Dieta Sirtfood – principii si beneficii

Dieta Sirtfood se bazeaza pe consumul de alimente care contin sirtuina, o proteina ce joaca un rol important in controlarea metabolismului celulelor. Afla cum poti urma aceasta dieta si ce rezultate poti obtine. 

Cuprins:

  1. Ce este dieta Sirtfood?
  2. Principiile dietei Sirtfood
  3. Cum functioneaza dieta cu sirtuina?
  4. Alimente permise
  5. Dieta Sirtfood: meniu pe zile si retete
  6. Avantaje si dezavantaje

Ce este dieta Sirtfood?

Noile diete trendy par sa apara in mod constant, iar dieta Sirtfood este una dintre cele mai recente. A devenit una dintre favoritele celebritatilor din Europa si si-a castigat renumele pentru ca a permis consumul de vin rosu si ciocolata.

Creatorii sai insista ca nu este un moft, ci mai degraba ca alimentele ”sirt” sunt secretul pentru deblocarea pierderii de grasime si prevenirea bolilor.

Cu toate acestea, expertii in sanatate avertizeaza ca aceasta dieta ar putea sa nu reziste foarte mult si chiar ar putea fi o idee rea.

Dieta lui Adele

Cartea ”Sirtfood Diet” a fost publicata pentru prima data in Marea Britanie in 2016. Insa lansarea cartii din SUA, care s-a produs in luna martie, a starnit mai multa curiozitate cu privire la acest plan alimentar. Dieta a inceput sa prinda notorietate cand Adele si-a facut aparitia la Billboard Music Awards din luna mai 2019 avand o silueta mult mai supla decat de obicei. Antrenorul ei, Pete Geracimo, este un mare fan al dietei si spune ca artista a pierdut 30 de kilograme cu ajutorul dietei Sirtfood.

Potrivit cartii, acest plan va poate ajuta sa ardeti grasimea si sa va stimulati nivelul de energie, sa mentineti un nivel sanatos al greutatii si sa aveti o viata mai lunga, mai sanatoasa, lipsita de afectiuni. Toate acestea in timp ce puteti sa beti vin rosu. Pare dieta aproape perfecta, nu?

Principiile dietei Sirtfood

Dieta cu sirtuina are doua faze care dureaza in total trei saptamani. Dupa aceea, puteti continua sa includeti cat mai multe produse alimentare in meniuri. Retetele specifice pentru aceste doua faze se regasesc in cartea ”Dieta Sirtfood”, scrisa de creatorii dietei. Va trebui sa o cumparati pentru a urma dieta.

Mesele sunt pline de alimente cu sirtuina, dar contin si alte ingrediente, pe langa ”cele mai bune 20 de alimente”.

Etapele dietei Sirtfood

Dieta este compusa din doua faze. Prima faza dureaza trei zile, timp in care aportul caloric este restrictionat la 1.000 de calorii pe zi, meniul fiind format din trei sucuri verzi si o masa in stil sirtfood. A doua faza dureaza patru zile si este caracterizata de cresterea aportului zilnic la 1.500 de calorii pe zi, cu doua sucuri verzi si doua mese.

Dupa aceste faze, exista un plan de intretinere care nu este axat pe calorii, ci mai degraba pe portii bine alcatuite, mese bine echilibrate si completarea meselor principale cu alimente de tip sirtfood. Planul de intretinere care se intinde pe 14 zile cuprinde trei mese, un suc verde si una sau doua gustari sirtfood. Adeptii dietei sunt, de asemenea, incurajati sa faca 30 de minute de activitate fizica, cinci zile pe saptamana, insa acesta nu este principalul obiectiv al planului.

Cum functioneaza dieta cu sirtuina?

Autorii Dietei Sirtfood fac afirmatii indraznete, spunand ca dieta poate stimula pierderea in greutate, poate activa ”gena responsabila cu slabirea” si poate preveni bolile. Problema este ca nu exista prea multe dovezi care sa sprijine aceste declaratii.

Pana in prezent, nu exista dovezi convingatoare ca dieta Sirtfood are un efect mai benefic asupra pierderii in greutate decat orice alta dieta cu restrictii calorice. Si desi multe dintre aceste alimente au proprietati sanatoase, nu au existat studii pe oameni pe termen lung care sa stabileasca daca dieta bogata in alimente sirtfood are beneficii tangibile pentru sanatate.

Cu toate acestea, cartea ”Dieta Sirtfood” scoate in evidenta rezultatele unui studiu pilot realizat de autori la care au participat 39 de persoane care fac sport in sala lor de fitness. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu par sa nu fi fost publicate nicaieri in alta parte.

Cum s-a desfasurat studiul

Timp de o saptamana, participantii au urmat dieta si au facut sport zilnic. La sfarsitul saptamanii, participantii au pierdut in medie 3,2 kg si si-au mentinut sau chiar si-au imbunatatit masa musculara.

Cu toate acestea, rezultatele nu sunt surprinzatoare. Reducerea aportului de calorii la 1.000 de calorii si efectuarea de exercitii fizice in tot acest timp va provoca aproape intotdeauna o pierdere in greutate.

Acest tip de pierdere rapida in greutate nu este nici autentic, nici de lunga durata. In plus, realizatorii acestui studiu nu i-au urmarit pe participanti dupa prima saptamana pentru a vedea daca au recapatat vreun pic din greutate, lucru care se intampla de obicei.

Cand corpul este lipsit de energie, foloseste depozitele de energie necesare in caz de urgenta sau glicogen, pe langa arderea grasimilor si a muschilor.

”Greutatea apei”

Fiecare molecula de glicogen necesita pastrarea a 3-4 molecule de apa. Cand corpul consuma glicogen, scapa si de apa. Acest lucru poarta denumirea de ”greutatea apei”.

In prima saptamana de restrictie calorica extrema, doar aproximativ o treime din greutatea pierduta este compusa din grasimi, in timp ce celelalte doua treimi provin din apa, muschi si glicogen.

Dupa ce aportul caloric creste, corpul isi reface depozitele de glicogen, iar greutatea revine. Din pacate, din cauza acestui tip de restrictie calorica, de asemenea, corpul isi reduce rata metabolica. Acest lucru inseamna ca veti avea nevoie de mai putine calorii zilnice pentru energie decat ati avut inainte. Este posibil ca aceasta dieta sa va ajute sa pierdeti cateva kilograme la inceput, insa este probabil sa revina imediat ce o incheiati.

In ceea ce priveste prevenirea bolii, probabil ca trei saptamani nu sunt suficient de lungi pentru a avea un impact masurabil pe termen lung. Pe de alta parte, adaugarea pe termen lung a alimentelor sirt in nutritia obisnuita poate fi o idee buna.

Alimente permise

Dieta Sirtfood a fost dezvoltata de doi nutritionisti celebri care lucreaza pentru o sala de sport privata din Marea Britanie. Acestia o prezinta drept un nou regim alimentar revolutionar si un plan de sanatate care functioneaza prin activarea ”genei slabirii”.

Aceasta dieta se bazeaza pe cercetarile asupra sirtuinelor, un grup de sapte proteine ​​gasite in organism care s-a dovedit ca regleaza o varietate de functii, printre care metabolismul, inflamatia si durata de viata.

Anumiti compusi ai plantelor naturale pot fi capabili sa creasca nivelul acestor proteine ​​in organism, iar alimentele care le contin au fost denumite ”alimente sirt”.

Alimente bogate in sirtuina

Lista ”primelor 20 de produse alimentare de tip sirtfood” prezentate de dieta Sirtfood sunt:

Aceasta dieta presupune consumarea alimentelor sirt si impunerea unor restrictii calorice. Ambele pot face ca organismul sa produca niveluri mai mari de sirtuine.

Cartea ”Dieta Sirtfood” include planuri de masa si retete de urmat, insa exista o multime de alte carti de retete specifice dietei Sirtfood.

Creatorii acestei diete sustin ca adeptii dietei Sirtfood vor pierde rapid in greutate, in timp ce isi vor pastra masa musculara si isi vor proteja organismul de bolile cronice. Dupa ce ati incheiat dieta, sunteti incurajati sa continuati sa consumati alimente sirtfood si sa beti sucul verde cat mai des posibil.

Dieta Sirtfood: meniu pe zile si retete

Cele mai multe ingrediente si alimente sirt sunt usor de gasit.

Cu toate acestea, trei dintre ingredientele necesare in timpul acestor doua faze – pudra matcha din ceai verde, leusteanul si hrisca – pot fi costisitoare sau dificil de gasit.

O mare parte a dietei este compusa din sucul sau verde, pe care va trebui sa il faceti de 1-3 ori pe zi. Veti avea nevoie de un storcator (un blender nu va functiona) si un cantar de bucatarie, deoarece ingredientele sunt listate in greutate. Reteta este mai jos:

Suc verde Sirtfood

  • 75 grame de varza kale
  • 30 grame rucola
  • 5 grame patrunjel
  • 2 tulpini de telina
  • 1 cm ghimbir
  • jumatate de mar verde
  • jumatate de lamaie
  • jumatate de lingurita de pudra matcha de ceai verde

Stoarceti toate ingredientele, cu exceptia pudrei de ceai verde si a lamaii impreuna si turnati sucul intr-un pahar. Apoi, stoarceti lamaia cu mana si turnati atat sucul de lamaie cat si pudra de ceai verde in suc.

Prima faza – dieta Sirtfood

Prima faza dureaza 7 zile, timp in care persoana consuma putine calorii si mult suc de verde. Aceasta nutritie se presupune ca va porni scaderea in greutate si se pretinde ca va va ajuta sa pierdeti 3,2 kg in 7 zile.

In primele 3 zile ale primei etape, aportul caloric este limitat la 1.000 de calorii. Beti 3 sucuri verzi pe zi si consumati o masa. In fiecare zi puteti alege dintre retetele enumerate in carte. Toate cuprind produse alimentare sirt ca parte principala a mesei.

Printre exemplele de preparate se numara tofu cu glazura de miso, omleta de tip sirtfood sau o mancare preparata rapid prin agitare din creveti cu taitei de hrisca.

In zilele 4-7 ale primei etape, aportul caloric crescte la 1.500. Acest lucru inseamna ca veti putea consuma 2 sucuri verzi pe zi si alte 2 mese bogate in alimente de tip sirtfood, pe care le puteti alege din carte.

A doua faza – dieta Sirtfood

Faza a doua dureaza doua saptamani. In aceasta faza de ”intretinere” trebuie sa pierdeti in greutate constant. Nu exista o limita specifica de calorii in aceasta faza. In schimb, trebuie sa consumati trei mese pline de alimente sirtfood si un suc verde pe zi. Din nou, mesele sunt alese din lista de retete enumerate in carte.

Dupa dieta

Puteti repeta aceste doua faze de cate ori doriti pentru a pierde si mai mult in greutate. Cu toate acestea, sunteti incurajati sa continuati dieta dupa finalizarea acestor faze, consumand in mod regulat alimente sirtfood in timpul meselor.

Exista o varietate de carti despre dieta Sirtfood, care sunt pline de retete bogate in alimente sirtfood. De asemenea, puteti consuma alimente sirtfood sub forma de gustari sau le puteti include in retetele pe care le utilizati deja. In plus, sunteti incurajati sa continuati sa beti suc verde in fiecare zi.

In acest fel, dieta Sirtfood devine mai mult o schimbare a stilului de viata decat o dieta unica.

Avantaje si dezavantaje

Beneficii

Veti pierde in greutate daca urmati cu atentie aceasta dieta. „Indiferent ca mancati 1.000 de calorii de tacos, 1.000 de calorii de kale, sau 1.000 de calorii de fursecuri, veti pierde in greutate 1.000 de calorii!” spun specialistii. De asemenea, ei subliniaza ca puteti avea succes si daca nu reduceti atat de drastic consumul caloric. Aportul zilnic tipic al persoanelor care nu tin regim este de 2.000-2.200 de calorii. De aceea, reducerea la 1.500 este si mai restrictiva si ar fi o strategie eficienta de pierdere in greutate pentru majoritatea, spun specialistii.

Siguranta si efecte secundare

Desi prima faza a dietei Sirtfood este foarte scazuta in calorii si incompleta din punct de vedere nutritional, nu exista probleme reale de siguranta pentru un adult sanatos de varsta medie, avand in vedere durata scurta a dietei.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu diabet zaharat, restrictiile de calorii si consumul de suc in principal in primele zile de dieta pot provoca modificari periculoase ale nivelului de zahar din sange.

Cu toate acestea, chiar si o persoana sanatoasa poate suferi unele efecte secundare – in special senzatia sporita de foame.

Cei care consuma numai 1.000-1.500 de calorii pe zi vor simti o senzatie de foame, mai ales daca o mare parte din ceea ce consuma este formata din suc, cu continut scazut de fibre, un nutrient care ne ajuta sa ne simtim mai plini.

Ce reactii adverse pot aparea?

In timpul primei etape, s-ar putea sa apara alte reactii adverse, cum ar fi oboseala, ametelile si iritabilitatea cauzate de restrictia de calorii.

Pentru un adult sanatos, consecintele grave asupra sanatatii sunt putin probabile daca dieta este urmata doar trei saptamani.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/sirtfood-diet
  2. https://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/the-sirtfood-diet-22576
  3. https://www.shape.com/weight-loss/food-weight-loss/why-everyone-talking-about-sirtfood-diet
  4. https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a30447497/what-is-sirtfood-diet/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma