Durerea de plamani – ce boli ascunde si cum se trateaza

Durerea de plamani poate fi semnul unor afectiuni pulmonare, cum ar fi pneumotoraxul, embolia pulmonara sau cancerul de plamani, dar si al altor boli care nu implica plamanul. Aflati mai multe despre cauzele acestui simptom si cum poate fi abordat din punct de vedere al diagnosticului si tratamentului.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. In ce boli apare durerea de plamani?
  3. Cand trebuie sa mergi la medic?
  4. Diagnostic si investigatii la plamani
  5. Metode de tratament pentru durerea de plamani
  6. Sfaturi pentru a proteja sanatatea plamanilor

Informatii generale

Plamanii dor?

Termenul de ”durere pulmonara” este de fapt folosit in mod eronat, deoarece plamanii nu au receptori ai durerii. Receptorii din torace (cavitatea toracica) ofera creierului doar informatii vagi despre localizarea precisa a durerii.

Dureri plamani

Ceea ce poate parea a fi o durere pulmonara poate fi, de fapt, simptomul unei inflamatii la nivel pulmonar (pneumonie, astm, BPOC) sau al unei alte probleme pulmonare. Dar, din moment ce in interiorul pieptului exista mai multi muschi, articulatii si organe localizate unul langa celalalt, disconfortul ar putea fi de fapt rezultatul unei cauze care n-are nicio legatura cu plamanii, cum ar fi o articulatie inflamata, un muschi afectat sau, mai grav, o problema cardiaca.

In ce boli apare durerea de plamani?

Exista multe motive posibile pentru care unii oameni experimenteaza durerea de plamani, dintre care unele pot veni ca o surpriza. Problemele care implica plamanul reprezinta, desigur, punctul de start.

Astm si bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)

Atat astmul, cat si bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) sunt boli respiratorii care produc senzatii deranjante, cum ar fi etanseitatea toracica, mai ales in timpul unui atac acut.

Alte simptome ale unui atac de astm sunt tusea care se agraveaza pe timpul noptii, dificultatile de respiratie si respiratia suieratoare (wheezing). Suieraturile pot fi observate, de asemenea, la persoanele cu BPOC, la care se adauga si alte semne precum respiratia scurta, o tuse cronica si productia de sputa (mucus).

Infectii

Durerea de plamani poate fi provocata de anumite infectii, cum ar fi pneumonia, bronsita sau abcesul pulmonar.

Raceala plamani simptome

De multe ori, o infectie la plamani este insotita de febra si tuse profunda.

Embolism pulmonar

Durerea de plamani poate fi produsa si de embolia pulmonara, aceasta fiind o cauza care pune viata pacientului in pericol. Embolia pulmonara se produce atunci cand un cheag de sange aparut la nivelul picioarelor (afectiunea se numeste tromboza venoasa profunda) se desprinde si ajunge la plamani. Durerea cauzata de o embolie pulmonara este uneori foarte greu de diferentiat de durerea produsa din alte cauze, cu toate ca in general este ascutita si mai grava in timpul respiratiei. Alte simptome ale emboliei pulmonare sunt tusea, respiratia scurta, ritmul cardiac rapid si sensibilitate, caldura si umflare la nivelul gambelor.

Pleurezia

Pleurezia este o inflamatie a tesuturilor care acopera plamanii (pleura). Durerea produsa de pleurita se inrautateste in timpul respiratiei profunde, fiind extrem de ascutita.

Exista mai multe afectiuni de sanatate care declanseaza pleurezie in plamani (apa la plamani), de exemplu anumite boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic si artrita reumatoida, precum si infectii bacteriene sau virale ale plamanilor.

Pneumotorax

Pneumotoraxul (afectiune cunoscuta si sub denumirea de plaman colabat) poate provoca, de asemenea, dureri de plamani, de obicei o durere toracica ascutita care apar brusc si care este insotita de dificultati de respiratie. In plus, poate aparea si un crepitus in piept, un zgomot de macinare care apare sub piele.

Pneumotoraxul poate aparea din diferite motive. Se poate intampla din senin (a fost observat la persoane tinere, cu varsta de 20 de ani, fara nici o boala pulmonara) sau ca urmare a unei boli pulmonare subiacente, cum ar fi BPOC.

Cancer

Cancerele, inclusiv cancerul pulmonar si mezoteliomul (un tip de cancer care afecteaza mucoasa plamanilor) pot cauza dureri, la fel ca tumorile pulmonare benigne, cum ar fi hamartomul. Tumorile pulmonare cauzeaza de cele mai multe ori dureri in aceeasi parte in care s-a dezvoltat cancerul si pot fi asociate cu alte simptome precum tusea cu sange (hemoptiza) si pierderea in greutate.

Durerea de plamani in spate

Unii pacienti declara ca simt durerea in spate, in dreptul plamanilor. Cauza poate fi una dintre cele enumerate mai sus. De aceea, pentru a fi diagnosticata problema, se recomanda vizita la doctor.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Cu toate ca este extinsa, aceasta lista nu cuprinde toate cauzele posibile ale durerii pulmonare. Acesta este motivul pentru care este important sa va faceti o programare la doctor – chiar daca simtiti ca exista un motiv clar pentru care durerea a aparut.

De exemplu, desi sensibilitatea la nivelul peretelui toracic este o caracteristica bine-cunoscuta a durerii toracice musculo-scheletice, acest lucru nu exclude o cauza care poate pune viata in pericol, precum un atac de cord sau un cheag de sange in plaman (embolie pulmonara).

Sunati imediat la numarul de urgenta si solicitati asistenta medicala imediata daca intampinati dureri in piept grave si / sau care dureaza de ceva timp sau daca durerea este asociata cu simptome precum respiratia dificila sau senzatia de lesin.

Diagnostic si investigatii la plamani

Diagnosticul pentru ”durerea de plamani” incepe cu un istoric medical detaliat si un examen fizic.

Istoricul medical

Specialistul va va pune multe intrebari pentru a determina sursa durerii. De aceea, este recomandat sa va pregatiti pentru acest moment, astfel incat sa raspundeti cat mai exact.

Doctorul va poate pune urmatoarele intrebari:

  • De cat timp aveti aceste dureri pulmonare?
  • Durerea este constanta sau vine si pleaca?
  • Durerea este ascutita sau mai degraba surda?
  • Durerea este localizata intr-o anumita zona sau se simte la nivelul intregului piept?
  • Durerea se agraveaza in timp ce respirati profund?
  • Aveti sau ati avut tuse sau stari febrile?
  • Simtiti vreo durere in picioare?
  • Aveti vreo pierdere in greutate inexplicabila?

Ce alte intrebari poate pune medicul

Pe langa simptomele pertinente, medicul va dori sa afle mai multe si despre istoricul personal si familial, deoarece acest lucru poate oferi indicii importante pentru procesul de diagnosticare a problemei. Printre intrebarile pe care le mai poate pune specialistul se numara:

  • Aveti vreo afectiune medicala, cum ar fi afectiuni cardiace sau pulmonare, sau boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul?
  • Aveti antecedente in familie de probleme cardiace sau pulmonare?
  • Sunteti fumator sau ati fumat in trecut?

Examinare fizica

In timpul unui control la plamani, doctorul va incerca sa afle mai intai cat de bine respirati. Va fi atent, de asemenea, la culoarea buzelor, unghiilor si pielii. Daca sunt invinetite, acest semn poate fi foarte ingrijorator. Pacientul are nevoie de ingrijiri medicale imediate, deoarece invinetirea buzelor, pielii sau unghiilor sugereaza o scadere a nivelului de oxigen in intregul corp.

Dupa o verificare minutioasa a starii generale de confort si a respiratiei, medicul va inspecta spatele si peretele toracic pentru a cauta eventuale eruptii cutanate sau deformari ale toracelui si ale coloanei vertebrale.

Apoi, medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta cu atentie plamanii si inima si va palpa apoi peretele toracic si muschii spatelui pentru a se asigura ca disconfortul nu este cauzat de o problema musculara. De asemenea, specialistul poate efectua un examen abdominal sau un examen articular daca suspecteaza ca durerea ar putea rezulta in urma unei probleme gastrointestinale sau reumatologice.

Analize la plamani

In functie de rezultatele examenului fizic, medicul poate propune efectuarea unuia sau a mai multora dintre urmatoarele teste:

  • radiografie toracica – pentru a descoperi eventualele semne de infectie;
  • electrocardiograma (EKG) – pentru a verifica daca este vorba de un atac de cord;
  • analize de sange – pentru a exclude un atac de cord si pentru a detecta eventualele semne de inflamatie sau boli autoimune.

Teste de imagistica

In unele cazuri, testele de imagistica pot fi efectuate in combinatie cu analizele enumerate mai sus. Printre testele de imagistica se numara:

  • Ecocardiograma – pentru a evalua activitatea valvelor inimii, pentru a verifica daca exista lichid in jurul inimii sau pentru a descoperi eventualele daune ale inimii.
  • Test de stres – pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor de inima.
  • Spirometria – prin care se masoara cat de bine functioneaza plamanii. Acest test reprezinta cheia diagnosticarii astmului si a BPOC.

Metode de tratament pentru durerea de plamani

Dupa cum probabil stiti deja, tratamentul pentru durerea de plamani este extrem de variabil si depinde de diagnostic. De exemplu, daca se descopera in urma unei radiografii toracice ca durerea de plamani este cauzata de pneumonie, doctorul va prescrie tratament cu unul sau mai multe antibiotice, odihna si aport de lichide. Pentru a ameliora durerile cauzate de pneumonie, medicul poate recomanda un medicament pentru tuse care contine codeina sau un antiinflamator nesteroidian (AINS). Persoanele cu forme severe de pneumonie sau pacientii in varsta pot avea nevoie de spitalizare pentru a li se acorda tratament pentru pneumonie.

Cum pot fi abordate cauzele cardiace

Daca durerea de plamani este produsa de o angina pectorala, problema trebuie tratata de un medic cardiolog. Acesta poate prescrie nitroglicerina sau un beta-blocant pentru a relaxa vasele de sange care duc la inima si pentru a reduce volumul de munca al cordului. Angina pectorala este provocata de bolile de inima, in principal. In acest caz, medicul va prescrie, cel mai probabil, aspirina (care este anticoagulant) si statine. Statinele sunt medicamente care reduc nivelul colesterolului.

Avand in vedere marea varietate de cauze posibile ale durerii si faptul ca tratamentele pot sa nu fie cele mai potrivite, este esential sa solicitati o evaluare medicala a simptomelor si sa primiti sfaturi avizate cu privire la etapele urmatoare.

Sfaturi pentru a proteja sanatatea plamanilor

La fel ca in cazul tratamentului, pentru a preveni durerea de plamani, trebuie evitate cauzele specifice. In cazul pneumoniei, incercati sa fiti la zi cu vaccinarile, cum ar fi vaccinul antigripal anual si vaccinul contra pneumoniei (daca este relevant).

Pentru a preveni bolile de inima (sau evolutia acestora), este important sa va schimbati stilul de viata. Mai exact, este recomandat sa renuntati la fumat, sa consumati cat mai putine grasimi si cat mai multe fructe si legume, sa faceti exercitii fizice regulate si sa renuntati la kilogramele in plus, daca aveti greutate excesiva sau obezitate.

Cum sa va mentineti plamanii sanatosi

Corpul are un sistem natural de aparare conceput pentru a proteja plamanii, tinand departe murdaria si germenii. Insa puteti face cateva lucruri importante pentru a va reduce riscul de boli pulmonare.

Nu fumati

Fumatul este cauza majora a cancerului pulmonar si a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), care cuprinde bronsita cronica si emfizemul. Fumul de tigara poate ingusta pasajele aeriene si poate ingreuna respiratia. Provoaca inflamatii cronice sau umflarea plamanului, care poate duce la bronsita cronica. In timp, fumul de tigara distruge tesutul pulmonar si poate declansa modificari care se transforma in cancer. Daca fumati, nu este niciodata prea tarziu sa renuntati.

Evitati expunerea la poluantii din interior

Fumatul ocazional, substantele chimice de acasa si de la locul de munca pot cauza sau agrava bolile pulmonare. Evitati exercitiile fizice afara in zilele cu aer poluat.

Limitati expunerea la poluarea de afara

Calitatea aerului din exterior poate varia de la o zi la alta si, uneori, acesta este nesanatos. Limitati expunerea prelungita la aerul poluat pentru a va proteja. Schimbarile climatice si catastrofele naturale pot avea, de asemenea, un impact direct asupra sanatatii pulmonare.

Preveniti infectiile

Raceala sau o alta infectie respiratorie poate deveni uneori foarte grava. Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a va proteja:

  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun. Produsele de curatare pe baza de alcool sunt un bun inlocuitor daca nu va puteti spala.
  • Evitati aglomeratia in perioada in care raceala si gripa sunt frecvente.
  • Pastrati o buna igiena orala pentru a va poate proteja de germenii din gura care duc la infectii. Periati-va dintii de cel putin de doua ori pe zi si mergeti la dentist cel putin la fiecare sase luni.
  • Vaccinati-va in fiecare an impotriva gripei.
  • Daca va imbolnaviti, protejati-i pe cei din jur!

Faceti miscare

Indiferent daca sunteti tineri sau mai in varsta, zvelt sau masiv, faceti sport pentru a va mentine plamanii sanatosi.

 

Referinte:

  1. https://www.verywellhealth.com/lung-pain-symptoms-causes-and-diagnosis-2249389
  2. https://www.lung.org/lung-health-diseases/wellness/protecting-your-lungs
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma