Categori: CosmeticeFrumusete

Epilare definitiva – tot ce trebuie sa stii

Exista multe tratamente de epilare definitiva care ajuta la indepartarea permanenta a parului nedorit. Descopera in urmatorul articol mai multe informatii despre epilarea definitiva si afla daca aceasta este o solutie ideala si pentru tine!

Cuprins:

1. Informatii generale despre epilare definitiva

2. Pregatirea pentru epilare laser

3. Cum se realizeaza procedura?

4. Cate sedinte sunt necesare?

5. Avantaje si dezavantaje

6. Contraindicatii

7. Informatii utile

Informatii generale despre epilare definitiva

Exista multe saloane cosmetice la noi in tara unde sunt utilizate diferite echipamente speciale pentru epilare definitiva. Aceasta producera invaziva este realizata prin intermediul luminii terapeutice, care mai este cunoscuta si sub denumirea de fotoepilare. Epilarea definitiva este o procedura de indepartare a parului nedorit realizata prin cele mai eficiente metode, care are rezultate exceptionale si de lunga durata.

Metoda de epilare definitiva se poate face prin:

  • Epilare cu laser
  • Epilare IPL (cu lumina intens pulsata)

Epilare definitiva cu laser

Epilarea parului cu laser este populara pentru persoanele care doresc o solutie pentru indepartarea parului, care este de lunga durata fata de alte metode de epilare.

Majoritatea persoanelor care folosesc aceasta metoda de epilare a parului cu laser considera ca este o solutie foarte sigura si nu exista riscuri de sanatate care pot fi asociate cu procedura.

Cu toate acestea, existe femei care pot prezenta anumite efecte secundare minore dupa indepartarea parului nedorit cu laser. Pentru cateva zile dupa efectuarea producerii de epilare definitiva cu laser, pielea poate fi afectata devenind rosie. In plus, in unele cazuri, puteti avea o senzatie similara cu arsurile solare. Insa nu va faceti grija, caci procedura in sine nu este, de obicei, dureroasa.

Daca totusi sunteti o persoana care are pielea foarte sensibila de fel si observati ca aveti anumite efecte secundare minore si temporare dupa efectuarea procedurii de epilare definitiva, atunci consultati un medic dermatolog.

Roseata si iritarea dupa epilarea cu laser

Indepartarea cu laser a parului dauneaza foliculilor de par. Corpul reactioneaza la acest lucru si multe femei se confrunta cu roseata si iritatie in zonele expuse procedurii de epilare definitiva. Pielea poate fi usor iritata sau se poate nu veti avea nimic, iar in unele cazuri locul chiar se poate umfla usor.

Simptomele sunt, de obicei, de scurta durata. Zona afectata poate arata similar cu pielea care tocmai a fost epilata cu ceara. Unii specialisti in efectuarea acestei proceduri folosesc un anestezic local pentru a reduce cat de mult din senzatia de disconfort.

Iritatia trebuie usurata dupa prima reactia initiala, de obicei la cateva ore de la epilare. Umflarea si roseata reactioneaza eficient daca aplicati local pachetele de gheata sau faceti un dus mai rece.

Cruste de piele uscata

Unele femei pot prezenta cruste de piele uscata in zona afectata. Aceasta este in mod normal o problema minora, insa crea o senzatie de incomoditate si disconfort. Aceste cruste de piele uscata pot creeze totodata senzatia de mancarime locala, ceea ce va duce mai departe la cicatrizarea locului. In cazul acesta, este recomandat sa va abtineti sa va scarpinati in locul afectat. In plus, prin ingrijirea zonei epilate cu laser, este recomandat sa utilizati o crema hidratanta fara parfum sau parabeni pentru a grabi procesul de vindecare. In cazuri extreme, adresati-va medicului dermatolog, iar acesta va poate prescrie sa utilizati o crema tip antibiotic cu care sa faceti un tratament local in jur de 5 zile consecutive.

Modificari ale culorii pielii

Unele femei pot observa unele schimbari minore de culoare a pielii in zona in care au optat pentru procedura de epilare definitiva. Intr-adevar exista si un astfel de efect secundar, in care pielea poate deveni usor mai inchisa la culoare dupa indepartarea parului cu laser.

Infectie a pielii

Ca si in cazul altor medote cosmetice de indepartare a parului nedorit, foliculii de par pot crea local o infectie dupa efectuarea procedurii cu laser. Zona afectata va trebui sa fie tratata cu o crema tip antibiotic.

Cicatrici

Cicatricile nu sunt de obicei un efect secundar al indepartarii parului cu laser. Cu toate acestea, in cazul in care practicianul face o greseala in timpul procedurii, local poate se poate forma o cicatrice. Insa, presupunem ca toti practicienii in acest domeniu sunt calificati si ca nu ar trebui sa fie astfel de probleme.

Cicatricile se pot forma, de asemenea, daca femeile nu au grija de zona epilata dupa efectuarea procedurii. Acestea ar trebui sa trateze pielea afectata ca si cum ar fi fost arsa de soare pentru a evita deteriorarea ulterioara. Aceasta inseamna pastrarea pielii hidratata, protejata de lumina si verificata in mod regulat pentru orice semn de infectie.

Eficienta epilarii cu laser

Printr-o reactie termica se produce scleroza unor celule nutritive care sunt in radacina firelor de par, astfel, in urma epilarii cu laser nu se mai pot produce fire noi de par. Acest tip de epilare definitiva este recomanda in special persoanelor care au un contrast mai intens intre culoarea pielii si culoarea firelor de par. In plus, epilarea cu laser este destinata persoanelor care au firele de par destul de dese si groase.

Epilarea definitiva cu laser a parului nedorit se poate efectua si pe anumite zone sensibile ale corpului, precum pe axile si zona bikinilor, unde firele de par au o grosime si o rezistenta mai mare.

Epilarea cu laser nu provoaca cancer

Aceasta procedura non-invaziva cu laser nu va va afecta organismul, astfel nu va dezvolta in timp nici cancerul.

Epilare definitiva – IPL

Tratamentul IPL este o alta metoda populara de indepartare a parului nedorit de pe corp, care ajuta la eliminarea sau “uciderea” firelor de par, astfel incat sa nu mai creasca.

Spre deosebire de indepartarea parului cu laser, o epilare definitiva cu IPL nu utilizeaza o sursa de lumina cu laser, ci utilizeaza in schimb un spectru larg de lumina intensa, care emite lumina la mai multe lungimi de unda. In timp ce dispozitivele laser emit o singura lungime de unda focalizata pentru a maximiza absorbtia foliculului de par, IPL acopera partile mai mari de par. IPL este ca folosirea unui bec puternic si este, de obicei, mai ieftina decat tratamentul cu laser.

Indepartarea parului cu IPL

IPL functioneaza cel mai bine pentru persoanele care au un par inchis la culoare, deoarece cei cu par mai inchis si mai gros absorb lumina mult mai bine, astfel incat rezultatele pot fi mult mai eficiente. Aceasta metoda de epilare, este o modalitate extrem de eficienta de a inlatura permanent parul. Insa, pentru ca nu este atat de concentrata, IPL poate necesita mai multe sedinte decat indepartarea parului cu laser pentru a obtine aceleasi rezultate la final.

Daca alegeti sa efectuati o epilare definitiva cu IPL trebuie sa stiti ca este o metoda mai putin dureroasa decat alte metode de indepartarea parului nedorit. In plus, lumina puternica a aparatului distruge repede si in timp real radacina firelor de par. In plus, acest tip de tratament este mult mai accesibil decat indepartarea parului cu laser, insa va trebui sa efectuati mai multe sedinte periodic. Un alt plus a acestei metode de epilare definitiva IPL este ca va puteti epila chiar din confortul propriului camin. Datorita tehnologiei avansate, astazi puteti alege aparate IPL pe care sa le puteti folosi chiar acasa fara a mai fi nevoie de ajutorul unui cosmetician.

Pregatirea pentru epilare laser

La prima intalnire cu cosmeticianul vi ve vor face anumite instructiuni detaliate de pregatire a corpului la noua procedura de epilare.

Urmand aceste instructiuni, se imbunatateste eficacitatea procedurii si se reduce riscul de reactii adverse. Iata cateva recomandari comune:

  • Nu va expuneti la soare sau la solar cu cateva zile inainte de procedura. Indepartarea parului cu laser nu trebuie efectuata pe pielea tabacita de razele soarelui.
  • Evitati iritarea pielii.
  • Stai departe de ceara sau de orice aparat de indepartarea parului timp de 3 – 4 saptamani.
  • Cu 2 zile inainte de efectuarea procedurii, zona trebuie rasa (epilare cu lama sau cu o crema depilatoare).
  • Incercati sa nu luati medicamente antiinflamatoare care pot creste sangerarea, cum ar fi aspirina.
  • Daca aveti o infectie activa, cum ar fi o infectie la nivelul pielii la rece sau bacteriana, procedura nu trebuie efectuata.
  • Dupa efectuarea sedintelor de epilare cu laser, nu smulgeti firele de par, deoarece vor cadea singure.
  • In ziua efectuarii procedurii de epilare definitiva, trebuie sa evitati sa mergeti la sauna sau sa faceti bai sau dusuri fierbinti.
  • Expunerea la soare sau la solar este strict interzisa.

Inainte de procedura de epilare definitiva cu laser, specialistul cosmetician va trebui sa va curete zona care urmeaza sa fie epilata. Daca zona este deosebit de sensibila, atunci se va aplica un gel anestezic pentru a va amorti locul.

In timpul procedurii propriu-zise, toate persoanele din camera vor trebui sa poarte ochelari de protectie speciali pentru a preveni deteriorarea ochilor de la laser.

Cum se realizeaza procedura?

Indepartarea parului cu laser este utilizata pentru a reduce parul nedorit. Locurile comune de tratament includ picioarele, axile, buza superioara, barbia si linia de bikini. Cu toate acestea, este posibil sa se trateze parul nedorit in aproape orice zona a corpului.

In timpul procedurii de epilare definitiva

Medicul specialist cosmetician va tine apasa pe piele un instrument cu laser portabil. In functie de tipul de laser, un  un gel rece sau un unguent care sa amorteasca local ar putea fi utilizat pentru a va proteja pielea si a reduce riscul de efecte secundare.

Cand medicul activeaza laserul, fasciculul laser va trece prin piele la foliculii de par. Caldura intensa din fasciculul laser dauneaza foliculilor de par, care inhiba cresterea parului. S-ar putea sa simtiti un anumit disconfort, cum ar fi un varf de caldura puternic.

Tratarea unei suprafete mici, cum ar fi buza superioara, ar putea dura doar cateva minute. Tratarea unei suprafete mai mari, cum ar fi spatele, ar putea dura mai mult de o ora.

Dupa efectuarea procedurii de epilare definitiva

S-ar putea sa observati roseata si umflarea locului in primele cateva ore dupa indepartarea parului cu laser. Pentru a reduce orice disconfort, aplicati gheata in zona tratata. Daca aveti o reactie cutanata imediat dupa indepartarea parului cu laser, medicul poate aplica o crema steroida in zona afectata.

Dupa indepartarea parului cu laser si intre tratamentele planificate, evitati expunerea la soare – atat lumina naturala a soarelui, cat si la solare – timp de 6 saptamani sau conform recomandarilor medicului. Utilizati zilnic o crema cu factor de protectie solara pentru a va hidrata locul epilat.

Cate sedinte sunt necesare?

Pentru a avea rezultate optime si de lunga durata, sunt necesare intre 3 si 10 sedinte de epilare, iar fiecare sedinta sa se efectueze la un interval de 4 – 6 saptamani. Insa, numarul si durata sedintelor de epilare vor fi stabilite de catre medicul specialist cosmetician in functie de:

  • Intensitatea luminii laserului folosit
  • Tipul de piele
  • Culoarea parului
  • Grosimea firelor de par
  • Zona de epilare
  • Tipul de epilare folosit anterior

Avantaje si dezavantaje

Epilarea definitiva este o tehnica de indepartare a parului nedorit destul de imbratisata in ultimii ani si asta datorita avantajelor sale. Aceasta practica este realizata si acceptata atat de cosmeticieni, cat si in clinici dermatologice.

Avantaje

Iata cateva avantaje ale indepartarii parului nedorit cu laser:

  • Laserele ofera o eficienta mai mare decat alte metode de epilare. De asemenea, poate reduce riscul de foliculita.
  • Indepartarea parului prin laser ofera cea mai rapida solutie pentru indepartarea permanenta a parului nedorit. Poate trata zone mari ale corpului, cat si zone mai mici, precum regiunea inferioara a buzei in cateva secunde. Procedura de epilare definitiva poate dupa pana la o ora in functie de zona.
  • Desi este adesea examinat faptul ca indepartarea parului cu laser nu elimina definitiv parul nedorit, acest lucru este presupus in mod gresit. In majoritatea cazurilor este nevoie de mai mult de o sesiune pentru a elimina permanent parul.

Dezavantaje

Desigur, nicio metoda de indepartare a parului nu este perfecta, motiv pentru care exista si unele pareri contra pentru indepartarea parului cu laser de care ar trebui sa tineti cont atunci cand decideti daca doriti sa obtineti acest tratament.

  • Pot sa apara efecte secundare in unele cazuri, precum: arsuri ale pielii, mancarime, umflare, uscarea pielii, decolorare (depigmentare), durere locala, senzatie de furnicatori si amorteala in jurul zonei unde s-a efectuat procedura de epilare definitiva.
  • Epilarea definitiva este extrem de costisitoare.
  • Nu este o garantie pentru indepartarea permanenta a parului.
  • Succesul procedurii de epilare definitiva depinde de 2 factori majori, si anume: culoarea parului si tipul de piele.
  • Procedura este eficienta numai pe foliculii de par in creste activa.
  • Este nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru ca foliculii de par sa dispara, de obicei, in decurs de 2 – 3 saptamani.

Contraindicatii

Nu apelati la procedura de epilare definitiva daca:

  • Sunteti gravida
  • Daca alaptati
  • Daca nu aveti tipul de piele si de par corespunzator tratamentului (consulati medicul specialist cosmetician)
  • Daca ati suferit de o boala de piele, precum cancerul de piele
  • Aveti leziuni pre-canceroase sau alunite in jurul zonelor care doriti sa fie expuse procedurii invazive
  • Aveti antecedente de tulburari vasculare (varice)
  • Aveti infectii, arsuri, eczeme, inflamatii ale foliculilor de par, herpes, rani, leziuni sau hematoame
  • Aveti epilepsie
  • Aveti diabet zaharat, vreo boala de inima, porfirie sau lupus
  • Aveti boli cu transmitere sexuala – BTS (HIV / SIDA)
  • Luati medicamente anticoagulante

Informatii utile

Pe masura ce decideti ce metoda de indepartare a parului este cea mai buna pentru fiecare dintre voi, luati in considerare tipul de par si tonul pielii pe care-l aveti. De asemenea, luati in considerare zona pe care ati ales-o pentru epilare. In cele din urma, ambele metode sunt eficiente pentru indepartarea parului nedorit.

Pret epilare definitiva

Pret epilare cu laser

Preturile pentru epilarea cu laser difera in functie de sex, feminin sau masculin si in functie de zona care doriti sa fie expusa procedurii.

In urmatorul tabel, aveti afisate preturile generale pentru procedura de epilare cu laser.

Atentie! Preturile sunt orientative in urma unui studiu de piata, aceastea variaza in functie de clinici.

 

Zona de epilare Sex Pret final
Zona XS (mustata, barbie, perciuni, pometi, linie abdomen, areola mamara, degete) Feminin 50 lei
Masculin 60 lei
Zona S (axila, linie bikini, interfesier, decolteu, ceafa, gat, fata integral) Feminin 80 lei
Masculin 100 lei
Zona M (inghinal total, umeri femei, zona lombara, abdomen total, fese, pectorali, umeri barbati) Feminin 150 lei
Masculin 150 lei
Zona L (brate, gambe/coapse) Feminin 230 lei
Masculin 250 lei
Zona XL (picioare integral, spate integral) Feminin 400 lei
Masculin 400 lei

Pret epilare cu IPL

Preturile pentru epilarea definitiva cu IPL difera in functie de clinica si de zona aleasa pentru efectuarea procedurii.

Pentru epilarea cu IPL preturile incep de 67 de lei si ajung pana la 700 de lei.

 

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/beauty/laser-hair-removal#1
  2. https://www.oglf.org/laser-vs-ipl-hair-removal/
  3. https://www.healthline.com/health/laser-hair-removal
  4. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/is-laser-hair-removal-permanent
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322042.php
  6. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/laser-hair-removal/about/pac-20394555
  7. https://www.lifehack.org/464655/the-pros-and-cons-of-laser-hair-removal
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma