Distrofia lui Fuchs – cauze, simptome, tratament

Distrofia lui Fuchs este o boala oculara care afecteaza corneea, provocand tulburari de vedere, disconfort ocular sau chiar orbire. Aflati din articolul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru sindromul Fuchs.

Cuprins:

  1. Ce este distrofia lui Fuchs?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii

Ce este distrofia lui Fuchs?

Distrofia lui Fuchs (distrofie endoteliala Fuchs) determina inflamarea stratului transparent (corneea) aflat in partea din fata a ochiului. Tulburarea poate provoca orbire, vedere incetosata, dureri si disconfort ocular.

Distrofia lui Fuchs (sau sindromul Fuchs) afecteaza, de obicei, ambii ochi si poate face ca vederea sa se inrautateasca treptat odata cu trecerea anilor. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cu distrofia lui Fuchs nu dezvolta simptome pana cand nu ajung la 50 sau 60 de ani.

Semnele si simptomele distrofiei lui Fuchs pot fi ameliorate cu ajutorul anumitor medicamente si al metodelor de autoingrijire. In schimb, daca tulburarea a ajuns intr-un stadiu avansat, iar pacienul si-a pierdut vederea, singura cale de a o restabili este cu ajutorul operatiei de transplant de cornee.

Cauze

In mod normal, celulele aflate in interiorul corneei (celule endoteliale) ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al fluidelor din cornee si la prevenirea inflamarii acesteia. Dar, odata cu instalarea distrofiei lui Fuchs, celulele endoteliale mor treptat, ceea ce duce la acumularea de lichide (formarea unui edem) in cornee. Aceasta provoaca ingrosarea corneei si vedere incetosata.

Distrofia lui Fuchs poate fi mostenita. Baza genetica a bolii este complexa – membrii familiei pot fi afectati in diferite stadii sau pot sa nu fie afectati deloc.

Factori de risc

Principalii factori care sporesc riscul de dezvoltare a distrofiei lui Fuchs sunt:

  • Distrofia lui Fuchs este putin mai frecventa la femei decat la barbati.
  • Riscul de boala creste la persoanele care au rude care sufera de aceasta afectiune.
  • Desi exista o forma rara de distrofie a lui Fuchs care debuteaza in copilarie, de obicei boala incepe in intervalul 20-30 de ani, cu simptome care se dezvolta la 50 sau 60 de ani.

Persoanele care fumeaza sau sufera de diabet zaharat ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare sa dezvolte boala.

Simptome

Exista doua etape ale distrofiei lui Fuchs. Acest tip de afectiune a corneei poate fi progresiva, deci simptomele de agravare pot aparea treptat.

Prima etapa

In prima faza, este posibil sa aveti o vedere incetosata, care este mai pronuntata imediat dupa trezire din cauza fluidului care se acumuleaza in cornee in timp ce dormiti. De asemenea, s-ar putea sa vedeti cu dificultate cand lumina este slaba.

A doua etapa

A doua etapa provoaca simptome mai vizibile, deoarece acumularea de lichid sau inflamatia nu se amelioreaza in timpul zilei. Pe masura ce distrofia lui Fuchs progreseaza, puteti experimenta:

  • sensibilitate la lumina
  • vedere tulbure
  • probleme de vedere pe timp de noapte
  • incapacitate de a conduce noaptea
  • dureri oculare
  • o senzatie de nisip in ochi la nivelul ambilor ochi
  • umflatura
  • vedere precara pe vreme umeda
  • aparitia unor cercuri asemanatoare unor aure in jurul luminilor, in special noaptea.

In plus, distrofia lui Fuchs poate provoca unele simptome fizice pe care altii ar putea sa le vada in ochi. Printre acestea se numara vezicule (basici) si o nebulozitate la nivelul corneei. Uneori, veziculele corneene se pot sparge, provocand si mai multe dureri si disconfort.

Cand se recomanda vizita la doctor

Daca aveti unele dintre aceste simptome si, mai ales, daca acestea se agraveaza in timp, consultati un oftalmolog. Exista posibilitatea ca acesta sa va trimita apoi la un specialist in cornee. Daca simptomele apar brusc, solicitati o programare urgenta. Alte afectiuni oculare care provoaca aceleasi simptome ca distrofia lui Fuchs necesita, de asemenea, un tratament prompt.

Diagnostic

In prima faza, medicul va va verifica vederea. In functie de caz, acesta ar putea sa va supuna urmatoarelor teste pentru a determina daca aveti distrofia lui Fuchs:

Stadializare

Doctorul va incerca sa determine in ce stadiu se afla afectiunea examinand ochiul cu ajutorul unui microscop optic (lampa cu fanta). De asemenea, medicul va examina apoi celulele care se regasesc in spatele corneei (celule endoteliale). Daca partea din spate a corneei prezinta umflaturi cu forma neregulata, acest lucru ar putea indica prezenta distrofiei lui Fuchs.

Testul de masurare a presiunii corneene

Inainte sa inceapa testul, medicul aplica picaturi in ochi pentru a-i amorti. Apoi, va atinge usor ochii cu un instrument special care masoara presiunea oculara. Prin intermediul acestui test, medicul poate face deosebirea intre glaucom si distrofia lui Fuchs.

Grosimea corneei (pahimetrie)

Doctorul ar putea folosi un instrument special pentru a masura grosimea corneei.

Determinarea numarului de celule endoteliale

In anumite cazuri, medicul ar putea utiliza un alt instrument special pentru a determina numarul, forma si dimensiunea celulelor care formeaza partea din spate a corneei.

Tratament

Exista anumite tratamente nechirurgicale si strategii de auto-ingrijire care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor distrofiei lui Fuchs. Daca forma bolii este severa, medicul poate sugera efectuarea unei interventii chirurgicale.

Medicamente si alte terapii

  • Medicamente pentru ochi. Picaturile pentru ochi sau unguentele pot ajuta la reducerea cantitatii de lichid din cornee.
  • Lentile de contact moi. Acestea acopera ochiul pentru a calma durerea.

Interventie chirurgicala

Persoanele care au efectuat o interventie chirurgicala pentru tratarea formei avansate a distrofiei lui Fuchs au o vedere mult mai buna. In plus, simptomele afectiunii nu au mai aparut timp de multi ani dupa efectuarea operatiei. Printre variantele de operatie se numara:

Inlocuirea stratului interior al corneei

Aceasta operatie presupune inlocuirea stratului posterior al corneei cu un tesut sanatos provenit de la un donator. Procedura se face de obicei cu anestezie locala in regim ambulatoriu.

Transplantul de cornee

Aceasta procedura chirurgicala, cunoscuta sub denumirea de keratoplastie penetranta, implica eliminarea in totalitate a corneei opacifiate si inlocuirea ei cu una sanatoasa provenita de la un donator. Desi nu a fost folosita foarte des pentru tratarea distrofiei lui Fuchs, in unele cazuri poate fi cea mai buna alegere.

Posibile tratamente viitoare

In prezent, specialistii testeaza noi modalitati de tratare a distrofiei lui Fuchs.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pe langa respectarea instructiunilor medicului pentru ingrijire, puteti incerca aceste tehnici pentru a va calma durerile de ochi si pentru a va ameliora disconfortul.

  • Aplicati solutii saline eliberate fara prescriptie medicala (5% clorura de sodiu), sub forma de picaturi de ochi sau unguent.
  • Purtati ochelari de soare dotati cu protectie ultravioleta.
  • Uscati-va ochii cu un uscator de par. Tineti-l la nivelul lungimii bratului si indreptati aerul cald – nu fierbinte – catre fata de doua sau trei ori pe zi. Acest lucru ajuta la eliminarea excesului de lichid din cornee, lucru care scade inflamatia.

Complicatii

Tratamentul pentru distrofia lui Fuchs are rolul de a ameliora simptomele si de a incetini viteza de degenerare a corneei. Fara tratament, insa, corneea se poate deteriora semnificativ. In functie de nivelul de deteriorare, medicul poate recomanda efectuarea unui transplant de cornee.

Care este prognosticul in cazul distrofiei lui Fuchs?

Distrofia lui Fuchs este o boala progresiva. Cel mai bine este sa descoperiti aceasta afectiune in primele etape pentru a preveni problemele de vedere si pentru a controla orice disconfort la nivelul ochilor.

Problema este ca majoritatea persoanelor nu stiu ca au distrofia lui Fuchs pana cand simptomele mai vizibile nu-si fac aparitia. Efectuarea unor examene oculare regulate poate ajuta la descoperirea unor boli de ochi precum distrofia lui Fuchs inainte sa progreseze.

Nu exista niciun remediu pentru aceasta boala a corneei. Scopul tratamentului este de a ajuta la mentinerea sub control a efectelor distrofiei lui Fuchs asupra vederii si confortului ochilor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fuchs-dystrophy/symptoms-causes/syc-20352727
  2. https://www.healthline.com/health/fuchs-dystrophy
  3. https://www.webmd.com/eye-health/fuchs-corneal-dystrophy#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma