Febra vaii, numita si febra californiana sau febra vaii marelui rift, este o boala cauzata de inhalarea sporilor unei ciuperci din specia Coccidioidess. Aflati totul despre coccidioidomicoza din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este febra vaii?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este febra vaii?

Febra vaii (cunoscuta si sub denumirile de febra californiana sau febra vaii marelui rift) este o infectie fungica provocata de organismele coccidioidess. Poate provoca febra, dureri in piept si tuse, printre alte semne si simptome.

Afectiunea este cauzata de doua specii de ciuperci coccidioides. Aceste ciuperci se gasesc frecvent in sol in anumite regiuni. Sporii ciupercilor pot fi raspanditi in aer de catre orice lucru care perturba solul, cum ar fi agricultura, constructiile si vantul.

Sporii pot fi apoi inspirati in plamani si pot cauza febra vaii, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de coccidioidomicoza acuta. Cazurile usoare de febra vaii se vindeca de obicei de la sine. In cazuri mai severe, medicii prescriu medicamente antifungice care pot trata infectia de baza.

Simptome

Febra vaii este forma initiala a coccidioidomicozei. Aceasta boala initiala, acuta, se poate transforma intr-o boala mai grava, de exemplu, coccidioidomicoza cronica sau coccidioidomicoza diseminata.

Coccidioidomicoza acuta (febra vaii)

Forma initiala sau acuta a coccidioidomicozei este adesea usoara, cu putine simptome sau deloc. Semnele si simptomele apar dupa 1-3 saptamani de la expunerea la spori. Semnele au tendinta sa semene cu cele ale gripei si pot fi usoare sau severe, de exemplu:

Eruptia cutanata specifica febrei californiene

Eruptia cutanata care insoteste uneori aceasta afectiune este caracterizata de umflaturi rosii dureroase, care ulterior se inrosesc. Eruptia apare mai ales pe gambe, insa poate aparea uneori pe piept, brate si spate. Altii pot dezvolta o eruptie rosie crescuta cu vezicule (basici) sau eruptii care arata ca niste cosuri.

Daca nu v-ati imbolnavit de febra vaii, este posibil sa aflati ca ati fost infectat in momentul in care primiti un rezultat pozitiv in urma unei analize de piele sau de sange sau cand mici zone de infectie reziduala (noduli) din plamani apar pe o radiografie toracica. Desi acesti noduli nu provoaca de obicei probleme, pot avea aspect de cancer pe radiografie.

Evolutia bolii

Daca dezvoltati simptome, in special unele severe, evolutia bolii poate fi foarte variabila. Pot trece cateva luni pana va recuperati complet, insa oboseala si durerile articulare pot dura si mai mult. Gravitatea bolii depinde de mai multi factori, printre care starea generala de sanatate si numarul de spori de ciuperca pe care ii inspirati.

Coccidioidomicoza cronica

Daca infectia initiala cu coccidioidomicoza nu se vindeca total, aceasta poate progresa spre o forma cronica de pneumonie. Aceasta complicatie este mai frecventa la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Printre semnele si simptomele afectiunii se numara:

  • Febra mica
  • Pierdere in greutate
  • Tuse
  • Dureri in piept
  • Sputa cu sange (materie evacuata in timpul tusei)
  • Noduli in plamani

Coccidioidomicoza diseminata

Cea mai grava forma a bolii, coccidioidomicoza diseminata, apare atunci cand infectia se raspandeste (disemineaza) dincolo de plamani catre alte parti ale corpului. Cele mai afectate zone sunt pielea, oasele, ficatul, creierul, inima si membrana care protejeaza creierul si maduva spinarii (meningele).

Semnele si simptomele bolii diseminate apar in functie de care parte a corpului tau este afectata:

  • Noduli, ulceratii si leziuni ale pielii care sunt mai grave decat eruptia cutanata care apare in anumite cazuri impreuna cu alte forme ale bolii
  • Leziuni dureroase la nivelul craniului, coloanei vertebrale sau al altor oase
  • Articulatii dureroase, umflate, in special la genunchi sau glezne
  • Meningita – o infectie a membranei si a lichidului care inconjoara creierul si maduva spinarii.

Cand se recomanda vizita la doctor

Solicitati ingrijiri medicale daca aveti peste 60 de ani, aveti un sistem imunitar slabit, sunteti gravida sau daca aveti origini filipineze sau africane si dezvoltati semnele si simptomele febrei vaii, mai ales daca:

  • Traiti sau ati calatorit recent intr-o zona in care aceasta boala este frecventa
  • Aveti simptome care nu se amelioreaza

Asigurati-va ca ii spuneti medicului daca ati calatorit intr-o zona in care febra vaii este endemica si aveti simptome ale bolii.

Cauze si factori de risc

Ciupercile care provoaca febra vaii – Coccidioidess immitis sau Coccidioidess posadasii – prospera in solurile aride ale desertului din sudul Arizonei, Nevada, nordul Mexicului si Valea San Joaquin din California. De asemenea, sunt endemice pentru New Mexico, Texas si alte zone din America Centrala si de Sud – zone cu ierni blande si veri aride.

Ca multi alti fungi, speciile de coccidioides au un ciclu de viata complex. In sol, cresc sub forma unui mucegai cu filamente lungi care se desprind in aer atunci cand solul este perturbat.

Sporii sunt extrem de mici si pot fi transportati de vant pe o distanta de sute de kilometri. Odata ajunsi in plamani, sporii se reproduc, perpetuand ciclul bolii.

Factori de risc

Expunerea la mediu

Oricine inspira sporii care provoaca febra vaii risca sa se infecteze. Oamenii care au locuri de munca in care sunt expusi la praf prezinta cel mai mare risc sa se imbolnaveasca. Printre acesti oameni se numara muncitorii in constructii, drumuri, agricultura, crescatorii de animale, arheologii si militarii care participa la exercitii de teren.

Rasa

Din motive care nu sunt bine intelese, oamenii cu origini filipineze si africane sunt mai predispusi la infectii grave de tipul coccidioidomicozei.

Sarcina

Femeile insarcinate sunt vulnerabile la coccidioidomicoza mai grava in timpul celui de-al treilea trimestru, iar noile mame sunt vulnerabile imediat dupa nasterea bebelusilor.

Sistem imunitar slabit

Persoanele care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii grave. Printre aceste persoane se numara cele care sufera de SIDA sau cele care sunt tratate cu steroizi, chimioterapie si medicamente anti-respingere dupa o interventie chirurgicala de transplant. Persoanele cu anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau boala Crohn, care sunt tratate cu medicamente cu factor de necroza tumorala (TNF) au, de asemenea, un risc crescut de infectie.

Varsta

Adultii mai in varsta au mai multe riscuri de a dezvolta febra vaii. Acest lucru se poate intampla din cauza faptului ca sistemele lor imunitare sunt mai putin intarite sau pentru ca au alte afectiuni medicale care le perturba starea generala de sanatate.

Diagnostic

Febra vaii este dificil de diagnosticat numai pe baza semnelor si simptomelor, deoarece de obicei acestea sunt vagi si pot fi confundate cu simptomele specifice altor boli si conditii. Febra vaii nu poate fi deosebita de alte boli pulmonare nici cu ajutorul unei radiografii toracice.

Medicul poate stabili un diagnostic definitiv daca descopera coccidioides in tesuturi, sange sau alte secretii ale corpului. Din aceasta cauza, doctorul poate solicita efectuarea unuia sau a ambelor teste:

  • Cultura sputa. In cadrul acestui test, specialistul recolteaza o proba a materiei care este evacuata in timpul tusei (sputa) pentru a fi verificata in laborator cu scopul de a descoperi prezenta coccidioides.
  • Analize de sange. Printr-un test de sange, doctorul poate verifica daca pacientul are anticorpi impotriva ciupercii care provoaca febra.

Cum se trateaza?

Odihna

Majoritatea pacientilor cu febra acuta a vaii nu au nevoie de tratament. Chiar si atunci cand simptomele sunt intense, cele mai bune remedii pentru adultii sanatosi sunt de cele mai multe ori repausul la pat si consumul de lichide. Aceasta abordare este aceeasi cu cea folosita pentru raceala si gripa. Cu toate acestea, persoanele cu febra vaii sunt atent monitorizate de catre medicii.

Medicamente antifungice

In cazul in care simptomele nu se amelioreaza sau chiar se agraveaza sau daca riscul de complicatii este mare, medicul va poate prescrie un medicament antifungic, cum ar fi fluconazolul. Medicamentele antifungice sunt de asemenea utilizate pentru persoanele cu formele cronice sau diseminate ale afectiunii.

In general, medicamentele antifungice fluconazol sau itraconazol sunt utilizate pentru toate tipurile infectiei, cu exceptia celor mai grave forme ale coccidioidomicozei.

Toate antifungicele pot avea reactii adverse grave. Cu toate acestea, aceste reactii adverse dispar de obicei dupa ce tratamentul cu aceste medicamente este intrerupt. Printre posibilele efecte secundare ale fluconazolului si itraconazolului sunt greata, varsaturile, durerile abdominale si diareea.

Infectia mai grava poate fi tratata la inceput cu un medicament antifungic intravenos, cum ar fi amfotericina B.

Medicamente noi sunt disponibile

Doua medicamente mai noi – voriconazolul si posaconazolul – pot fi de asemenea utilizate pentru a trata infectiile mai grave.

Antifungicele tin ciuperca sub control, insa uneori nu o distrug si pot aparea recidive. In cazul multor persoane, o singura infectare cu acesti spori duce la imunitate pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, boala poate fi reactivata sau va puteti reinfecta daca sistemul imunitar este slabit in mod semnificativ.

Complicatii

Unele persoane, in special femeile insarcinate, persoanele cu sistemul imunitar slabit – cum ar fi cele care sufera de infectia cu HIV / SIDA – si cele care au origini filipineze sau africane risca sa dezvolte o forma mai severa de coccidioidomicoza.

Printre complicatiile coccidioidomicozei se numara:

Pneumonie severa

Majoritatea oamenilor se vindeca si se recupereaza in urma pneumoniei legate de coccidioidomicoza fara sa dezvolte complicatii. Altii, in principal cei cu origini filipineze si africane, precum si cei cu sistemul imunitar slabit, se pot imbolnavi grav.

Ruperea nodulilor pulmonari

Un procent mic de oameni dezvolta in plamani noduli (cavitati) cu pereti subtiri. Multi dintre acesti noduli dispar in cele din urma fara a provoca probleme, insa unii se pot rupe, producand dureri in piept si respiratie dificila (dispnee). Daca un nodul pulmonar se rupe, medicul ar putea decide amplasarea unui tub in spatiul din jurul plamanilor pentru a elimina aerul sau efectuarea unei operatii de reparare a leziunii.

Boala diseminata

Aceasta este cea mai grava complicatie a coccidioidomicozei. Daca ciuperca se raspandeste (disemineaza) in tot corpul, aceasta poate provoca diverse probleme, cum ar fi ulceratii ale pielii si abcese pana la leziuni osoase, dureri articulare puternice, inflamatii la nivelul inimii, probleme ale tractului urinar si meningita – o infectie potential fatala a membranei si a lichidului care acopera creierul si maduva spinarii.

Prevenire

Daca locuiti sau vizitati zone in care febra vaii este raspandita, luati masuri de precautie, in special in lunile de vara cand riscurile de infectare sunt cele mai mari. Puteti incerca sa purtati o masca, sa ramaneti in casa in timpul furtunilor de praf, sa udati solul inainte de a sapa si sa pastrati usile si ferestrele bine inchise.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/valley-fever/symptoms-causes/syc-20378761
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/189430.php
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/valley-fever#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma