Citeste mai multe despre dieta ayurvedica, ce implica acest model alimentar, ce beneficii si dezavantaje poate avea, precum si care sunt alimentele recomandate si cele interzise.
1. Ce este dieta ayurvedica?
2. Ce implica aceasta dieta?
3. Principii alimentare
4. Beneficii posibile
5. Dezavantaje posibile
Dieta ayurvedica este un model alimentar care se bazeaza pe principiile medicinei ayurvedice. Se concentreaza pe echilibrarea diferitelor tipuri de energie din corp. Spre deosebire de multe alte diete, dieta ayurvedica ofera recomandari personalizate cu privire la ce alimente sa mananci si pe care sa le eviti in functie de tipul corpului. Se crede ca poate avea beneficii atat asupra sanatatii fizice, cat si mentale. Termenul „ayurveda” este o combinatie de doua cuvinte care inseamna viata (Ayur) si stiinta (Veda). Traducerea ayurveda ar fi astfel „stiinta vietii”.
O dieta ayurvedica nu este o „dieta” in sensul moderm al cuvantului, care tinde sa se concentreze doar pe alimentele consumate. In schimb, ofera o abordare mult mai larga, ce include nu numai ceea CE mancam, ci si CAND si CUM mancam, inclusiv cum influenteaza alimentatia propria noastra stare de spirit.
Ayurveda este o forma de medicina holistica ce se concentreaza pe sustinerea echilibrului intre corp si minte. Potrivit Ayurveda, cinci elemente alcatuiesc universul – vayu (aer), jala (apa), akash (spatiu), teja (foc) si prithvi (pamant). Se crede ca aceste elemente formeaza trei dosha diferite, care sunt definite ca tipuri de energie care circula in corp. Aceste trei dosha sunt vata dosha, pitta dosha si kapha dosha. Fiecare dosha este responsabila pentru functii fiziologice specifice, conform sustinatorilor. De exemplu, se crede ca pitta dosha controleaza foamea, setea si temperatura corpului. Intre timp, dosha vata mentine echilibrul electrolitic si miscarea, in timp ce dosha kapha sustine functia articulatiilor.
Dieta ayurvedica se bazeaza pe determinarea acelei dosha dominante si pe consumul de alimente specifice pentru a sustine echilibrul intre toate cele trei dosha.
Dieta ayurvedica este un tip de plan alimentar care stabileste cand, cum si ce ar trebui sa mananci in functie de dosha sau tipul de corp. Primul pas pentru a incepe o dieta ayurvedica adecvata pentru tine este sa-ti identifici dosha. Dosha este unul dintre cele trei elemente si energii primare care exista in corp, conform sustinatorilor ayurveda. Se crede ca fiecare are un amestec unic de caracteristici mentale, emotionale si fizice despre care se considera ca exista in echilibru.
Cele trei dosha sunt:
Conform acestei diete, tipul de dosha determina ce alimente ar trebui sa mananci pentru a sustine echilibrul interior. Carnea rosie, indulcitorii artificiali si ingredientele procesate sunt limitate pentru toate cele trei tipuri dosha. In schimb, dieta ayurvedica incurajeaza consumul de alimente integrale sanatoase.
Indiferent de tipul dosha, se recomanda anumite principii de baza ale alimentatiei ayurvedice, inclusiv:
Se recomanda:
Se limiteaza:
Se recomanda:
Se limiteaza:
Se recomanda:
Se limiteaza:
Medicina ayurvedica se axeaza pe imbunatatirea starii fizice si mentale prin dieta, exercitii fizice si practici ce tin de stilul de viata, inclusiv somn, alimentatie atenta si conceptul de mindfulness. Nu exista suficiente cercetari privind aceasta alimentatie, dar se crede ca poate avea beneficii prin prisma faptului ca se concentreaza pe alimente neprocesate si alimentatie atenta, constienta.
Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale dietei ayurvedice:
Desi dieta ayurvedica are recmandari specifice pentru fiecare dosha, dieta in ansamblu incurajeaza consumul de alimente intregi precum fructe, legume, cereale si leguminoase. Acest lucru poate aduce multe beneficii asupra sanatatii, deoarece astfel de alimente sunt bogate in nutrienti esentiali. De asemenea, dieta minimizeaza alimentele procesate, carora adesea le lipsesc fibrele, vitaminele si mineralele importante.
Avand in vedere ca dieta ayurvedica pune accentul pe alimente integrale bogate in nutrienti, ar putea sustine pierderea in greutate, alaturi de sport.
Pe langa alimentele pe care le consumi, mindfulness este o alta parte importanta a dietei ayurvedice. Mindfulness este o practica ce implica acordarea unei atentii sporite felului in care te simti in prezent. In special, alimentatia constienta pune accent pe minimizarea surselor de distragere in timpul meselor pentru a ne concentra pe gustul, textura si mirosul alimentelor. Se crede ca alimentatia constienta poate ajuta la mentinerea greutatii corporale normale, poate preveni depresia, stresul si alimentatia excesiva. Mancatul constient poate, de asemenea, sa sporeasca autocontrolul si sa sustina o relatie sanatoasa cu mancarea.
Iata cateva dintre potentialele dezavantaje ale dietei ayurvedice:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…