Ejacularea precoce apare atunci cand un barbat ejaculeaza in timpul actului sexual mai devreme decat si-ar dori el sau partenera. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si solutiile de prevenire a ejacularii precoce.
Ce inseamna ejaculare?
Ejacularea inseamna eliberarea materialului seminal prin penis in timpul unui orgasm. Atunci cand ejacularea are loc mai repede decat va doriti, acest lucru este cunoscut sub denumirea de ejaculare precoce (EP).
Ejacularea precoce este disfunctia sexuala cea mai intalnita in randul barbatilor cu varsta sub 60 de ani, afectand unul din cinci barbati din intreaga lume.
Totusi este una dintre afectiunile cel mai adesea nediagnosticate si netratate corespunzator. Ejacularea precoce este o afectiune medicala complexa, care poate fi cauzata de o multitudine de factori, avand consecinte personale negative precum suferinta, frustrarea, evitarea intimitatii sexuale.
Atata timp cat se intampla rar, nu este motiv de ingrijorare.
Atat factorii psihologici, cat si biologici pot juca un rol in ejacularea prematura. Desi multi barbati nu se simt confortabil sa vorbeasca despre acest lucru, ejacularea precoce este o conditie des intalnita si tratabila. Medicamentele, consilierea si tehnicile sexuale care intarzie ejacularea – sau o combinatie a acestora – pot contribui la imbunatatirea performantelor sexuale.
Ejacularea precoce reprezinta incapacitatea de a controla permanent reflexul ejaculator, aceasta fiind o afectiune sexuala frecventa, care afecteaza barbatii de toate varstele.
Fenomenul biologic natural consta in ejacularea la doua minute sau chiar mai putin dupa penetrarea vaginala. Controlul ejacularii este un comportament dobandit, care creste odata cu insusirea experientei.
Ejacularea survine inainte de dorinta individului si este precedata de erectia normala.
Principalul simptom al ejacularii premature este incapacitatea de a amana ejacularea mai mult de un minut dupa penetrare. Cu toate acestea, problema ar putea aparea in toate situatiile sexuale, chiar si in timpul masturbarii.
Multi barbati au impresia ca au simptome de ejaculare prematura, dar aceste semne nu indeplinesc criteriile de diagnostic pentru ejacularea prematura. In schimb, in cazul lor, ejacularea prematura poate varia in mod natural, iar perioadele de ejaculare rapida alterneaza cu perioadele de ejaculare normala.
Multi dintre barbati afectati isi pun intrebarea: ”de ce ejaculez repede?”. Printre cauzele care provoaca ejacularea precoce se numara:
Cauza exacta a ejacularii premature nu este cunoscuta. Pana acum se credea ca singura cauza este doar cea psihologica. Acum, insa, specialistii stiu ca ejacularea prematura implica o interactiune complexa a factorilor psihologici si biologici.
Factorii psihologici care pot juca un rol includ:
Ejacularea prematura poate fi influentata si de un numar de factori biologici, printre care:
O serie de factori pot creste riscul de ejaculare prematura. Dintre acestia se numara:
Ati putea avea un risc crescut de a ejacula precoce daca aveti uneori sau in mod constant probleme in obtinerea sau mentinerea erectiei. Teama de a va pierde erectia v-ar putea face sa va grabiti in mod constient sau inconstient in timpul contactelor sexuale.
O tulburare emotionala sau psihica in general poate influenta ejacularea prematura, limitandu-le barbatilor abilitatea de a se relaxa si de a se concentra in timpul relatiilor intime.
Pentru barbati, ejacularea prematura poate determina nu doar afectarea semnificativa a nivelului de functionare si de satisfactie sexuala, ci si o scadere generala a calitatii vietii. Barbatii care se confrunta cu ejacularea precoce sunt de cele mai multe ori stresati, isi pierd vizibil increderea si respectul de sine, au probleme sociale, de relationare si in relatie si acuza un sentiment puternic de rusine.
30% dintre barbatii care sufera de ejaculare precoce raporteaza anxietate in timpul situatiilor sexuale. Unii barbati care se confrunta cu ejacularea prematura pot evita implicarea in relatii din cauza fricii si a jenei, in timp ce alti barbati care sunt intr-o relatie se pot teme ca partenerul lor va deveni nemultumit si relatia se va termina din cauza acestui lucru.
Ca si in cazul barbatilor, ejacularea prematura le poate afecta atat fizic, cat si emotional pe partenerele de sex feminin. Aceste femei raporteaza, de cele mai multe ori, o reducere a satisfactiei sexuale, pierderea apetitului si a orgasmelor, precum si un stres sporit in ceea ce priveste relatiile interpersonale.
Terminarea brusca a actului sexual care este insotita de ejacularea prematura poate determina incapacitatea femeii de a atinge punctul culminant, chiar si in urma stimularii clitorisului. Acest lucru poate duce la resentimente si furie si chiar refuzul de a se angaja in relatii intime.
Remedii pentru ejaculare precoce
In unele cazuri, terapia ar putea presupune masturbarea cu o ora sau doua inainte de actul sexual, astfel incat sa puteti intarzia ejacularea in timpul sexului. De asemenea, medicul poate recomanda evitarea actului sexual pentru o perioada de timp si concentrarea asupra altor tipuri de jocuri sexuale, astfel incat presiunea sa fie eliminata. Exista si cateva exercitii pentru ejaculare precoce, dintre care mentionam:
Aceasta metoda presupune urmatoarele aspecte:
Prezervativele pot scadea sensibilitatea penisului, ceea ce poate ajuta la intarzierea ejacularii.
Cremele si spray-urile cu anestezic pentru ejacularea precoce care contin benzocaina, lidocaina sau prilocaina sunt uneori utilizate pentru a trata ejacularea prematura. Aceste produse se aplica pe penis cu 10 pana la 15 minute inainte de sex pentru a ajuta la intarzierea ejacularii.
Exista si pastile pentru ejaculare precoce care ar putea intarzia orgasmul. Printre acestea se numara antidepresivele, analgezicele si inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5.
Un efect secundar al anumitor antidepresive este intarzierea orgasmului. Din acest motiv, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), cum ar fi escitalopram, sertralina, paroxetina sau fluoxetina, sunt utilizati pentru a intarzia ejacularea.
Dintre cele aprobate pentru utilizare in Statele Unite, paroxetina pare a fi cea mai eficienta. Dureaza de obicei cinci pana la zece zile pentru cand aceste medicamente incep sa-si faca efectul. Insa pot trece doua pana la trei saptamani de tratament pana cand efectul complet devine vizibil.
Daca inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei nu combat ejacularea precoce, medicul poate prescrie clomipramina triciclica. Printre reactiile adverse nedorite ale antidepresivelor se pot numara:
Tramadolul este unul dintre medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru a trata durerea. De asemenea, are efecte secundare care intarzie ejacularea. Reactiile adverse nedorite pot include greturi, cefalee, somnolenta si ameteli.
Poate fi prescris atunci cand ISRS nu au avut niciun efect. Tramadolul nu poate fi utilizat in asociere cu un ISRS.
Discutiile cu un psihoterapeut va pot ajuta sa reduceti anxietatea privind performantele sexuale si sa gasiti modalitati mai bune de a face fata stresului.
Ayurveda este tratamentul traditional indian. Se bazeaza pe mii de ierburi pentru a trata o multime de afectiuni, de la diabet la inflamatii. Anumite medicamente ayurvedice, cum ar fi kaunch beej, kamini vidrawan ras si yauvanamrit vati, se spune ca trateaza ejacularea prematura atunci cand sunt administrate sub forma de capsule, de doua ori pe zi, cu apa calduta. Medicamentele ayurvedice au fost, de asemenea, utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile.
Reactiile adverse potentiale:
Comprimatele Yimusake sau pilulele Qilin, administrate saptamanal sau zilnic, pot trata ejacularea precoce prin stimularea rezistentei sexuale. Printre reactiile adverse potentiale cunoscute se numara:
Stilul de viata este mai important decat credem pentru a avea o viata sexuala normala. Iata ce le recomanda medicii sexologi barbatilor pentru a evita tulburarile de dinamica sexuala.
Nicotina provoaca constrictia vaselor sanguine si diminueaza fluxul de sange catre organele genitale, ceea ce conduce in timp la aparitia disfunctiilor erectile. De aceea este recomandat sa va lasati de fumat.
Alcoolul: a se consuma cu moderatie, altfel exista pericolul impotentei. Un pahar de vin are efect stimulant la inceput, dar consumul cronic si excesiv de alcool are efecte redutabile asupra vietii sexuale: scaderea nivelului de testosteron (hormonul virilitatii), pierderea controlului asupra erectiei.
Etnobotanice/droguri: pe langa faptul ca sunt ilegale, consumul de substante stupefiante anuleaza activitatea sexuala.
Mentineti-va greutatea corporala in limite normale si aveti grija la alimentatie. Obezitatea este insotita de numeroase probleme la nivelul circulatiei sanguine si de scaderea nivelului de testosteron, ceea ce influenteaza negativ capacitatea de a avea sau de a mentine erectia. Mai multe studii au demonstrat ca persoanele cu un indice al masei corporale (IMC) de peste 28,7 prezinta un risc cu 30% mai mare de impotenta.
Atentie la colesterol! Includeti in alimentatie grasimi ”bune” de genul acizilor esentiali omega 3 din peste, ulei de masline, de nuci, de soia si excludeti grasimile saturate de origine animala, care cresc colesterolul ”rau” (carne grasa, mezeluri etc.), ceea ce duce la ingustarea arterelor inclusiv la nivelul organelor sexuale si la disfunctii erectile.
Efectuati zilnic, spre exemplu, 30 de minute de inot, de mers in ritm rapid sau de alergare. Preferati mersul pe bicicleta? Puteti practica si acest sport, dar aveti grija ca, pentru a nu impiedica circulatia sanguina la nivelul organelor genitale, sa reglati saua bicicletei nici prea sus, nici prea jos, ci astfel incat picioarele sa fie usor indoite cand pedalele se afla in cel mai jos punct.
De ce barbatilor le este recomandat sportul? Pentru ca:
Odihniti-va cel putin 7 ore in timpul noptii, iar dimineata veti avea cele mai bune performante sexuale, pentru ca testosteronul este la nivel maxim.
Fiti inventivi, aduceti mai multa fantezie in viata sexuala, deoarece si rutina si plictiseala pot duce la disfunctii erectile.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…