Durere de sani (mastodinie) – cauze, diagnostic, tratament

Durere de sani – unul dintre simptomele frecvente care determina femeile sa mearga la medic. Insa nu intotdeauna reprezinta semnalul unei boli grave, cum ar fi cancerul de san. Afla care sunt cauzele durerii de san si ce solutii de tratament exista.

Cuprins:

  1. Ce trebuie sa stii despre sanatatea sanului?
  2. Cauze durere de san
  3. Simptome specifice durere de sani
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Sfaturi pentru ingrijirea sanilor

Ce trebuie sa stii despre sanatatea sanului?

De cele mai multe ori, durerea de sani, denumita medical mastodinie, are origine functionala, adica apare in contextul schimbarilor hormonale ciclice care se petrec in organismul femeii. Doar in 5,4% din cazuri, mastodinia reprezinta un simptom neobisnuit al cancerului de san.

Pentru a intelege bolile si disfunctionalitatile care afecteaza sanii, este foarte important sa stim cum functioneaza normal sanul.  Hormonii joaca un rol important atat in dezvoltarea sanului, cat si in modificarile sanilor care survin in functie de diferite stadii ale vietii.

Modificari ale sanilor

De la pubertate pana la menopauza, sanii unei femei se schimba pe masura ce hormonii ei flucteaza. La pubertate, cand corpul femeii produce cantitati mari de estrogen, sanii dezvolta rapid atat o retea de tesut conjunctiv (stroma), cat si un sistem de glande, canale lactifere, vase de sange, canale limfatice si nervi. In acelasi timp, sanii dezvolta celule grase care alcatuiesc cea mai mare parte a sanului.

Sistemul limfatic este alcatuit din limfa, vase de sange si ganglioni limfatici. Limfa este un lichid transparent care contine produsii nefolositori ai tesutului si sistemului celulelor imunitare. Vasele limfatice sunt similare unor vene foarte mici care transporta limfa in loc de sange.  Majoritatea vaselor limfatice ale sanului sunt ganglioni limfatici axilari, care sunt colectii de celule ale sistemului imun.

Cauze durere de san

Dupa pubertate, sanii unei femei sufera modificari lunare care pot determina diverse simptome, de la usor disconfort pana la dureri de sani. Iata ce se intampla cu sanii pe parcursul ciclului menstrual.

In prima jumatate a ciclului, ovarele secreta estrogen, care genereaza cresterea de noi celule in glandele mamare, canalele si alte tesuturi ale sanului. Creste, de asemenea, si cantitatea de sange care circula prin sani. Pe parcursul celei de-a doua jumatati a ciclului menstrual, dupa ovulatie, glandele mamare sunt stimulate de progesteron, cat si de estrogen, si incep sa secrete anumite substante care sunt precursoarele laptelui. Daca femeia nu ramane insarcinata, nivelul hormonilor scade, corpul ei absorbind secretiile si noile celule, iar cantitatea de sange din sani se reduce.

Unele femei prezinta sani durerosi dupa ovulatie, altele imediat dupa ciclul menstrual. Alte femei prezinta chisturi in sani care se maresc pe parcursul acestei perioade si devin dureroase. In orice caz, durerea de sani functionala afecteaza pana la 50-70% dintre femei in diferite perioade ale ciclului menstrual.

Mastodinie ciclica

Medici spun ca secretia hormonala ovariana cu caracter ciclic (lunar) are influente asupra glandei mamare, ea fiind cel mai frecvent raspunzatoare de aparitia durerii de sani – mastodinia ciclica. Este vorba despre o durere de sani surda, difuza, bilaterala, localizata mai ales in cadranele superoexterne. Durerea de san este mai frecventa in faza luteala a ciclului menstrual si diminueaza cu menstra.

Durerea de sani ciclica poate fi legata si de terapia administrata (anticonceptionale orale, tratament hormonal de substitutie) sau de intrarea la menopauza, dar ea se amelioreaza dupa o perioada de circa 3 luni.

Chisturi mamare/noduli la san

Mastodinia neciclica poate avea o etiologie mamara sau nelegata de san. Cea mai frecventa cauza mamara e reprezentata de chisturi mamare sau noduli la sani. In astfel de cazuri, durerea este discreta, focalizata.

Mastita

In caz de mastita (inflamatie sau infectie la san), durerea de san este insotita de caractere inflamatorii locale (tegumente rosii, calde), febra si stare generala alterata. Este mai frecventa la femeile care alapteaza.

Cancer de san

Uneori, cancerul de san poate avea ca prima manifestare durerea. Totusi, de cele mai multe ori cancerul mamar nu se manifesta prin durere decat in stadiul avansat.

Citeste totul despre: Cancerul de san (cancer mamar).

Alte cauze

Dimensiunile sanilor duc uneori la durere de san. Femeile cu sani mari au dureri non-ciclice, insotite de dureri de gat, de umeri, de spate.

Interventiile chirurgicale efectuate la sani (implanturi mamare pentru marirea sanilor, mamoplastie pentru micsorarea sanilor, extirparea unui chist mamar) pot determina dureri, chiar daca inciziile s-au vindecat. Uneori dor acele cicatrici dupa o operatie la san.

Mastodinia (durere san stang sau durere san drept) poate fi cauzata si de alte patologii care nu tin de sfera mamara, cum ar fi: dureri musculoscheletale, nevralgie intercostala, costocondrita, boli cardiovasculare, boli pulmonare, reflux gastroesofagian, litiaza biliara simptomatica, consum excesiv de cofeina, nicotina, abuz de antihistaminice.

Simptome specifice durere de sani

Mastodiniile (dureri la sani) se pot manifesta sub forma de:

  • dureri pulsatile
  • senzatie de arsura
  • crampe
  • formatiuni dureroase
  • tensiune mamara sau disconfort mamar
  • dureri de mamelon.

Sunt femei cu sensibilitate mamara care nu suporta nici macar atingerea hainelor sau a paturii, cu atat mai mult sutienul sau centura de siguranta.

Uneori, venele superficiale de la nivelul sanilor durerosi devin vizibile si umflate.
<

Diagnostic

Orice durere de sani trebuie consultata de medic. Initial, medic de familie, ulterior, specialist: ginecolog, endocrinolog.

Sunt necesare urmatoarele investigatii:

  • examen clinic
  • analize de sange pentru dozari hormonale
  • la femei peste 30 de ani – investigatia initiala: mamografie
  • la femei sub 30 ani – initial: ecografie mamara +/- mamografie.

In cazul descoperirii unei formatiuni suspecte sau a unul nodul la san, este necesara de obicei efectuarea unei punctii. Examenul citologic este fundamental pentru un diagnostic precis si stabilirea conduitei terapeutice.

Tratament

In lipsa unor modificari la examenul local si ecografie/mamografie, tratamentul este simptomatic: antiinflamatoare, suplimente de vitamine (B6, E), insotite de intreruperea consumului de cofeina/nicotina.

Uneori, medicii prescriu terapie androgena ce inhiba functia ovariana (Danazol) sau terapie hormonala (Bromocriptina, Tamoxifen).

Sfaturi pentru ingrijirea sanilor

Datorita campaniilor de informare si constientizare asupra cancerul de san, tot mai multe femei inteleg importanta unei examinari regulate a sanilor. Astfel, autoexaminarea sanilor a devenit un gest de rutina pentru numeroase femei. Depistarea in faze incipiente a tumorilor mamare sporeste sansele de a invinge cancerul de san.

Iata si o lista de sfaturi utile care te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea sanilor.

  1. Evita folosirea de produse cosmetice si de ingrijire care contin perturbatori endocrini (parabeni, sulfati, parfumuri). Incearca sa folosesti pe cat posibil deodorante, creme, geluri de dus, sampoane care au cat mai putine substante chimice.
  2. Poarta haine si sutiene din materiale naturale (bumbac, matase naturala) si fereste-te de materiale sintetice din plastic. Poarta un sutien de calitate, potrivit dimensiunii sanului. Daca suferi de chisturi mamare dureroase, sustinerea corecta a sanilor ajuta la diminuarea disconfortului.
  3. Evita radiatiile solare si pe cele provenite de la cuptorul cu microunde, telefoane mobile si alte surse electromagnetice.
  4. Evita terapiile hormonale: anticonceptionale, terapie de substitutie hormonala.
  5. Limiteaza consumul de cafea si alcool.
  6. Renunta la fumat si fereste-te de fumat pasiv.
  7. Opteaza pentru o alimentatie naturala, integrala, bogata in fructe si legume proaspete, de tip dieta mediteraneana, care s-a dovedit un factor protector fata de cancerul mamar. Evita consumul de alimente ce contin fitoestrogeni (soia, porumb), zahar alb, faina alba, grasimi hidrogenate, carne rosie, mezeluri.
  8. Adopta un stil de viata sanatos, din care sa nu lipseasca miscarea cel putin 4 ore pe saptamana.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma