Durerea de genunchi este o problema comuna care poate aparea la orice varsta, fiind cauzata de afectiuni acute, cum ar fi traumatismele, sau de afectiuni cronice, cum ar fi bolile reumatice. Aflati mai multe despre cauzele durerii de genunchi si cum poate fi tratata.

Cuprins:

  1. Ce este durerea de genunchi?
  2. Cum se manifesta?
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Sfaturi pentru a preveni durerea de genunchi

Ce este durerea de genunchi?

Durerea de genunchi este o problema frecventa care afecteaza oameni de toate varstele. Ea poate aparea in urma unei accidentari, cum ar fi ruptura de ligament de cartilaj. Durerile de genunchi pot fi provocate si de afectiuni cronice – cum ar fi artrita, guta si infectiile.

Majoritatea durerilor minore de genunchi se trateaza acasa. Kinetoterapia si genunchierele pot, de asemenea, sa amelioreze durerea de genunchi. In unele cazuri, insa, poate fi nevoie de operatie.

Cum se manifesta?

Locul si gravitatea durerilor de genunchi pot varia, in functie de cauza problemei. Semnele si simptomele care insotesc uneori durerile de genunchi sunt:

  • Umflarea si rigiditatea
  • Roseata si sensibilitate la atingere
  • Slabiciune sau instabilitate
  • Pocnituri care se aud in timpul miscarii genunchiului
  • Incapacitatea de a indrepta complet genunchiul

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu medicul daca:

  • Nu puteti calca in piciorul afectat sau simtiti ca genunchiul este instabil
  • Genunchiul este foarte umflat
  • Nu puteti intinde sau flexa complet genunchiul
  • Observati o deformare evidenta a piciorului sau a genunchiului
  • Aveti febra, pe langa inrosire, durere si umflaturi la genunchi
  • Aveti dureri severe de genunchi aparute in urma unei leziuni

Cauze

Durerea de genunchi poate fi cauzata de leziuni, probleme mecanice, tipuri de artrita si alte probleme.

Accidentari

O accidentare la genunchi poate afecta oricare dintre ligamentele, tendoanele sau sacurile pline cu lichid (burse) care inconjoara articulatia genunchiului, precum si oasele, cartilajul si ligamentele care formeaza articulatia in sine. Unele dintre cele mai frecvente leziuni la genunchi sunt:

Ruptura de ligament incrucisat anterior

Ruptura ligamentului incrucisat anterior (ACL) – unul dintre cele patru ligamente care leaga coloana vertebrala de coapsa – apare deosebit de frecventa la persoanele care joaca baschet, fotbal sau alte sporturi care necesita schimbari bruste de directie.

Fracturile

Oasele genunchiului, cum ar fi rotula, se pot rupe in timpul cazaturilor sau accidentelor rutiere. Persoanele ale caror oase au fost slabite de osteoporoza pot suferi uneori o fractura de genunchi pur si simplu pasind gresit.

Ruptura de menisc

Meniscul este format dintr-un cartilaj dur, cauciucat si actioneaza ca un amortizor intre tibie si femur. Meniscul se poate rupe daca va rasuciti brusc genunchiul in timp ce mergeti sau alergati.

Bursita genunchiului

Unele leziuni la genunchi provoaca inflamatii in bursa, pungile mici cu lichid care amortizeaza exteriorul articulatiei genunchiului. Din aceasta cauza, tendoanele si ligamentele ies peste articulatie.

Tendinita patelara

Tendinita este o afectiune caracterizata de iritarea si inflamarea unuia sau mai multor tendoane – tesuturile groase, fibroase, care leaga muschii de oase. Alergatorii, schiorii, biciclistii si cei implicati in activitati sportive si activitati cu sarituri pot dezvolta inflamatii in tendonul patelar, cel care leaga muschiul cvadricepsului aflat in partea anterioara a coapsei de tibie.

Probleme mecanice

Printre problemele mecanice care pot provoca dureri de genunchi se numara:

Desprinderea unei bucati de tesut

Uneori, din cauza unei leziuni sau a degenerarii oaselor sau cartilajului, o bucata de os sau cartilaj poate sa se rupa si sa pluteasca in spatiul articular. Acest lucru nu produce probleme de obicei, cu exceptia situatiei in care acea bucata afecteaza miscarea articulatiei genunchiului. In acest caz, efectul este asemanator cu prinderea unui creion in balamaua unei usi.

Sindromul de banda iliotibiala

Aceasta afectiune (denumita si sindrom de tract iliotibial sau sindrom de bandeleta iliotibiala) apare atunci cand banda de tesut dur care se extinde de la exteriorul soldului la exteriorul genunchiului (banda iliotibiala) devine atat de intinsa incat se freaca de portiunea exterioara a femurului. Alergatorii de distanta si biciclistii sunt in special sensibili la sindromul de banda iliotibiala.

Dislocarea genunchiului

Aceasta problema apare cand osul triunghiular (rotula) care acopera partea din fata a genunchiului se misca din locul sau, de obicei spre exteriorul genunchiului. In unele cazuri, genunchiul poate ramane deplasat, iar dislocarea poate fi observata cu ochiul liber.

Dureri de sold sau de picioare

Daca aveti dureri de sold sau de picioare, puteti schimba felul in care mergeti pentru a evita durerile la aceste articulatii. Insa modificarea mersului poate suprasolicita si mai mult articulatia genunchiului. In unele cazuri, problemele la nivelul soldului sau ale piciorului pot provoca dureri de genunchi.

Tipuri de artrita

Exista peste 100 de tipuri diferite de artrita. Cele care pot afecta genunchiul sunt:

Osteoartrita

Denumita uneori artrita degenerativa, osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrita. Este o problema provocata de uzura care apare atunci cand cartilajul din genunchi se deterioreaza odata cu utilizarea si cu varsta.

Artrita reumatoida

Cea mai debilitanta forma de artrita, artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care poate afecta aproape orice articulatie din corp, inclusiv genunchii. Desi artrita reumatoida este o boala cronica, tinde sa varieze in severitate si poate chiar sa dispara si sa reapara.

Guta

Acest tip de artrita apare atunci cand se acumuleaza cristale de acid uric in articulatie. Cu toate ca guta afecteaza cel mai frecvent degetul mare, poate aparea si la genunchi.

Pseudoguta

Confundata de multe ori cu guta, pseudoguta este produsa de formarea in lichidul articular a unor cristale care contin calciu. Genunchii reprezinta cea mai frecventa articulatie afectata de pseudoguta.

Artrita septica

Uneori, articulatia genunchiului se poate infecta, ceea ce duce la umflare, durere si roseata. Artrita septica este insotita de multe ori de febra si, de obicei, nu exista traumatisme inainte de debutul durerii. Artrita septica poate provoca rapid daune extinse la nivelul cartilajului genunchiului. Daca aveti dureri de genunchi insotite de oricare dintre aceste simptome, consultati imediat doctorul.

Alte probleme

Sindrom dureros patelofemural (genunchiul alergatorului) este caracterizat de durerea aparuta intre genunchi (rotula) si femur. Este frecvent la sportivi, la adultii tineri, in special la cei care au probleme usoare la genunchi si la adultii mai in varsta, care dezvolta de obicei afectiunea ca urmare a artritei la rotula.

Factori de risc

Riscul de a suferi probleme la genunchi poate fi ridicat de o serie de factori, cum ar fi:

Greutate excesiva

Kilogramele in exces suprasolicita articulatiile genunchiului, chiar si in timpul activitatilor obisnuite, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea si coborarea scarilor. De asemenea, cresc riscul crescut de osteoartrita prin accelerarea descompunerii cartilajului articular.

Lipsa de flexibilitate sau rezistenta musculara

Cei lipsiti de forta si flexibilitate au un risc mai mare de a se accidenta la genunchi. Muschii puternici ajuta la stabilizarea si protejarea articulatiilor, iar flexibilitatea musculara sustine o mai buna miscare a genunchiului.

Anumite sporturi sau ocupatii

Unii sportivi isi suprasolicita mai mult genunchii decat altii. Cei care isi pot leza genunchiul sunt cei care practica schi alpin, baschet si care se pot alege cu lovituri repetate in genunchi. De asemenea, riscul de accidentare creste la persoanele care lucreaza in constructii sau agricultura.

O accidentare suferita in trecut

Daca ati mai avut o accidentare la genunchi in trecut, riscul sa va accidentati genunchiul este insemnat.

Diagnostic

In timpul examenului fizic, este posibil ca doctorul sa:

  • Verifice genunchiul pentru a vedea daca este umflat, dureros, sensibil la miscare, cald la atingere si daca are vanatai vizibile
  • Verifice cat de mult isi poate misca gamba in directii diferite
  • Apasa sau trage articulatia pentru a evalua integritatea structurilor din genunchi

Testele de imagistica

In unele cazuri, medicul poate sugera teste precum:

Radiografia

Doctorul va poate recomanda mai intai sa faceti o radiografie. Aceasta il poate ajuta sa detecteze fracturile osoase si bolile degenerative ale articulatiilor.

Tomografia computerizata

Tomografia computerziata (CT) combina razele X preluate din mai multe unghiuri diferite, pentru a crea imagini in sectiune a interiorului corpului. Scanarile CT pot ajuta la diagnosticarea problemelor osoase si a fracturilor subtile. Un tip special de tomografie poate dezvalui cu exactitate guta chiar si atunci cand articulatia nu este inflamata.

Ecografia

Aceasta tehnologie presupune folosirea undelor sonore pentru a produce imagini in timp real ale structurilor tesuturilor moi din interiorul si din jurul genunchiului. In timpul testarii, medicul va poate misca genunchiul in mai multe pozitii pentru a descoperi eventualele probleme.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

RMN-ul utilizeaza unde radio si un magnet puternic pentru a crea imagini 3D din interiorul genunchiului. Acest test poate descoperi anumite leziuni ale tesuturile moi precum ligamentele, tendoanele, cartilajul si muschii.

Analize de laborator

Daca doctorul suspecteaza o infectie sau inflamatie, poate recomanda efectuarea unor analize de sange si, uneori, a unei proceduri numite artrocenteza. In cadrul acesteia, specialistul extrage cu un ac o cantitate mica de lichid din articulatia genunchiului si o trimite la laborator pentru a fi analizata.

Tratament

Exista mai multe remedii pentru durerile de genunchi, iar acestea sunt acordate in functie de cauza durerii genunchiului.

Medicamente

Medicul va poate prescrie medicamente care amelioreaza durerile si trateaza afectiunile de baza, cum ar fi artrita reumatoida sau guta.

Antiinflamator genunchi umflat

Doctorul poate recomanda un unguent pentru durerea de genunchi care sa aiba efect antiinflamator.

Kinetoterapie

Intarirea muschilor din jurul genunchiului il va face pe acesta mai stabil. Doctorul va poate recomanda kinetoterapia sau diferite tipuri de exercitii de intarire a muschilor in functie de cauza durerilor. Daca sunteti activ fizic sau practicati un sport, poate fi nevoie de exercitii care sa corecteze miscarea care ar putea afecta genunchii.

In anumite conditii, puteti diferite o fasa sau o genunchiera pentru a va proteja si sustine articulatia genunchiului.

Injectii sau infiltratii in genunchi

In unele cazuri, doctorul poate recomanda injectarea medicamentelor sau a altor substante direct in articulatie.

Corticosteroizi

Injectarea corticosteroizilor in articulatia genunchiului poate ajuta la reducerea simptomelor durerilor provocate de artrita. Corticosteroizii le pot ameliorara chiar si pentru cateva luni. Cu toate acestea, injectiile nu sunt eficiente in toate cazurile.

Acid hialuronic

Fiind un fluid gros, similar cu fluidul care lubrifiaza in mod natural articulatiile, acidul hialuronic poate fi injectat in genunchi pentru a imbunatati mobilitatea si pentru a ameliora durerea.

Plasma bogata in trombocite (PRP)

PRP contine o multime de factori de crestere diferiti care par sa reduca inflamatia si sa ajute la vindecare. Aceste tipuri de injectii tind sa functioneze mai bine la persoanele ale caror dureri de genunchi sunt cauzate de rupturi, entorse sau leziuni ale tendonului.

Operatie pentru dureri de genunchi

Daca aveti o leziune care poate necesita o interventie chirurgicala, de obicei, aceasta nu trebuie facuta imediata. Inainte de a lua orice decizie, ganditi-va la avantajele si dejavantajele recuperarii nonchirurgicale si a reconstructiei chirurgicale. Daca alegeti operatia, printre variante se numara:

Chirurgia artroscopica

In functie de leziune, medicul va poate examina si repara problemele articulatiei folosind o camera cu fibra optica si instrumente lungi si inguste. Acestea sunt introduse prin doar cateva incizii mici facute in jurul genunchiului. Artroscopia poate fi folosita pentru a indeparta corpurile desprinse din articulatia genunchiului, pentru a indeparta sau repara cartilajul deteriorat (mai ales daca provoaca blocarea genunchiului) si pentru a reconstrui ligamentele rupte.

Chirurgie de inlocuire partiala a genunchiului

In cadrul aceastei proceduri, chirurgul inlocuieste doar portiunea cea mai deteriorata a genunchiului cu piese din metal si plastic. Operatia poate fi efectuata de obicei prin intermediul unor incizii mici, asa ca e posibil sa va vindecati mai repede decat daca optati pentru o interventie chirurgicala de inlocuire a intregului genunchi.

Inlocuirea totala a genunchiului

In timpul acestei interventii, chirurgul indeparteaza osul si cartilajul deteriorat din coapsa, tibie si genunchi si il inlocuieste cu o proteza artificiala formata din aliaje metalice, materiale plastice de inalta calitate si polimeri.

Durerile de genunchi tratament naturist

Exercitii Tai chi

Tai chi-ul este o forma chineza antica de exercitiu minte-corp care imbunatateste echilibrul si flexibilitatea. Cercetatorii au descoperit ca practicarea tai-chi este benefica în special pentru cei cu artroza. Acesta reduce durerea si creste capacitatea de miscare. Disciplina mentala pe care o invatati ar putea ajuta si la combaterea durerii cronice.

Termoterapia

Compresele calde si reci aplicate pe genunchi pot reduce durerea și umflarea. Alternati compresele reci cu cele calde. Folosiți mai des compresele reci in primele 24 de ore dupa accidentare.

Scoarta de salcie

Potrivit unui studiu publicat în 2001, unele persoane cu artrita si-au ameliorat durerile folosind scoarta de salcie. Extractul este, de asemenea, utilizat si pentru a trata febra, durerile si inflamatia. Nu luati, insa, scoarta de salcie daca aveti alergii la aspirina sau daca luati anticoagulante. Nu dați scoarta de salcie copiilor sub 4 ani.

Extract de ghimbir

Printre beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului se numara ameliorarea tulburarilor de stomac, precum și combaterea durerilor provocate de mai multe afectiuni.

Glucozamina și sulfat de condroitina

Glucozamina si sulfatul de condroitina sunt două suplimente devenite celebre in ultimul deceniu datorita reclamelor comerciale care sustin ca promoveaza sanatatea articulatiilor. Ambele suplimente par sa-i ajute pe cei cu dureri mai severe.

Complicatii

Nu toate durerile de genunchi sunt grave. Unele leziuni la genunchi si afectiuni medicale, insa, cum ar fi artroza, pot duce agrava durerea, leziunile articulare si dizabilitatile, daca nu sunt tratate. Accidentarile la genunchi – chiar si una minora – va pot predispune, de asemenea, la astfel de leziuni pe viitor.

Sfaturi pentru a preveni durerea de genunchi

Durerea de genunchi nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, exista metode prin care puteti evita accidentarile si deteriorarea articulatiilor:

Tineti departe kilogramele in plus

Mentineti o greutate sanatoasa. Acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru genunchi. Fiecare kilogram in plus suprasolicita articulatiile, crescand riscul de leziuni si osteoartrita.

Fiti in forma pentru a putea practica sport

Pentru a avea muschii pregatiti pentru sport, asteptati un timp pana va puneti la punct din punct de vedere fizic. Lucrati cu un antrenor pentru a va asigura ca tehnica si miscarea sunt impecabile.

Faceti sport in conditii optime

Asigurati-va ca tehnica si felul in care va miscati in timpul sportului sunt cele mai bune.

Fiti puternici, ramaneti flexibili

Muschii slabiti sunt o cauza principala a accidentarilor la genunchi. De aceea este bine sa va intariti muschii din apropierea genunchilor. Faceti exercitii de flexibilitate in timpul antrenamentelor.

Faceti exercitii fizice in mod inteligent

Daca aveti osteoartrita, dureri cronice de genunchi sau leziuni care reapar, puteti adopta alte tipuri de antrenamente. Puteti opta pentru inot, gimnastica in apa sau alte activitati cu impact scazut – cel putin pentru cateva zile pe saptamana. Uneori, limitarea simpla a activitatilor cu impact mare va ofera o usurare.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311280
  3. https://www.verywellhealth.com/knee-pain-symptoms-2549628
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma