Fotofobia presupune sensibilitatea crescuta la lumina, fiind un simptom al unor afectiuni diverse: de la boli oftalmologice pana la infectii grave, cum ar fi meningitele. Aflati mai multe despre cauzele fotofobiei si ce aveti de facut atunci cand nu suportati lumina puternica.
Fotofobia, cunoscuta si sub denumirile de sensibilitate la lumina sau intoleranta la lumina, este o problema in care ochii sunt afectati de luminile stralucitoare. Este un simptom comun asociat cu mai multe boli diferite, de la iritatii minore la urgente medicale grave.
In cazurile usoare de fotofobie, oamenii se incrunta daca stau intr-o camera luminata sau afara. In cazuri mai severe, aceasta afectiune provoaca dureri considerabile atunci cand ochii sunt expusi la aproape orice tip de lumina.
Fotofobia este un simptom foarte intalnit al migrenei. Migrena provoaca dureri de cap severe care pot fi declansate de o serie de factori, printre care modificarile hormonale, alimentele, stresul si schimbarile de mediu. Migrenele declanseaza si alte simptome, cum ar fi durerile care apar doar intr-o parte a capului, greata si varsaturi.
Se estimeaza ca peste 10 la suta dintre oamenii din intreaga lume sufera de migrene. De asemenea, aceasta problema apare mai des la femei decat la barbati.
Sensibilitatea la lumina este frecvent asociata cu cateva boli grave care afecteaza creierul. Printre acestea se numara:
Encefalita apare atunci cand creierul se inflameaza in urma unei infectii virale sau dintr-o alta cauza. In cazurile grave, encefalita poate pune viata in pericol.
Meningita este o infectie bacteriana care provoaca inflamatia membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii. Forma bacteriana a bolii poate produce complicatii grave, cum ar fi leziuni cerebrale, pierderi de auz, convulsii si chiar deces.
O hemoragie subarahnoidiana (HSA) reprezinta, de fapt, o sangerare care se produce intre creier si straturile de tesut din jur. Aceasta situatie poate fi fatala sau poate duce la leziuni ale creierului sau la un accident vascular cerebral.
Fotofobia este de asemenea un simptom frecvent al mai multor boli care afecteaza ochii. Acestea sunt:
O abraziune corneana reprezinta o leziune a corneei, stratul exterior al ochiului. Acest tip de vatamare este frecventa si poate aparea daca persoanei ii intra nisip, praf, particule de metal sau alte substante in ochi. Acest lucru poate duce la o afectiune serioasa numita ulcer cornean. Aceasta problema apare in cazul in care corneea devine infectata.
Sclerita apare atunci cand partea alba a ochiului se inflameaza. Aproximativ jumatate dintre toate cazurile sunt cauzate de boli care afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi lupusul. Sclerita produce si alte simptome, cum ar fi dureri de ochi, lacrimare (”ochi aposi”) si vedere incetosata.
Cunoscuta si sub denumirea de ”ochi de culoare roz”, conjunctivita apare atunci cand stratul de tesut care acopera partea alba a ochiului devine infectat sau inflamat. Conjunctivita este cauzata in cea mai mare parte de virusuri, dar poate fi provocata si de bacterii si alergii. Alte simptome ale conjunctivitei sunt mancarimea, roseata si durerile de ochi.
Sindromul de ochi uscat apare atunci cand glandele lacrimale nu mai produc suficiente lacrimi sau lacrimile produse nu sunt suficient de consistente. Din aceasta cauza, ochii ajung sa devina excesiv de uscati. Printre cauzele bolii se numara varsta, factorii de mediu, anumite afectiuni medicale si unele medicamente.
Unele afectiuni care provoaca sensibilitate la lumina sunt considerate urgente medicale. Daca aveti acest simptom si orice alte semne asociate cu una dintre aceste afectiuni, trebuie sa solicitati asistenta medicala imediata.
Printre simptome se numara:
Printre simptome se numara:
Simptomele meningitei sunt:
Semnele si simptomele hemoragiei subarahnoidiene sunt:
Fotofobia poate afecta, de asemenea, unele persoane care sufera de aceste tulburari mintale:
De asemenea, fotofobia poate aparea si in urma unei interventii de tip LASIK (LASER ASSISTED IN SLTU KERATOMILEUSIS) sau a unei alte operatii de remediere a problemelor de vedere.
Anumite lungimi de unda ale luminii – cum ar fi lumina albastra pe care computerul si smartphone-ul o emit – provoaca cea mai mare sensibilitate.
Unele medicamente pot provoca, de asemenea, fotofobie, cum ar fi:
Fotofobia poate aparea la cei mici in mod natural. La copii, pupilele sunt mai mari decat la adulti si, astfel, patrunde o cantitate mai mare de lumina in interiorul ochilor.
Fotofobia pediatrica este de multe ori trecuta cu vederea, insa nu are un impact mai putin major asupra pacientilor mai tineri decat asupra adultilor. Cert este ca micutii pot experimenta o sensibilitate persistenta la lumina dintr-o varietate de motive, dar cel mai adesea poate fi atribuita unei afectiuni cronice – de la migrene la comotie sau chiar glaucom.
Fotofobia inseamna, mai exact, ochi sensibili la lumina. Surse precum lumina soarelui, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot provoca disconfort persoanei cu fotofobie. Din cauza acestei probleme, individul simte mereu nevoia sa se incrunte sau sa inchida ochii. De asemenea, fotofobia este insotita de cele mai multe ori de dureri de cap.
Oamenii sensibili la lumina sunt uneori deranjati doar de lumina stralucitoare. In cazuri extreme, insa, orice lumina poate fi iritanta.
Persoanele care banuiesc ca au fotofobie trebuie sa ia legatura cu medicul oftalmolog. Specialistul va pune intrebari despre simptome si despre afectiunile medicale pe care persoana le are. Apoi va verifca starea de sanatate a ochilor si eventual a creierului.
Testele pe care medicul le poate utiliza sunt:
Cel mai important este sa va feriti de lumina puternica a soarelui si sa mentineti umbra in casa pentru ca fotofobia sa creeze cat mai putin disconfort. Pe cat posibil, incercati sa mentineti ochii inchisi sau sa folositi ochelari intunecati pentru a va ameliora problema.
Consultati imediat medicul daca aveti o sensibilitate severa la lumina. Medicul va efectua o examinare fizica, precum si un examen oftalmologic. De asemenea, poate pune intrebari despre frecventa si gravitatea simptomelor pentru a determina cauza acestora.
Medicul alege tipul de tratament in functie de cauza de baza. Printre tratamentele care pot fi acordate se numara:
In unele cazuri, exista riscul ca fotofobia sa nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista anumite demersuri care pot ajuta la prevenirea unora dintre afectiunile care pot cauza fotofobie. De exemplu:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…