Odata cu vremea rece, creste si riscul de hipotermie si degeraturi. Iata cum apar degeraturile, care sunt factorii de risc, simptomele asociate in functie de stadiu si ce includ metodele de prim ajutor, de tratament si preventie.
1. Ce sunt degeraturile?
2. Cauzele degeraturilor
3. Semne si simptome
4. Hipotermia si degeraturile
5. Tipuri de degeraturi
6. Complicatii
7. Tratarea degeraturilor
8. Degeraturi la copii
9. Prevenirea degeraturilor
Degeraturile sunt leziuni care apar cand pielea si tesutul de sub piele sunt expuse la frig extrem si ingheata. Apar de obicei la maini, picioare, obraji, barbie, nas si urechi. Pielea devine alba sau albastra purpurie la culoare si se simte rece. Trebuie initiat tratament la timp, altfel se pot produce daune permanente. Degeraturile sunt printre cele mai frecvente afectiuni in sezonul rece.
Degeraturile sunt cauzate de expunerea directa la frig extrem, iar pielea expusa ingheata temporar.
Ce provoaca degeraturile? Cand ne este frig, vasele de sange se contracta, devenind mai inguste pentru a devia fluxul de sange in extremitati, cum ar fi degetele de la maini si degetele de la picioare. Asta ne ajuta sa ne mentinem temperatura centrala a corpului. In timp, lipsa fluxului de sange in aceste zone poate provoca deteriorarea pielii si a tesuturilor din apropiere.
Anumite grupuri de persoane prezinta un risc mai mare de degeraturi decat altele, si printre acestea se numara:
Alti factori de risc includ:
Semnele si simptomele degeraturilor, in ordinea in care apar, includ:
Degeraturile apar in general la degetele de la maini si picioare, si alte zone ca nas, urechi, obraji sau barbie. Pentru ca provoaca amorteala, e posibil sa nu va dati seama ca aveti degeraturi.
Degeraturile severe sunt adesea asociate cu hipotermia, care apare atunci cand temperatura corpului unei persoane scade sub 35 °C. Simptomele initiale pot include:
O persoana cu hipotermie severa poate fi inconstienta si poate avea respiratie superficiala si un puls slab. Degeraturile si hipotermia sunt doua pericole reale din cauza expunerii la frig. In afara de expunerea la frig, factorii de risc pentru degeraturi si hipotermie includ consumul de alcool.
Definitie | SIMPTOME | |
DEGERATURI | = inghetarea unei parti specifice a corpului, ca degetele de la maini sau de la picioare. |
|
HIPOTERMIE | = cand temperatura organismului scade extrem de mult. |
|
Daca tratati degeraturile cu reincalzire in acest stadiu, suprafata pielii se inroseste si revine treptat la culoarea normala. Este posibil sa observati intepaturi, arsuri si umflaturi. Un blister plin de lichid poate aparea la 12 pana la 36 de ore dupa reincalzirea pielii.
Pe masura ce degeraturile progreseaza, afecteaza toate straturile pielii, inclusiv tesuturile care se afla mai jos. Pielea devine alba sau gri albastruie si este posibil sa se simta amorteala, durere sau disconfort in zona afectata. Articulatiile sau muschii pot sa nu mai functioneze. Blisterele mari se formeaza la 24 pana la 48 de ore dupa reincalzire. Dupa aceea, zona devine neagra si tare pe masura ce tesutul moare.
Solicitati asistenta medicala pentru degeraturi daca aveti:
De asemenea, solicitati ajutor medical de urgenta daca suspectati hipotermie, o afectiune in care corpul pierde caldura mai repede decat poate fi produsa. Semnele si simptomele hipotermiei includ tremur intens, vorbire neclara, somnolenta si pierderea coordonarii.
Persoanele cu degeraturi extreme ar putea dezvolta gangrena. Gangrena este moartea tesutului. Amputarea poate fi necesara pentru zonele care devin gangrenoase, cum ar fi degetele de la maini sau degetele de la picioare, pentru a preveni raspandirea necrozei tisulare. Daca persoana nu primeste un tratament rapid sau daca degetul sau membrul afectat nu sufera amputare, gangrena poate duce la afectare in tot corpul, care ar putea pune viata in pericol.
Degeraturile pot duce la boli sistemice, cum ar fi coagularea intravasculara diseminata (DIC). In DIC, se formeaza cheaguri mici de sange in vasele de sange. De asemenea, pot aparea colapsul cardiovascular si sepsisul. Toate aceste conditii pot fi fatale.
Degeraturile sunt o urgenta medicala!
Degeraturile pot fi tratate cu simple masuri de prim ajutor care includ prevenirea unei expuneri suplimentare la frig si reincalzire. O persoana cu degeraturi trebuie dusa intr-un mediu cald cat mai curand posibil, pentru a preveni deteriorarea continua si hipotermia. Nu puneti presiune asupra zonei afectate. Reincalzirea se poate realiza prin inmuierea zonei afectate in apa calda (NU fierbinte) timp de 15 – 30 de minute. Trebuie evitata reincalzirea folosind surse de caldura, cum ar fi sobe sau sisteme de incalzire, deoarece acestea pot duce la arsuri. Este important sa nu reincalziti zona afectata daca exista risc ca aceasta sa inghete din nou, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea suplimentara a tesuturilor.
Pe masura ce pielea incepe sa se incalzeasca, este posibil sa simtiti dureri sau furnicaturi. Se pot administra uneori medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofenul pentru a reduce orice disconfort.
Daca nu sunt disponibile imediat ingrijirile medicale de specialitate, urmati aceste sfaturi de prim ajutor pentru tratarea degeraturilor:
Degeraturile profunde necesita ingrijiri medicale imediate. La fel ca tratamentul pentru degeraturi superficiale, medicul va incalzi zona. Se vor oferi medicamente pentru durere, se va infasura zona si se pot oferi lichide intravenos. Cazurile foarte severe de degeraturi pot duce la dezvoltarea cheagurilor de sange. Daca aveti degeraturi profunde, puteti primi, de asemenea, medicamente care pot ajuta la imbunatatirea fluxului de sange in zona ranita.
Dupa reincalzire, zona afectata de degeraturi profunde va avea aspect negru si se va simti grea, din cauza mortii tisulare in zona afectata. De asemenea, se pot dezvolta blistere mari. Medicul poate astepta cateva saptamani dupa degeraturi pentru a determinarea amploarea afectarii. In unele cazuri, o procedura sau o interventie chirurgicala poate fi necesara pentru a indeparta tesutul mort. De exemplu, ar putea fi amputat un deget care a fost grav afectat de degeraturile profunde. Ca si in cazul unor cazuri de degeraturi superficiale, persoanele care au avut degeraturi profunde pot avea probleme de durata care pot include durere sau amorteala, precum si sensibilitate crescuta la frig in zona inghetata.
Zonele inghetate trebuie reincalzite. Reincalzirea NU trebuie facuta daca exista riscul de expunere imediata la frig din nou. Daca procesul de incalzire este inceput si zonele inghetate sunt reexpuse la frig, poate provoca daune suplimentare, ireversibile.
In mod ideal, reincalzirea trebuie efectuata sub supraveghere medicala – poate fi un proces dureros care necesita analgezice si evaluare medicala de specialitate. Cele mai bune rezultate sunt obtinute folosind o baie care contine un antiseptic usor. Zona afectata trebuie reincalzita lent, prin scufundarea ei in apa calda, dar NU fierbinte. Se recomanda o baie cu apa la temperatura de 40 – 41 grade Celsius. Incalzirea trebuie sa dureze in medie 30 de minute si sa fie oprita numai dupa ce partea corpului afectata este de culoare rosie-purpuriu si poate fi miscata cu usurinta.
Acest proces poate fi repetat de doua ori pe zi, pana cand exista semne clare ca partea afectata incepe sa se vindece, cum ar fi revenirea culorii normale a pielii.
Dupa incalzirea zonei cu degeraturi, ar trebui infasurata usor in bandaje curate, cu degetele de la maini si picioare separate. Este foarte important sa mentineti pielea curata pentru a evita infectiile. Trebuie evitata prea multa miscare si membrele trebuie tinute mai sus daca este posibil. Evitati mersul daca picioarele sunt afectate, deoarece tesuturile vor fi foarte delicate.
Dupa reincalzire, pielea va fi decolorata si umflata. Daca inghetarea este superficiala, sub pielea decolorata si crusta se va forma pielea noua roz. Zona de obicei se recupereaza in termen de 6 luni.
Pentru degeraturi severe e necesara internarea in unitati medicale unde personalul are experienta in tratarea acestor tipuri de leziuni. Daca exista un risc foarte mare de deteriorare majora, este posibil sa aveti terapie trombolitica (tPA). Medicamentele pentru spargerea cheagurilor mici in vasele de sange inghetate vor fi administrate sub forma de injectii sau prin perfuzii. De asemenea, vi se pot administra antibiotice pentru a preveni infectarea partii afectate a corpului.
Iloprost este uneori utilizat pentru a trata cazurile foarte severe de degeraturi. Actioneaza prin largirea vaselor de sange care furnizeaza sange partii afectate a corpului. Cand inghetarea severa creste riscul pentru pierderea membrului sau a degetului, o persoana trebuie luata in considerare pentru tratamentul cu tPA sau Iloprost in termen de 24 de ore de la producerea ranii.
Daca o zona din tesutul partii afectate a corpului a murit (gangrena), va trebui sa fie indepartata. Procedura de indepartare a tesutului mort se numeste debridare. In cele mai grave cazuri, este posibil sa fie nevoie de o amputatie – in general pentru unele degete de la maini sau de la picioare. Decizia de a efectua debridarea sau amputatia este de obicei intarziata cu cateva saptamani, intrucat de multe ori ceea ce pare a fi tesutul mort se poate vindeca si recupera in timp.
Dupa degeraturi, unele persoane pot ramane cu probleme permanente, cum ar fi sensibilitatea crescuta la frig, amorteala, rigiditate si durere in zona afectata. Din pacate, nu se poate face mare lucru pentru a trata sensibilitatea la frig, amorteala sau rigiditatea. Un medicament numit amitriptilina poate fi uneori eficient in controlul durerii asociate cu efectele pe termen lung ale degeraturilor.
Degeraturile la copii au aceleasi cauze ca degeraturile la adulti – expunerea la temperaturi foarte reci. Efectele si simptomele depinde de temperatura, de durata expunerii la frig, de vand, umezeala si tipul de imbracaminte purtata. Plasarea de gheata pe piele prea mult timp poate provoca, de asemenea, inghet sau degeraturi.
Copiii au mai multe riscuri de degeraturi decat adultii. Asta pentru ca pierd mai rapid caldura din piele. Factorii de risc pentru degeraturi la copii includ:
Este mai usor sa prevenim degeraturile decat sa le tratam. Daca trebuie sa iesiti la frig, fiti pregatiti. Aproape toate cazurile de degeraturi pot fi prevenite luand masuri de precautie in vremea rece:
Cand calatoriti sau circulati cu masina pe vreme rece, planifica-te pentru situatii de urgenta. De exemplu, asigurati-va ca pastrati o patura si cateva haine de rezerva in portbagajul masinii. Cand calatoriti pe jos, anuntati-i mereu pe altii unde mergeti si la ce ora va veti intoarce. Luati la voi un telefon mobil complet incarcat, astfel incat sa puteti solicita ajutor daca aveti un accident, cum ar fi o cadere.
Referint:
(1) Frostbite , link: https://www.nhs.uk/conditions/frostbite/symptoms/
(2) Frostbite, link: https://medlineplus.gov/frostbite.html
(3) Frostnip, link: https://www.healthline.com/health/frostnip
(4) Frostbite, Frostnip Pictures, Symptoms, Signs, Stages, First Aid, Recovery, and Prevention, link: https://www.medicinenet.com/frostbite/article.htm
(5) Frostbite, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frostbite/symptoms-causes/syc-20372656
(6) Frostbite, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/frostbite/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…