Fractura de bazin sau fractura pelvina cuprinde un spectru larg de leziuni la nivelul pelvisului, care variaza ca gravitate si complicatii asociate.
1. Ce este fractura de bazin?
2. Fractura de bazin – clasificare
3. Cauze
4. Simptome
5. Masuri de prim ajutor
6. Diagnostic
7. Cum se trateaza fractura de bazin?
8. Evolutie si posibile complicatii
9. Sfaturi pentru prevenirea fracturii de bazin
Fractura de bazin este un traumatism constand in discontinuitatea osului, care se produce in orice zona a bazinului osos si poate varia ca gravitate de la simplu la complex. Tipul de fractura este un rezultat al modului in care s-a realizat leziunea (prin impact sau compresiune), nivelul energiei implicate si duritatea oaselor.
Fractura de bazin constituie o urgenta medico-chirurgicala, pentru ca in zona pelvina sunt localizate principalele vase de sange si organe, iar o fractura la acest nivel poate provoca hemoragii sau leziuni unde tratamentul trebuie instituit de urgenta, in caz contrar viata pacientului putand fi in pericol.
Incidenta fracturilor de bazin nu este ridicata in randul adultilor. Conform Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, fracturile pelvine avand doar 3% din totalul de fracturi. Insa este una dintre cele mai grave.
Cele mai cunoscute doua sisteme principale de clasificare a fracturilor de bazin sunt sistemul Tile (in functie de integritatea complexului sacro-iliac posterior si stabilitatea pelvisului) si sistemul Young (la care se adauga mecanismul prin care s-a produs fractura de bazin).
Acest sistem imparte fracturile pelvine in:
In functie de nivelul de stabilitate a pelvisului, sistemul Tile imparte fracturile de bazin in trei tipuri:
Acest sistem de clasificare este o extindere a sistemului Tile, fiind mult mai des utilizat. Criteriile avute in vedere sunt tipul fortei impactului, severitatea, directia si instabilitatea leziunii.
Cand se face referire la fractura de bazin (sau ruptura de bazin), cea mai comuna diferentiere este in functie de nivelul in care a fost afectata integritatea structurii inelului pelvin. Astfel, vorbim de fractura de bazin stabila, cand apare doar o ruptura la nivelul inelului pelvin, iar capetele oaselor fracturate sunt aliniate corespunzator. Cand ruptura de bazin este instabila, este vorba de cel putin doua fracturi ale inelului pelvin, iar capetele oaselor fracturate sunt deplasate.
Atat fracturile stabile, cat si cele instabile, pot fi impartite in fracturi inchise si fracturi deschise. Acestea din urma sunt mult mai periculoase, pentru ca tesuturile moi si pielea sunt strapunse de fragmente osoase, ceea ce implica un risc mai mare de hemoragii si infectii.
Cauzele producerii unei fracturi de bazin variaza de la traumatisme severe pana la evenimente cu un impact mai mic, dar care apar pe fondul vulnerabil al sistemului osos al persoanelor in varsta. In functie de directia si magnitudinea fortei impactului, aceste fracturi pot fi usoare sau amenintatoare de viata.
Cele mai comune cauze ale fracturii de bazin sunt evenimentele traumatizante, cu un impact energetic ridicat, precum:
In cazul persoanelor varstnice, la care densitatea osoasa este scazuta din cauza osteoporozei, fracturile de bazin pot aparea si in urma caderii in timpul unor activitati simple, precum coborarea unor scari, iesirea din cada sau impiedicarea de obiecte. Acest tip de fracturi pelvine sunt in general stabile, in sensul ca se fractureaza un singur os si nu pun in pericol integritatea si stabilitatea inelului pelvin.
In cazul atletilor adolescenti sau tineri poate aparea fractura prin avulsie, in care un fragment din osul ischion se desprinde din locul in care muschiul se ataseaza de os.
O fractura de pelvis este de cele mai multe ori insotita de durere in zona pelvina, uneori si la nivelul soldului, durerea fiind exacerbata de miscarea soldului sau incercarea persoanei de a se deplasa. In functie de severitatea fracturii, pacientul poate sau nu sa se deplaseze singur. Pentru a ameliora durerea, tendinta e de a tine genunchiul sau soldul flexat intr-o pozitie care nu mai pune presiune pe zona afectata. De asemenea, la unii pacienti pot sa apara echimoze, hematoame, deformarea regiunii sau alte leziuni la nivelul soldului.
In ceea ce priveste simptomele leziunilor asociate pot sa apara:
In cazurile in care fracturile de bazin apar in urma unor accidentari severe, se anunta in primul rand serviciul de ambulanta. Daca persoana este intinsa si se suspecteaza o posibila fractura de bazin, aceasta nu trebuie miscata pana cand nu soseste echipajul medical, mai ales daca aceasta acuza dureri severe. Daca e posibil, persoana poate fi invelita cu o patura in zona pelvina, pentru a o mentine calda. Daca persoana este agitata si in miscare, o putem intreba daca resimte durere in piept, abdomen sau solduri. Daca durerea este localizata la nivel pelvin, este posibil sa sufere de o fractura de bazin, iar socul accidentului sa o impiedice sa simta, deocamdata, durerea la o intensitate ridicata. In acest caz persoana ar trebui linistita si convinsa sa ramana asezata pana ajunge echipajul medical.
Si in cazul fracturilor mai usoare este necesara prezentarea la camera de garda pentru ca un medic ortoped sa evalueze situatia si sa fie realizate testele necesare.
Diagnosticul de fractura de bazin se pune in urma realizarii unei radiografii pelvine antero-posterioara, care in general arata aproximativ 90% din leziunile de la nivelul pelvisului. Radiografia este un test rapid, simplu si ieftin, dar in unele cazuri, cand radiografia nu ofera un diagnostic de certitudine sau este nevoie de un test cu o mai mare precizie, se realizeaza un examen CT (computer tomograf).
Computer tomograful este mult mai exact decat radiografia, avand capacitatea de a identifica fragmentele de os ale fracturii si alte posibile leziuni, atunci cand pacientul a suferit un traumatism cu un impact puternic.
Instituirea tratamentului in cazul fracturii de bazin tine cont de cateva aspecte:
In cazul fracturilor stabile, unde nu este prezenta deplasarea osului sau deplasarea este minima, tratamentul consta in imobilizarea la pat si administrarea de analgezice pentru durere.
In cazul fracturilor de bazin instabile, pentru a le stabiliza, se aplica o orteza pelvina cat de repede posibil, in cadrul serviciului de urgenta. Orteza in fractura de bazin are rolul de a scadea sau chiar stopa sangerarea. Ulterior, medicul ortoped evalueaza daca e necesara fixarea de suruburi externe sau fixarea interna a fracturii de bazin.
Fixarea de suruburi externe este o interventie chirurgicala, realizata sub anestezie, in care suruburi metalice lungi sunt inserate la nivelul oaselor, prin niste mici incizii facute prin piele si muschi. Fractura de bazin este astfel fixata, barele externe la care sunt atasate aceste suruburi actionand ca un cadru de fixare a oaselor in pozitia corecta.
Fixarea interna presupune o interventie chirurgicala deschisa, sub anestezie, prin care fragmentele osoase sunt repozitionate si fixate cu suruburi si placi care vor ramane permanent acolo. Este o interventie necesara in mai putine cazuri decat fixarea de suruburi externe, practicata mai ales in cazul unor grave fracturi multiple.
Ingrijirea pacientului cu fractura de bazin, dupa instituirea tratamentului, are in vedere managementul durerii si recuperarea mobilitatii.
In managementul durerii post interventie chirurgicala, chiar daca i se prescriu tratamente anti-durere (constand in general in medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau anestezice locale sub forma unor unguente pentru fracturi), e important ca pacientul sa inteleaga ca durerea face parte din procesul de vindecare.
In cele mai multe cazuri, daca nu exista contraindicatii, pacientii sunt incurajati sa inceapa sa faca miscare si exercitii pentru picioare cat de curand dupa ce osul s-a recuperat. Este vorba despre exercitii speciale, menite sa ii ajute sa isi recapete flexibilitatea si mobilitatea la nivelul soldului afectat. De asemenea, se pot prescrie sedinte de kinetoterapie, pentru o mai buna recuperare.
Pana la 3 luni sau pana la vindecarea completa, poate fi necesara folosirea unor carje, pentru a nu solicita zona afectata. Uneori carjele sau bastonul sunt necesare timp de mai multe luni, in cazul in care au fost afectati si muschii din zona pelvina, avand in vedere ca poate sa dureze pana la un an pana cand acestia isi redobandesc forta.
In general, evolutia fracturilor de bazin stabile este una favorabila. In cazul fracturilor instabile, aparute in urma unor traumatisme severe, prognosticul este mult mai rezervat. Pot aparea complicatii importante, precum hemoragii severe, afectarea organelor interne, infectii. Daca aceste complicatii nu sunt prevenite sau remediate, creste riscul de mortalitate.
In general, se considera ca riscul de deces in cazul fracturilor de bazin tine foarte mult de gradul de afectare a inelului pelvin. Fracturile de bazin in care inelul pelvin este fracturat au prognosticul cel mai sumbru.
Intrucat cauza principala a fracturilor de bazin o reprezinta accidentele rutiere, masurile de preventie sunt cele recomandate pentru siguranta in trafic, atat pentru soferii de autovehicule si motociclete, cat si pentru pietoni. Evitarea caderilor de la inaltime, o alta cauza pentru fracturile de bazin, tin de respectarea normelor de protectia muncii la locul de munca (pentru a evita astfel accidentele de munca), dar si acordarea unei atentii sporite locurilor nesemnalizate sau cu un potential risc.
In cazul varstnicilor, instalarea osteoporozei duce la scaderea densitatii osoase si la deteriorarea tesutului osos, crescand semnificativ riscul de fracturi. La persoanele peste 60 de ani, 94% din totalul cazurilor de fracturi de bazin sunt asociate cu osteoporoza, conform unui studiu realizat pe populatia varstnica daneza.
Masurile de reducere a riscului de fracturi de bazin in acest caz tin de prevenirea caderilor:
Referinte:
Pelvic Fracture – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430734/
Pelvic Fractures – https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/pelvic-fractures/
Pelvic fractures – https://radiopaedia.org/articles/pelvic-fractures
Pelvic Fractures – https://patient.info/bones-joints-muscles/pelvic-fractures-leaflet
Pelvic Fractures – msdmanuals.com/professional/injuries-poisoning/fractures/pelvic-fractures
Increasing rates of pelvic fractures among older adults: The Netherlands, 1986–2011 – https://academic.oup.com/ageing/article/43/5/648/46680
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…