Fobiile reprezinta un tip de tulburare de anxietate, definite de o teama persistenta si excesiva de un obiect, fiinta sau situatie. Aflati mai multe despre fobii si cum pot fi acestea tratate din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce sunt fobiile?
  2. Tipuri de fobii
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru a scapa de fobii

Ce sunt fobiile?

Fobia se caracterizeaza printr-o teama intensa si persistenta de un obiect, de o situatie sau de o activitate specifica, manifestandu-se de cele mai multe ori prin atacuri de panica. Apare in general la copii, uneori mentinandu-se si la maturitate. Persoanele care au fobii nu pot duce o viata normala, desi sunt constiente de irationalitatea anxietatii de care sufera.

Atacul de panica

Atunci cand facem fata unui pericol sau unei amenintari, corpul nostru activeaza ceea ce a primit numele de ”raspuns de lupta sau fuga”, caci, de fapt, pentru asta se si pregateste, pentru infruntare sau incercarea de a scapa. Numai ca exista situatii in care nu se pot produce aceste manifestari, cum este zborul cu avionul. In aceste situatii, activarea sistemului de aparare este o actiune neplacuta, ceea ce poate face ca acesta sa se transforme el insusi intr-un motiv de pericol sau amenintare, mai ales atunci cand nu exista un motiv originar obiectiv sau are un caracter imaginar.

Tipuri de fobii

Fobiile pot fi de o multime de feluri. Asociatia Americana de Psihiatrie identifica trei categorii diferite de fobii: fobii sociale, agorafobie si fobii specifice. Cand oamenii vorbesc despre o fobie fata de un anumit obiect, cum ar fi serpi, paianjeni sau ace, se refera la o anumita fobie.

Lista celor mai intalnite fobii din lume:

  • frica de oameni
  • frica de multime
  • fobia sociala
  • fobia de microbi
  • fobia de sange
  • fobia de gandaci
  • frica de intuneric
  • frica de gauri
  • tripofobie
  • frica de serpi
  • fobia de caini
  • frica de inaltime
  • frica de avion
  • frica de moarte
  • claustrofobia

Fobia sociala

Fobia sociala reprezinta o teama exagerata a unei persoane de a se expune la anumite situatii sociale pentru a nu fi evaluata in mod negativ de catre ceilalti.

Anxietatea sociala

Situatiile care pot constitui obiectul fobic cel mai frecvent intalnite sunt cele legate de vorbitul in public, de interactiunea cu persoane nonfamiliare sau in grup, de mancatul sau bautul in public. Apar dificultati in initierea si intretinerea conversatiilor, in participarea la mici grupuri si chiar la intalnirile sentimentale. Multe dintre persoanele care prefera internetul ca metoda de interactiune sociala in locul interactiunii directe, fata in fata, pot suferi de anxietate sociala.

Rezistenta la schimbare

Nu toate persoanele care resimt insa un oarecare disconfort, trac sau timiditate in anumite situatii sufera de fobie sociala. La schimbarea locului de munca, la participarea la un examen sau interviu, pot aparea rezistenta la schimbare, anxietatea de performanta, tracul sau timiditatea care nu au, in aceste conditii, un caracter patologic. Diferenta este data de intensitatea fricii resimtite si, implicit, de intensitatea simptomelor somatice si aparitia strategiilor de evitare mai mult sau mai putin subtile.

Aerofobia

Frica de zborul cu avionul sau aerofobia este o afectiune psihica si se poate trata. Aproape doua miliarde de persoane, adica peste 30% din populatia mondiala, calatoresc cu avionul.

Cu toate acestea, unul din sase pasageri sufera inainte, in timpul, si dupa calatoria cu avionul. Este vorba despre cel mai fiabil si sigur mijloc de transport dintre cele existente, care a inregistrat cele mai putine decese si cele mai putine accidente. Cu toate acestea, exista persoane care au fobie de a zbura.

Frica de zbor a fost inclusa in ultima editie a ”Manualului de diagnosticare si statistica a afectiunilor psihice” realizat de Asociatia Americana de Psihiatrie. Este vorba despre o fobie specifica de tip situational si se asociaza anxietatii sau atacurilor de panica, ce se pot si ele manifesta in timpul calatoriei cu avionul.

Frica de inaltime

Daca locuiti la o altitudine joasa si faceti o excursie intr-o zona aflata la o altitudine de peste 2400m, puteti prezenta rau de inaltime. Aceasta stare este uneori denumita rau acut de munte.

Apare de obicei la cateva ore de la sosirea la altitudine mare si poate dura cateva zile. Schiorii care urca pe partiile situate la mare altitudine sunt frecvent afectati de aceasta stare. Formele mai severe de rau de altitudine pot provoca tulburari respiratorii sau cerebrale care, netratate, pot fi fatale.

Claustrofobia

“Eram grabita sa ajung la serviciu, astfel incat am urcat in mijlocul de transport fara a sesiza aglomeratia dinauntru. Imediat ce s-au inchis usile, a inceput sa imi fie frica. Inima imi batea din ce in ce mai repede. Nu mai puteam respira din cauza unui nod in gat si incepeam sa ma sufoc. Simteam nevoia sa ma sprijin de ceva pentru ca ametisem si credeam ca voi lesina.”

Acestea sunt relatarile unei persoane care sufera de claustrofobie. Senzatiile de panica si de frica sunt aceleasi de fiecare data cand se afla in spatii inchise, in care are sentimentul ca va ramane captiva pentru mult timp.

Claustrofobia este una dintre cele mai raspandite fobii. Nu este vorba despre o frica permanenta, ea fiind declansata doar de teama de spatii inchise, mici, cum ar fi:

  • pivnite
  • lifturi
  • trenuri
  • avioane
  • camere incuiate
  • camere care au usile si geamurile inchise
  • tunele
  • zone foarte aglomerate

Fobia situationala poate duce la un stil de viata restrans: activitatile sociale sunt evitate din cauza fricii de locurile aglomerate sau de spatiile inchise. De exemplu, un claustrofob poate renunta la o promovare in functie la serviciu, pentru a evita ulterioarele calatorii cu avionul pe care le-ar presupune noua functie.

Cauze

Fobiile sunt determinate fie de obiecte reale, precum diverse animale (serpi, insecte, rozatoare), obiecte care taie sau inteapa, anumite alimente, fie imaginare (fantome, monstri). De asemenea, exista si fobii de situatie, manifestate in anumite locuri, in anumite circumstante (locuri stramte, intunecate, spatiile mari, prezenta multimii, inaltimea, tunete, fulgere, teama de boli). Unele fobii sunt determinate de despartiri simbolice sau reale (fobia de a adormi, fobie scolara), fobia de moarte.

Cauzele claustrofobiei

Putem lua, de exemplu, cazul claustrofobiei. Ca si majoritatea celorlate frici, claustrofobia este dobandita. Nu ne nastem cu o fobie anume, o dobandim pe parcursul vietii. Ea se dezvolta ca urmare a unui incident traumatic care s-a petrecut in copilarie.

Poate fi vorba despre un moment in care individul a ramas blocat intr-o incapere sau intr-un spatiu de joaca ingust, de unde nu a putut iesi o perioada mai lunga de timp sau poate evolua pe fundalul avertizarilor repetate asupra pericolului reprezentat de anumite situattii: ”Ai grija daca mergi cu liftul, poti ramane blocat!”. De asemenea, pe fundalul unei vulnerabilitati genetice, experientele negative de viata isi pun amprenta mai pregnant asupra individului, ducand mai usor catre instalarea fobiei.

Simptome

Printre simptomele generale ale fobiilor se numara:

  • comportamentul de evitare, care consta in evitarea oricarui contact cu obiectele sau situatiile care genereaza teama
  • intensitatea anxietatii in prezenta obiectului/situatiei producatoare de fobie dobandeste un caracter coplesitor, obsesiv.

Dar fobiile pot fi diferentiate si prin simptomele specifice.

Fobia sociala

Simptomele de anxietate cel mai frecvent manifestate sunt:

  • palpitatii
  • tremuraturi
  • transpiratii
  • disconfort gastrointestinal
  • tensiune musculara

In cazurile severe, ele pot lua forma unui atac de panica. Persoanele cu fobie sociala sunt constiente de natura excesiva a fricii lor, dar totodata se tem si de faptul ca anxietatea lor este vizibila celor din jur. Spre exemplu, persoanele resimt teama si rusine ca se vor inrosi atunci cand vorbesc, ca le vor tremura vocea sau mainile, ca vor transpira abundent sau ca vor fi incoerenti. Totodata, considera ca vor fi evaluati ca fiind timizi, ridicoli sau incompetenti, urmand sa fie respinsi, anticipari negative vis-a-vis de atitudinea si reactia celorlalti.

In timp, ca urmare a tuturor acestor anticipari, indivizii pot ajunge sa evite anumite situatii sociale. Copiii pot refuza sa mai mearga la scoala, sa-si creeze anumite strategii de abordare, evitari mai subtile sau sa traiasca un disconfort intens atunci cand sunt nevoiti sa infrunte o situatie fobica. Din cauza acestei tulburari, unele persoane pot functiona la un nivel inferior aptitudinilor individuale.

Aerofobia

Principalele criterii de diagnosticare:

  1. Frica excesiva sau irationala, recunoscuta de cel care o sufera, in cazul actiunii unor stimuli legati de zbor
  2. Aparitia unui raspuns imediat de anxietate puternica fata de termenul „a zbura” si derivatii lui
  3. Evitarea zborului sau suportarea expunerii la acesta printr-o intensitate superioara
  4. Stare proasta perceputa din punct de vedere clinic sau interferenta comportamentelor de evitare sau anticipare prin anxietate

Fobia fata de zbor se caracterizeaza in principal printr-o frica despre care pana si persoana afectata recunoaste ca este excesiva si irationala. Pe de alta parte, autorii spanioli Miquel Tortella-Feliu si Miquel A. Fullana vorbesc despre frica de zbor ca fiind o fobie compusa din mai multe afectiuni, adica nu este unitara, ci integrata prin actiunea multor altor frici.

Printre acestea se numara:

  • claustrofobia
  • atacul de panica
  • agorafobia (frica de a fi inconjurati de un numar mare de persoane)
  • frica de a suferi un accident / de calatoria cu masina
  • frica de inaltime
  • frica de turbulente
  • frica de a zbura deasupra oceanelor, etc.

Un studiu realizat de catre acesti experti a demonstrat ca, dintre cele mai frecvente tipuri de frica, cele mai intalnite sunt frica de a suferi un accident (22%) si frica fata de lipsa de control a situatiei (13,6%).

Simptomele (tipice anxietatii):

  • tahicardie
  • palpitatii
  • transpiratie excesiva
  • tremurarea mainilor
  • furnicaturi
  • tensiune musculara
  • dificultatea de a respira normal
  • greutate in piept
  • nod in stomac
  • senzatie de ameteala
  • frisoane

Simptomele nu se manifesta numai in timpul zborului, ci si in multe alte situatii, cum ar fi inainte de imbarcarea in avion sau chiar din momentul in care persoana respectiva afla ca va trebui sa zboare cu avionul, iar in acest caz, cu cat se va apropia momentul plecarii, cu atat simptomele se vor agrava.

Care sunt statisticile in privinta aerofobiei?

Statisticile sunt clare si arata ca intre 10 si 40% din populatia tarilor industrializate sufera de fobia de zbor intr-unul din tipurile de manifestare ale acesteia. Aproximativ 25% dintre acestia experimenteaza probleme semnificative.

Persoanele care sufera de acest tip de fobie sunt cele care au o inteligenta superioara fata de media populatiei generale si care, in cazul oricarei incidente in timpul zborului, isi imagineaza ca se poate intampla tot ce este mai rau. In anumite cazuri, pot fi manageri obisnuiti sa aiba totul sub control si care nu pot lasa lucrurile pe mana altora, ceea ce creste posibilitatea sa dezvolte aerofobie.

Claustrofobia

Simptomele generate de fobie sunt:

  • palpitatiile
  • transpiratia
  • greata
  • senzatia de sufocare
  • senzatia de ameteala, dezechilibru sau lesin
  • frica de pierdere a controlului
  • derealizarea (sentimentul de irealitate) sau depersonalizarea (detasarea de sine insusi)
  • frica de moarte

Tratament

Tratamentul general pentru fobii implica utilizarea unui obiect impotriva fobiei, observabil, cu efecte linistitoare asupra persoanei fobice.

Remedii naturiste

Majoritatea persoanelor au cel putin cate o frica cu care se nasc sau o dobandesc in urma unor evenimente. De aceea, la multe remedii vom gasi la descrierea simptomelor mentale diverse frici sau fobii, simptome foarte importante in cadrul repertorizarii.

Daca unora le este frica de animale, lucru mai usor de evitat, pe altii ii chinuie gandul singuratatii sau al unor boli incurabile.

Hyoscyamus

Pacientii Hyoscyamus au o frica teribila de animale, de caini si sobolani, in special. De asemenea, ii e teama sa nu fie otravit de ceilalti.

Stramonium

Tabloul remediului Stramonium este dominat de frici intense legate de animale sau moarte. O frica mai putin obisnuita la acesti pacienti este de oglinzi si suprafete reflectorizante.

Belladonna, Cantharis, Hyoscyamus, Stramonium

Belladonna, Cantharis, Hyoscyamus, Stramonium sunt cateva dintre remediile care au hidrofobie si la care auzul sau vederea unei curgeri de apa produc agitatie extrema cu anxietate.

Causticum, Luesinum, Medorhinum, Phosphorus, Pulsatilla

Intinericul ii sperie pe pacientii Causticum, Luesinum, Medorhinum, Phosphorus, Pulsatilla.

Aconitum napelus

Pacientul Aconitum napelus are frica teribila de moarte, prezicandu-si momentul mortii. Este unul dintre remediile pentru multe frici:

  • de aglomeratie
  • cutremure
  • avioane
  • boli de inima
  • fantome

Arsenicum album, Conium, Ignatia, Lycopodium, Phosphorus

Gandul singuratatii le da disconfort psihic pacientilor Arsenicum album, Conium, Ignatia, Lycopodium, Phosphorus.

Frica de atingere, hoti, lumina, viitor, furtuna sunt alte simptome pe care le gasim in cadrul repertorizarilor si care au valoare mare in alegerea remediului potrivit.

Tratarea fobiei sociale

Tratamentul psihoterapeutic al fobiei sociale vizeaza explicarea sau dedramatizarea tulburarii si a simptomelor, invatarea tehnicilor de restructurare cognitiva, corectarea anticiparilor negative nejustificate, a unei metode de relaxare si expunerea gradata la situatiile fobice, atat la situatii de performanta, cat si la situatii de evaluare si interactiune sociala.

Tratarea aerofobiei

Singurul tratament pentru aerofobie este psihoterapia. Este nevoie de identificarea factorilor specifici care duc la acest comportament. Exista diverse tehnici de mentalizare, ba chiar si cursuri speciale oferite de anumite companii aeriene.

Costurile acestor cursuri sunt destul de ridicate, caci includ zboruri cu avionul. Ele pot depasi suma de 500 de euro pe luna. Au o parte teoretica si una practica. In parte teoretica, psihologii ajuta cursantii sa invete sa se relaxeze in momentele de tensiune. Dupa acest tratament aproape clinic, pilotii ofera partea tehnica a cursului, explicand tot ce este necesar pentru intelegerea zborului cu avionul si evitarea aparitiei aerofobiei. Partea practica a cursului include doua faze, una in care se experimenteaza turbulente, incendii la motor, aterizari fortate si alte incidente ce pot sa apara in timpul unui zbor, iar a doua faza este compusa dintr-un zbor normal de scurta durata.

Cum se trateaza frica de inaltime

Puteti reduce la minim efectele unei stari moderate de rau de altitudine prin cresterea aportului de lichide si carbohidrati. In plus, medicul va poate prescrie anumite medicamente, daca stiti ca veti calatori la mari altitudini. In situatia cazurilor severe de rau de altitudine, veti fi obligat sa coborati la altitudini mai mici. Sunt de folos, de asemenea, administrarea de oxigen si odihna.

Metode de tratament pentru claustrofobie

Urmand un tratament adecvat, claustrofobia se remite total sau partial. Odata constientizat faptul ca frica a fost invatata, este esential ca pacientul sa vizualizeze reactiile fiziologice pe care aceasta i le provoaca si modul in care ii influenteaza viata. Persoana afectata trebuie sa isi modifice stilul de viata, sa invete sa accepte frica pana va reusi sa se detaseze total de ea. Un episod de fobie tratat este urmat de o lunga perioada asimptomatica de la ani pana la toata viata.

  1. Terapia comportamentala este unul dintre cele mai eficace tratamente, prin care pacientul descrie situatia care ii provoaca frica. Cu timpul, persoana se va obisnui cu situatia generatoare de teama si nu va mai simti oroare si panica.

Ce este terapia Virtual Reality?

Terapia Virtual Reality (realitate virtuala) este una dintre cele mai recente metode terapeutice prin care factorul anxiogen (in cazul claustrofobiei, spatiul inchis) ii este accesibil pacientului prin casca de realitate virtuala. Avantajul acestei tehnici il constituie faptul ca este posibila supervizarea apropierii si intensitatii expunerii, precum si monitorizarea simptomelor neurovegetative prezente.

  1. Terapia cognitiva identifica erorile de gandire ale pacientului. El va discuta despre ceea ce i se intampla si va intelege ca nu exista niciun pericol daca se afla intr-o pivnita sau in oricare alta incapere, indiferent de dimensiunile acesteia. Printr-o formulare corecta, i se schimba felul in care priveste si se raporteaza la situatie.

Varsta pacientului nu reprezinta un impediment in finalizarea cu succes a terapiei. Indiferent de varsta pe care o are, niciodata nu poate fi prea tarziu pentru implicarea intr-un proces recuperatoriu. Fobia poate fi vindecata chiar daca ea s-a instalat inca din copilarie.

Sfaturi pentru a scapa de fobii

Distragerea atentiei prin:

  • relaxare
  • focalizarea atentiei catre stimuli exteriori
  • meditatie etc

Aceasta tehnica ii ajuta pe claustrofobi sa evite gandurile anxiogene si sa mentina sub control nivelul anxietatii. Nu se produce schimbarea, ci evitarea gandurilor anxiogene.

Gandirea pozitiva are un rol major in intregul proces de recuperare a pacientului. In foarte putine cazuri, aceasta fobie este recuperata in urma unei prime sedinte terapeutice. Este nevoie deci de pastrarea optimismului pentru a nu renunta la mijlocul drumului.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/phobia-simple-specific

https://www.verywellmind.com/list-of-phobias-2795453

https://www.psycom.net/facing-your-fear

https://www.verywellmind.com/relaxation-to-control-phobias-2671950

https://www.verywellmind.com/what-is-a-phobia-2795454

https://www.medicalnewstoday.com/articles/249347.php

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma