Esofagul Barrett apare atunci cand mucoasa normala a esofagului este inlocuita cu un alt tip de tesut. Modificarea poarta denumirea de metaplazie intestinala. Aflati mai multe despre simptomele de esofag Barrett din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna esofag Barrett?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza esofagul Barrett?
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce inseamna esofag Barrett?

Esofagul Barrett este o afectiune in care tesutul esofagului (organul care face legatura intre gura si stomac) este inlocuit cu un tesut similar celui care formeaza mucoasa intestinala. Aceasta inlocuire a tesuturilor poarta denumirea de metaplazie intestinala.

Cauza acestei afectiuni rare nu este cunoscuta in totalitate si apare la aproximativ 1,6-3% dintre oameni. Persoanele cu esofag Barrett se confrunta cu un risc crescut de a dezvolta adenocarcinom esofagian, o forma rara de cancer.

Conform Institutului National de Diabet, Boli Digestive si Renale (NIDDK), acest cancer afecteaza 0,5 la suta dintre persoanele cu esofag Barrett in fiecare an.

De cele mai multe ori, persoanele care se confrunta cu boala de reflux gastroesofagian de lunga durata (BRGE) sufera si de esofag Barrett (sau sindromul Barrett).

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a esofagului Barrett. Principaul factor de risc al esofagului Barrett este refluxul de acid gastric. Refluxul de acid gastric apare atunci cand sucul digestiv sau bila se intorc din stomac in esofag. Acest lucru poate produce inflamatie si, eventual, boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Esofagul Barrett apare la aproximativ 10 la suta dintre persoanele cu reflux de acid gastric.

Factori de risc

Exista anumiti oameni care prezinta un risc mai mare de a dezvolta esofag Barrett.

NIDDK afirma ca intre 5 si 10 la suta dintre persoanele cu BRGE dezvolta, de asemenea, afectiunea. Oamenii care sunt predispusi la aceasta afectiune sunt:

  • cei cu o greutate prea mare si care sufera de obezitate
  • cei care au suferit sau sufera de BRGE de mai bine de 5 ani
  • cei cu BRGE care au peste 50 de ani si iau medicamente in mod regulat
  • cei care fumeaza.

Barbatii, mai afectati decat femeile

Cei cu varsta sub 30 de ani, cand boala cronica de reflux gastroesofagian debuteaza, se pot confrunta cu un risc si mai mare.

Conform NIDDK, barbatii sunt mai predispusi de doua ori mai mult decat femeile la a dezvolta esofag Barrett. Exista, de asemenea, mai multi factori care ar putea reduce riscul de esofag Barrett. Acestia sunt mentionati intr-o lista publicata de NIDDK:

Simptome

Modificarile tisulare specifice esofagului Barrett nu provoaca simptome. Semnele si simptomele pe care le intampinati sunt in general cauzate de BRGE si pot fi sub forma de:

Exista si situatii in care o multime de persoane cu esofag Barrett nu au semne sau simptome.

Cand este recomandata vizita la doctor

Daca intampinati probleme, precum arsuri la stomac si reflux de acid gastric timp de mai bine de cinci ani, intrebati-va medicul despre riscul de a dezvolta esofag Barrett.

Solicitati ajutor imediat daca:

  • Aveti dureri in piept, care pot fi un simptom al unui atac de cord.
  • Aveti dificultati la inghitire.
  • Eliminati prin voma sange rosu sau sange de culoarea cafelei.
  • Eliminati scaune negre sau sangeroase.

Diagnostic

Pentru a determina daca o persoana sufera de esofag Barrett, medicii folosesc de cele mai multe ori endoscopia. In cadrul procedurii, specialistul introduce pe gat un fir luminat dotat cu o camera foto la capat (endoscop) pentru a verifica daca tesutul esofagului prezinta modificari specifice bolii. Tesutul normal al esofagului este palid si lucios. In cazul esofagului Barrett, tesutul apare rosu si catifelat.

Apoi, medicul va lua o proba de tesut (procedura se numeste biopsie) din esofag. Tesutul recoltat este apoi examinat pentru a determina cat de semnificativa este modificarea.

Determinarea gradului de displazie

Un medic specializat in examinarea tesutului in laborator (patolog) determina gradul de displazie din celulele esofagului. Deoarece displazia esofagiana poate fi dificil de diagnosticat, este nevoie de doi patologi – dintre care unul sa fie specializat in patologia gastroenterologiei – care sa se puna de acord asupra diagnosticului. Tesutul poate fi clasificat astfel:

  • Nu exista displazie, in cazul in care esofagul Barrett s-a dezvoltat, dar nu au fost gasite modificari precanceroase in celule.
  • Displazie de grad scazut, daca celulele prezinta mici semne ale unor modificari precanceroase.
  • Displazie de grad inalt, daca celulele prezinta multe modificari. Displazia de grad inalt este considerata a fi ultimul pas inainte ca celulele sa se transforme in cancer esofagian.

Screening pentru esofag Barrett

Expertii de la Colegiul American de Gastroenterologie sustin ca screening-ul poate fi recomandat barbatilor care au prezentat simptome ale bolii de reflux gastroesofagian cel putin saptamanal, care nu raspund la tratamentul cu medicamente care inhiba pompa de protoni si care au cel putin inca doi factori de risc, cum ar fi:

  • au peste 50 de ani
  • sunt din rasa alba
  • au multa grasime abdominala
  • sunt fumatori sau au fumat in trecut
  • au antecedente familiale de esofag Barrett sau cancer esofagian.

Cu toate ca sunt semnificativ mai putin predispuse la dezvoltarea esofagului Barrett, femeile ar trebui sa fie analizate daca au reflux necontrolat sau au alti factori de risc pentru esofagul Barrett.

Cum se trateaza esofagul Barrett?

Medicii aleg tratamentul pentru esofagul Barrett in functie de cat de mult s-au raspandit celulele anormale in esofag si de starea generala de sanatate.

Esofag Barrett fara displazie

In aceasta situatie, doctorul va recomanda o endoscopie periodica pentru monitorizarea celulelor din esofag. Daca in urma biopsiilor nu a fost descoperita nicio displazie, cel mai probabil pacientului i se va recomanda o endoscopie de verificare peste un an si apoi la fiecare trei ani, daca nu apar modificari in acest timp.

Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Semnele si simptomele afectiunii pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor si prin schimbarea stilului de viata. De asemenea, o alta optiune poate fi efectuarea unei interventii chirurgicale de restrangere a sfincterului care controleaza fluxul de acid gastric. Tratarea BRGE nu vindeca esofagul Barrett si probabil nu va scadea riscul de cancer esofagian, dar poate contribui la descoperirea displaziei.

Displazie de grad scazut

Daca specialistii descopera o displazie de grad scazut, aceasta trebuie verificata de un patolog cu experienta. In acest caz, doctorul va poate recomanda efectuarea unei noi endoscopii peste 6 luni, cu verificari suplimentare la fiecare 6 sau 12 luni.

Dar, avand in vedere riscul de cancer esofagian, tratamentul poate fi recomandat daca diagnosticul este confirmat. Tratamentele de electie includ:

  • Rezectie endoscopica, care foloseste un endoscop pentru a elimina celulele deteriorate.
  • Ablatie de radiofrecventa, care foloseste caldura pentru a indeparta tesutul esofagului anormal. Ablatia cu radiofrecventa poate fi recomandata dupa rezectia endoscopica.

In cazul in care la prima endoscopie a fost detectata o inflamatie semnificativa a esofagului, o alta endoscopie va fi efectuata dupa ce pacientul a primit 3-4 luni de tratament pentru a reduce acidul gastric.

Displazie de grad inalt

De obicei, displazia de grad inalt este considerata un precursor al cancerului esofagian. Din acest motiv, medicul poate recomanda efectuarea unei rezectii endoscopice sau a unei ablatii cu radiofrecventa. Specialistii pot folosi si alte metode de tratament, cum ar fi:

Crioterapia

Acest tip de tratament presupune utilizarea unui endoscop cu care este aplicat un lichid sau un gaz rece pe celule anormale din esofag. Specialistii asteapta ca aceste celule sa se incalzeasca pentru ca apoi sa le inghete din nou. Aceste schimbari de temperatura si stare distruge celulele anormale.

Terapia fotodinamica

Acest tip de terapie distruge celulele anormale, facandu-le sensibile la lumina.

Operatie esofag Barrett

In cadrul operatiei, doctorii indeparteaza partea deteriorata a esofagului, iar portiunea ramasa este atasata la stomac.

Dupa tratament, exista posibilitatea ca esofagul Barrett sa reapara. Din aceasta cauza, este recomandat sa-l intrebati pe medicul cat de des trebuie sa reveniti pentru verificarile ulterioare. Daca pacientul a fost tratat cu orice alt tip de terapie in afara de interventia chirurgicala pentru a i se indeparta tesutul esofagian anormal, este posibil ca medicul sa-i recomande medicamente care reduc acidul gastric, cu scopul de a facilita vindecarea esofagului.

Regim esofag Barrett

Boala de reflux gasoesofagian (BRGE), principala cauza a esofagului Barrett, poate fi declansata de anumite alimente si bauturi. De aceea, persoanele care elimina aceste alimente si bauturi din alimentatia lor isi pot reduce simptomele.

Alimentele si bauturile care pot declansa inflamatii la nivelul esofagului sunt:

  • alimentele grase
  • cafeaua
  • ciocolata
  • menta
  • mancarurile picante
  • rosiile si produsele pe baza de rosii
  • alcoolul

Esofag Barrett alimentatie

De asemenea, puteti reduce simptomele de reflux gastroesofagian daca mancati portii mai mici si mai dese, in loc de trei mese mari pe zi, cum se obisnuieste.

Schimbarea stilului de viata

In plus, pentru a reduce simptomele de BRGE si riscul de esofag Barrett, puteti face, de asemenea, anumite modificari ale stilului de viata, cum ar fi:

  • Mentineti greutatea la un nivel sanatos.
  • Evitati hainele mulate.
  • Renuntati la fumat.
  • Evitati sa va aplecati sau sa va culcati dupa ce ati mancat.
  • Ridicati capul patului cu 6-8 centimetri, asezand anumite materiale dedesubt.

Persoanele care prezinta simptome de reflux gastroesofagian sau vor sa afle cat de mare este riscul de a dezvolta esofag Barrett trebuie sa discute cu medicul.

Esofag Barrett tratament naturist

Lamaia poate reduce cantitatea de acizi din organism. In plus, are alte beneficii pentru sanatate care implica tractul digestiv. Apa cu suc de lamaie actioneaza ca un purificator natural, indepartand germenii si bacteriile prin ficat si rinichi si ajutand tractul digestiv sa elimine mai eficient deseurile.

Ceaiuri esofag Barrett

Studiile au aratat ca musetelul are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. Refluxul de acid inseamna ca acidul gastric revine inapoi in esofag. Acest lucru provoaca inflamatii dureroase la nivelul esofagului. Este posibil ca efectele antiinflamatorii ale musetelului sa fie utile.

Conform unei analize din 2006, un preparat pe baza de plante care cuprindea si extract de musetel a scazut aciditatea gastrica, la fel ca un medicament antiacid. Cu toate acestea, musetelul nu a fost singura planta care s-a regasit in preparat. Este nevoie de mai multe studii pentru a determina daca ar avea acelasi impact asupra sa.

Efectul musetelului asupra stresului

Stresul este unul dintre cei mai frecventi factori declansatori ai refluxului de acid. In teorie, consumul de ceai de musetel poate ajuta la reducerea stresului. Asadar, poate contribui, de asemenea, la reducerea sau prevenirea episoadelor de reflux de acid legate de stres.

Complicatii

Persoanele cu esofag Barrett au un risc crescut de cancer esofagian. Cu toate acestea, riscul este mic, chiar si la persoanele care au modificari precanceroase in celulele esofagului. Majoritatea persoanelor cu esofag Barrett nu vor dezvolta niciodata cancer esofagian.

Metode de prevenire

Afectiunea poate fi prevenita prin evitarea anumitor factori de risc, cum ar fi obezitatea si boala de reflux gastroesofagian.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/barretts-esophagus/symptoms-causes/syc-20352841
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/310144.php
  3. https://www.healthline.com/health/barretts-esophagus
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma