Dieta disociata este cea mai populara dieta datorita faptului ca ofera rezultate vizibile intr-un mod rapid, eficient si sanatos pentru organism. Aflati care sunt principiile de baza ale acestei dietei si ce puteti manca pentru a slabi rapid si sanatos in urmatorul articol!
Cuprins:
1. Ce este o dieta disociata?
2. Tipuri de diete disociate
3. Principii si reguli de baza
4. Beneficiile dietei disociate
5. Dieta disociata: retete
6. Contraindicatii: cui nu ii este recomandata dieta disociata?
Ce este o dieta disociata?
Dieta disociata a fost creata in anii 1930, iar aceasta a fost creata pentru oricine doreste sa piarda din kilogramele in plus. Pe de alta parte, aceasta dieta este ideala pentru persoanele care vor sa-si detoxifieze organismul dupa o perioada mai incarcata, in special dupa sezonul de sarbatori sau inainte sau dupa o vacanta.
Regim disociat
Acest regim alimentar incurajeaza oamenii sa consume alimente diferite, dar fara a a le amesteca. Potrivit acestei idei, trebuie sa mancati numai alimente sanatoasa si proaspete, dar nu toate in acelasi timp si nici in aceeasi zi. Potrivit specialistilor nutritionisti care au creat acest regim disociat alimentar, organismul, cat si sistemul digestiv va functiona mult mai bine datorita asimilarii acelorasi alimente pe zile diferite.
Dieta disociata simpla
Aceasta dieta disociata este simpla si reprezinta o modalitate eficienta de a va construi un program alimentar care sa aiba la baza planificarea meselor in functie de alimentele pe care le veti manca intr-o zi. La inceputul dietei o sa vi se para destul de dificil sa respectati principiile si regulile, deoarece intregul organism, cat si creierul este obisnuit sa i se ofere tot ceea ce isi doreste. In plus, ce va faceti cu poftele alimentare care pot aparea pe parcursul dietei? Veti trece cu bine si de aceasta etapa, deoarece cu siguranta va doriti sa aveti rezultate rapide, vizibile si sa fiti sanatosi!
Conceptul dietei disociate se bazeaza pe ideea ca alimentele pe care le consumati nu vor mari greutatea corporala. Factorul principal pentru care oamenii cresc in greutate este combinatia gresita de alimente, care fac ca sistemul digestiv sa nu mai functioneze corect. Astfel, combinarea alimentelor din diferite categorii la o singura masa duce la transformarea lor in grasimi. Acest proces are loc deoarece sistemul digestiv nu va putea asimila diferitele grupe de alimente. De aceea, medicii nutritionisti recomanda sa le manancati separat pentru a activa sistemul metabolic sa arda grasimi, ceea ce va duce la pierderea kilogramelor in plus.
Tipuri de diete disociate
Dieta disociata de 3 si 7 zile
Aceasta presupune sa consumati in fiecare zi alimente dintr-o singura grupa alimentara. In cele 7 zile de dieta puteti slabi pana la 5 kilograme. Medicii nutritionisti recomanda sa nu tineti mai mult de o saptamana aceasta dieta, insa la nevoie, o puteti repeta la doua saptamani.
Dieta disociata pe mese
Acest tip de dieta pe mese este mai echilibrat si va permite sa consumati in fiecare zi alimente si toata grupele alimentare.
Dieta disociata Irina Reisler
Reguli principale:
- Este interzisa combinarea produselor vegetale cu cele animale!
Regimul functioneaza astfel:
- 3 zile se consuma exclusiv preparare si produse vegetale, adica fructe, legume, zarzavaturi
- 3 zile se consuma exclusiv proteine animale, adica branzeturi, carne si oua, preparate si combinate dupa cum doriti
Durata regimului:
Acest regim disociat 3+3 se respecta prin alternanta grupelor alimentare, pana cand se ajunge la greutatea dorita. Retineti faptul ca acest regim este doar o modaliate de a scapa rapid de kilogramele in plus si nu reprezinta un stil de viata pe care trebuie sa-l urmati.
Prepararea alimentelor in dieta disociata
- Fructele pot consumate crude, in salate, compoturi sau preparate in diverse moduri.
- Legumele pot fi consumate crude, proaspete, in salate, fierte, la gratar sau la cuptor.
- Proteinele animale, precum carnea de pui, de curcan, de peste, de vita degresata, oua, branza, lapte, iaurt pot fi preparate fie la gratar, cuptor sau pur si simplu pot fi fierte. Proteinele animale se pot combina intre ele in timpul aceleiasi mese, astfel: mixt grill, branza la gratar cu pui. In zilele cu proteine este indicat sa nu folositi condimente pentru ca sunt vegetale. Va este permisa doar o cantitate putina de sare.
Reguli secundare:
- Scoateti din meniu toate alimentele calorice precum: smantana, cascavalul, mezelurile, soia, cremvursti, fasole boabe, cartofi, orez, mamaliga, alimentele prajite si fructele foarte dulci.
- In zilele in care se mananca proteine este interzis consumul de ceai sau de alte produse din plante.
- Nu va infometati, deoarece puteti sa va ingrasati.
- Cele 3 mese principale ale zilei sunt obligatorii. In plus, putei avea chiar si acele 2 gustari intre mese.
- Ultima masa din zi se ia cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
- Dimineata se bea un pahar cu apa calduta pe stomacul gol.
- Beti cel putin 2 litri de apa pe zi pentru a elimina toate toxinele din organism.
- Inlocuiti zaharul alb cu zaharul brun sau alti indulcitori naturali.
Dieta disociata 333 Monica Anghel
Cantareata si actrita, Monica Anghel a reusit sa slabeasca 20 de kilograme in doar 5 luni in urma respectarii dietei disociate. In perioada regimului drastic, artista a sumat 3 categorii (grupe alimentare) de alimente: carne, fructe silegume, dar si lactate.
Conform dietei Monica Anghel, 333 inseamna 3 zile de carne, 3 zile de fructe si legume si 3 zile de lactate. Astfel, dieta disociata a artistei 333 a presupus:
- Primele 3 zile – carne: in aceasta perioada este permis consumul de orice tip de carne, insa nu trebuie sa fie gatita in ulei, dar poate fi pe gratar, fiarta sau la cuptor.
- Urmatoarele 3 zile – fructe si legume: in aceasta perioada este permis consumul de orice fel de fructe si legume, insa trebuie evitate cele care au un continut ridicat de amidon (cartofi, orez, fasole verde, mazare, linte, dovleac, porumb), glucide (struguri, pere, banane, migdale, stafide, curmale, fructe uscate) si lipide (alune, fistic, seminte).
- La finalul ciclului de 9 zile – lactate: in ultimele 3 zile ale dietei puteti consuma orice tip de lactate doriti, chiar si lactelele degresate, precum: smantana, laptele sau diferite tipuri de branzeturi. Aveti grija sa nu combinati produsele lactate tip iaurt cu fructe.
La finalul celor 9 zile de regim disociat, trebuie sa reluati primele 3 zile in care veti consuma numai carne si sa tineti programul disociat tot asa pana cand ajungeti la kilogramele dorite.
Alimentele interzie in dieta Monica Anghel
- Zaharul
- Dulciurile
- Uleiul
- Bauturile carbogazoase racoritoare
- Alcoolul
Daca sunteti obisnuiti ca dimineata sau pe parcursul zilei sa beti o cafea sau un ceai, acestea trebuie sa fie indulcite cu zahar brun sau cu zaharina, deoarece consumul de zahar trebuie sa fie exclus din alimentatia voastra zilnica.
Sport si dieta Monica Anghel
Pe parcursul dietei, artista a declarat faptul ca nu a avut timp la dispozitie pentru a face exercitii fizice, insa acestea sunt recomandate pentru a scapa mai rapid de kilogramele in plus. Totodata, sportul impreuna cu dieta disociata vor tonifia muschii, grasimea va fi eliminata mai rapid si veti avea o stare generala mult mai buna si pozitiva.
Principii si reguli de baza
Principiul acestei dieta este simplu: consta in „disocierea” sau separarea alimentelor. Astfel, aceasta metoda presupune ca fiecare produs alimentar – sau fiecare grup alimentar – sa fie consumat separat.
Cum incepem dieta disociata?
Alegeti ziua in care doriti sa incepeti dieta si in fiecare zi a saptamanii mancati alimente diferite, la alegere. De exemplu, intr-o zi, veti manca numai peste, apoi a doua zi numai fructe, a treia zi veti servi numai legume si asa mai departe. Insa, mai puteti incerca Metoda Antoine conform careia, carbohidratii de vor manca luni, proteine de marti, grasimi pentru miercuri si asa mai departe. Acest lucru inseamna ca veti consuma o dieta echilibrata pe parcursul saptamanii, limitand in acelasi timp aportul de calorii la aproximativ 1500 de calorii in fiecare zi.
Principii privind dieta disociata
- Ar trebui sa luati ultima masa inainte de ora 19:00. Este foarte important nu mancati dupa aceasta ora si sa oferiti timp corpului sa digere mancarea in mod corespunzator inainte de a merge la culcare.
- Chiar daca aveti impresia ca va ajuta si va ofera impresia ca ati mancat mai mult, incercati sa nu beti apa inainte si in timpul mesei. Daca veti face acest lucru, apa va incetini digestia.
- Respectati principiul de 3 mese pe zi. Daca veti manca 3 mese pe zi, nu o sa va fie foame, iar corpul isi va lua suficiente vitamine si minerale pentru a functiona norma si la capacitatea maxima pe tot parcursul zilei.
Grupuri alimentare in dieta disociata
Dieta disociata se bazeaza pe consumul unui singur grup alimentar intr-o perioada de timp, adica intr-o singura zi. Din acest motiv, chiar daca alegeti sa tineti dieta disociata pe zile sau pe fiecare masa principala a zilei (fiecare masa trebuie sa fie formata dintr-un singur grup de alimente), pe care trebui sa le cunoasteti foarte bine.
- Produsele lactate sunt foarte sanatoase si din fericire aveti o gama larga de produse din care puteti sa alegeti.
- In ziua in care veti manca numai fructe, va este permis sa mancati orice fel de fruct proaspat doriti.
- Chiar daca alegeti sa consumati legumele in stare proaspata sau gatita / fiarta, legumele sunt cele mai bune alimente pentru sanatate. Incercati sa evitati uleiul si alte condimente atunci cand gatiti legumele.
- Este important sa consumati carne in timpul regimului disociat pentru a-i oferi organismului nutrientii si proteinele necesare. Pentru o scadere semnificativa in greutate este important sa mancati carne alba, de pui si de curcan fie gatita la gratar, fie fiarta.
- Pestele va va tine senzatia de foame sub control. In aceasta zi a regimului, alegeti sa mancati pastrav sau somon la gratar sau la cuptor.
- Cerealele sunt bogate in fibre si multe substante nutritive, care va vor ajuta sa pierdeti mai rapid din kilogramele in plus. In aceasta zi puteti manca paste, orez, grau, porumb.
Tipuri de alimente in dieta disociata
- Fructe (citrice) acide: portocale, lamai, pomelo, grapefruit – In aceasta categorie sunt incluse si rosiile.
- Fructe: piersici, cirese, caise, capsuni, smochine, kiwi, pepene verde, struguri, mere, pere, prune, stafide, smochine, caise uscate, fructe uscate si, in general, toate fructele uscate.
- Grasimi sanatoase: fistic, susan, nuca de cocos, avocado, masline si ulei de masline.
- Cereale: orez, grau si toate derivatii, cum ar fi fulgi, faina, paste, porumb si derivati, cum ar fi popcorn, paine de orice fel.
- Legume: fasole uscata, boabe de soia, linte, anghinare, vinete, dovleac, fasole verde, castravete, ridichi, sfecla rosie, morcovi.
- Legume cu continut ridicat de amidon: cartofi dulci, castane, cartofi obisnuiti, banane.
- Legume verzi: telina, salata de toate tipurile, broccoli, varza, conopida, sparanghel, spanac, ciuperci.
- Ceapa si usturoiul.
- Unt (nu mancati margarina).
- Branza de orice fel.
- Carne si peste de toate felurile, pregatite in orice fel.
Regulile dietei disociate
- In timpul dietei disociate, consumul de bauturi alcoolice si cele carbogazoase sunt strict interzise.
- Daca doriti sa pregatiti o supa pentru masa de pranz sau de seara, retineti ca amestecul de produse alimentare este strict interzis. Din acest motiv, supa ar trebui sa fie ori de legume, ori de carne.
- Indiferent de perioada dietei disociate, este important sa beti suficienta apa pentru a va mentine organismul hidratat.
- Pastrati o distanta de 3 ore intre mese pentru a permite sistemului digestiv sa functioneze la capacitatea maxima.
- Nu beti niciodata lapte dupa masa. Puteti bea un ceai sau un pahar cu apa si cu zeama de lamaie.
- Puteti folosi condimente, dar cu moderatie.
- Daca aveti pofta de ceva dulce, atunci mancati cateva felii de lamaie cu miere.
- Sportul este esential pentru o viata lunga si sanatoasa. Exercitiile fizice practicate cu regularitate va mentin corpul in forma, elibereaza endorfine, ceea ce va face sa fiti mai fericiti si ajuta la reglarea stersului si a nivelului de energie.
- Echilibrul intre dieta si sport este esential pentru sanatate.
Beneficiile dietei disociate
- Cel mai mare avantaj al dietelor disociate este acela ca ele pot duce la scaderea substantiala in greutate, fara a cauza probleme de sanatate asociate cu cele mai multe diete. Conceptul din spatele dietei disociate este simplu, usor de urmarit, eficient si satisfacator.
- Dieta disociata formeaza metabolismul.
- Nu trebuie sa consumati alte alimente decat cele pe care le consumati de obicei; acest lucru inseamna ca nu veti suporta niciun cost suplimentar din urma dietei.
- Dieta va permite sa va mancati si sa pierdeti in greutate. Atata timp cat respectati combinatiile de alimente, nu va trebui niciodata sa va infometati.
- Dieta disociata elimina cele mai multe dintre simptomele de balonare pe care majoritatea oamenilor le experimenteaza, deoarece pe parcusul dietei veti combina alimentele care pot fi digerate mai usor.
Dieta disociata: retete
Retete pentru dieta
Exemplu de meniu pentru 7 zile:
- Ziua 1 – Carne: pui sau curcan, pe gratar, la cuptor sau la abur
- Ziua 2 – Legume: rosii, morcov, spanac, varza, conopida, castravete, dovlecel, ardei, asparagus, ceapa, usturoi, etc, fara ulei, crude, pe gratar sau la abur
- Ziua 3 – Lactate: orice tip de lactate – lapte, iaur, kefir, branza de preferat degresata
- Ziua 4 – Fructe: de orice tip, cu exceptia fructelor confiate, a fructelor uscate, a bananelor si strugurilor
- Ziua 5 – Peste: orice tip de peste preparat la gratar sau in abur (interzis in ulei)
- Ziua 6 – Cereale: paste, porumb, orez, grau, de preferat integrale;
- Ziua 7 – Oua.
Dieta disociata rapida pe mese
- Mic dejun: consumati alimente bogate in carbohidrati, precum fructele sau doi cartofi fierti
- Pranz: consumati alimente bogate in proteine, precum carne la gratar sau fiarte / ori lactate.
- Cina: alegeti alimente care au absortie lenta, precum legumele bogate in fibre.
Contraindicatii: cui nu ii este recomandata dieta disociata?
Dieta disociata nu este recomandata femeilor care sunt gravide sau care alapteaza, persoanelor care sufera de boli cronice. In plus, aceasta dieta trebuie tinuta numai daca aveti o stare de sanatate generala buna si trebuie sa aveti si acordului medicului specialist.
Referinte:
- https://scopeheal.com/dissociated-diet/
- https://www.hinglish.news/dissociated-weight-loss-diet/
- https://www.effective-weightloss.net/dissociated-diet-an-effective-weight-loss-diet/
- https://nutrition4balance.ch/the-dissociated-diet-food-combining-weight-loss-meal-plans/
- https://rainzacademy.com/dezavantajele-regimului-disociat/