Dializa – tot ce trebuie sa stii despre acest tratament

Dializa este o procedura de tratament care substituie functia rinichilor in cazul persoanelor cu insuficienta renala. Aflati cand este necesara dializa, cum decurge pregatirea si realizarea dializei, dar si care sunt riscurile sau complicatiile. 

Cuprins:

  1. Ce este dializa?
  2. Tipuri de dializa
  3. Indicatiile dializei
  4. Cum se realizeaza procedura?
  5. Efecte adverse si complicatii
  6. Stilul de viata si prognosticul pacientului dializat

Ce este dializa?

Persoanele cu insuficienta sau deteriorare renala pot avea dificultati in eliminarea din sange a deseurilor si a excesului de apa. Dializa este un mod artificial de realizare a acestui proces.

Rolul dializei este de a inlocui activitatea naturala a rinichilor. Aceasta procedura este cunoscuta si sub denumirea de terapie de substitutie renala (RRT).

Rinichii sanatosi regleaza nivelul apei si al mineralelor si elimina deseurile din organism. De asemenea, rinichii secreta anumite produse care sunt importante in metabolism, insa dializa nu poate face acest lucru.

O persoana care si-a pierdut intre 85 si 90 la suta din functia renala va fi supusa, cel mai probabil, dializei. Se crede ca aproximativ 14% din populatia Statelor Unite sufera de insuficienta renala cronica (IRC).

Functia rinichilor

Rinichii sunt doua organe in forma de fasole, care se afla chiar sub cutia toracica, pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Acestia elimina deseurile si lichidul din corp, echilibreaza tensiunea arteriala si mentin oasele puternice. De asemenea, stabilesc cantitatea adecvata de minerale, cum ar fi potasiul si sodiul (sarea), in sange. In cele din urma, ei produc hormonul care determina crearea de globule rosii de catre organism.

Tipuri de dializa

Rinichii unei persoane sanatoase filtreaza aproximativ 110 pana la 120 de litri de sange in fiecare zi. Daca rinichii nu functioneaza corect, in sange se acumuleaza deseuri. In cele din urma, acest lucru poate duce la coma si moarte.

Cauza acestei probleme poate fi o afectiune cronica sau pe termen lung sau o problema acuta, cum ar fi o leziune sau o boala pe termen scurt care afecteaza rinichii.

Dializa impiedica produsele reziduale din sange sa atinga niveluri periculoase. De asemenea, poate elimina toxinele sau medicamentele din sange. Aceasta procedura este efectuata de cele mai multe ori in camera de urgenta a unui spital.

Exista trei tipuri de dializa renala:

Hemodializa

Sangele este trecut printr-un filtru aflat in afara corpului, este curatat si apoi returnat in organism. Acest lucru se face fie intr-o unitate de dializa, fie acasa.

Dializa peritoneala

Sangele este curatat in interiorul corpului. Un fluid special este introdus in abdomen pentru a absorbi deseurile din sangele care trece prin vasele mici aflate in cavitatea abdominala. Lichidul este apoi eliminat. Acest tip de dializa se face de obicei acasa.

Terapia continua de substitutie renala (TCSR)

Aceasta terapie este pusa in aplicare in principal in unitatea de terapie intensiva in cazul persoanelor cu insuficienta renala acuta. Este cunoscuta si sub denumirea de hemofiltrare. Un aparat trece sangele printr-o tubulatura. Un filtru elimina apoi deseurile si apa. Sangele este returnat in organism, impreuna cu lichidul de substitutie. Aceasta procedura se efectueaza 12 pana la 24 de ore pe zi, de obicei in fiecare zi.

Dializa hepatica

Exista, de asemenea, un tip diferit de dializa, numita dializa hepatica si este aplicata persoanelor cu insuficienta hepatica.

Indicatiile dializei

Daca rinichii functioneaza bine, au capacitatea de a impiedica acumularea de apa, reziduuri si alte impuritati in corp. De asemenea, poate mentine la un nivel bun tensiunea arteriala si poate regla nivelurile de elemente chimice din sange. Printre aceste elemente se numara sodiul si potasiul. Rinichii activeaza chiar si o forma de vitamina D care imbunatateste absorbtia calciului.

Daca rinichii nu pot indeplini aceste functii din cauza bolii sau a leziunilor, dializa este cea care poate ajuta organismul sa functioneze cat mai normal. Fara dializa, sarurile si alte produse reziduale se vor acumula in sange, vor intoxica organismul si vor deteriora alte organe.

Cu toate acestea, dializa nu este un remediu pentru bolile renale sau alte probleme care afecteaza rinichii. Pacientii care au astfel de probleme medicale au nevoie de diferite tratamente pentru a gestiona situatia.

Simptomele insuficientei renale

Insuficienta renala cronica se dezvolta treptat. Cu toate acestea, functia normala a rinichilor este inca posibila chiar daca pacientul are un singur rinichi care inca mai functioneaza sau are doi rinichi care functioneaza partial. Poate sa treaca mult timp pana sa apara simptomele unei afectiuni renale.

Dupa ce simptomele apar, acestea pot fi diferite de la pacient la pacient, lucru care ingreuneaza diagnosticarea rapida a insuficientei renale.

Printre simptomele insuficientei renale se numara:

  • Oboseala
  • Necesitatea din ce in ce mai frecventa de a urina, in special noaptea
  • Senzatia de mancarime pe piele
  • Disfunctie erectila
  • Greata
  • Respiratie scurta
  • Retentie de apa, care duce la umflarea picioarelor, mainilor si gleznelor
  • Sange in urina
  • Proteine ​​in urina

Insuficienta renala provocata de o leziune

Insuficienta renala poate aparea si in urma unei leziuni. Daca acest lucru se intampla, simptomele au tendinta sa apara mai repede si sa progreseze mai rapid.

Anemia este frecventa la persoanele cu boli renale cronice. Apare atunci cand nivelurile de eritropoietina (EPO) sunt prea mici. EPO este eliberata de rinichi si ajuta organismul sa produca globule rosii. Anemia este o afectiune caracterizata de un nivel scazut al globulelor rosii.

Cum se realizeaza procedura?

Pregatirea pentru dializa

Inainte de primul tratament de dializa, medicul va implanta chirurgical un tub sau dispozitiv pentru a avea acces la fluxul sanguin. Aceasta operatie se realizeaza de cele mai multe ori rapid. Pacientul poate sa plece acasa in aceeasi zi.

In primul rand, este recomandat ca acesta sa poarte haine confortabile in timpul dializei. De asemenea, trebuie sa urmeze instructiunile medicului. Poate fi necesar sa nu consumati alimente sau apa pentru o anumita perioada de timp inainte de tratament.

Etapele hemodializei

Hemodializa este cel mai utilizat tip de dializa. Acest proces presupune folosirea unui rinichi artificial (hemodializator) pentru a elimina deseurile si lichidul suplimentar din sange. Sangele este eliminat din corp si filtrat prin rinichiul artificial. Sangele filtrat este returnat apoi in organism cu ajutorul unui aparat de dializa.

Pentru ca sangele sa curga catre rinichiul artificial, doctorul efectueaza o interventie chirurgicala pentru a crea un punct de intrare (acces vascular) in vasele de sange. Cele trei tipuri de puncte de intrare sunt:

  • Fistula arteriovenoasa (AV). Acest tip face legatura intre o artera si o vena. Este cea mai folosita varianta.
  • Grefa AV
  • Cateter acces vascular. Cateterul poate fi introdus intr-o vena mare la nivelul gatului.

Atat fistula AV cat si grefa AV sunt concepute pentru dializa pe termen lung. Persoanele care primesc fistule AV se vindeca si sunt pregatite pentru hemodializa la doua-trei luni dupa operatie. Persoanele care primesc grefe AV sunt gata dupa doua-trei saptamani. Cateterele pot fi folosite pe termen scurt sau temporar.

Cat dureaza tratamentul de hemodializa

Hemodializa dureaza de obicei trei-cinci ore si se efectueaza de trei ori pe saptamana. Cu toate acestea, tratamentele cu hemodializa poate fi efectuate si in terapii mai scurte, dar mai frecvente.

Majoritatea tratamentelor cu hemodializa se efectueaza in spital, in cabinetul medicului sau intr-un centru de dializa. Perioada pe care se va intinde tratamentul depinde de dimensiunile corpului, de cantitatea de reziduuri din organism si de starea de sanatate a acestuia.

Daca o persoana a fost tratata prin hemodializa pentru o perioada indelungata de timp, medicul poate hotari intr-un anumit moment ca aceasta poate continua tratamentul acasa. Aceasta optiune este mai frecventa in cazul persoanelor care au nevoie de tratament pe termen lung.

Etapele dializei peritoneale

Dializa peritoneala implica efectuarea unei interventii chirurgicale de implantare a unui cateter in abdomen. Cateterul ajuta la filtrarea sangelui prin peritoneu, o membrana aflata in abdomen. In timpul tratamentului, un fluid special curge in peritoneu pentru a absorbi deseurile. Dupa ce elimina deseurile din fluxul sanguin, lichidul de dializa este drenat din abdomen.

Cat dureaza dializa peritoneala

Acest proces dureaza cateva ore si trebuie repetat de patru-sase ori pe zi. Acest schimb de lichide poate fi efectuat in timp ce pacientul doarme sau este treaz.

Exista mai multe tipuri diferite de dializa peritoneala. Principalele sunt:

  • Dializa peritoneala continua ambulatorie (DPCA). In cadrul unei DPCA, abdomenul este umplut si drenat de mai multe ori pe zi. Aceasta metoda nu necesita folosirea unui aparat si trebuie efectuata in timp ce pacientul este treaz.
  • Dializa peritoneala ciclica continua (CCPD). CCPD implica folosirea unui aparat care sa circule lichidul in si in afara abdomenului. De obicei se face noaptea in timpul somnului.
  • Dializa peritoneala intermitenta (IPD). Acest tratament este de obicei efectuat in spital, cu toate ca poate fi efectuat si acasa. Implica folosirea aceleiasi aparaturi ca in cazul CCPD, insa procesul dureaza mai mult.

Etapele terapiei continue de substitutie renala (TCSR)

Dializa poate fi intermitenta sau continua. Spre deosebire de dializa intermitenta, care dureaza pana la 6 ore, terapia continua de substitutie renala (TCSR) poate fi utilizata 24 de ore intr-o unitate de terapie intensiva (UTI).

Exista diferite tipuri de TCSR. Aceasta metoda este mai bine tolerata decat dializa intermitenta, deoarece eliminarea lichidului este mai lenta. Acest lucru duce la mai putine complicatii, de exemplu, un risc mai mic de hipotensiune.

Recomandari dupa dializa

Specialistii in dieta ii incurajeaza pe cei tratati cu hemodializa sa consume proteine de inalta calitate, deoarece produc mai putine reziduuri care trebuie eliminate in timpul dializei. Proteinele de inalta calitate provin din carnea de pasari crescute in curte, peste si oua. Evitati carnea procesata, cum ar fi mezelurile si carnea la conserva, care au cantitati mari de sodiu si fosfor.

Efecte adverse si complicatii

Cu toate ca toate cele trei forme de dializa pot salva viata pacientului, acestea prezinta si anumite riscuri.

Riscuri asociate cu hemodializa

  • tensiunea arteriala scazuta
  • anemie
  • crampe musculare
  • dificultate de a dormi
  • mancarime
  • niveluri ridicate de potasiu in sange
  • pericardita, o inflamatie a membranei din jurul inimii
  • septicemie
  • bacteremie sau o infectie a fluxului sanguin
  • batai neregulate ale inimii
  • moarte subita din cauze cardiace, principala cauza a decesului la persoanele supuse dializei

Riscurile dializei peritoneale

Dializa peritoneala este asociata cu un risc crescut de infectii in sau in jurul zonei cateterului amplasat in cavitatea abdominala. De exemplu, dupa implantarea cateterului, o persoana poate dezvolta peritonita. Peritonita este o infectie a membranei care acopera peretele abdominal.

Alte riscuri includ:

  • slabirea muschilor abdominali
  • glicemie ridicata din cauza dextrozei din dializa
  • crestere in greutate
  • hernie
  • febra
  • dureri de stomac

Riscurile dializei TCSR

Riscurile asociate TCSR sunt:

  • infectie
  • hipotermie
  • tensiune arteriala scazuta
  • tulburari electrolitice
  • sangerare
  • recuperare renala intarziata
  • slabirea oaselor
  • anafilaxie

Alte riscuri ale dializei

Daca prezentati aceste simptome in timpul dializei, anuntati-l acest lucru pe cel care efectueaza tratamentul.

Cei care fac dializa pe termen lung, de asemenea, risca sa dezvolte alte afectiuni medicale, inclusiv amiloidoza. Aceasta boala poate aparea atunci cand proteinele amiloide produse in maduva osoasa se acumuleaza in organe precum rinichii, ficatul si inima. Aceasta provoaca de obicei dureri, rigiditate si umflare la nivelul articulatiilor.

Unele persoane se pot confrunta, de asemenea, cu stari depresive dupa ce primesc diagnosticul de insuficienta renala pe termen lung. Daca pacientul are ganduri asociate depresiei, este rugat sa solicite ajutor medical de urgenta.

Stilul de viata si prognosticul pacientului dializat

Insuficienta renala este o afectiune grava. Sunt sanse mici ca rinichii sa-si revina in urma insuficientei renale cronice.

Cat poti sa traiesti cu dializa

Cu toate acestea, dializa poate imbunatati starea pacientului si poate prelungi viata cu 20 de ani sau mai mult.

Poti scapa de dializa?

Pacientii cu insuficienta renala trebuie sa faca dializa toata viata sau pana cand transplantul de rinichi devine o varianta. De asemenea, trebuie modificat stilul de viata.

In timp ce se afla pe hemodializa, pacientul trebuie sa consume cat mai putin potasiu, fosfor si sodiu. Cei care au prea multe lichide in organism pot avea probleme. Exista cateva fructe si legume pline de lichide, cum ar fi salata si telina.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/dialysis
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/152902
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-dialysis#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma