Ginecomastia este o marire benigna a glandei mamare la barbati care este, de obicei, bilaterala (poate fi asimetrica) sau, rar, unilaterala. Aflati mai multe despre ginecomastie din materialul urmator.
Ginecomastia este umflarea tesutului mamar la baieti sau barbati, cauzata de un dezechilibru al hormonilor estrogen si testosteron. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sani, uneori in mod inegal. Nou-nascutii, baietii care trec prin pubertate si barbatii mai in varsta pot dezvolta ginecomastia ca urmare a modificarilor normale ale nivelurilor de hormoni, desi exista si alte cauze.
In general, ginecomastia (marirea in volum a sanului la barbat) nu este o problema grava, dar persoanele afectate fac fata cu greu acestei afectiuni. Barbatii si baietii cu ginecomastie acuza uneori dureri de sani. In plus, se pot simti extrem de jenati de situatie.
Ginecomastia poate sa dispara de la sine. Daca persista, problema poate fi rezolvata cu ajutorul medicamentelor sau interventiilor chirurgicale.
Cresterea sanilor la barbati poate avea drept cauze:
De ce le cresc sanii barbatilor?
Ginecomastia este declansata de o scadere a cantitatii de testosteron in comparatie cu estrogenul. Mai multe lucruri pot afecta echilibrul hormonal, inclusiv urmatoarele.
Testosteronul si estrogenul controleaza dezvoltarea si mentinerea caracteristicilor sexuale atat la barbati, cat si la femei. Testosteronul controleaza trasaturile masculine, cum ar fi masa musculara si parul corporal. Estrogenul controleaza trasaturile feminine, inclusiv cresterea sanilor.
Majoritatea oamenilor cred ca estrogenul este un hormon exclusiv feminin, dar si barbatii il produc insa, in cantitati mici. Cu toate acestea, nivelul de estrogen prea mare sau dezechilibrat in comparatie cu nivelul de testosteron pot determina ginecomastia la barbati.
Mai mult de jumatate dintre copiii de sex masculin se nasc cu sanii mariti in urma efectelor estrogenului mamei lor. In general, tesutul mamar umflat se reduce dupa doua sau trei saptamani de la nastere.
Ginecomastia cauzata de modificarile hormonale in timpul pubertatii este relativ frecventa. In cele mai multe cazuri, tesutul mamar umflat se reduce fara tratament intr-un interval de sase luni pana la doi ani.
Ginecomastia ii poate afecta din nou pe barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani. Cel putin 1 din 4 barbati din aceasta grupa de varsta se confrunta cu aceasta conditie.
Ginecomastia mai poate fi provocata si de medicamente. Printre acestea se numara:
Drogurile care pot provoca ginecomastie includ:
Exista mai multe conditii care pot provoca ginecomastia prin afectarea echilibrului normal al hormonilor. Acestea includ:
Uleiurile vegetale, cum ar fi arborele de ceai sau lavanda, utilizate in sampoane, sapunuri sau lotiuni au fost asociate cu ginecomastia.
De asemenea, nivelurile crescute de prolactina la barbati pot duce la dezvoltarea ginecomastiei. Prolactina este un hormon responsabil de initierea si mentinerea lactatiei.
Pe scurt
Boala este, de obicei, asimptomatica. Cu toate acestea, semnele si simptomele ginecomastiei includ:
Consultati medicul daca aveti:
Simptomul principal al ginecomastiei este marirea sanilor masculi. Dupa cum s-a mentionat anterior, ginecomastia este o crestere in dimensiuni a tesutului glandular, mai degraba decat o acumulare de tesut adipos. Ginecomastia apare de obicei la ambii sani, dar exista cazuri in care poate fi unilaterala. In cazul acesta, poate creste doar unul dintre sani, cu toate ca ambii sunt implicati. Pacientul poate prezenta sensibilitate la atingere, insa nu acuza de obicei dureri severe.
Este foarte important ca ginecomastia sa fie diferentiata de cancerul de san la barbati, care reprezinta aproximativ 1% din cazurile de cancer mamar la nivel global. De obicei, cancerul apare intr-o singura parte, nu este neaparat centrat in jurul mamelonului, se simte dur sau ferm la atingere si poate fi caracterizat de scurgeri si marirea ganglionilor limfatici (axilari).
In primul rand, medicul va dori sa afle istoricul medical, daca pacientul consuma droguri si ce tipuri de afectiuni exista in familie. Medicul va efectua, de asemenea, un examen fizic care poate include o evaluare atenta a tesutului mamar, a abdomenului si a organelor genitale.
Primele teste efectuate pentru a determina cauza ginecomastiei pot include:
Medicul poate solicita efectuarea unor teste suplimentare in functie de rezultatele analizelor initiale, inclusiv:
Testele sunt facute pentru ca medicul trebuie sa fie sigur ca marirea sanilor este produsa de ginecomastie si nu de o alta conditie. Printre afectiunile care pot provoca simptome similare se numara:
In primul rand, tratamentul prevede corectarea defectului ce sta la baza afectiunii, indepartarea medicamentului incriminat daca este posibil. Prezentarea la medic este obligatorie.
Majoritatea cazurilor de ginecomastie dispar in timp, fara tratament. Cu toate acestea, daca ginecomastia este cauzata de o afectiune care sta la baza, cum ar fi hipogonadismul, malnutritia sau ciroza, aceasta afectiune poate necesita un plan de tratament. Daca luati medicamente care pot provoca ginecomastie, medicul poate recomanda oprirea lor sau inlocuirea lor cu alte medicamente.
La adolescenti fara o cauza aparenta de ginecomastie, medicul poate recomanda reevaluari periodice la intervale de trei pana la sase luni pentru a vedea daca boala se imbunatateste de la sine. In general, ginecomastia se vindeca fara tratament in mai putin de doi ani. Cu toate acestea, tratamentul poate fi necesar daca ginecomastia nu se amelioreaza singura sau daca provoaca durere, sensibilitate sau jena.
Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului mamar si a altor afectiuni, cum ar fi tamoxifen, raloxifen si inhibitorii de aromataza, pot fi de ajutor pentru unii barbati cu ginecomastie. Desi aceste medicamente sunt aprobate de Food and Drug Administration, acestea nu au fost aprobate in mod specific pentru aceasta afectiune.
Daca va confrunati in continuare cu o marire accentuata a sanilor, in ciuda tratamentului initial, medicul va poate sfatui sa recurgeti la operatia de micsorare a sanilor la barbati. Exista doua variante de interventii chirurgicale pentru ginecomastie:
Aceasta interventie chirurgicala presupune indepartarea grasimii din san, insa nu a tesutului glandei mamare in sine.
Acest tip de interventie chirurgicala indeparteaza tesutul glandei mamare. Operatia este de multe ori efectuata endoscopic, ceea ce inseamna ca medicul face doar mici incizii. Acest tip de interventie mai putin invaziva implica mai putin timp de recuperare.
Excizia presupune taierea tesutului cu un bisturiu, pentru a fi eliminat excesul de tesut glandular. In urma acestui proceduri, pacientul se poate alege cu o cicatrice in jurul mamelonului.
Daca este necesara indepartarea unei parti mai mari de tesut si piele, incizia si cicatricea ar putea fi mai mare. In unele cazuri, vor fi utilizate atat excizia, cat si liposuctia.
Dupa interventia chirurgicala, pieptul va ramane vanat si umflat, iar pacientul ar putea fi obligat sa poarte imbracaminte cu presiune elastica timp de 2 saptamani care sa ajute la reducerea umflarii.
In mod normal, dureaza aproximativ 6 saptamani pana cand pacientul revine la activitatile normale. Complicatiile in urma operatiei sunt rare. Acestea includ indepartarea insuficienta a tesutului mamar, conturul neregulat al pieptului si sensibilitate redusa la unul sau la ambele sfarcuri.
Excizia poate duce la formarea unui cheag de sange. Acest lucru poate necesita drenarea acestuia.
Operatia de tratare a ginecomastiei se poate face la stat, dar si in clinicile private, pretul pentru o astfel de interventie la particular fiind in jurul sumei de 2000 de euro.
Ginecomastia fiziologica se remediaza fara tratament. Indepartarea medicamentelor determina vindecarea in cazurile induse medicamentos. In restul cauzelor, rezultatul depinde de etiologie.
Barbatii pot fi stresati si jenati de faptul ca au sanii mari. Ginecomastia poate fi dificil de ascuns si poate afecta relatiile romantice. In timpul pubertatii, baietii pot fi o tinta a tachinarilor colegilor din cauza ginecomastiei. Din aceasta cauza, inotul sau schimbatul in vestiare pot fi traumatizante pentru cei afectati.
Indiferent de varsta, pacientii se pot simti nemultumiti cu imaginea lor. Aceste trairi sunt absolut normale, insa exista o serie de solutii pentru a face fata stresului.
Psihoterapia va poate ajuta sa depasiti starile de anxietate si depresie produse de aceasta afectiune. De asemenea, va poate ajuta sa comunicati cu partenerul sau cu membrii familiei, astfel incat acestia sa inteleaga prin ce treceti.
V-ati putea simti jenati sa vorbiti despre ginecomastie cu oamenii la care tineti. Insa poate fi benefica o astfel de discutie si solicitare de sprijin pentru a scapa de stres.
Luati legatura cu alte persoane care au ginecomastie
Puteti discuta cu alti barbati care au avut o experienta similara. Acest lucru va poate ajuta sa faceti fata situatiei.
Exista cativa factori pe care ii puteti controla si care pot reduce riscul de ginecomastie:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…