Deficitul de iod poate provoca marirea tiroidei (gusa), hipotiroidism si dizabilitati intelectuale la sugarii si copiii ale caror mame au avut deficit de iod in timpul sarcinii. Aflati din ce cauza poate aparea carenta de iod, cum se manifesta si ce solutii exista pentru aceasta problema. 

Cuprins:

  1. Ce este deficitul de iod?
  2. Simptome
  3. Deficitul de iod la copii
  4. Din ce cauze se ajunge la deficit de iod?
  5. Diagnostic
  6. Tratament pentru deficitul de iod
  7. Complicatii
  8. Cum poate fi prevenit deficitul de iod?

Ce este deficitul de iod?

Corpul are nevoie de o anumita cantitate de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni controleaza metabolismul si alte functii importante ale organismului. Nivelurile scazute de iod nu sunt singura cauza a tiroidei subactive. Cu toate acestea, lipsa iodului poate provoca o marire anormala a glandei tiroide, cunoscuta sub numele de gusa, dar si alte probleme tiroidiene. In cazul copiilor, poate provoca dizabilitati mintale.

Corpul nu produce in mod natural iod, asa ca singura modalitate de a obtine acest nutrient este prin alimentatie. Adultii trebuie sa consume de obicei 150 micrograme (mcg) de iod pe zi. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de 200 mcg pe zi. Iodul se gaseste in multe tipuri de alimente. Este cel mai concentrat in alimente precum:

Incidenta lipsa de iod

Deficitul de iod afecteaza aproximativ 2 miliarde de persoane in intreaga lume. Problema este intalnita cel mai des in tarile aflate in curs de dezvoltare, in care oamenii nu pot avea acces la suficienta hrana sanatoasa. Dar poate afecta si persoanele din tarile dezvoltate care nu au o dieta adecvata sau ale caror corpuri nu proceseaza in mod adecvat iodul.

Femeile insarcinate au nevoie de mai mult iod decat orice alte persoane. Din aceasta cauza, este posibil sa apara carenta de iod daca aceste femei nu depun eforturi constiente pentru a consuma alimente bogate in iod.

Simptome

Potrivit unui studiu realizat in 2017, aproximativ o treime dintre oameni au lipsa de iod. O carenta de iod poate provoca simptome incomode si chiar grave. Printre aceste semne ca ai deficit de iod se numara gusa (gat umflat), problemele legate de sarcina, cresterea in greutate si dificultatile de invatare.

Lipsa de iod simptome

Deficitul de iod provoaca simptome foarte similare cu cele ale hipotiroidismului (productie scazuta de hormoni tiroidieni). Deoarece iodul este utilizat pentru a produce acesti hormoni, o lipsa de iod se traduce printr-o productie precara de hormoni, lucru care duce la hipotiroidism.

Ingrasare

Unul dintre cele mai vizibile semne ale unui deficit de iod este cresterea in greutate neasteptata. Cand o persoana are un metabolism sanatos, arde calorii pentru a-i oferi energie corpului. Hipotiroidismul sau lipsa hormonilor tiroidieni incetinesc metabolismul unei persoane. Cand metabolismul unei persoane incetineste, caloriile ajung sa fie pastrate sub forma de grasime, ceea ce duce la cresterea in greutate.

Este important sa ne amintim ca acumularea de kilograme in plus nu este intotdeauna un semn al unui deficit de iod. Poate fi un simptom al acestei probleme doar atunci cand cresterea in greutate nu poate fi explicata altfel. Acumularea in greutate poate fi cauzata si de consumarea mai multor calorii decat este necesar sau de lipsa de miscare fizica suficienta.

Lipsa de energie si slabiciune fizica

O persoana care are carenta de iod are si o stare de slabiciune. Un lucru atat de banal precum ridicarea obiectelor mai grele ar putea fi facut extrem de greu. Aceasta slabiciune este explicata prin faptul ca o persoana are mai putina energie decat inainte. Hipotiroidismul incetineste rata metabolica a unei persoane si astfel aceasta arde mai putine calorii pentru energie. Din cauza lipsei de energie, muschii nu functioneaza la fel de eficient. Drept urmare, persoana cu lipsa de iod se simte slabita.

Senzatie de oboseala

O scadere a ratei metabolice produce, de asemenea, o stare evidenta de oboseala. Prin urmare, oboseala este unul dintre aceste semne ca ai deficit de iod. Ca si in cazul cresterii in greutate, starea de oboseala nu arata neaparat ca o persoana are deficit de iod. Este firesc ca o persoana sa se simta obosita daca nu se odihneste suficient, de exemplu. Cu toate acestea, daca specialistii nu gasesc o cauza exacta a starii de oboseala, acesta poate fi un simptom al unui deficit de iod.

Pierderea parului

Caderea parului este un alt semn posibil ca o persoana ar putea avea o carenta de iod. Hormonii tiroidieni sustin reinnoirea foliculilor. La persoanele cu hipotiroidism, din cauza deficitului de hormoni tiroidieni, firele de par nu se mai reinnoiesc. Parul cade in mod natural, insa este inlocuit cu foliculi noi. In timp, daca acest lucru nu se mai produce, persoana incepe sa aiba mai putin par.

Uscarea pielii

Deficitul de iod poate provoca uscarea pielii, acesta putand fi un semn de hipotiroidism. Datorita hormonilor tiroidieni, celulele reusesc sa se reinnoiasca. Lipsa acestor hormoni poate determina acumularea celulelor moarte ale pielii, lucru care uneori provoaca uscarea pielii.

Senzatie de frig

Deficitul de iod determina lipsa hormonilor tiroidieni. Faptul ca o persoana are mai putini hormoni tiroidieni inseamna ca ritmul metabolic al acesteia incetineste. Pe masura ce metabolismul scade, o persoana produce mai putina energie. Energia confera organismului caldura. Iar din cauza lipsei de caldura, o persoana este mult mai sensibila la frig.

Ritm cardiac lent

Din cauza deficitului de iod, inima unei persoane bate mai incet. Atunci cand ritmul cardiac al unei persoane incetineste, aceasta se poate simti ametita sau poate avea o stare de rau. De asemenea, poate provoca lesin.

Probleme de invatare sau de memorare

Hormonii tiroidieni sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului. Deficitul de iod poate provoca lipsa acestor hormoni, iar acest lucru produce probleme de memorare si invatare a lucrurilor noi. In urma unui studiu realizat in 2014, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de hormoni tiroidieni au avut un hipocampus mai mic. Hipocampusul este partea creierului care controleaza memoria.

Complicatii in sarcina

Unei femei insarcinate ii poate fi greu sa consume suficient iod. O femeie insarcinata are nevoie de iod in primul rand pentru ea insasi, insa si pentru copilul care se dezvolta in interiorul ei. Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos inainte de a se naste. Din cauza lipsei acestora, creierul nu poate sa se dezvolte corect. Poate, de asemenea, sa stopeze cresterea fatului. Daca o femeie insarcinata are un continut scazut de iod in organism, exista un risc mare ca fatul sa moara inainte de nastere.

Perioade menstruale grele sau neregulate

Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot afecta nivelurile de hormoni care regleaza menstruatiile unei femei. Printre semnele unui deficit de iod se numara si:

  • perioade menstruale mai grele decat de obicei;
  • menstruatii care apar mai des sau mai tarziu decat in mod normal.

Gat umflat

Unul dintre semnele specifice ale deficitului de iod este umflarea gatului, simptom cunoscut sub denumirea de gusa. Acest lucru este cauzat de faptul ca glanda tiroida s-a marit, aceasta fiind situata la nivelul gatului.

Cand nu primeste suficient iod, tiroida incearca sa absoarba cat mai mult din sange. Din cauza acestui lucru, tiroida ajunge sa se mareasca, facand ca gatul sa para umflat.

Deficitul de iod la copii

Dupa cum mentionam, deficitul de iod poate provoca hipotiroidism. La sugari, hipotiroidismul poate produce simptome precum:

La copii si adolescenti, aceasta afectiune poate provoca:

  • crestere precara,
  • dezvoltare intarziata a dintilor,
  • pubertate intarziata,
  • dezvoltare mentala slaba.

Probleme cognitive

Printre simptomele problemelor cognitive se numara:

  • IQ scazut,
  • probleme de invatare,
  • dizabilitati mentale.

Din ce cauze se ajunge la deficit de iod?

Deficitul de iod apare de cele mai multe ori din cauza faptului ca o persoana nu consuma suficiente alimente bogate in acest mineral. In general, persoanele predispuse la a nu obtine suficient iod din alimente sunt: vegetarienii, veganii, gravidele. Lipsa de iod afecteaza, in majoritatea cazurilor, femeile insarcinate care au nevoie de un aport mai mare de iod.

Diagnostic

Daca medicul suspecteaza ca aveti deficit de iod, acesta foloseste, de obicei, unul dintre urmatoarele teste pentru a verifica nivelul de iod:

Analize de urina

Acesta este cel mai simplu si rapid test. Rezultatele pot fi obtinute in cateva minute, dar nu este la fel de precis ca unele dintre celelalte teste de verificare a nivelului de iod.

Analize de sange

Acesta este un test simplu si precis prin care este verificat nivelul de iod din organism. Cu toate acestea, rezultatele apar dupa mai mult timp decat in cazul testului de urina.

Test ”plasture”

Testul cu plasture este un test in care medicii aplica un strat de iod pe piele si verifica efectele 24 de ore mai tarziu. La cei care nu au deficit de iod, plasturele dispare dupa 24 de ore. In schimb, in cazul celor cu deficit, iodul va fi absorbit in piele mult mai rapid. Acest test nu este cel mai precis, dar este ieftin si relativ rapid.

Recoltarea urinei timp de 24 de ore

Acest test masoara cat de mult iod excretati in urina intr-o perioada de 24 de ore. Nu este cel mai rapid test si nici cel mai convenabil. Trebuie sa colectati fiecare proba de urina pe care o eliminati intr-un interval de 24 de ore. Cu toate acestea, este un test destul de precis.

Tratament pentru deficitul de iod

Deficitul de iod poate fi depasit cel mai bine printr-o alimentatie sanatoasa. Daca nu consumati suficient iod prin alimentatie, puteti lua suplimente cu iod. Majoritatea persoanelor cu deficit de iod isi pot rezolva problemele de sanatate schimbandu-si alimentatia si consumand suplimente.

Suplimentele cu iod care contin potasiu sunt cele mai usor absorbite de organism. Cautati suplimente care contin iodura de potasiu si iodat de potasiu. Nu luati mai mult de 150 mcg pe zi. Acest lucru ar putea provoca o supraalimentare cu iod, care este, de asemenea, daunatoare pentru tiroida.

Cand trebuie sa apelati la medic?

Persoanele cu mixedem necesita spitalizare. La spital, medicii vor administra lichide intravenoase si alte tratamente de stabilizare a starii de sanatate. De asemenea, vor administra hormoni tiroidieni. Dupa ce pacientul cu mixedem este stabilizat, doctorul ii va monitoriza functia tiroidiana si va recomanda schimbarea alimentatiei pentru a se asigura ca acesta consuma suficient iod si isi mentine nivelul hormonal stabil.

Mixedemul este o complicatie rara a hipotiroidismului, dar care poate pune viata in pericol. Mixedemul poate fi cauzat de deficitul de iod. Printre simptome se numara:

  • intoleranta excesiva la temperaturile reci,
  • somnolenta urmata de oboseala extrema si, in final, inconstienta.

La persoanele cu hipotiroidism, exista anumite lucruri care pot declansa coma de mixedem. Printre acestea se numara administrarea sedativelor, o infectie sau alti factori de stres pentru corp. Mixedemul este o afectiune grava care necesita tratament medical imediat. Daca simtiti vreunul dintre simptomele sale, sunati imediat la numarul de urgenta.

Complicatii

Femeile insarcinate si bebelusii lor prezinta cele mai grave complicatii ale deficitului de iod. In cele mai serioase cazuri, se poate ajunge la nasterea unui fat mort sau a unuia cu afectiuni mentale din cauza lipsei dezvoltarii creierului.

Cum poate fi prevenit deficitul de iod?

Corpul foloseste iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Acesta este motivul pentru care deficitul de iod poate provoca hipotiroidism, o afectiune in care organismul nu poate produce suficienti hormoni tiroidieni.

Din fericire, deficitul de iod este usor de prevenit. Trebuie doar sa consumati suficienta sare iodata.

Daca banuiti ca aveti o carenta de iod, cel mai bine este sa discutati cu medicul. Acesta va verifica daca exista semne vizibile ale unui deficit de iod, cum ar fi gusa, sau va lua o proba de urina.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/iodine-deficiency
  2. https://www.healthline.com/nutrition/iodine-deficiency-symptoms
  3. https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320891
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma