Dieta fara sare este esentiala pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, in principal boli de inima sau boli de rinichi. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile si beneficiile dietei fara sare.
Pentru a ramane sanatosi, aveti nevoie doar de aproximativ 200-300 miligrame de sodiu pe zi. In ciuda denumirii sale, dieta fara sare (sau dieta hiposodata) permite consumul de sare, insa implica restrictionarea sarii adaugate. Din acest motiv, este cunoscuta in mod obisnuit drept dieta fara sare. Medicul le prescrie un regim fara sare persoanelor care sufera de anumite afectiuni cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima, insuficienta renala sau edem.
Sodiul este un mineral esential implicat in multe functii corporale importante, cum ar fi functia celulara, reglarea fluidelor, echilibrul electrolitilor si mentinerea tensiunii arteriale. Deoarece acest mineral este vital pentru viata, rinichii isi regleaza strans nivelul in functie de concentratia (osmolaritatea) lichidelor corporale.
Sodiul se gaseste in majoritatea alimentelor pe care le consumam – desi alimentele integrale precum legumele, fructele si carnea provenita de la animalele de curte contin cantitati mult mai mici de sodiu comparativ cu alimentele procesate. Alimentele pe baza de plante precum produsele proaspete au, in general, mai putin sodiu decat alimentele de origine animala, cum ar fi carnea si produsele lactate.
Alimentele cu cele mai mari concentratii de sodiu sunt cele procesate si ambalate, cum ar fi chips-urile, produsele congelate si mancarurile de tip fast-food, unde se adauga sare in timpul procesarii pentru a imbunatati aroma.
De asemenea, majoritatea oamenilor adauga sare la mancare atunci cand pregatesc mesele in bucatarie sau sub forma de condiment inainte de a manca.
O dieta fara sare presupune limitarea consumului de alimente si bauturi cu continut ridicat de sodiu. Specialistii in medicina recomanda de obicei aceste diete pentru a trata afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bolile de inima. Pentru referinta, o lingurita de sare contine aproximativ 2.300 mg de sodiu.
Cand urmati o dieta fara sare, alimentele bogate in sodiu trebuie limitate sau evitate complet pentru a mentine aportul de sodiu sub nivelul recomandat.
Dieta fara sare reprezinta una dintre cele mai utilizate diete in mediul spitalicesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca cercetarile arata ca un consum cat mai mic de sodiu poate ameliora anumite afectiuni medicale.
Bolile renale, cum ar fi boala renala cronica sau insuficienta renala, afecteaza din plin functia renala. Cand rinichii sunt compromisi, nu au capacitatea sa elimine eficient excesul de sodiu sau de lichide din corp. Daca nivelurile de sodiu si lichide ating cote alarmante, presiunea se acumuleaza in sange, ceea ce poate provoca deteriorarea suplimentara a rinichilor deja afectati.
Din aceste motive, specialistii le recomanda tuturor persoanelor cu boala renala cronica sa reduca aportul de sodiu la mai putin de 2 grame (2.000 mg) pe zi.
Potrivit unor studii efectuate pe persoane cu boala renala cronica, consumul moderat de sodiu a redus semnificativ tensiunea arteriala si proteinele din urina (un marker al afectarii renale).
Hipertensiunea arteriala este un factor de risc pentru diferite afectiuni, printre care boli de inima si accident vascular cerebral. Consumul mare de sodiu poate cauza o tensiune arteriala crescuta.
Multe studii au aratat ca reducerea aportului de sare poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate. Sensibilitatea la sare a persoanelor cu hipertensiune arteriala variaza mult, iar anumite subgrupuri – cum ar fi afro-americanii – tind sa fie mai afectate de dietele bogate in sare.
Cu toate acestea, dieta fara sare este prescrisa in mod obisnuit ca tratament natural pentru toate persoanele cu tensiune arteriala ridicata.
Dieta hiposodata este recomandata in mod frecvent celor cu afectiuni cardiace, cum ar fi insuficienta cardiaca. Cand inima este grav afectata, functia renala scade, lucru care poate provoca retentia de sodiu si apa.
Consumul exagerat de sare poate provoca supraacumularea lichidelor in corp la persoanele cu insuficienta cardiaca si poate duce la complicatii periculoase, cum ar fi lipsa respiratiei.
Agentiile de reglementare le recomanda persoanelor cu insuficienta cardiaca usoara sa-si limiteze aportul de sodiu la 3.000 mg pe zi. In schimb, cei cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa ar trebui sa-si reduca aportul la nu mai mult de 2.000 mg pe zi.
Cu toate acestea, desi majoritatea studiilor au aratat ca dietele fara sare sunt de mare ajutor in cazul celor cu insuficienta cardiaca, altele au observat ca dietele nerestrictive duc la rezultate mai bune.
De exemplu, un studiu efectuat pe 833 de persoane cu insuficienta cardiaca a descoperit ca o dieta cu sodiu restrictionata la mai putin de 2.500 mg pe zi a fost asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces sau spitalizare decat dietele fara restrictii.
Medicul va adapta dieta fara sare la nevoile specifice. Cantitatea de sodiu care poate fi consumata in siguranta in fiecare zi depinde de starea de sanatate. Sarea exista in mod natural in unele alimente si este adaugata in altele. Specialistii recomanda sa inlocuim sarea de masa cu ierburi si mirodenii cand gatim si sa evitam alimentele bogate in sare, cum ar fi carnea procesata, supele la conserva si gustarile sarate cum ar fi covrigii.
Medicul sau dieteticianul va va oferi probabil o ”lista sigura” cu mancare fara sare, dar si alte recomandari si sfaturi specifice. Citirea etichetelor va juca un rol major in alegerea alimentelor adecvate. Produsele la conserva in saramura, cum ar fi maslinele, muraturile si condimentele contin prea mult sodiu adaugat. Puteti alege fructe si legume proaspete in detrimentul celor la conserva pentru a tine sub control nivelul de sare.
Daca urmati o dieta fara sare, este important sa alegeti alimente cu un continut natural redus de sodiu sau care contin cantitati mici de sare.
Urmatoarele alimente au un continut scazut de sodiu si pot fi consumate in conditii de siguranta:
Puteti opta, de asemenea, pentru sare dietetica, sare medicinala, sare fara sodiu si inlocuitor sare.
Pierderea in greutate poate fi o sarcina istovitoare. Nu numai ca necesita o atentie deosebita asupra dietei zilnice, insa, de asemenea, necesita un regim de antrenament adecvat. Cateva modificari dietetice va pot ajuta in procesul de pierdere in greutate. Cu toate acestea, daca ati acumulat prea multe kilograme intr-o perioada de doar cateva zile, atunci poate fi de vina greutatea apei. Retentia de apa provoaca acumularea in greutate din cauza prezentei excesului de apa in organism. Retentia de apa este declansata in mod special de o dieta bogata in sare. Potrivit nutritionistului Shilpa Arora, ”alimentatiile moderne au un continut excesiv de zahar si sare. Excesul de sodiu retine toxinele in organism, lucru care poate provoca o serie de boli”.
Daca optati pentru o masa fara sare, puteti reduce rapid greutatea apei. Cu toate acestea, astfel de modificari sunt pe termen scurt. Potrivit expertului Ayurveda, dr. Ashutosh Gautam, „sarea duce la retentia de apa si este necesara pentru gust. O cantitate mai mica de sare ar putea duce la o pierdere in greutate, insa nu este recomandat sa urmati acest lucru atat timp cat poate provoca pierderea electrolitilor si poate dezechilibra nivelul de sodiu si potasiu din organism. ”
Sodiul este un mineral care se gaseste in mod natural in alimente si este componenta principala a sarii de masa. Scopul acestei diete este de a elimina sarea. Prea mult aport de sodiu poate provoca acumularea de lichide in corp.
Dupa cum am mentionat mai sus, dieta fara sare poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Studiile au aratat ca dieta fara sare poate produce mici schimbari semnificative ale tensiunii arteriale, in special la persoanele cu niveluri ridicate.
Riscul de cancer, inclusiv de stomac, este mai mare in randul celor care consuma sare in exces. Cercetarile au aratat ca sarea in exces poate deteriora mucoasa stomacului si poate creste inflamatia si dezvoltarea bacteriilor H. Pylor. Toate acestea pot creste riscul de cancer la stomac.
Pe de alta parte, o dieta saraca in alimente procesate si bogata in fructe si legume este asociata cu un risc mai mic de cancer la stomac.
O multime de alimente nesanatoase sunt extrem de bogate in sodiu. Fast food-urile si mancarea congelata nu sunt pline numai cu sare, insa tind sa fie bogate in grasimi si calorii nesanatoase.
Consumul frecvent al acestor alimente poate provoca anumite afectiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul si bolile de inima.
Aceste alimente cu un nivel mare de sare nu isi au locul in cadrul dietei fara sare, ceea ce va poate imbunatati calitatea generala a alimentatiei.
Este clar ca dieta fara sare poate scadea tensiunea arteriala la cei cu niveluri ridicate si ca dieta bogata in sodiu creste riscul de cancer la stomac, insa anumite probe sunt contradictorii. De exemplu, desi cei cu insuficienta cardiaca trebuie sa consume cat mai putina sare, unele studii au aratat ca excluderea sodiului poate avea un impact negativ asupra sanatatii pacientului.
Un studiu la care au participat 833 de persoane cu insuficienta cardiaca a demonstrat ca restrictionarea sodiului la mai putin de 2.500 mg pe zi a fost asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces sau spitalizare, comparativ cu o dieta fara restrictii privind sodiul.
Mai mult decat atat, cercetarile au observat ca prea putin sodiu poate afecta negativ sanatatea inimii.
Aportul scazut de sodiu a fost, de asemenea, legat de mai multe alte efecte adverse asupra sanatatii. Consumul de sare prea mic poate duce la cresterea nivelului colesterolului si al trigliceridelor, la rezistenta la insulina si la hiponatremie (prea putin sodiu in sange).
Desi evitarea alimentelor bogate in sodiu, nesanatoase, cum ar fi mancarea de tip fast food, este benefica, nu toti oamenii sanatosi trebuie sa reduca sarea atunci cand urmeaza o dieta echilibrata, bogata in alimente integrale.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…