Diabetul la copii a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita peste tot in lume, inclusiv in tara noastra. Aflati mai multe despre diabetul juvenil din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este diabetul la copii?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta diabetul la copii?
  4. Diagnostic
  5. Tratamentul diabetului
  6. Pompa cu insulina la copiii cu diabet
  7. Complicatii
  8. Prevenirea diabetului la copii

Ce este diabetul la copii?

Diabetul este o boala a pancreasului (organ situat in spatelele stomacului) care elibereaza un hormon numit insulina. Acest hormon ajuta organismul sa stocheze si sa utilizeze zaharul si grasimea din ceea ce mancam. Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina sau produce o cantitate mica sau atunci cand organismul nu raspunde la producerea de insulina.

Introducere

Diabetul zaharat poate aparea la copii de la varste foarte mici, uneori chiar in perioada de nou-nascut si sugar, dar cu frecventa cea mai mare in perioada prepubertara-pubertara (10-15 ani). Acest diabet este numit diabet de tip I si apare din cauza faptului ca anumite celule ale pancreasului nu mai secreta insulina. In organismul acestor copiii nu se produce insulina sau se produce o cantitate insuficienta. Insulina necesara este adusa in organism prin injectarea de insulina. Diabetul este o boala care ramane pentru toata viata si pentru care inca nu exista un tratament care sa-l vindece. De aceea, cei care au aceasta boala trebuie sa invete cum sa traiasca cu ea.

Diabet tip 1 la copii – diabetul juvenil

De regula, la copii apare diabetul de tip I – insulinodependent si presupune o atentie deosebita pe care parintii trebuie sa o acorde copiilor, intrucat copiii nu au abilitatile necesare pentru a-si depista si controla in mod corespunzator boala. Tratamentul copiilor care sufera de aceasta afectiune impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulti, deoarece ei prezinta particularitati si nevoi care fac necesara o ingrijire speciala.

Pe de alta parte, din ce in ce mai des, in ultimii ani este intalnit si diabetul de tip II la copii, cauzat in principal de obezitatea infantila.

Semnale de alarma glicemie la copii

Este foarte importanta diagnosticarea precoce a bolii, inainte de aparitia complicatiilor specifice diabetului. Esentiala este si prevenirea diabetului zaharat tip II la copiii si adolescentii cu exces ponderal, care prezinta risc crescut de a dezvolta aceasta boala. Parintii trebuie sa fie atenti la orice schimbare aparuta in viata copilului, mai ales ca semnele diabetului zaharat sunt extrem de vizibile. De obicei, diabetul juvenil debuteaza avand simptome violente: scadere brusca in greutate, chiar si 10-15 kilograme intr-un timp record de numai 2 saptamani, senzatie de sete marcanta – copilul ajungand sa bea 5-6 litri de apa zilnic, urinari frecvente sau chiar coma hiperglicemica in cele mai grave cazuri, situatie in care copilul ajunge la spital in stare de inconstienta, cu glicemia peste 500mg/dl.

”Participarea unui adult in depistarea si tratarea copilului diabetic este esentiala, fiind absolut necesare consultul medical de specialitate in prima faza, iar mai apoi monitorizarea permanenta a glicemiei si administrarea corecta a insulinei, urmarea unei diete zi de zi si respectarea programului zilnic de exercitii. Parintii trebuie sa fie constienti de responsabilitatea uriasa pe care o au, deoarece urmarea indeaproape a acestui ritual zilnic poate sa imbunatateasca vizibil calitatea vietii copilului si sa fie un real ajutor in lupta cu boala”, a declarat dr. Adriana Dumitrescu, medic primar nutritie in cadrul Clinicii Samaned, Centru de Excelenta in monitorizarea si tratamentul diabetului.

Diabetul zaharat de tip II la copii

In cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu actioneaza corespunzator pentru a mentine constanta valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenta. Hormonul numit insulina, secretat de pancreas, este cel care ajuta glucoza sa patrunda in celule pentru furnizarea de energie. Glucoza provine in urma digestiei alimentelor, fiind stocata si in ficat, de unde este eliberata treptat.

Cauze

Diabetul zaharat apare intotdeauna in urma unei scaderi de insulina de catre pancreas. Pancreasul este o glanda cu secretie endo si exocrina. La nivelul pancreasului au fost descrise insulele Langerhans cu rol in secretia insulinei (celule beta) si a glucagonului (celule alfa). Insulina este un hormon hipoglicemian favorizand intrarea glucozei in celula si sinteza glicogenului.

Diabetul la copii cauze

In determinarea bolii concura cel putin 3 factori:

  1. teren genetic particular
  2. lezarea celulelor beta din insulele Langerhans
  3. proces autoimun afectand insulele Langerhans si distrugerea celulelor beta pancreatice

Obezitatea, principalul factor de risc

Aparitia diabetului zaharat de tip II la copii este favorizata de prezenta anumitor factori de risc, cum ar fi IMC peste percentila 85, dezvoltarea acestei boli de catre rudele de grad 1 sau 2 sau prezenta diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mama.

Nu in ultimul rand, existenta unor semne clinice de insulinorezistenta, cum ar fi obezitate si acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentata, catifelata la nivelul regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arteriala, dislipidemie, chisturile overiene sunt alti factori care cresc riscurile copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Impact

Diabetul zaharat apare la copii incepand cu varstele cele mai mici, chiar in perioada de nou-nascut si sugar, dar frecventa cea mai mare de manifestare este in perioada prepubertara si pubertara (10-15 ani).

Cresterea riscul de aparitie a diabetului de tip este determinata de existenta unor factori genetici. Daca un parinte are diabet, riscul de aparitie a diabetului de tip 1 la copil este de aproximativ 4%, daca este afectata mama, si de 6% pentru afectarea tatalui. Procentul creste in cazul in care sunt afectati ambii parinti. Pentru a afla riscul mostenit de diabet se pot face analize genetice pentru evidentierea unor gene care predispun la devoltarea pe parcursul vietii a diabetului zaharat de tip 1.

Cauze subtile psihoemotionale

In cazul copilului, diabetul se manifesta atunci cand nu se simte recunoscut. Tristetea ii provoaca un gol interior care cauta o compensatie. Asfel, va cauta sa atraga atentia celorlalti. Pentru copilul diabetic este timpul sa nu mai creada ca el este copilul pierdut al familiei. El singur isi va gasi locul care i se cuvine. Diabetul este o autoagresare fata de propria fiinta. Cauzele acestei boli sunt greu de gasit in scurta existenta a acestor bolnavi si de aceea in unele forme de terapie naturista, se considera ca este vorba de reflectarea unor greseli majore comise in vietile anterioare. In existenta actuala i se refuza din start ocazia de a mai gresi in aceasta directie. Diabetul poate aparea in urma unui soc afectiv grav care fragilizeaza sentimentul nostru de securitate, dar si bucuria noastra de a trai.

Diabetul la copii – rezultatul unor intamplari din vietile anterioare?

Este consecinta unei vieti anteriore in care bolnavul nu si-a refuzat nimic, excese senzuale, pasionale sau agresivitate si alte forme negative ale expresiei de sine. Din cauza acestora, in viata actuala el este obligat la o rigoare extrema si o disciplina severa. Diabetul la copii mai poate indica o stare de tristete profunda de care adesea fiinta respectiva poate nici nu este constienta, provenita din faptul ca ea considera ca nu primeste suficienta dragoste, desi de multe ori o primeste, dar considera ca nu o merita.

Cum se manifesta diabetul la copii?

Diabetul la copii simptome

  • eliminarea unei cantitati crescute de urina in 24 ore (poliurie)
  • sete excesiva (polidipsie)
  • apetit exagerat (polifagia) care este inlocuita rapid de inapetenta si scadere marcata in greutate
  • enuresis nocturn (mictiune involuntara in cursul noptii)
  • senzatie de foame, indeosebi dupa servirea mesei
  • senzatie de gura uscata
  • oboseala, stare de slabiciune

Este o afectiune ceva mai rara la copil, a carui frecventa se apreciaza 1:2000-1:6000 copii.

Simptome diabet adolescenti

Analizele biochimice evidentiaza o glicemie crescuta asociata cu prezenta glucozei in urina si, in cazurile mai avansate, corpi cetonici in urina (cetonuria).

Diagnostic

Analize depistare diabet copii

Pentru stabilirea diagnosticului se efecueaza urmatoarele analize:

  • glicemia a jeun, in 2 ocazii diferite
  • testul de toleranta orala (testul de toleranta orala a glucozei masoara glicemia inainte si dupa 2h de la administrarea glucozei 75g in 300ml apa)
  • glicozuria – glucoza in urina la copii

Teste diabet

Analizele biochimice evidentiaza o hiperglicemie prezenta glucozei in sange si a urinei (glicozurie), in stadii avansate corpi cetonici in urina (cetonuria).

Valori glicemie copii

Daca medicul suspecteaza ca micutul ar putea avea diabet, prima analiza recomandata va fi analiza ce stabileste valorile glucozei in sange. O valoarea de 126 mg/dl sau mai mare sugereaza prezenta diabetului.

Glicemie normala la copii

Valoarea normala oscileaza intre 70 si 150 mg/dL (miligrame pe decalitru). Daca nivelul de zahar din sange este normal, medicul poate indica si testarea hemoglobinei glicolizate, analiza ce masoara valoarea medie a glucozei din sange din ultimile 2-3 luni.

Glicemia mare la copii

O valoare de 6,5% sau mai mare pentru doua teste separate indica prezenta diabetului. O valoarea de 5,7-6,4% sugereaza un pre-diabet, indicand un risc crescut de a dezvolta diabet.

Dupa ce copilul este diagnosticat cu aceasta afectiune, medicul va stabili tipul de diabet zaharat (tip 1 sau tip 2) si strategia de tratament corespunzatoare.

De asemenea, din cauza influentei diabetului asupra dezvoltarii altor organe, se poate verifica si nivelul colesterolului, functionarea glandei tiroide, monitorizarea functiei hepatice si renale – prin analize de sange si urina. Examenul oftalmologic este si el foarte important.

Tratamentul diabetului

Pentru ca nu exista un tratament vindecator al diabetului, este important ca bolnavul sa adopte un anumit stil de viata care va poate face sa traiti confortabil si fara complicatii. Iata cateva sugestii:

Educatia copilului este foarte importanta. Bolnavul trebuie convins de importanta respectarii tratamentului si a dietei. Trebuie invatat sa-si controleze glicemia si glicozuria. Trebuie invatat cum sa evite criza hipoglicemei, mancand dulciuri pe care trebuie sa le poarte tot timpul la el. Trebuie sa stie ca daca i se face rau are nevoie de mai multa insulina, nu mai putina. Scopul tratamentului nu este altul decat asigurarea unei glicemii cat mai aproape de normal, realizand in felul acesta o crestere, dezvoltare, maturare sexuala normala, o integrare sociala cu o copilarie fericita, pe cat posibil neumbrita de boala.

Copilul diabetic trebuie indrumat si ajutat sa inteleaga cu exactitate tratamentul prescris de medicul specialist in diabet.

Tratament medicamentos

Regimul de insulina trebuie ajustat in functie de individ. Dispozitivele de administrare a insulinei tip stilou ”Novopen” au devenit foarte populare datorita usurintei cu care pot fi folosite. Se administreaza insulina rapida cu 15-30 min inainte de mese, iar necesitatile bazale de insulina sunt asigurate de o doza de insulina cu actiune lenta administrata conventional seara. In prezent sunt stilouri cu combinatii de insulina rapida si semilenta (ex PenMix).

Tratament alternativ

Se pot consuma suc de orz verde 150ml pe zi 50 ml la fiecare masa principala, tije de papadie.

Plante recomandate in diabet: teci de fasole, frunze de afin, salvie, frunze de maslin, anghinare

Alimentatie/stil de viata

Dieta in diabetul zaharat nu poate fi inlocuit de niciun tratament medicamentos. Diabeticul trebuie sa aiba grija de modul cum isi imparte mesele pe parcursul zilei. Alimentatia copilului diabetic nu reprezinta un regim dietetic propiu-zis care se deosebeste ca necesar caloric si principii nutritive necesare unui copil sanatos. Necesarul caloric trebuie sa fie asigurat din 50% glucide, 15% proteine, 35% lipide, alimentatia fiind bogata in vitamine si saruri minerale. Insa, exista unele particularitati care trebuie respectate cu strictete: in primul rand fractionarea in 6 mese, 3 mese principale si 3 gustari in  fiecare zi, respectandu-se aportul de 50% glucide. O alta necesitate este excluderea alimentelor cu concentratie de glucide mai mare de 60% (bomboane, prajituri, zahar). O a treia particularitate este ca mesele trebuie sa fie aceleasi ca orar, cantitate si calitate.

Sfaturi privind consumul de glucide

Copilul nu uita niciodata ca nu are voie sa manance bomboane, dar se intampla ca luandu-se la joaca in pauza de la scoala sa uite gustarea de la ora 10. Referitor la glucide, cel mai bine folosite sunt cele provenite din cereale, legume si fructe, care au si avantajul de a fi bogate in fibre alimentare, acestea intarziind absorbtia glucidelor. Se recomanda o dieta in care glucidele complexe sa fie majoritare fata de glucidele simple.

Efectul benefic al consumului de legume verzi

Legumele verzi pot reduce nivelul glicemiei. Adaugate unei diete cu un continut redus in grasimi, se poate realiza un control destul de bun asupra formelor mai usoare de diabet zaharat. Dar chiar si la un diabet tratat cu insulina, o dieta bogata in alimente naturale poate reduce necesarul de insulina. O alimentatie bogata in fibre se asociaza unui risc mai scazut de a face diabet zaharat prin scaderea glicemiei dupa fiecare masa, ceea ce duce la o scadere a necesarului de insulina si o crestere a sensibilitatii celulelor la insulina. De aceea este necesara o ratie de 30-40 g/zi de fibre vegetale. Mentinerea unei greutati corporale ideale este o alta recomandare foarte importanta pentru aceasta boala.

Alimente permise

Aportul de sodiu (sare de bucatarie) trebuie limitat la 1g/1000 kcal. In mod practic, alimentele care pot fi consumate fara restrictie de copilul diabetic sunt cele cu continut de glucide de sub 5%: ardei grasi, castraveti, conopida, ciuperci, fasole verde,dovlecei, vinete, rosii, ridichi, salata verde, spanac, lamai, pepeni, grapefruit. Se pot consuma: telemea, cascaval, branza topita, oua, unt (maximum 10 g/zi), smantana si uleiuri vegetale (maximum 50 g/zi). Intr-o cantitate mai limitata, desi contin 4% glucide, pot fi consumate: laptele, iaurtul, branza de vaci, casul dulce. Pot fi consumate, dar cu moderatie: ceapa, morcovii, telina, sfecla, ciresele, coacazele, capsunile, portocalele, mandarinele, fragii, merele si alunele.

Alimente interzise

Sunt categoric interzise: zaharul, mierea, preparatele de patiserie cu continut de zahar, gemurile, rahaturile, halvaua, ciocolata. De asemenea, dintre bauturi, nu vor fi consumate sucuri racoritoare (Cola, Fanta etc.), preferand ceaiul din plante sau laptele. Dintre fructe, cel mai mare continut de zahar il au strugurii, prunele, perele, unele mere, bananele, curmalele si stafidele. In situatiile in care este necesara indulcirea anumitor alimente (ceai, compot, branza de vaci, iaurt, prajituri), aceasta nu se va face cu zahar rafinat, ci cu zaharina.

Importanta exercitiilor fizice

Exercitiul fizic, nu numai ca nu este contraindicat, ci constituie un factor terapeutic in aceasta maladie. El creste utilizarea glucozei, creste sensibilitatea la insulina, fiind totodata un mijloc de relaxare, de petrecere placuta a timpului liber, de atenuare a starilor conflictuale stresante. Copilul diabetic nu trebuie scutit de orele de educatie fizica. Faceti exercitii fizice cel putin de 3-4 ori pe saptamana, cate 20-40 de minute. Yoga este recomandata. Prin practicarea atenta sistematica si perseverenta a anumitor posturi corporale specifice se poate reduce doza zilnica de insulina, in anumite cazuri exceptionale putand fi posibila chiar normalizarea deplina a acestei boli.

Diabetul zaharat la copii, o boala ce afecteaza intreaga familie

Dupa ce socul initial aparut dupa aflarea diagnosticului de diabet la copil dispare, familia acestuia va incepe adaptarea la regimul de viata impus de aceasta afectiune. Cu ajutorul unei pregatiri si planificari prealabile, copilul va putea relua toate activitatile obisnuite de zi cu zi. Un diagnostic de diabet nu ar trebui sa impiedice copilul sa-si implineasca toate aspiratiile si visurile in cursul vietii. Exista sportivi olimpici, jucatori de fotbal, actori si cantareti care traiesc cu aceasta afectiune.

Implicarea familiei in controlul diabetului zaharat variaza in functie de varsta si personalitatea copilului. Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat familia va juca un rol mai important in sustinerea acordata copilul pentru a intelege efectele acestei afectiuni asupra vietii zilnice. Pe masura ce copilul creste, el va fi ajutat sa invete modalitatile de auto-control si de prevenire a variatiilor de glicemie.

Pompa cu insulina la copiii cu diabet

Informatii cheie

  • Pompele de insulina furnizeaza in mod continuu insulina, iar copilul primeste atata insulina cat ii este necesara, fara sa fie nevoit sa se injecteze cu fiecare ocazie.
  • Utilizatorii pot schimba cantitatea de insulina eliberata in functie de nevoile lor.
  • Reverificati intotdeauna consumabilele in cazul in care exista o problema cu pompa de insulina.

Pompele de insulina furnizeaza continuu insulina. Pompa este aproximativ de dimensiunea unui pager de telefon si este purtata la curea sau in buzunar.

Cum functioneaza pompele de insulina

Pompa de insulina este formata din patru parti principale:

  • un cartus mic cu insulina, denumit rezervor
  • un tub subtire de plastic (canula) care se aseaza sub piele
  • un tub flexibil din plastic care leaga canula de rezervor
  • o pompa care va permite sa setati si sa modificati cantitatea de insulina livrata.

Pompa de insulina gratuit

Pompa de insulina poate fi obtinuta in mod gratuit prin Programul National de Diabet.

Complicatii

Complicatiile diabetului la copii se dezvolta treptat. Daca nivelul de zahar din sange nu este bine controlat pe o perioada lunga de timp, complicatiile diabetului pot produce daune grave pacientului sau chiar ii pot pune viata in pericol.

Complicatiile pot include:

  • boli ale inimii si ale vaselor de sange
  • leziuni ale nervilor
  • afectarea rinichilor
  • afectarea ochilor
  • afectiuni ale pielii
  • osteoporoza

Prevenirea diabetului la copii

Parintii trebuie sa se implice activ in viata copilului, mentinand greutatea optima a acestuia si asigurandu-i o alimentatie corecta, variata, adaptata necesarului caloric conform varstei.

De asemenea, trebuie incurajate hobby-urile active, activitatile precum mersul pe bicicleta, alergatul, inotul etc. In plus, daca  exista riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, pentru a lua masurile necesare.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355306
  2. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=1733&language=English
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma