Fructul guava – beneficii si proprietati

Fructul guava este bogat in antioxidanti si nutrienti precum vitamina C si licopen. Afla din urmatorul articol ce contine fructul guava, care sunt beneficiile consumului acestuia, dar si cum se consuma corect!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contine fructul guava?

3. Fructul guava beneficii si proprietati

4. Cum se consuma guava?

5. Ceaiul din frunze de guava

6. Contraindicatii

Informatii generale

Guava este un fruct verde exotic, dulce si gustos care se cultiva in climat tropical. Acest fruct este cunoscut sub denumirea stiintifica de Psidium guajava, are o forma ovala, asemanator cu para. Guava are o culoare verde deschisa si galbena spre maroniu atunci cand fructul este copt. Miezul fructului este alb sau roz, in functie de soi, are seminte mici si tari care sunt invelite in pulpa moale si dulce a guavei.

Guava fruct

Inainte de a deveni fruct, guava este o floare alba cu stamine multiple si, de aceea, fructele pot sa aiba uneori culori diferite. In plus, frunzele fructului guava sunt considerate de specialisti ca avand multiple proprietati medicinale.

Ce contine fructul guava?

Guava calorii

100 de grame

  • Calorii: 68
  • Proteine: 2,6
  • Lipide: 1
  • Carbohidrati: 14,3
  • Fibre: 5,4

Fructul guava informatii nutritionale

Conform Bazei de Date a Nutrientilor din SUA, acest fruct este o sursa buna de energie, fibre alimentare, vitamine si minerale. Fructul guava contine:

Fructul guava beneficii si proprietati

Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de guava:

Guava pentru imunitate

Continutul ridicat de antioxidanti, mai precis de vitamina C in guava este de 4 ori mai mare decat cel gasit in portocale, iar acest lucru ajuta la intarirea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu publicat in anul 2006, antioxidantii din fructe ajuta la apararea organismului impotriva proliferarii radicalilor liberi, care sunt una dintre principalele cauze ale unor afectiuni grave precum cancerul si diferite boli de inima, cum ar fi ateroscleroza.

Guava mentine sanatatea inimii

Deoarece fructul guava este o sursa bogata de fibre alimentare, este necesar consumul moderat daca doresti sa ai grija de sanatatea inimii si a intestinului. Fibrele alimentare scad colesterolul rau, ceea ce poate contribui la protejarea inimii de anumite boli. Chiar si nivelul ridicat de potasiu din fructe ajuta, deoarece acest micronutrient mineral scade tensiunea arteriala.

Polizaharidele (un tip de carbohidrati) din frunzele de guava actioneaza ca antioxidanti si combat stresul oxidativ. Astfel, frunzele de fructului de guava pot fi folosite pentru a face ceai, acest remediu fiind util pentru prevenirea aterosclerozei.

Gestioneaza nivelurile glicemiei (diabetul zaharat)

Conform mai multor studii, guava poate imbunatati nivelul glicemic. Consumul acestui fruct este benefic pentru persoanele care au diabet zaharat. Guava contine un nivel ridicat de fibre alimentare, care ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. Mai mult, conform unui studiu s-a constatat faptul ca, ceaiul de frunze de guava consumat dupa fiecare masa ajuta la scaderea nivelului glicemic, iar efectul poate dura aproximativ 2 ore. Totodata, ceaiul reduce semnificativ nivelul de zahar din sange.

In plus, fibrele alimentare din guava ajuta la prevenirea constipatiei, o problema comuna la persoanele care se confrunta cu diabet. Astfel, continutul ridicat de fibre din acest fruct duce la cresterea numarului de bacterii intestinale sanatoase, ceea ce favorizeaza mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Guava regleaza tensiunea arteriala

Conform unui studiu publicat in The American Journal of Cardiology (un jurnal medicinal conceput de specialistii in cardiologie) s-a descoperit ca fructul guava ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si a tensiunii arteriale. Fructul este bogat in fibre, ceea ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Imbunatateste functia tiroidiana

Deoarece este o sursa buna de cupru, un mineral important care ajuta la reglarea metabolismului, guava mentine sanatatea glandei tiroide prin controlul productiei si absorbtiei de hormoni. Hormonii glandei tiroide joaca un rol semnificativ in ceea ce priveste reglarea energiei organismului, controland astfel metabolismul, dar si functiile vitale ale corpului.

Previne scorbutul

Scorbutul sau deficitul de vitamina C poate fi prevenit daca consumi cu regularitate fructul guava. Acest fruct contine de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Conform unui studiu, deficitul de vitamina C poate duce la declansarea anumitor probleme de sanatatea, cum ar fi:

  • Oboseala cronica
  • Stari de slabiciune
  • Apatie
  • Febra
  • Diaree
  • Scaderea brusca in greutate
  • Respiratie sacadata
  • Sangerari (hemoragii)
  • Paralizie
  • Umflaturi ale picioarelor
  • Sensibilitate dentara
  • Dureri de articulatii
  • Crampe musculare
  • Anxietate si iritabilitate
  • Echimoze (vanatai)
  • Sindromul ochiului uscat
  • Sensibilitate la lumina
  • Vedere incetosata

Prin urmare, consumul fructului guava este un remediu natural pentru tratarea si prevenirea acestor probleme.

Trateaza diareea si dizenteria

Guava are proprietati care ajuta in tratarea unor afectiuni digestive precum diareea si dizenteria. Indiferent daca mesteci frunzele fructului guava sau pur si simplu mananci fructul simplu, calitatile astringente din guava ajung in intestine  si reduc simptomele diareei. Acesti astringenti sunt de natura alcalina si au proprietati dezinfectante si antibacteriene, ajutand astfel impotriva dizenteriei prin inhibarea cresterii microbiene si eliminarea mucusului produs suplimentar din intestine. Mai mult, alti nutrienti, cum ar fi vitamina C, carotenoizi si potasiu, intaresc sistemul digestiv. Fructul este benefic si in caz de gastroenterita.

Imbunatateste sanatatea digestiva

Avand in vedere ca acest fruct este o sursa bogata de fibre alimentare, guava ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Conform mai multor studii, atat fructul, cat si frunzele acestuia sunt remedii bune pentru calmarea greturilor si varsaturilor.

Imbunatateste sanatatea creierului

Un alt beneficiu important al guavei este prezenta vitaminelor B, B3 si B6. Vitamina B3 (cunoscuta si sub denumirea de niacina) poate creste fluxul de sange si stimuleaza functia cognitiva, in timp ce vitamina B6 este un nutrient corelat cu functia creierului si a nervilor.

Guava ajuta la slabit?

Guava este un fruct benefic pentru persoanele care doresc sa slabeasca fara a compromite aportul de proteine, vitamine, minerale si fibre. Fructul guava este bogat in fibre, nu are colesterol si contine un numar redus de carbohidrati digerabili. Prin urmare, acest fruct este o gustare sanatoasa si satioasa care satisface apetitul si nevoia de a manca.

Mentine sanatatea pielii

Guava poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii. Acest lucru se datoreaza in principal abundentei de antioxidanti disponibili in fruct. Pielea poate beneficia de nutrienti fie de consumul fructelor, fie prin consumul de ceai sau prin bai facute cu frunze de guava. Astfel, fructul, dar si frunzele de guava vor tonifica si vor face pielea mai stralucitoare si sanatoasa. Antioxidantii bogati gasiti in fruct au proprietati de detoxifiere care ajuta la eliminarea celulelor moarte, previn imbatranirea cutanata prematura, dar si ridurile sau liniile fine de expresie.

Imbunatateste vederea

Guava este o sursa buna de vitamina A, cunoscuta pentru mentinerea sanatatii vederii. Fructul poate ajuta la incetinirea aparitiei cataractei, a degenerescentei maculare si ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate a ochilor. Totodata, guava ajuta la protejarea celulelor din ochi si poate incetini, de asemenea, deteriorarea vederii.

Reduce stresul oxidativ

Sucul de guava este bogat in vitamina C si o serie de alti fitonutrienti care pot ajuta la reducerea si chiar eliminarea radicalilor liberi, incetinind stresul oxidativ din organism.

Mentine sanatatea dentara

Atat fructul, cat si frunzele de guava aduc multiple beneficii pentru sanatatea dentara. De exemplu, sucul de guava sau ceaiul din frunzele fructului este cunoscut pentru ameliorarea durerilor dentare, vindeca gingiile umflate, aftele, dar si ulceratiile sau leziunile bucale, buzelor si a limbii.

Amelioreaza simptomele menstruale

Conform unui studiu efectuat pe 197 de femei cu dismenoree puternica, consumul fructului de guava, dar si a ceaiului din frunzele fructului au ajutat la ameliorarea simptomelor. In plus, s-a descoperit ca fructul guava ajuta la ameliorarea spasmelor si a crampelor care apar in timpul menstruatiei.

Fructul guava benefic in sarcina

Guava este o sursa bogata de acid folic, un nutrient important in timpul sarcinii. Numeroase studii arata cum acest nutrient previne anomaliile congenitale, dar si unele defecte de tub neural, in special cele asociate cu creierul si maduva spinarii a bebelusului (spina bifida).

Cum se consuma guava?

Exista o multime de modalitati de a consuma fructul guava, de la crud, sub forma de bautura, suc sau ceai, pana la folosirea acestuia in retete culinare ca deserturi, gemuri, jeleuri si inghetate.

Gem exotic de guava

Ingrediente:

  • 3 cani de miez de guava
  • 3 cani de apa
  • 1,5 cani zahar
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita suc de lime
  • 0,25 lingurita sare

Mod de preparare: Prima data trebuie sa cureti fructul guava de coaja si taie miezul in bucatele mici, de aproximativ 1 centimetru. Aseaza-le intr-o cratita si adauga 2 cani de apa, apoi zahar, otet, o lingurita de suc de lime si sare. Apoi, pune cratita la foc mediu si las-o sa ajunga la punctul de fierbere. Cand compozitia incepe sa fiarba, lasa cratita tot la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute. Dupa ce a fiert bine compozitia, da cratita deoparte si las-o sa se raceasca timp de 15 minute. Toarna compozitia formata intr-o alta cratita, folosind o sita sau strecuratoare mai mare pentru a separa fructul de seminte. Foloseste si o lingura pentru a forta amestecul sa treaca prin sita. Apoi, pune amestecul inapoi in cratita, adauga si restul de apa ramas (o cana) si pune-l la foc potrivit spre mare pana cand incepe sa fiarba. Dupa ce a inceput sa clocoteasca, da focul la mic si acopera vasul cu un capac.

Lasa compozitia sa fiarba pentru aproximativ 30 de minute, respectiv pana cand se intareste. In cele din urma, poti sa dai cratita deoparte de aragaz si sa o lasi sa se raceasca putin. Dupa aceea, pune gemul in borcane si depoziteaza-le intr-un spatiu cu temperatura scazuta si ferit de lumina. Acest gem poate fi servit simplu sau ca umplutura pentru prajituri sau alte tipuri de deserturi.

Suc de guava

Ingrediente:

  • 2 guave
  • Un litru de apa
  • Miere (sau alt indulcitor)

Mod de preparare: spala fructele, apoi taia-le bucatele si scoate coaja. Intr-un blender, pune pulpa fructului, apa si indulcitorul. Amesteca in blender timp de cateva secunde toate ingredientele, iar apoi poti servi bautura cu cateva cuburi de gheata si cu cateva frunze de menta proaspete.

Ce trebuie sa stii:

  • Atat fructul, frunzele, cat si semintele de guava se pot consuma.
  • Nu se recomanda ca fructul guava sa fie consumat pe stomacul gol, deoarece contine fibre dure, care iti pot incetini sistemul digestiv.
  • Frunzele de guava sunt utilizate la prepararea medicamentelor pe baza de plante pentru mai multe probleme de sanatate, inclusiv pentru tratarea diareei, a diabetului, infectiilor din organism si a obezitatii.
  • Frunzele de guava sunt un element important in medicamente, deoarece contin o cantitate importanta de acid palmitic si acid palmitoleic.
  • Guava grabeste procesul de vindecare a ranilor atunci cand este aplicat topic. De asemenea, fructul reduce frecventa convulsiilor, epilepsiei, dar si a infectiilor bacteriene.

Ceaiul din frunze de guava

Ceaiul din frunzele de guava este un remediu natural pentru mentinerea sanatatii intregului organism, dar si pentru anumite afectiuni. Iata care sunt beneficiile consumului de ceai de guava:

  • Reduce colesterolul rau (LDL)
  • Reduce cantitatea de zahar din sange
  • Trateaza intoxicatiile alimentare
  • Trateaza gripa, bronsita si tusea
  • Vindeca gingiile umflate si durerile de dinti
  • Trateaza prostata marita
  • Ajuta la tratarea cancerului
  • Trateaza problemele de fertilitate
  • Calmeaza mancarimile cauzate de alergii si muscaturi de insecte
  • Lupta impotriva acneei si a cosurilor
  • Elimina punctele negre
  • Previne imbatranirea prematura a pielii
  • Combate crampele menstruale
  • Ajuta la slabit
  • Trateaza varsaturile si greata
  • Stimuleaza cresterea podoabei capilare
  • Opreste caderea parului

Ceai de guava

Ingrediente:

  • 2 lingurite de frunze de guava
  • 300 ml apa fiarta

Mod de preparare: pune apa fiarta intr-o cana, adauga cele 2 lingurite de frunze de guava si lasa-le la infuzat timp de 6 – 10 minunte. In cele din urma, poti strecura ceaiul pentru a ramane bautura limpede. Optional, poti adauga o lingurita de miere.

Contraindicatii

Desi aduce numeroase beneficii, fructul de guava poate fi consumat de femeile insarcinate sau lauze numai dupa ce au consultat medicul si au primit aprobarea.

In anumite cazuri, acest fruct poate sa interfereze cu anumite tratamente medicale. De aceea, este recomandat daca urmezi un tratament medicamentos sa consulti medicul specialist inainte.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas
  2. https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-guava-for-skin-hair-and-health/#gref
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-guava.html
  4. https://food.ndtv.com/food-drinks/guava-nutrition-facts-calories-and-benefits-you-must-know-1856373
  5. https://www.lose-weight-with-us.com/guava-nutrition-facts.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma