Gonartroza – cauze, simptome si tratament pentru artroza genunchiului

Gonartroza, numita si artroza genunchiului, este un reumatism cronic degenerativ. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru artroza genunchiului.

Cuprins:

  1. Ce este gonartroza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament gonartroza
  6. Sfaturi pentru protejarea genunchilor

Ce este gonartroza?

Gonartroza, numita si artroza genunchiului, este un reumatism cronic degenerativ, caracterizat prin degradarea cartilajului articular si hipertrofia extremitatilor osoase, care are loc la nivelul articulatiei genunchiului.

Artrozele

Artrozele, in general, sunt cele mai raspandite boli reumatismale, ele debutand asimptomatic (fara simptome) inca de la 30-40 de ani. Incepand cu varsta de 30 de ani incepe imbatranirea (senescenta) cartilajelor articulare, care consta din modificari biochimice ale substantei fundamentale a tesutului conjunctiv (colagen). Daca articulatiile sunt suprasolicitate, la un moment dat artroza devine simptomatica, cu alte cuvinte apar simptome evidente cum ar fi  senzatia de durere si impreuna cu ea toate celelate semne si simptome.

Principalele localizari ale reumatismelor degenerative (artroze) sunt:

  • articulatiile intervertebrale
  • soldurile
  • genunchii
  • articulatiile interfalangiene distale ale degetelor
  • articulatia trapezometacarpiana a policelui si metatarsofalangiana a halucelui
  • umarul
  • cotul
  • pumnul
  • mai rar gleznele.

Destul de frecvent, artrozele membrelor ating in mod simetric articulatiile.

Tipuri de gonartroza

Gonartroza este cea mai frecventa atroza, genunchiul fiind cea mai solicitata articulatie (in timpul mersului si sustinerea greutatii intregului corp). Aceasta poate fi :

  • primara, predominand la femei intre 40 si 60 de ani, favorizata de obezitate, menopauza si varice ale membrelor inferioare
  • secundara, aparand si la persoane tinere, fiind favorizata de rupturi de menisc la sportivi, traumatisme (fracturi, entorse grave), artropatia hemofilica sau malformatii (genu valgum, genu varum etc.)

Cauze

In mod normal, odata cu varsta de 30 de ani incepe imbatranirea (senescenta) cartilajelor articulare, care consta din modificari biochimice ale substantei fundamentale a tesutului conjunctiv (colagen). In artroze, acest proces de uzura se produce mult mai precoce, din cauza interventiei factorilor favorizanti locali si generali.

Factori locali

Explica localizarea predilecta a artrozelor la nivelul membrelor inferioare (sold sau genunchi) si coloana vertebrala. Acestia pot fi:

  • Suprasolicitarea si tulburarea staticei articulare prin malformatii congenitale (picior plat, luxatie coxofemurala, sacralizare, spina bifida lombo-sacrata, spondilolistezis etc.), pozitii vicioase, microtraumatisme profesionale si altele.
  • Traumatici: luxatii si fracturi diverse.
  • Patologici: artrite infectioase, metabolice (guta), artropatia hemofilica etc.

Factori generali

  • Frecventa artrozelor creste proportional cu varsta (maximum intre 40 si 60 de ani), din cauza reducerii numarului de condrocite si a substantei fundamentale de la nivelul cartilajului articular.
  • Menopauza (incidenta artrozelor creste dupa menopauza din cauza disparitiei protectiei estrogenice a cartilajului articular ), hipotiroidia, acromegalia etc.
  • Obezitatea actioneaza ca factor mecanic in artroze, hiperlipidemia, hiperuricemia, etc.
  • Frigul si umezeala, conditiile de micro si macroclimat explica activarea artrozelor (meteosensibilitatea).

Cauze psihoemotionale

In spatele afectiunilor reumatismale stau anumite atitudini rigide, mentinute timp indelungat, de obicei zeci de ani, ceea ce face ca incidenta artrozelor degenerative sa creasca odata cu inaintarii in varsta. Prin atitudine rigida intelegand anumite tipare comportamentale, care sunt rodul unui refuz de a ne adapta la schimbarile care se produc  in jurul nostru.

Simptome

Gonartroza se manifesta prin :

  • durere de genunchi caracterizata prin: aparitia ei progresiva si in momentul efectuarii anumitor activitati cum ar fi suitul scarilor, coboratul lor sau de ortostatism prelungit. Aceste dureri sunt calmate de repaus
  • limitarea moderata a miscarilor (flexie si extensie) si nesiguranta in genunchi
  • crepitatii osoase (paraiturile auzite sau vibratiile simtite prin palpare atunci cand se freaca doua oase) si hipertrofia genunchilor.

Impact

Ambele sexe sunt afectate de artroze, dar artroza genunchiului este intalnita predominant la femei, in jurul varstei de menopauza si este de obicei bilaterala.

Diagnostic

Diagnosticul de gonartroza se bazeaza, in general, pe urmatoarele date: durere, reducere moderata a miscarilor, deformatii si crepitatii osoase, dupa 40 de ani.

Din punct de vedere paraclinic se observa:

Absenta sindromului biologic inflamator (VSH, FG, ASLO si FR normale), cu stare generala buna. VSH creste in artrozele reactivate, iar acidul uric, colesterolul si glucoza se determina pentru diagnosticul afectiunilor asociate.

Radiografia genunchiului

Semnele radiologice sunt cele mai importante pentru diagnostic. Pe radiografia pentru genunchi, de fata si de profil, se constata :

  • ingustarea si neregularitatea spatiului articular (expresie a uzurii cartilajului articular)
  • osteoscleroza subcondrala femurala si tibiala
  • osteofitoza la nivelul platoului tibial, condililor femurali si rotulei
  • deviatia axiala, in valgum (intern) sau varum (extern) a membrelor inferioare.

In gonartroza nu exista o proportionalitate intre semnele clinice si modificarile anatomice si radiologice.

In principal, artrozele trebuie deosebite de artrite, care apar la subiectii mai tineri, din cauza unor leziuni inflamatorii avand cauze diverse ( tuberculoza, gonoree, bruceloza etc.) cu punct de plecare de la nivelul sinovialei.

Evolutia gonartrozei este lenta si are prognostic functional bun, prin limitarea miscarilor, dar niciodata nu duce la anchiloza. Este relativ bine tolerata, mai usor decat coxartroza, cu pusee mai dureroase, pe un fond dureros de intensitate variabila.

Tratament gonartroza

Reumatismul degenerativ este o afectiune cronica care se localizeaza la nivelul articulatiilor corpului uman. Atunci cand afecteaza articulatia genunchiului, poarta numele de gonartroza.

Persoanele in varsta sunt mult mai afectate decat cele tinere, resimtind simptome precum durere in articulatii, tumefactie, limitarea miscarilor (uneori ajungandu-se pana la impotenta functionala), crepitatii (zgomote in articulatie) si chiar o usoara crestere a temperaturii la nivel local.

Tratamentul medical pentru gonartroza

  • medicatie antalgica, indeosebi aspirina
  • igiena fizica prin reducerea ortostatismului si cure de scadere ponderala
  • medicamente antiinflamatoare generale
  • gonartroza tratament injectabil cu antiinflamatoare locale – injectii intramusculare cu derivati corticosteroizi
  • crenoterapie cu reeducare (include toate tipurile de tratament care folosesc apa minerala, noroiul si vaporii de apa)
  • infiltratii in genunchi cu acid hialuronic
  • unguente antitreumatice pentru gonartroza

Tratamentul chirurgical prin operatie la genunchi are un loc restrans si face apel la:

  • osteotomii corectoare la o mare deviatie axiala;
  • corectarea unei subluxatii externe a rotulei;
  • exceptional, protezare totala de genunchi (artroplastia de genunchi)

Tratamente alternative

Exista o serie de remedii naturiste pentru gonartroza, cum ar fi:

Bai generale cu faina de mustar negru, 250 g faina pusa intr-un saculet, ce se agita in apa de baie la temperatura de 35-37 grade. Durata unei bai este de 20 minute.

Cataplasme cu mustar

200 g de faina de mustar se amesteca cu apa calduta pana ce se obtine o pasta  ca aluatul. Aceasta se introduce apoi intr-un saculet de panza si se aplica pe genunchi, acoperindu-se apoi cu un cearceaf sau cu o patura. Se tine astfel pana la aparitia unei senzatii de arsura. In acel moment se indeparteaza si se repeta dupa sase ore sau a doua zi, pana ce durerile dispar.

Cataplasme cu hrean

Se rade circa un pumn de hrean, se amesteca cu apa si cu aceeasi cantitate de faina integral, facandu-se astfel o pasta. Se introduce intr-un saculet de panza, ce se leaga la gura si se aplica pe genunchi timp de 15-20 minute. Se repeta zilnic, pana la disparitia durerilor.

Cataplasme cu flori de fan

Se iau flori de fan si se pun in apa fierbinte pana se umfla. Apoi se scot, se storc si se intind pe o panza care se pune pe genunchi. Dupa doua ore, se inmoaie din nou aceleasi flori in apa fierbinte, se pun in panza respectiva si din nou se pun pe genunchi. Se procedeaza astfel pana ce durerile dispar.

Cataplasma de usturoi

Se curata un catel de usturoi, se razuie, se impacheteaza intr-o carpa umeda si se aplica pe genunchiul dureros. Se tine timp de 20 de minute. Are efect garantat in calmarea durerilor.

In functie de stadiul gonartrozei, trebuie adaptat un tratament medicamentos, dar si un tratament fizical-kinetic. Ca si medicatie, sunt recomandate antiinflamatoriile nesteroidiene, insa doar la indicatia medicului specialist reumatolog.

Gimnastica medicala

In gonartroza se recomanda exercitii specifice gimnasticii medicale, prin miscari de indoire si intindere a genunchilor, culcat, sezand si in picioare, timp de 15 minute, la sfarsitul zilei si dimineata dupa trezire.

Tratamentul fizical-kinetic

Acest tip de tratament urmareste:

  • tonifierea musculaturii implicate in sustinerea si miscarea articulatiei genunchiului
  • combaterea durerii
  • recapatarea mobilitatii articulare si a functionalitatii fiziologice a genunchiului (ex.: mers fara deficiente)
  • recapatarea stabilitatii articulare.

Masajul

Masajul articulatiei genunchiului si a zonelor adiacente este recomandat la inceperea programului de exercitii, ca si mijloc de incalzire a articulatiei afectate si a musculaturii implicate in recuperare. Astfel, circulatia locala este imbunatatita, intensitatea durerii scade, musculatura se relaxeaza, iar proprioceptia este stimulata.

Mobilizari articulare

Se poate incepe cu exercitii pasive, pasivo-active, dupa care se continua cu cele activo-pasive, active si active cu rezistenta. Pentru obtinerea rezultatelor dorite, este indicat ca toate aceste exercitii sa fie realizate sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Fizioterapie pentru genunchi

Procedurile de fizioterapie se utilizeaza in fiecare zi a tratamentului, datorita efectelor benefice si pentru incalzirea zonei in profunzime. Se pot utiliza:

  • curenti galvanici
  • curenti diadinamici recunoscuti pentru efectele antialgice si de relaxare musculara
  • curenti interferentiali pentru decontracturarea musculaturii si combaterea durerii
  • ultrasunetele si undele scurte pot fi folosite in combinatie cu medicatia AINS sub forma de gel cu aplicatie topica (favorizeaza penetrarea substantei active in profunzime)

In plus, li se poate recomanda pacientilor sa poarte orteze pentru genunchii afectati de gonartroza pentru ca acestea protejeaza ligamentele si articulatiile.

Kinetoterapia

Programul de exercitii fizice personalizat de kinetoterapeut in functie de caracteristicile pacientului, va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate a articulatiei afectate de artroza.

Astfel, un program complex de exercitii va ajuta:

  • sa tonifiati musculatura coapsei (in special muschiul cvadriceps, dar si muschii ischiogambieri)
  • sa imbunatatiti stabilitatea si echilibrul articulatiei genunchiului
  • sa cresteti mobilitatea articulara
  • sa corectati deviatiile genunchiului
  • sa redobanditi functionalitatea normala

Tratamentul balnear

Aplicatiile cu namol, tratamentul cu ape minerale, baile speciale, hidroterapia in bazine, pot ameliora simtitor simptomele gonartrozei. Toate aceste proceduri trebuie insa realizate la indicatia medicului si sub supravegherea unor persoane specializate. Printre principalele statiuni balneoterapeutice din Romania pot fi enumerate:

  • Sovata
  • Techirghiol
  • Baile Herculane
  • Baile Felix
  • Sangeorz Bai etc.

Intrati pe obiective turistice in Romania pentru a afla mai multe informatii despre acestea.

Recuperare gonartroza

Alimentatie si stil de viata

Persoanele care sufera de artroza, cu inflamatie si durere la nivelul articulatiilor, isi pot ameliora starea de sanatate prin exercitii fizice, timp de aproximativ 3 ore saptamanal si prin alimentatie, reducand numarul de calorii consumate zilnic.

Combinand acestea doua, reducerea in greutate si exercitiile fizice, rezultatele sunt mult mai evidente, decat fiecare separat si, in acelasi timp, mai bune decat aplicand medicatia traditionala.

Sfaturi pentru protejarea genunchilor

Masuri igienico – dietetice

Ca si masuri de profilaxie pe termen lung sunt recomandate:

  • scaderea in greutate pentru persoanele supraponderale sau obeze (kilogramele in plus afecteaza articulatia genunchiului si nu numai)
  • evitarea mersului pe tocuri inalte
  • evitarea mersului sau a pozitiei de stand in picioare pentru un timp indelungat
  • evitarea unor pozitii fixe, in flexie, ale genunchiului
  • pentru persoanele cu stabilitate deficitara, se recomanda mersul in sprijin pe baston/cadru
  • persoanelor care au platfus asociat gonartrozei, se recomanda purtarea unor talonete sau sustinatoare ale boltei plantare
  • ajustarea conditiilor de viata astfel incat sa se evite flexia accentuata a genunchilor (ex.: scaune cu picioare mai inalte)
  • practicarea inotului sau ciclismului pe teren fara denivelari (se poate utiliza si bicicleta stationara)
  • administrarea unor suplimente alimentare special concepute pentru mentinerea sanatatii articulatiilor
  • mentinerea unei atitudini pozitive si a unei stari de spirit optimiste.

Referinte:

https://www.bauerfeind.ca/en_ca/for-patients/knee-and-kneecap/gonarthrosis/

https://scopeheal.com/gonarthrosis/

https://www.ottobock.com.tr/en/orthotics/clinical-pictures-and-symptoms/osteoarthritis-of-the-knee/

http://www.medreflexline.ro/detalii_EN.aspx?Gonarthrosis

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma