Efectul yo-yo descrie fenomenul de ciclicitate cand vine vorba de pierderea in greutate, de la slabire, pana la acumularea kilogramelor pierdute pe parcursul unei diete. Aflati din urmatorul articol din ce cauza apare efectul yo-yo dupa incetarea unei diete, dar si cum poate fi prevenit!
2. Din ce cauza apare efectul yo-yo?
3. Cat de periculoase sunt fluctuatiile greutatii pentru sanatate?
5. Cum poate fi prevenit efectul yo-yo dupa dieta?
Efectul yo-yo este o situatie care apare frecvent la persoanele care lupta sa-si mentina numarul de kilograme dorit dupa o dieta.
Fenomenul yo-yo incepe atunci cand o persoana pierde din greutate, iar la scurt timp recastiga greutate pierduta, iar tot acest proces de repeta si are un impact negativ atat asupra corpului, fizic vorbind, cat si asupra sanatatii mentale. De cele mai multe ori, efectul yo-yo este asociat cu depresia sau cu aparitia de stari de anxietate la anumite persoane.
Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia efectului yo-yo sunt:
De asemenea, o alta cauza importanta pentru aparitia efectului yo-yo poate fi chiar dieta urmata. Este posibil ca atunci cand urmati o dieta restrictiva si scazuta in calorii sa va confruntati cu stari emotionale negative.
Dietele extreme sau restrictiile numarului de calorii pe termen lung, dar care se intampla brusc, pot avea multe efecte secundare ce pot fi daunatoare sanatatii si starii generale de spirit. Fluctuatiile de greutate duc la:
Pierderea in greutate intr-un timp foarte scurt este practic o forma de infometare care va semnaleaza corpul ca nu exista suficienta hrana disponibila si, practic, va stabileste corpul in „modul de supravietuire”, ceea ce face mai greu sa pierdeti in greutate. Acest lucru nu se va intampla dupa cateva zile, dar perioade mai lungi de restrictie calorica pot duce la tot felul de adaptari non-benefice si care pot afecta intregul organism.
Un alt dezavantaj al stresului alimentar este faptul ca are un efect negativ asupra somnului, care va poate reduce dramatic puterea de vointa. De asemenea, insomniile sunt asociate cu senzatia de foame excesiva.
Efectul yo-yo poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sanatatii tale mintale.
Stresul mental poate duce la crearea de „mentalitate dietetica” in care va preocupa prea mult numarul de kilograme pe care il aveti, dar si de modul in care arati. Astfel, conform mai multe cercetari, 2 din 3 persoane ajung intr-un punct in care numara mereu caloriile si se concentreaza asupra a ceea ce pot sau nu pot manca. Acest lucru poate duce la acumularea unui stres mental permanent, combinat cu sentimente de furie, depresie sau atacuri de panica in anumite cazuri. Asadar, efectul yo-yo poate duce la pierderea controlului asupra vietii si a sanatatii.
In cele mai multe cazuri cand o persoana alege o dieta rapida pentru pierderea kilogramelor in plus, cauza initiala a slabirii pe moment este cauzata fie de pierderea de lichide, fie a muschilor in loc de grasimea corporala. Astfel, atunci cand masa musculara a corpului scade, corpul se adapteaza in mod natural la proces. Insa, dietele pot sa afecteze in mod negativ metabolismul. Prin incetinirea metabolismului este imposibil sa slabiti mai mult, deoarece corpul va incepe sa-si conserve energia si sa-si protejeze depozitele de grasimi. Din acest motiv, sportul este indicat pe parcursul dietelor, prin executarea unor antrenamente de forta pentru a arde grasimea stocata. De asemenea, este indicat sa consumati multa proteina, fie vegetala, fie animala.
Toate celulele grase din corpul vostru produc leptina. Leptina este un hormon care controleaza nivelul foamei semnalandu-va creierul ca exista suficienta energie disponibila. Cand sunteti la o dieta, cantitatea de leptina din corpul vostru va scadea, iar acest lucru va duce la cresterea poftei de mancare. Astfel, va veti confrunta cu senzatia de foame aproape tot timpul, deoarece corpul vostru doreste sa-ti reumple celulele grase.
Asadar, un nivel scazut de leptina va poate face sa simtiti ca dupa orice masa nu sunteti pe deplin satisfacuti si saturati.
Pe de-o parte, pierderea in greutate va poate imbunatati sanatatea si va poate ajuta sa reduceti riscul de declansarea a anumitor boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip 2, boli cardiovasculare si cancerul. Insa, pe de alta parte, daca slabiti nu inseamna ca o sa fiti neaparat si mai sanatosi. Pierderea in greutate prin urmarea unor diete stricte si scazute a numarului de calorii vine cu mult stres fizic si mental. Totodata, acest lucru poate duce la (re)castigarea in greutate in anumite cazuri, ceea ce poate duce si la riscul de declansarea a anumitor boli cronice. Insa, acest lucru nu trebuie sa va sperie. Trebuie sa incercati sa tineti cont de faptul ca o dieta stricta nu este intotdeauna o varianta buna pentru sanatatea si functionarea organismului. In schimb puteti incerca dieta fara efectul yo-yo.
Dieta Rina poate fi urmata atat de sportivii de performanta, cat si de persoanele obisnuite. Pe scurt, aceasta dieta este printre singurele care nu are la baza restrictiile alimentare. De exemplu, puteti mancati un burger, o pizza sau cateva prajituri, atat timp cat urmati cu strictete regulile despre cum si cand sa le mancati.
Stiintific vorbind, dieta Rina se concentreaza pe incapacitatea umana de a procesa mai multe tipuri de alimente simultan. Multe dintre problemele digestive si cele de sanatate provin din faptul ca amestecam mai multe tipuri de alimente la o portie sau in aceeasi zi. Acesta este motivul pentru care dieta Rina disociaza alimentele.
Dieta Rina se bazeaza pe un principiu relativ simplu: manancati 4 tipuri de alimente principale, un aliment pe zi, intr-un ciclu de 4 zile care se repeta timp de 90 de zile.
Diferenta dintre dieta Rina si celelalte diete este ca nu veti pierdeti 30 de kilograme intr-o saptamana, ci le veti pierdeti treptat, mai exact in 3 luni. Cercetatorii si sustinatorii dietei Rina considera ca aceasta nu este o dieta, ci un nou stil de viata.
Indiferent de tipul de mancare pe care-l consumati intr-o zi, ar trebui sa aveti dimineata la micul dejun numai fructe. Acest lucru ar putea suna putin ciudat, dar fructele va ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect. Indiferent ce veti consuma la pranz sau la cina pe parcursul celor 90 de zile, micul dejun de dimineata ar trebui sa contina doar fructe.
Trebuie sa aveti un program in scris cu ce si cand mancati. Dieta Rina va permite sa luati micul dejun intre orele 7:00 si 11:00, pranzul intre 12:00 si 14:00 si cina intre 18:00 si 20:00 Nu exista gustari intermediare intre cele trei mese principale ale zilei. Singura restrictie este sa nu luati cina mai tarziu de ora 20:00.
Pe parcursul celor 90 de zile de dieta, cina trebuie sa fie ½ din cantitatea de mancare pe care ati avut-o pentru pranz.
Beti multa apa pe tot parcursul zilei si incearcati sa faceti sport, prin practicarea de exercitii cardio cel putin o data in doua zile.
Dupa acest ciclu de 4 zile, ar trebui sa repetati intregul program, incepand din nou cu proteine.
Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa preveniti efectul yo-yo dupa o dieta:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…