Dieta pe timp de canicula – In lunile de vara, si mai ales in perioada caniculara, e important sa adoptam o alimentatie sanatoasa si corecta pentru a ne pregati corpul pentru caldura excesiva.
1. Canicula – riscuri pentru sanatate
2. Hidratarea pe timp de canicula
3. Produse alimentare indicate vara
4. Greseli de nutritie pe timp de canicula
5. Siguranta alimentara vara
Afectiunile date de caldura va pot afecta rapid si pot duce la probleme de sanatate pe termen lung si chiar la deces. Acestea sunt cauzate in principal de supra-expunerea la caldura, mai ales in functie de varsta si starea generala de sanatate. Problemele medicale date de caldura includ:
In timp ce caldura extrema este un pericol pentru toata lumea, riscurile pentru sanatate sunt mai mari pentru:
Mai multi factori pot determina cresterea temperaturii corpului. Iata cateva motive frecvente pentru probleme date de caldura:
Organismul produce caldura, in special in timpul activitatii fizice. Aceasta caldura se pierde prin contactul cu aerul rece si prin productia de transpiratie, care raceste corpul in timp ce se evapora. Conditiile meteorologice joaca un rol important in modul in care organismul isi regleaza temperatura. De exemplu, daca este vant, transpiratia se evapora mai repede, ceea ce va ajuta sa va racoriti. In schimb, umiditatea ridicata incetineste acest proces, contribuind la cresterea temperaturii corpului.
Transpiratia este modul prin care organismul se lupta cu caldura, dar acest mencanism functioneaza numai daca deja esti bine hidratat. Primul risc de la supraincalzirea corpului este deshidratarea, deci asigurati-va ca beti multa apa pe tot parcursul zilei.
Citeste mai multe despre apa – cata apa trebuie sa bem?
Cand este foarte cald afara, beti multa apa! Organismul este in cea mai mare parte format din apa – in medie, aceasta reprezinta aproximativ 60% din corpul uman. Componentele specifice ale corpului nostru sunt chiar mai bogate in apa: tesutul muscular este foarmat din 75% apa, in timp ce sangele este 70% apa. Apa contribuie la absorbtia nutrientilor din alimentele pe care le consumam si ajuta la eliminarea deseurilor din organism.
Deshidratarea scade nivelul de energie al organismului. Deoarece sangele este in mare parte format din apa, atunci cand sunteti deshidratat, volumul sangelui se diminueaza, scazand cantitatea de oxigen si substantele nutritive care ajung in tesuturi.
Deshidratarea poate sa va incetineasca sistemele organismului intr-o asemenea masura incat sa ardeti mai putine calorii decat ar fi normal in timpul zilei. De asemenea, deshidratarea poate provoca alte simptome nedorite, cum ar fi cefalee, ameteli, slabiciune musculara si gura uscata, lipicioasa.
Pentru a ramane bine hidratat, urmati aceste recomandari:
Exista anumite fructe si legume care contin mai multa apa decat altele si, prin urmare, ar trebui sa crestem aportul acestor alimente pentru a ramane hidratati. Legumele si fructele cele mai bune pentru dieta pe timp de canicula sunt:
Se recomanda un consum crecut de fructe si legume. Alimentele trebuie sa fie proaspete si in portii moderate. Se recomanda si consumul de cereale integrale, lactate, oua, carne si peste, leguminoase, oleaginoase si seminte.
Evita alimentele care supra incalzesc corpul. Atunci cand corpul este deja fierbinte, ultimul lucru de care avem nevoie este sa crestem si mai mult temperatura. De aceea, se recomanda sa evitam alimentele picante, precum curry, chilli, ardei iute si sosuri iuti. Alimentele acre cum ar fi iaurtul, branza si smantana nu sunt indicatre in cantitati crescute. Limitati, de asemenea, alimente excesiv de sarate – acestea duc la deshidratare. Evitati condimentele in exces, precum si consumul de usturoi si ceapa. Reduceti consumul de alcool.
Consuma cat mai multe legume si fructe, care nu necesita gatire mereu si alege gustari si retete simple si rapide, minim gatite. Alege la micul dejun sa consumi fructe proaspete, iaurt si alte produse care nu necesita gatire. La masa de pranz poti opta pentru salate, la care poti adauga surse de proteine, cum ar fi carne, nuci, seminte, leguminoase sau branzeturi. De asemenea, supele sunt indicate pentru ca poate fi gatita o cantitate mai mare o data pentru mai multe zile, iar multe supe pot fi consumate si reci. La cina poti consuma peste care nu necesita un timp lung de gatire, cu legume si salata. Gustarile pot fi fructe proaspete, nuci si seminte, legume cu hummus etc.
Aveti grija deosebita cand pregatiti si depozitati alimente in timpul perioadei caniculare. In vremea calda creste incidenta intoxicatiilor alimentare, astfel ca manipularea si depozitarea in siguranta a alimentelor este esentiala. Rata bolilor, cum ar fi gastroenterita, creste adesea in timpul verii, deoarece temperaturile mai calde permit o crestere mai rapida a bacteriilor in produsele alimentare daca acestea sunt lasate la temperaturi mari. Simptomele intoxicatiilor alimentare pot sa apara adesea dupa cateva zile de la consumul alimentelor. Oricine crede ca e posibil sa fi consumat alimente contaminate trebuie sa solicite asistenta medicala cat mai curand posibil. Se recomanda si o lista a alimentelor consumate in ultimele 48 de ore.
Canicula creeaza conditii optime pentru ca bacteriile sa creasca si sa se dezvolte. Simptomele comune ale celor mai multe boli provocate de alimente sunt crampe, diaree, greata, varsaturi, dureri de cap si febra. Simptomele apar, de obicei, in decurs de cateva ore de la consumul alimentelor contaminate, dar poate sa dureze mai multe zile sau saptamani. Severitatea bolii depinde de tipul de bacterie si de starea generala a sanatatii persoanei.
Urmati acesti pasi pentru un sezon de gratar sau picnic sigur si placut:
Referinte:
(1) Extreme heat, link: https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/index.html
(2) Heatwave: how to cope in hot weather, link: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/heatwave-how-to-cope-in-hot-weather/
(3) Food Safety by Events and Seasons, link: https://www.foodsafety.gov/keep-food-safe/food-safety-by-events-and-seasons
(4) Summertime Nutrition Tips, link: https://www.webmd.com/diet/features/summertime-nutrition-tips#1
(5) Summer food safety tips, link: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/seasonal-food-safety/summer-food-safety-tips.html
(6) Summer diet: Expert-recommended tips and sample plan, link: https://www.thehealthsite.com/fitness/summer-diet-tips-and-sample-plan-53992/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…