O durere de ureche poate aparea atat la copii, cat si la adulti si reprezinta o senzatie dureroasa, care creeaza o stare de disconfort. Afla din urmatorul articol care sunt cauzele si remediile pentru durerea de ureche!
4. Cand trebuie sa mergi la medic?
7. Sfaturi pentru protejarea urechilor
O durere de ureche mai este cunoscuta si sub numele de otalgie. Exista doua tipuri distincte de otalgie:
Durerea poate afecta una sau ambele urechi, dar in majoritatea cazurilor oamenii sufera de durerea unei singure urechi. Durerea poate fi uneori constanta, poate sa apara si sa dispara intr-un interval scurt de timp, sau poate fi foarte dureroasa si de nesuportat.
Daca aveti o infectie a urechii, pot sa apara febra si pierderea temporara a auzului. In acest caz, nu trebuie sa va panicati, ci ar trebui sa mergeti de urgenta la medic.
Printre sursele obisnuite de otalgie primara se numara: otita medie (infectia urechii), mastoidita, tumori, traume si infectii ale urechii externe sau ale canalului urechii si disfunctie prin blocarea trompei lui Eustachio, ceea ce reprezinta incapacitatea urechii de a presuriza corect. Tumorile osului temporal, cum ar fi meningioamele si unele tipuri de leziuni cum ar fi colesteatomul (chist in urechea medie), au fost asociate cu otalgia, respectiv cu o durere de ureche.
Datorita naturii complexe a sistemului nervos, determinarea originii otalgiei mentionate poate fi extrem de dificila, deoarece poate proveni din multe alte zone ale corpului.
Otalgia sau o simpla durere de ureche poate proveni de la:
Cele mai frecvente afectiuni in care apare o durere de ureche:
Atat copiii, cat si bebelusii se pot confrunta cu o durere de urechi, care le creeaza o stare de iritabilitate si pot deveni agitati. Expertii estimeaza ca 3 din 4 copii dezvolta infectii ale urechii, cand fluidul din urecehea medie se acumuleaza si se dezvolta alte inflamatii locale. Diagnosticarea in acest caz poate fi o provocare pentru medicul specialist ORL.
Primele simptome pe care le puteti observa la cei mici incep cu starile de iritabilitate, mentionate si anterior, urmate de episoade in care plang si isi tin mainile pe urechea dureroasa.
Alte semne ale durerii de ureche la copii includ:
In prima faza durerea poate fi cauzata de curent sau de alti factori externi. In cazul in care durerea persista dupa 3 zile consecutive, este recomandat sa va prezentati la medicul specialist ORL. Acesta ii va face copilului un consult , va analiza simptomele pe care le-a avut, iar in functie de gravitatea problemei, copilului i se pot prescrie medicamente pentru a combate infectia, care cauzeaza acea durere de ureche.
Daca copilul face febra des, expertii recomanda sa ii administrati analgezice, precum sunt paracetamolul sau ibuprofenul. Aceste medicamente au fost adaptate in piata farmaceutica pentru administrarea copiilor si reduc semnificativ durerea si febra. Atentie! Aspirina (acidul acetilsalicilic) este interzisa copiilor sub 12 ani.
Conform statisticilor, o treime din copii dezvolta otita media pana sa implineasca varsta de 7 ani.
Otota media este cea mai frecventa boala care apare atat in randul copiilor, dar si a bebelusilor. Aceasta boala este cauzata fie de un virus, fie de o bacterie si se manifesta printr-o inflamatie a timpanului. Daca este lasata netratata, otita poate avea complicatii periculoase.
Oreionul este cunoscut ca fiind o boala a copilariei, care afecteaza in mare parte copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, insa in rare cazuri, aceasta ii poate afecta chiar si pe adulti. Simptomele oreionului sunt foarte greu de suportat, chiar si de tratat. In plus, ca sa fie cireasa de pe tort, oreionul este o boala contagioasa cauzata de un virus posibil luat din aer sau dupa un contact cu o alta persoana care are aceasta boala.
Primele simptome ale oreionului sunt:
In ceea ce priveste tratamentul, bolnavul trebuie sa fie incubat pentru o perioada de 14 – 21 de zile, sa aiba o dieta usoara bogata in vitamine si sa bea foarte multe lichide, precum: supe, ceaiuri, apa sau sucuri naturale.
Pentru a preveni oreionul, se recomanda vaccinarea copiilor de 1 an si la 7 ani.
Semnele si simptomele asociate cu o durere de ureche depinde foarte mult de cauza, dar pot include:
Multe persoane sufera de durere la nivelul urechii si pierderea usoara a auzului datorita schimbarilor bruste a presiunii aerului, cum ar fi calatoria pe un avion. Acest tip de durere la nivelul urechii este temporara si rareori duce la probleme de auz. In acest caz, incearcati sa luati o guma de mestecat sau inghititi in sec pentru a usura durerea de ureche.
Trebuie sa mergeti la medicul specialist ORL atunci cand simptomele nu dispar dupa 3 sau 4 zile consecutive. In plus, nu trebuie sa amanati vizita la medic, deoarece aceasta durere de ureche se poate agrava in probleme mult mai mari daca este lasata netratata.
Medicul va va examina atent cu un instrument, si anume, cu un otoscop. In cazul in care aveti o infectie in ureche, timpanul va fi inflamat, rosu si umflat pe langa simptomele fizice pe care le simtiti chiar voi pe propria piele. In cadrul consultului ORL, medicul va verifica si presiunea cauzata de lichid in ureche, folosindu-se de un otoscop pneumatic. Un alt intrument care este folosit de catre medicii ORL pentru diagnosticarea infectiilor este timpanometria, care este un test folosit pentru presiunea acustica si pentru a verifica lichidul din ureche.
O infectie a urechii se poate trata numai dupa administrarea unui tratament adecvat, care poate include atat medicatie pentru tratarea durerilor si a febrei, cat si antibiotice pentru infectiile bacteriene ale urechii.
Ibuprofenul sau paracetamolul poate ajuta la ameliorarea durerilor de urechi, care poate fi cauzata de o raceala, gripa sau de o febra de peste 38 de grade Celsius. Acest tip de medicatie precizat anterior are rolul de a controla durerea de urechi in jur de 1 pana la 2 ore.
In cazul in care medicul ORL constata ca aveti o infectie in ureche, acesta va va prescrie un tratamente de cateva zile cu antibiotice pentru a ucide bacteriile care cauzeaza infectia propriu-zisa. In plus, antibioticele sunt necesare pentru ca au puterea de a trata durerea de urechi, care poate fi cauzata chiar si o raceala sau un virus ( ca in cazul oreionului). Atunci cand urmati tratamentul pentru durere de urechi cu antibiotice, este necesar sa luati si pansamente gastrice pentru a nu va provoca dureri de stomac. Daca tratamentul cu antibiotice va provoaca diaree, greata, eruptii cutanate pe piele, intrerupeti medicatia si adresati-va medicului sau farmacistului.
Daca durerea de ureche este cauza de ceara, medicul v-ar putea recomanda sa faceti spalaturi si sa folositi anumite picaturi speciale.
Acupunctura este o metoda de medicina alternativa, care este binecunoscuta in intreaga lume pentru proprietatile sale formidabile in ceea ce priveste tratarea oricarui tip de durere, a reumatismului, a hipertensiunii arteriale, obezitatea si chiar problemele legate de nervozitate si stres.
Dupa cum spun medicii chinezi, acupunctura poate elimina durerea din orice parte a corpului, inclusiv durerea de urechi.
Mancati unul sau doi catei de usturoi timp de cateva zile, deoarece ajuta in lupta cu bacteriile si virusurile din ureche. Fie puteti sa ii mancati simpli, fie pasati sau pasati si amestecati cu putin ulei de masline si puneti pasta creata pe o felie de paine prajita. In plus, cu ajutorul ustoriului puteti sa preparati chiar voi o solutie pentru urechi, care are proprietati antibacteriene si care vor elimina infectia din ureche. Fie puteti opta pentru varianta mai usoara, si anume, luati un catel de ustoroi si puneti-l in ureche.
Inainte de va culca seara, luati o pipeta simpla si umpleti-o cu ulei de masline caldut, iar apoi introduceti-l in urechea care va doare. Nu introduceti adanc in ureche pipeta, ci lasati-o sa intre doar cu varful, iar apoi picurati usor uleiul. Lasati lichidul introdus sa inmoaie ceara din ureche si puneti-va un dop de vata pentru a nu se scurge pe perna. Puteti repeta acest tratament naturist zilnic pana cand ati scapat de durerea de ureche.
Infuzia cu ceai de mustel ajuta la ameliorarea durerilor de ureche provocate de otita.
Pentru a atenua din durerile de ureche, puteti incerca un tratament pe baza de comprese cu sare. Incalziti 10 linguri de sare si apoi puneti intr-o panza tip saculet si tineti aproape de urechea afectata. Vaporii care sunt degajati din sare calmeaza si grabesc procesul de vindecare a urechii.
Luati cateva frunze de varza sau de ceapa si puneti-le la fiert pentru cateva minute, apoi faceti o compresa cu una dintre legume si aplicati local pe urechea dureroasa.
Acest tip de ulei esential are proprietati antifungice foarte puternice, antiseptice, antiinflamatoare si antibacteriene. Uleiul poate fi aplicat direct in ureche pentru a reduce durerea si disconfortul. Mai puteti amesteca uleiul de arbode de ceai cu o cantitate mica de ulei de masline.
Unele dureri de urechi sunt cauzate de presiunea din canalul urechii. Exista anumite eercitii de gat care pot fi folosite pentru a usura aceasta presiune. De exemplu, exercitiile de rotatie a gatului sunt deosebit de benefice.
Executarea corecta a acestui exercitiu se face astfel:
O durere de urechi care la inceput poate sa vi se para banala, daca persista pentru cateva zile, aceasta poate sa ascunda diferite infectii, care lasate netratate pot duce in cel mai grav stadiu la pierderea auzului.
Alte posibile riscuri si complicatii grave care includ o durere de urechi:
Urmatoarele sfaturi va pot ajuta la prevenirea si/sau protejarea infectiilor si a durerilor de urechi:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…