele tiazidice, unele antidepresive, dar si analgezicele. In plus, pastilele de Ecstasy au provocat cazuri fatale de hiponatremie.

Afectiuni care scad eliminarea apei din corp

Afectiunile medicale care pot creste riscul de hiponatremie sunt bolile de rinichi, sindromul de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH) si insuficienta cardiaca, printre altele.

Activitati fizice intense

Persoanele care beau prea multa apa in timp ce participa la maratoane, ultramaratoane, triatloane si alte activitati de mare intensitate pe distante lungi prezinta un risc crescut de a dezvolta hiponatremie.

Diagnostic

Analizele de sange pot fi realizate pentru a detecta nivelurile scazute de sodiu. Chiar daca pacientul nu are simptome de hiponatremie, medicul poate recomanda un profil metabolic bazal. Acest test analizeaza cantitatile de electroliti si minerale din sange. Profilul metabolic bazal poate identifica un nivel scazut al sodiului in sange la persoanele fara simptome.

Sodiu seric scazut – analize de urina

Daca nivelul de sodiu din sange este anormal, specialistul va efectua un test de urina pentru a verifica nivelul sodiului din urina. Rezultatele acestui test il vor ajuta pe medic sa descopere cauza scaderii nivelului de sodiu din sange:

  • Daca nivelul de sodiu din sange este scazut, dar nivelul de sodiu din urina este ridicat, corpul pierde prea mult sodiu.
  • Daca nivelul de sodiu este scazut atat in sange, cat si in urina, inseamna ca organismul nu primeste suficient sodiu. De asemenea, poate fi prea multa apa in corp.

Metode de tratament pentru hiponatremie

Tratamentul pentru hiponatremie depinde de cauza principala si de gravitatea simptomelor. Daca simptomele sunt usoare, medicul face mici ajustari in cadrul terapiei pentru a corecta problema. Mai precis, va restrictiona aportul de apa, va modifica medicamentele si va elimina sau trata cauzele problemei. Terapia poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Pe termen scurt, specialistii recomanda reducerea consumului de apa, oprirea anumitor tratamente medicamentoase si abordarea problemei de baza. Pe termen lung, pot propune continuarea tratamentelor pe termen scurt si adaugarea de sare in alimentatie sau prescrierea de medicamente mai noi.

Tipuri de remedii

Persoanele cu hiponatremie moderata sau grava necesita evaluare si tratament medical amanuntit, de obicei in spital. Pacientii aflati in cea mai grea situatie sunt tratati cu sodiu intravenos. In plus, li se limiteaza consumul de apa. Anumite medicamente mai noi, cum ar fi tolvaptan, pot fi utilizate pentru corectarea nivelului de sodiu din sange.

Tratamentul pentru corectarea oricaror probleme medicale subiacente – cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva (afectiune cauzata de acumularea de lichid in organism din cauza unei inimi slabite) – este, de asemenea, utilizat pentru a imbunatati hiponatremia.

Complicatii

In cazul pacientilor cu hiponatremie cronica, nivelurile de sodiu se reduc treptat de-a lungul a 48 de ore sau chiar mai mult – iar simptomele si complicatiile sunt de obicei mai moderate.

In cazul hiponatremiei acute, nivelurile de sodiu scad rapid – provocand efecte potential periculoase, cum ar fi umflarea rapida a creierului, care poate duce la coma si moarte.

Femeile aflate in premenopauza par sa prezinte cel mai mare risc de afectare a creierului cauzata de hiponatremie. Acest lucru poate fi legat de efectul hormonilor sexuali ai femeilor asupra capacitatii organismului de a echilibra nivelurile de sodiu.

Prevenire

Urmatoarele masuri va pot ajuta sa preveniti hiponatremia:

Tratati afectiunile asociate

Tratarea afectiunilor care contribuie la hiponatremie, cum ar fi insuficienta glandelor suprarenale, poate ajuta la prevenirea hiponatremiei.

Invatati sa recunoasteti semnele hiponatremiei

Daca aveti o afectiune care va creste riscul de hiponatremie sau luati medicamente diuretice, fiti constienti de semnele si simptomele nivelului scazut de sodiu din sange. Discutati intotdeauna cu medicul despre riscurile administrarii unui nou medicament.

Luati masuri de precautie in timpul activitatilor extrem de intense

Sportivii ar trebui sa bea atat de multe lichide pe cat pierd prin transpiratie in timpul unei competitii. Senzatia de sete le arata, in general, cata apa sau alte lichide ar trebui sa bea.

Incercati bauturile dedicate sportivilor in timpul activitatilor solicitante

Discutati cu medicul despre bauturile care contin electroliti special concepute pentru sportivi atunci cand participati la evenimente de anduranta, cum ar fi maratoane, triatloane si alte activitati solicitante.

Beti apa cu masura

Consumul de apa este vital pentru sanatate, iar specialistii recomanda un consum adecvat de lichide. Insa nu trebuie sa exagerati. Senzatia de sete si culoarea urinei ne arata de obicei cata apa ar trebui sa bem. Daca nu va este sete, iar urina are o culoare galben pal, cel mai probabil ati consumat suficienta apa.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711
  2. https://www.healthline.com/health/hyponatremia
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17762-hyponatremia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma