Categori: Acte necesareUtile

Ghid cu sfaturi pentru calatorii in strainatate

Este important sa ramaneti sanatosi atunci cand calatoriti, de aceea v-am pus la dispozitie un ghid cu sfaturi pentru calatorii in strainatate. Aflati mai multe despre acest ghid din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Asigurare medicala vs card de sanatate
  2. Vaccinuri pentru calatorii in strainatate
  3. Sfaturi pentru prevenirea bolilor infectioase
  4. Recomandari adresate pacientilor cu boli cronice
  5. Copiii si calatoriile in strainatate

Asigurare medicala vs card de sanatate

Calatoriile si vacantele sunt printre cele mai asteptate momente ale anului. O vacanta in Thailanda, un concediu in Brazilia sau Madagascar pot fi raiul pe pamant, insa pot veni la pachet si cu anumite surprize neplacute privind sanatatea.

Fiecare cetatean roman, in momentul deplasarii in strainatate are obligatia de a detine o asigurare medicala! Inaintea efectuarii calatoriei, cetatenii romani sunt sfatuiti sa se intereseze asupra situatiei medicale din tara de destinatie!

Asigurare, card de sanatate, vaccinuri

Daca doriti sa va deplasati in strainatate in scop turistic sau cu alte ocazii, este necesara incheierea, in prealabil, a unei asigurari in Romania.

In cazul in care calatoriti pe teritoriul statelor membre UE/SEE procurati-va, inainte de deplasare, Cardul european de asigurari sociale de sanatate! O asigurare privata nu poate fi considerate un inlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului direct la anumite servicii medicale.

Ce este cardul european de asigurari sociale de sanatate?

Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) este un card de sanatate gratuit care va ofera acces la asistenta medicala necesara in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 28 de tari ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, in aceleasi conditii si la acelasi cost (gratuit in unele tari) ca persoanele asigurate in acea tara.

Cardurile sunt eliberate de furnizorul national de asigurari de sanatate, in cazul Romaniei Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Scopul acestui card este de a le permite oamenilor sa-si continue sederea intr-o tara fara a fi nevoiti sa se intoarca acasa pentru a obtine ingrijire medicala.

Informatii utile

Cardul european de asigurari sociale de sanatate:

  • Nu este o alternativa la asigurarea de calatorie. Nu acopera nicio asistenta medicala privata sau costuri, cum ar fi un zbor de intoarcere in tara de origine sau o proprietate pierduta / furata.
  • Nu acopera costurile daca mergeti in strainatate cu scopul explicit de a efectua un tratament medical.
  • Nu garanteaza servicii gratuite. Deoarece sistemul de sanatate al fiecarei tari este diferit, serviciile la domiciliu care nu costa nimic ar putea sa nu fie gratuite in alta tara.
  • Exista si situatii in care anumite persoane pot primi asistenta medicala la un cost redus, daca acest tratament devine necesar in timpul vizitei (de exemplu, din cauza unei boli sau a unui accident) sau daca au o afectiune cronica preexistenta, care necesita o ingrijire, cum ar fi dializa. Termenul de valabilitate al cardului variaza in functie de tara emitenta.

Alte informatii necesare

In unele cazuri, chiar daca o persoana este acoperita de asigurarea de sanatate a unei tari din UE, nu este eligibila pentru un card european de asigurari sociale de sanatate. De exemplu, in Romania, o persoana care este in prezent asigurata trebuie sa fi fost asigurata in ultimii cinci ani pentru a fi eligibila. Romania este, de asemenea, singura tara participanta in care nu toti rezidentii permanenti sunt acoperiti de o asigurare de sanatate.

Vaccinuri pentru calatorii in strainatate

Asigurati-va ca in zona unde urmeaza sa calatoriti nu e nevoie de vaccinuri. Pentru informatii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, adresati-va Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinurile ii protejeaza pe calatorii care se deplaseaza in strainatate de bolile care nu se gasesc in mod normal in tarile lor.

Recomandari in privinta vaccinurilor

Daca mergeti in alte tari, puteti fi in pericol sa contractati anumite boli care nu se gasesc in mod normal in tara de origine. Vaccinarea impotriva anumitor afectiuni este unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru a va proteja sanatatea in strainatate. Planificati sa efectuati vaccinurile de calatorie de care aveti nevoie cu cel putin o luna inainte de plecare. Cele mai multe vaccinuri trebuie sa fie facute in avans, pentru a va oferi protectie completa impotriva unei boli. Daca aveti nevoie de un vaccin impotriva febrei galbene, ar putea fi nevoie sa calatoriti in afara tarii pentru a-l face, deoarece doar un numar limitat de clinici au vaccinul.

Cu cat timp inainte trebuie sa discutati cu specialistul?

Desigur, este o idee buna sa-l informati pe medic ca urmeaza sa calatoriti, mai ales daca suferiti de o afectiune cronica. Cu toate acestea, este posibil ca doctorul sa nu aiba toate vaccinurile de care aveti nevoie. „Nu este convenabil pentru ei sa tina un vaccin, cum este cel impotriva febrei tifoide, pe care il vor folosi doar o data pe an”, spun specialistii.

Multe imunizari trebuie efectuate in mai multe reprize pe o perioada de cateva zile sau saptamani. In plus, vaccinurile au nevoie de timp pentru a-si face efectul. De aceea, expertii in domeniul sanatatii in calatorii recomanda sa va intalniti cu specialistul cu 4-6 saptamani inainte, pentru a afla cum sa va planificati calatoria si cum sa efectuati vaccinarile de calatorie necesare.

Ce vaccinuri sunt necesare inainte de calatorie?

In primul rand, este recomandat sa fiti la zi cu vaccinurile de rutina. In functie de locul in care calatoriti, puteti intra in contact cu boli rare.

Luati legatura cu un specialist pentru a va asigura ca efectuati toate vaccinurile si luati medicamentele necesare in functie de destinatie, cum ar fi vaccinul impotriva febrei galbene sau medicamentele pentru prevenirea malariei.

Vaccinul impotriva febrei galbene poate fi necesar daca intentionati sa calatoriti in anumite zone ale Africii si Americii de Sud. De asemenea, cei care planuiesc sa se deplaseze in Arabia Saudita trebuie sa-si faca vaccinul meningococic in timpul hajj-ului, pelerinajul anual catre Mecca.

Mai jos este o lista a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare si care nu sunt acoperite de vaccinarile de rutina la adulti:

Cat dureaza imunitatea acestor vaccinuri de calatorie?

Unii oameni se intreaba cand trebuie sa efectueze o doza de rapel. Cat dureaza aceste vaccinuri depinde de vaccin in sine. Este recomandat sa discutati cu un specialist familiarizat cu medicina de calatorie despre o excursie viitoare. Acesta va poate oferi sfaturi privind vaccinarile, in functie de locul in care mergeti si de dozele efectuate anterior.

Sfaturi pentru prevenirea bolilor infectioase

  • Pentru spatiul UE nu exista norme diferite de igiena fata de cele existente in Romania.
  • Tineti cont de caracteristicile climatice din tara de destinatie. De exemplu, in Grecia, temperaturile ridicate care depasesc frecvent 40 C, in perioada de vara, pot provoca arsuri solare, insolatii, deshidratare si, uneori, accidente vasculare. In tarile nordice, umiditatea este mare, iar temperaturile sunt mult mai scazute decat in Romania. Exista pericolul producerii de furtuni de nisip indeosebi in Africa. In unele state au loc schimbari bruste de temperatura intre zi si noapte.
  • Purtati haine usoare, de culoare deschisa si aveti in permanenta capul acoperit!
  • Beti multa apa pentru a evita deshidratarea!
  • Evitati zonele foarte aglomerate si expunerea indelungata la soare! Folositi creme cu factor ridicat de protectie solara!

Ce recomanda expertii in privinta alimentatiei?

  • Spalati-va des mainile cu apa si sapun!
  • Acordati o atentie deosebita alimentatiei! Atentie la alimentele usor alterabile! Nu consumati alimente/produse de la vanzatorii ambulanti! Consumati doar fructe si legume bine spalate!
  • Nu consumati apa de la robinet, din fantani sau din rauri! Consumati numai apa/sucuri imbuteliate!
  • Protejati-va de intepaturile insectelor care pot transmite boli! Folositi aparate/plase impotriva insectelor sau, dupa caz, creme/spray-uri speciale!
  • Feriti-va de infectii! Evitati sa mergeti desculti!
  • Evitati scaldatul in lacuri, rauri!
  • In anumite zone din America de Sud si Africa se inregistreaza boli ca febra galbena, febra dengue, holera si malarie!

Recomandari adresate pacientilor cu boli cronice

In cazul in care urmati un tratament medicamentos, luati reteta prescrisa de medic. Interesati-va daca medicamentele prescrise de medic nu sunt interzise in tara in care va deplasati. Luati doar cantitatile necesare pentru uzul personal. Este recomandat ca medicamentele sau alte produse farmaceutice sa fie declarate la intrarea in tara de destinatie sau de tranzit. Pentru intrarea pe teritoriul unui stat cu anumite produse medicinale poate fi necesara aprobarea autoritatilor locale. Luati in calcul ca antibioticele se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Mai jos sunt cateva lucruri la care sa va ganditi cand va faceti bagajele.

Lista cu istoricul medical

Inainte de a pleca de acasa, asigurati-va ca aveti cel putin o copie a istoricului medical. O lista cu toate problemele medicale active, interventiile chirurgicale anterioare, alergiile si o lista cu toate medicamentele va fi foarte utila in caz ca veti ajunge la un spital local in zona in care calatoriti.

Multi presupun ca medicii pot accesa inregistrarile medicale ale pacientilor prin intermediul inregistrarilor medicale electronice (EMR), dar sistemele spitalicesti EMR nu comunica intre ele. In functie de gravitatea starii, mai ales daca mergeti in strainatate, intocmiti o lista tradusa in limba locala cu informatii de baza despre nevoile privind sanatatea.

Luati toate medicamentele

Asigurati-va ca ati impachetat toate medicamentele de care ati putea avea nevoie, inclusiv medicamente suplimentare, in caz de nevoie. Daca uitati un medicament, o farmacie din orasul de origine poate transfera, de regula, prescriptia catre o farmacie din orasul in care va aflati in vacanta.

Nu uitati sa luati si dispozitivele medicale

Multi dintre oamenii cu boli cronice folosesc dispozitive si echipamente suplimentare. Cei cu boli respiratorii care au o nevoie constanta de oxigen trebuie sa se asigure ca si-au luat tuburile sau dispozitivele portabile cu oxigen, plus toate cele necesare acestora. La fel si in cazul celor cu tratamente intravenoase.

Aflati unde este spitalul local

Aflati unde sunt localizate spitalele in fiecare loc in care urmeaza sa opriti pe parcursul calatoriei planificate. In cazul unei anumite afectiuni, incercati sa aflati daca spitalul are un medic familiarizat cu tipul de afectiuni de care suferiti.

Programati dializa la un centru local de dializa

Persoanele care sufera de insuficienta renala si efectueaza dializa ar trebui sa-si programeze dializa la un centru local inainte de plecarea in calatorie. Lipsa dializei poate reprezenta o urgenta medicala care pune viata in pericol, iar planificarea adecvata ii poate salva viata persoanei in cauza.

Achizitionati o asigurare medicala pentru calatorii

Multe companii de asigurari si de credit pun la dispozitie asigurari medicale clientilor care pleaca in strainatate in locuri unde asigurarea lor nu este valabila. In functie de potentialele complicatii ale starii, aceasta asigurare va poate asigura linistea in timpul vacantei.

Luati legatura cu un medic

In cele din urma, asigurati-va ca primiti aprobarea de calatorie din partea unui medic. Cand calatoriti cu o boala cronica, este intotdeauna important sa primiti avizul doctorului, astfel incat sa aveti parte de cea mai frumoasa vacanta posibila.

Copiii si calatoriile in strainatate

Mai jos sunt cateva sfaturi pe care le puteti lua in considerare in cazul in care planuiti sa plecati intr-o calatorie alaturi de cel mic.

Consultati pediatrul inainte de a pleca

Discutati cu medicul pediatru pentru a afla daca cel mic este suficient de mare pentru a calatori si daca are nevoie de anumite vaccinari in prealabil pentru o protectie suplimentara. Medicul va poate spune si cum sa mentineti copilul sanatos in timpul vacantei.

Alegeti cel mai bun program de zbor pentru copil

Pe cat posibil, deplasati-va in timpul somnului copilului. Un copil odihnit este un copil fericit si sanatos. O singura zi de deprivare a somnului poate slabi foarte mult imunitatea acestuia, sporind riscul de boli.

Impachetati propriile alimente si medicamente

Cel putin pentru primul zbor, pregatiti mancarea bebelusului, deoarece nu toate companiile aeriene au asa ceva in meniu. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a va asigura micutul este hidratat si mananca alimente sanatoase. De asemenea, nu uitati sa luati si cateva medicamente de baza, cum ar fi paracetamolul, antihistaminice si alte medicamente sau vitamine care au fost prescrise de pediatru.

Mentineti suprafetele din jurul vostru curate

Este recomandat sa aveti si niste servetele sau lichide dezinfectante pentru a curata suprafetele cu care intrati in contact.

Aveti grija de burta copilului

Diareea si afectiunile gastro-intestinale se numara printre cele mai frecvente probleme care pot aparea la copii atunci cand calatoresc in strainatate. Acest lucru este cauzat de faptul ca micutii au o imunitate scazuta impotriva agentilor patogeni alimentari. Puteti furniza copilului substantele nutritive care stimuleaza sistemul imunitar prin intermediul alaptarii.

 

Referinte:

  1. https://www.ehic-cards.org.uk/travel-tips/
  2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-vaccines
  3. https://www.webmd.com/vaccines/features/travel-vaccines#1
  4. https://themighty.com/2017/12/chronic-illness-travel-tips/
  5. https://www.bebevoyage.com/how-to-stay-healthy-when-traveling-abroad-with-baby/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma