Gripa porcina de tip A/H1N1 este o afectiune respiratorie cunoscuta drept o problema globala de sanatate. Iata care sunt simptomele si ce tratament exista.

Cuprins:

1. Ce este gripa porcina?
2. Metode de transmitere
3. Factori de risc
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Preventie
7. Vaccinul pentru gripa porcina
8. Preventie

Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este numita si gripa tip A (H1N1) sau gripa mexicana, fiind o afectiune respiratorie care apare in mod normal la porci, dar care poate trece si la oameni in anumite cazuri, se pare ca din cauza unor mutatii, fiind diferita de gripa sezoniera si gripa aviara.

Gripa porcina este o boala care a fost recunoscuta ca o problema globala importanta de sanatate. Se crede ca este vorba de o mutatie – mai precis, o rearanjare a patru tulpini cunoscute de subtip H1N1 ale virusului gripal A. Transmiterea virusului de la porci la om nu este obisnuita si nu duce intotdeauna la gripa la oameni, adesea rezultand doar producerea de anticorpi in sange.

Acest tip de gripa a evoluat drept o pandemie recent, in anul 2009.

Ce este o pandemie?

Pandemiile sunt boli contagioase care afecteaza oamenii in intreaga lume sau pe mai multe continente in acelasi timp. Este astfel o epidemie care afecteaza o arie geografica larga. O pandemie cunoscuta a fost pandemia de gripa spaniola din 1918, cauzata de un subtip H1N1 al virusului gripal, care s-a raspandit in multe parti ale lumii, infectand aproximativ jumatate din populatia lumii la acel moment si ucidand milioane de persoane. Acest virus a reaparut apoi in 1976, cand a fost semnalat cazul unui soldat american ce a murit din cauza infectarii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat pandemia H1N1 in august 2010. De atunci, virusul H1N1 a fost cunoscut ca un virus normal al gripei umane.

Metode de transmitere

Virusul nu se transmite de la porc la om in mod normal, dar se pare ca acesta a suferit o mutatie in ARN, ceea ce permite raspandirea infectiei catre celulele umane.

Transmiterea este de la persoana la persoana, similara cu transmiterea gripei sezoniere. Oamenii devin infectati atunci cand inspira picaturile produse atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. De asemenea, se poate infecta daca intra in contact cu suprafete contaminate, cum ar fi manerele usilor, si chiar prin contactul cu mainile altor persoane care sunt contaminate cu virusul si au secretii sau picaturi de saliva pe maini. Virusul poate supravietui in mediul inconjurator timp de pana la 8 ore.

Gripa este transmisa astfel, in principal, in doua moduri.

Transmitere prin picaturi de saliva si secretii

Gripa se raspandeste prin inhalarea picaturilor care sunt expulzate atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Cei expusi in zona afectata de tuse sau stranutul unei persoane infectate (pana la 2 metri) prezinta un risc ridicat de infectie.

Transmitere prin contact

Saliva sau secretiile nazale de la persoanele infectate se pot raspandi prin contactul cu mana sau cu  unele obiecte, cum ar fi manere de usa, mobilier, tacamuri etc. Cu toate acestea, virusul gripal nu poate infecta oamenii pur si simplu prin contactul cu pielea. Infectarea se produce cand persoana isi atinge gura, mucoasa nasului sau ochii cu mana dupa ce a atins secretii sau picaturi de saliva. Deci, spalarea frecventa a mainilor va reduce riscul transmiterii virusului.

Sunt 3 tipuri diferite de tulpini de virus influenza ce afecteaza oamenii – A, B si C. Tulpinile A si B sunt mai grave decat C. Gripa porcina este cauzata de tulpini C si A, cunoscute ca H1N1, H1N2, H2N3, H3N1, H3N2.

Factori de risc

Gripa porcina este cauzata de o tulpina de virus gripal care, de obicei, infecteaza doar porcii. Nu se transmite prin consumul de carne de porc bine gatita.

Factorii de risc pentru dezvoltarea gripei porcine sunt aceiasi ca si pentru orice alta tulpina a gripei. Riscul este mai mare daca petreceti timp intr-o zona cu un numar mare de persoane infectate cu gripa porcina. Unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta complicatii daca sunt infectati cu gripa porcina. Aceste grupuri includ:

  • adulti peste 65 de ani – gripa la varstnici poate cauza mai des complicatii;
  • copii sub 5 ani;
  • adultii tineri si copiii sub 19 ani care primesc terapie cu aspirina pe termen lung;
  • persoanele cu sistem imunitar compromis (din cauza unei boli cum ar fi SIDA);
  • femeile insarcinate;
  • persoanele cu boli cronice, cum ar fi astmul, bolile cardiace, diabetul zaharat sau boala neuromusculara.

Simptome

Deoarece simptomele gripei porcine sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, gripa porcina la om nu este deseori detectata. Daca se gaseste, este in mod normal in timpul monitorizarii gripei sezoniere.

Semnele si simptomele gripei porcine sunt similare cu cele ale infectiilor cauzate de alte tulpini de gripa si pot include:

  • febra;
  • frisoane;
  • tuse;
  • durere de gat;
  • nas infundat;
  • cefalee;
  • dureri musculare;
  • oboseala etc.

Mai putin frecvent, o persoana cu gripa porcina poate prezenta varsaturi si diaree. Uneori, gripa porcina poate fi asimptomatica (pana la 2% dintre cazuri).

Simptomele de gripa se dezvolta dupa aproximativ 1-4 zile dupa ce ati fost expus la virus, desi poate fi de pana la 7 zile (perioada de incubatie).

Diagnostic

Se recomanda un consult medical daca aveti simptome de gripa porcina. Pentru a diagnostica gripa porcina, medicul va preleva probe din interiorul nasului sau gurii cu un tampon si va trimite tamponul pentru testare. Nu este necesar un test de sange pentru diagnostic, desi uneori medicul poate sugera teste de sange pentru a exclude orice alta forma de infectie, in afara de gripa porcina.

Masuri de tratament

Daca intrati in contact cu o persoana diagnosticata cu gripa H1N1 sau prezentati simptome asemanatoare gripei, asa cum a fost descris mai sus, trebuie sa ramaneri la domiciliu si sa evitati contactul cu alte persoane timp de cel putin 7 zile sau pana cand simptomele s-au redus. Trebuie sa va concentrati asupra ameliorarii simptomelor si prevenirii raspandirii H1N1 la alte persoane. Socilitati telefonic medicul de familie pentru a beneficia de sfaturi, recomandari si indicatii de tratament. Puteti lua medicamente pentru ameliorarea simptomelor si asigurati-va ca beti suficiente lichide. Nu se administreaza aspirina persoanelor sub 18 ani, deoarece aceasta poate cauza o interactiune cu virusul gripal si poate duce la afectarea nervilor.

Doua medicamente antivirale sunt recomandate pentru tratarea gripei porcine: medicamentele pe cale orala oseltamivir (Tamiflu) si zanamivir (Relenza). Deoarece virusurile gripale pot dezvolta rezistenta la aceste medicamente, acestea sunt adesea indicate doar persoanelor care prezinta un risc ridicat de complicatii din cauza gripei.

Cazurile severe de gripa porcina pot fi fatale. Cele mai multe cazuri fatale apar la cei cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi HIV sau SIDA. Majoritatea persoanelor cu gripa porcina se recupereaza bine si nu este afectata speranta de viata.

Sfaturi:

  • Evitati contactul cu alte persoane pentru a preveni raspandirea virusului si evitati contactul cu persoane bolnave.
  • Odihniti-va si beti suficiente lichide.
  • Folositi masca chirurgicala pentru a reduce riscul de raspandire a virusului.
  • Daca medicul nu poate veni la domiciliu pentru consult, in drum catre cabinet nu folositi transportul in comun, evitati contactul cu alte persoane apropiat si folositi o masca chirurgicala.

Vaccinul pentru gripa porcina

In urma pandemiei de gripa porcina din 2009 si 2010, a fost introdus un vaccin pentru a proteja oamenii impotriva tulpinii H1N1 a gripei porcine. Vaccinul de specialitate a fost inlocuit cu vaccinuri de gripa sezoniera mai generale. Uniunea Europeana a aprobat in 2009 3 forme de vaccin impotriva gripei pandemice: Focetria (Novartis), Pandemrix (GSK) si Celvapan (Baxter International).

Exista vaccinurile antigripale trivalente ce protejeaza impotriva virusului gripal A/H1N1, un virus gripal A/H3N2 si un virus gripal B. De asemenea, exista si vaccinurile antigripale tetravalente, care asigura protectie si impotriva unui virus B suplimentar – VaxigripTetra, cu virus inactivat.

Se crede ca vaccinul impotriva gripei este eficient in prevenirea simptomelor bolii, diminuarea efectelor gripei si prevenirea decesului la cei care devin infectati cu virusul gripal dupa vaccinare. Cu toate acestea, vaccinarile impotriva gripei nu ofera o imunitate perfecta si este posibil sa se contracteze gripa. Este intotdeauna important sa aveti grija pentru a evita infectarea.

Preventie

Cel mai bun mod de a preveni gripa porcina este imunizarea anuala impotriva gripei. Deoarece nu exista niciun remediu cunoscut, se pot lua masuri la domiciliu pentru prevenirea gripei porcine si reducerea simptomelor daca o persoana contracteaza virusul. Acestea includ:

  • Evitati contactul cu persoane bolnave.
  • Spalati-va pe maini in mod regulat cu apa si sapun.
  • Mentineti o buna igiena de baza in orice moment. Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun, pentru a impiedica raspandirea oricarui virus catre alte persoane.
  • Curatati suprafetele dure (de ex. manerul usii, suprafetele de lucru) frecvent cu ajutorul unui agent de curatare standard.
  • Odihniti-va suficient.
  • Adoptati un stil de viata activ si o alimentatie sanatoasa.
  • Acoperiti nasul si gura atunci cand tusiti sau stranutati, folosind un servetel. Aruncati toate servetelele folosite dupa folosire.
  • Aveti grija ca toata familia si copiii sa respecte aceste sfaturi.

Daca o persoana este infectata, este important sa urmati aceste reguli pentru a preveni orice alta raspandire:

  • Limitati contactul cu alte persoane.
  • Nu mergeti la munca sau la scoala.
  • Cand tusiti sau stranutati acoperiti gura si nasul cu un servetel.
  • Spalati mainile si fata in mod regulat.
  • Pastrati toate suprafetele din casa curate.

Pot consuma carne de porc si produse din carne de porc? Daca produsele din carne de porc si carnea de porc au fost manipulate in mod corespunzator, transmiterea gripei porcine la om nu este posibila. Prepararea carnii de porc la o temperatura de 70 ° C distruge virusul.

 

Referinte:
(1) H1N1 flu, link: https://medlineplus.gov/h1n1fluswineflu.html
(2) H1N1 flu virus, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-guide/h1n1-flu-virus-swine-flu#1
(3) Everything you need to know about swine flu, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/147720.php
(4) Swine Flu (H1N1), link: https://www.healthline.com/health/swine-flu
(5) Swine flu – influenza A (H1N1), link: https://www.mydr.com.au/respiratory-health/swine-flu-influenza-a-h1n1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma