Afla din urmatorul articol care sunt cele mai bune ceaiuri pentru stomac. Aceste remedii sunt utile in cele mai comune afectiuni ale stomacului.

Cuprins:

1. Plante benefice pentru stomac

2. Ceaiuri pentru dureri de stomac

3. Ceaiuri in caz de gastrita

4. Ceaiuri pentru stomac iritat

5. Ceaiuri in caz de ulcer

6. Plante contraindicate pentru stomac

Plante benefice pentru stomac

Durerile de stomac iti creeaza o stare de disconfort care iti pot afecta starea de spirit, influentandu-ti emotiile, pofta de viata, relatiile cu persoanele din jur si puterea de concentrare. Astfel, indiferent daca te confrunti cu o durere la stomac, trebuie sa stii ca exista alimente care pot sa duc doar la agravarea afectiunii, dar exista si cateva remedii naturale care te pot ajuta sa combati durerea.

Ceaiuri de stomac

Conform specialistilor, exista o serie de plante benefice pentru stomac din care poti face ceaiuri. Disconfortul stomacal poate fi declansat de o serie de cauze. De exemplu, nu intotdeauna alimentele pe care le-ai consumat pot fi cauza durerilor de stomac, ci si starile emotionale ca:

  • Anxietatea – are un impact major asupra sistemului digestiv
  • Stresul
  • Hormonii
  • Deficientele nutritionale
  • Dietele de slabit

Prin urmare, ceaiurile pot avea un efect calmant care pot ajuta la ameliorarea durerilor de stomac. Insa, inainte de administrarea unui ceai pentru stomac, trebuie sa cunosti foarte bine care sunt cauzele durerilor.

Ceaiuri pentru dureri de stomac

Ceai calmant pentru stomac

Ceaiul verde a fost cercetat pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate. Conform unui studiu, acest tip de ceai a fost folosit ca un remediu natural pentru combaterea diareei si infectiei cu Helicobacter pylori, afectiuni care pot provoca dureri puternice de stomac, greata si balonare.

Este important sa nu consumati mai mult de 2 cani de ceai verde pe zi, deoarece pot sa apara anumite reactii adverse, cum ar fi greata, ameteli, palpitatii, datorita continutului ridicat de cofeina din compozitie.

Ceai stomac

Ceaiul de ghimbir este un alt remediu care ajuta la tratarea problemelor si durerilor stomacale, dar si a varsaturilor. Conform specialistilor, ghimbirul este o planta care ajuta la remedierea gazelor, balonarii, crampelor si a indigestiei care pot cauza dureri suparatoare de stomac. Pentru prepararea acestui ceai, trebuie sa decojesti radacina de ghimbir, sa o adaugi in apa clocotita si sa o lasi sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute. Bea in jur de 2 cani de ceai de ghimbir pe zi cu putina zeama de lamaia si o lingurita de miere.

Calmeaza durerile de stomac

Ceaiul de menta este alegerea cea mai rapida si la-ndemana oricarei persoane care prezinta simptome de disconfort la nivelul stomacului. Conform mai multor studii, menta relaxeaza muschii peretilor intestinali, ajutand la calmarea durerii stomacale. Consuma 1 – 2 cesti de ceai de menta, atat dimineata, cat si seara.

Ceaiuri in caz de gastrita

Gastrita este o inflamatie sau iritare a mucoasei stomacale, care poate fi cauzata de anumite bacterii, de consumul excesiv de alcool, mancarurile picante, alimentele bogate in grasimi sau prin administrarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina sau antiiflamatoarele. Pentru combaterea simptomelor gastritei, se recomanda urmatoarele remedii naturale:

Ceaiuri pentru stomac gastrita

Bea un ceai format dintr-o serie de plante precum:

  • coada soricelului (millefolii herba)
  • sunatoare (hyperici herba)
  • galbenele – flori (calendulae flos)
  • patlagina – frunze (plantaginis folium)
  • lemn dulce – radacina (liquiritiae radix)
  • salcam – flori (acaciae flos)

Acest tip de ceai gastric este recomandat sa fie consumat inainte cu 20 de minute de mesele principale ale zilei. De asemenea, se recomanda evitarea consumul de alcool, tututun, cafea si alimente bogate in grasimi.

Ceaiuri pentru gastrita

Ceaiurile pentru gastrita ajuta la refacerea afectiunii in sine, a mucoasei stomacale, a ulcerului gastric duodenal, imbunatateste sistemul digestiv si elimina hiperaciditatea.

Alte ceaiuri care pot ajuta in tratarea gastritei sunt:

Ceaiul de lavanda

Acest ceai este mai putin cunoscut, insa are o eficienta puternica datorita efectului sau sedativ. Acest tip de ceai se prepara astfel: adauga o lingurita de lavanda maruntita in 2/3 cana de apa fierbinte pentru 10 minute. La farmacii sau in plafare sunt disponibile pe piata si pliculete de ceai. Consuma cel mult 2 cani de ceai de lavanda pe zi, deoarece daca este  consumat in cantitati mari, poate cauza dureri de cap, constipatie si modificari ale apetitului.

Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir reprezinta din nou o solutie care poate trata si gastrita, nu numai durerile de stomac cauzate de alimentatie sau stres. Acest ceai este recunoscut ca fiind un bun remediu pentru tratarea inflamatiei stomacului si a raului produs de miscare. Proprietatile din ghimbir imbunatatesc secretia de saliva, bila si de suc gastric, ajutand in acest fel la ameliorarea simptomelor neplacute provocate de gastrita. Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, fie poti sa pui la fiert felii din radacina de ghimbur, fie poti sa achizitionezi plicutele de ceai pe care le poti gasi in comert.

Ceaiul de cardamom

Cardamomul contine uleiurile ca terpinina, borneol, camfor, eucaliptol si limonene care ajuta la tratarea gastritei, dar si a gazelor intestinale. Pentru preparare, se infuzeaza o lingurita de seminte de cardamom intr-o cana de apa clocotita, timp de aproximativ 10 – 15 minute, iar apoi se strecoara. Pentru combaterea afectiunilor digestive, se recomanda administrarea a 3 cani de ceai de cardamom pe zi.

Ceaiul de fenicul

Ceaiul de fenicul actioneaza ca un pansament gastric natural, ajutand la calmarea arsurilor gastrice, imbunatatind totodata sistemul digestiv, reduce balonarea si spasmele care apar la nivel intestinal. Ceaiul se prepara din 2 lingurite de fenicul adaugate la 250 ml de apa clocotita. se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani de ceai pentru stomac pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.

Ceaiuri pentru stomac iritat

Stomacul iritat poate cauze multe probleme neplacute, dar si o stare de disconfort. Pentru inceput trebuie sa iti dai seama care sunt cauzele care au dus la durerile de stomac, iar apoi sa atenuezi disconfortul cu ajutorul remediilor naturale, mai exact prin administrarea de ceaiuri.

Ceai de musetel pentru stomac

Ceaiul de musetel este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune remedii pentru calmarea stomacului iritat. Musetelul are un efect calmant datorita flavonoidelor din compozitia sa, care ajuta la remedierea durerilor provocate de stomacul iritat. In plus, musetelul are un efect antiinflamator, iar acest lucru se datoreaza prezentei bisaboloului, o substanta care are rol gastroprotector.

Ceai pentru stomac deranjat

Ceai de menta sau izma

Orice tip de menta ajuta la calmarea stomacului deranjat, in special in cazul tulburarilor gastrointestinale care sunt insosite de greata. Ceaiul de menta ajuta la relaxarea muschilor stomacului si are puterea de a atenua crampele.

Ceaiuri pentru arsuri la stomac

Pentru arsurile la stomac, specialistii recomanda consumul urmatoarelor ceaiuri:

  • galbenele (au proprietati emoliente si cicatrizante, ajutand la tratarea rapida a arsurilor la stomac. Pentru prepararea ceaiului de galbenele ai nevoie de aproximativ 40 de grame de flori de galbenele si 1 litru de apa. Amestecul se lasa la fiert timp de 15 minute, apoi se strecoara si se pot bea cel mult 3 cani pe zi)
  • coriandru (semintele de coriandru au rolul de preveni disconfortul digestiv, trateaza durerile de stomac, atat cele cauzate de indigestie, cat si de refluxul gastric. Pentru prepararea ceaiului, ai nevoie de o lingurita de seminte de coriandru puse la o cana cu apa fiarta)
  • chimen (arsurile la stomac, dar si cele resimtite in capul pieptului pot fi tratate cu ajutorul unei cani de ceai cu seminte de chimen)
  • musetel (calmeaza inflamatiile de la nivelul stomacului, reducand acitatatea si arsurile stomacale cu o cana de ceai de musetel)
  • anason (semintele de anason amelioreaza disconfortul gastric si arsurile la stomac. Pentru prepararea acestui ceai, se vor adauga doua parti egale din fiecare planta la o cana de apa fiarta. Ceaiul se va lasa la infuzat timp de aproximativ 5 minute, apoi se va strecura si se poate bea fie dupa masa, fie inainte de culcare)

Ceaiuri in caz de ulcer

La fel ca in cazul durerilor stomacale, simptomele ulcerului pot fi remediate cu ajutorul unor plante cu proprietati antiseptice, astringente, cicatrizante si analgetice. Astfel, pentru ulcer este recomandat sa consumi:

Ceai pentru stomac ulcer

  • ceai de flori de coada soricelului
  • flori de galbenele
  • flori de musetele
  • radacina de odolean
  • menta
  • papadie
  • anason
  • troscot
  • coriandru
  • valeriana
  • cicoare
  • rostopasca
  • crusin
  • coada calului

Combinatii plante pentru ceaiuri ulcer

  • coada soricelului cu musetel
  • menta cu papdie si valeriana
  • galbenele cu musetel
  • flori de mustel cu menta si radacina de odolean
  • coada soricelului cu troscot, anason si coriandru

Plante contraindicate pentru stomac

  • Ceaiul de sunatoare este periculos in caz de ulcer gastric, deoarece acest tip de ceai interfereaza cu actiunea medicamentelor (tratamentelor) combaterea acestei afectiuni.
  • Ceaiul de pelin este cunoscut ca fiind un remediu util pentru a scapa de parazitii intestinali, dar si pentru tratarea afectiunilor gastrice. Insa, aceasta plantacontine multi compusi toxici, iar consumul in exces al ceaiului de pelin poate duce la intoxicarea organismului.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-upset-stomach
  2. https://www.livestrong.com/article/555242-what-kind-of-tea-settles-your-stomach/
  3. https://www.tuasaude.com/en/home-remedies-for-stomach-ache/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma