Curatarea tenului – sfaturi utile despre ingrijirea tenului acasa

Curatarea tenului reprezinta un ritual obligatoriu de ingrijire a pielii. Aflati mai multe despre cum va puteti curata tenul acasa si ce remedii naturale sunt eficiente pentru purificarea tenului.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre curatarea tenului
  2. Cum sa-ti cureti corect tenul – ritual de curatare a fetei
  3. Remedii naturale pentru curatarea tenului

Informatii generale despre curatarea tenului

Daca v-ati intrebat vreodata cum trebuie sa va spalati corect tenul, nu sunteti singura. Pana la urma, cat de greu ar putea fi? Pur si simplu va stropiti pe fata cu niste apa, va curatati un pic si va clatiti, nu? Ei bine, da, poate fi atat de simplu pentru unii oameni. Dar pentru a afla cum sa va spalati corect fata in functie de tipul de piele este nevoie de ceva mai multa munca decat atat.

Merita, insa, tot efortul. Curatarea tenului indeparteaza murdaria, celulele moarte ale pielii, machiajul si orice alt lucru care va poate infunda porii sau va poate obosi la modul general. Si, in functie de produsul de curatare pe care il utilizati, curatarea tenului ar putea ajuta la tratarea afectiunilor specifice ale pielii, cum ar fi acneea.

Curatare fata – ce ne transmit specialistii despre ingrijirea fetei

Ingrijirea tenului previne eruptiile acneice, poate imbunatati sanatatea pielii si poate chiar reduce inflamatia pielii”, a declarat pentru Self.com Joshua Zeichner, director de cosmetica si cercetare clinica in dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York City.

Dar nu doar modul in care va spalati fata face diferenta, ci si cand, cat de des si ce tip de produse pentru curatarea tenului utilizati.

Cum sa-ti cureti corect tenul – ritual de curatare a fetei

Spalati-va fata in fiecare seara

Curatarea tenului seara este o regula de neclintit atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii. In plus, este valabila chiar daca nu purtati machiaj. „In timpul zilei, uleiurile naturale si transpiratia se acumuleaza pe piele”, spune dr. Zeichner. ”Suntem expusi la mediul inconjurator in fiecare zi. Asta inseamna ca murdaria si poluarea se acumuleaza pe stratul exterior al pielii. ”Daca nu indepartati toata aceasta murdarie la sfarsitul zilei, va puteti alege cu iritatii ale pielii, inflamatii si acnee”.

Spalati-va fata si dimineata

Unele persoane cred ca este suficienta curatarea porilor doar seara, inainte de culcare, pentru a se trezi cu fata curata. Cu toate acestea, se recomanda clatirea fetei si dimineata. ”In timp ce va miscati noaptea, bacteriile din saliva si uleiurile din par ajung usor pe fata si in ochi”, spune Rachel Nazarian, dermatolog la Schweiger Dermatology Group din New York si New Jersey. Deci, chiar daca va spalati seara pe fata si va schimbati fetele de perna des, curatarea tenului dimineata este extrem de benefica.

In plus, daca aplicati seruri, creme hidratante sau creme de noapte pe fata inainte de culcare, acestea trebuie indepartate dimineata inainte de a aplica produsele de zi.

Retineti ca poate fi nevoie sa utilizati dimineata un produs de curatare diferit de cel pe care il folositi seara.

Reglati apa la temperatura potrivita

Faptul ca va spalati cu apa calda pe corp sau pe fata poate oferi o senzatie absolut minunata. Cu toate acestea, apa calda sau fierbinte poate afecta pielea delicata a fetei.

”Temperaturile extreme pot provoca dilatarea vaselor de sange si ruperea tesuturilor sensibile”, spune dr. Zeichner. ”In plus, apa fierbinte elimina bariera uleioasa atat de necesara a pielii, cea care ajuta la mentinerea integritatii pielii.” Din aceasta cauza, pielea se va usca mai repede si se va descuama in timp.

Tratament curatare ten potrivit tipului de piele

Cand alegeti un produs de curatare faciala, trebuie sa luati in considerare tipul de piele (daca pielea este in general grasa, uscata, normala sau mixta). De asemenea, trebuie sa stiti daca aveti pielea sensibila, daca sunteti predispusa la acnee si daca aveti orice alte afectiuni ale pielii (cum ar fi rozaceea, eczemele sau psoriazisul).

Cu ce iti poti curata tenul

Daca pielea este uscata sau sensibila, alegeti o crema sau un demachiant delicat sau cremos. Persoanele cu pielea grasa tolereaza mai usor gelurile sau produsele de spalare. Iar pentru cele cu pielea normala, un produs de curatare pe baza de apa ar fi minunat. Puteti incerca, de asemenea, sa folositi un ulei sau un balsam de curatare. Acestea sunt mai hidratante decat produsele de curatare traditionale si sunt capabile sa indeparteze machiajul mai gros si cremele de protectie solara.

Daca folositi un sapun, cautati unul foarte bland

Daca aveti norocul sa nu aveti pielea sensibila, puteti folosi un sapun cu care sa va spalati la inceputul zilei. Aceste produse de curatare dure pot, insa, sa elimine uleiurile hidratante naturale ale pielii, care va pot lasa fata vulnerabila la inflamatii si piele uscata, spune dr. Zeichner.

In schimb, el recomanda utilizarea unor produse de curatare delicate, care pastreaza echilibrul delicat al pielii.

Spalati-va pe fata doar cand este nevoie

In mod ideal, ar trebui sa va spalati pe fata de doua ori pe zi (o data dimineata si o data seara), precum si dupa antrenamente sau cand transpirati excesiv.

”Curatarea tenului de mai mult de doua ori pe zi pentru indepartarea microbilor nu este o necesitate reala, cu exceptia cazului in care exista o predispozitie la infectii ale pielii”, a declarat pentru Self.com Jerome Garden, director al Institutului de Dermatologie din Chicago. ”Curatarea excesiva a pielii poate provoca piele uscata si iritata si in unele cazuri, in mod paradoxal, poate produce eliberarea de prea mult ulei.” Deci, marea majoritate a oamenilor trebuie sa spele doar de doua ori pe zi.

Pe de alta parte, oamenii cu pielea extrem de uscata sau sensibila constata ca isi pot irita pielea si daca se spala doar de doua ori pe zi cu un produs de curatare. Deci, asa cum explicam anterior, ar fi mai indicat sa va curatati cu apa de la robinet sau cu apa micelara dimineata si cu un produs de curatare usor seara.

Gel curatare ten dupa antrenamente fizice

In plus, este esential sa va curatati fata dupa antrenamente sau miscare fizica.

Folositi o solutie hidratanta imediat dupa curatare

Mentineti pasii de ingrijire a pielii pentru a va asigura de eficienta acestora. Majoritatea cremelor hidratante contin atat ingrediente umectante (care atrag apa in piele), cat si ingrediente ocluzive (care mentin solutiile hidratante in piele). Asadar, este recomandat sa aplicati crema hidratanta in timp ce pielea este inca putin umeda dupa curatare – nu complet uda – pentru a pastra si mai mult umiditatea.

Incercati sa nu va spalati prea agresiv

Poate fi tentant sa credeti ca daca va curatati pentru o perioada mai lunga de timp sau cu mai multa putere, va veti spala mai bine fata. Dar nu este chiar asa. In realitate, perioada de timp pe care o petreceti spalandu-va pe fata nu se coreleaza cu cat de bine v-ati curatat fata.

In schimb, incercati sa va spalati cel putin 20-30 de secunde sau pana cand produsul incepe sa se usuce pe fata. Spalarea prea agresiva sau prea indelungata – mai ales daca produsul de curatare contine ingrediente exfoliante – poate duce rapid la inrosirea si iritarea pielii.

Utilizati un produs separat doar pentru exfoliere

Unele persoane ar putea crede ca daca folosesc un scrub exfoliant, bifeaza doi pasi de ingrijire a pielii in acelasi timp. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care incercati sa gestionati acneea cu ajutorul unui produs de curatare care contine acid salicilic, nu este recomandat sa utilizati un exfoliant in fiecare zi. In plus, exista cu siguranta produse de curatare mai bune, care vor fi mai amabile cu pielea.

Atat exfoliantii chimici (cum ar fi acidul salicilic si acidul glicolic), cat si exfoliantii fizici pot fi foarte eficienti in indepartarea celulelor moarte ale pielii, a murdariei si a altor materiale care pot infunda porii. ”Exfolierea poate indeparta celulele moarte care se acumuleaza pe suprafata pielii”, explica dr. Zeichner.

Poate fi nevoie de un demachiant separat de produsul de curatare

Cel mai probabil sunteti la curent cu ce se poate intampla daca adormiti cu fata acoperita de machiaj (acnee si matitate, de exemplu). Dar produsul delicat de curatare poate sa nu indeparteze tot machiajul, mai ales daca produsele contin ingrediente minerale cu protectie solara sau ulei.

”Multe produse de machiaj sunt impermeabile, iar din aceasta cauza solutiile de curatare nu le pot indeparta complet”, spune dr. Nazarian. Din acest motiv, este important sa folositi servetele delicate care indeparteaza machiajul, apa micelara sau un demachiant pe baza de ulei inainte de a va spala – mai ales atunci cand doriti sa indepartati machiajul pentru folosire indelungata.

Asigurati-va ca prosoapele de fata sunt curate

Ar putea parea deranjant sa aruncati prosopul in cosul de rufe dupa doar o utilizare sau doua. Expertii spun, insa, ca refolosirea aceluiasi prosop din nou si din nou raspandeste mai multe bacterii pe fata, ceea ce poate contribui la acnee.

Remedii naturale pentru curatarea tenului

Daca nu doriti sa utilizati produse de curatare chimice sau comerciale, nu trebuie decat sa mergeti la bucatarie si sa folositi ingrediente naturale de zi cu zi pentru a va curata fata.

Pulbere din naut si curcuma

Faina de naut este folosita de unele persoane sub forma de masca pentru curatarea tenului. Datorita proprietatilor antioxidante si antimicrobiene, pulberea de turmeric poate indeparta petele negre de pe fata, poate reduce acneea si poate oferi o senzatie de prospetime.

Ingrediente:

  • 2 linguri de faina de naut
  • 1 lingurita de pudra de curcuma
  • Lapte

Mod de preparare:

  • Faceti o pasta folosind ingredientele enumerate mai sus si aplicati-o pe fata si pe gat.
  • Lasati-o sa actioneze aproximativ 20 de minute si curatati apoi bine cu apa.

Aplicati aceasta masca de cel putin doua ori pe saptamana.

Lapte

Laptele este un produs eficient de curatare a tenului. Laptele contine compusi care pot imbunatati functia de bariera a pielii. La randul sau, acest lucru ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii.

Ingrediente:

  • Sare
  • Lapte

Mod de preparare:

  • Faceti un demachiant facial cu lapte si sare.
  • Aplicati acest lucru pe fata si pe gat folosind un tampon demachiant din bumbac.

Puteti aplica acest produs natural o data sau de doua ori pe saptamana.

Castravete si branza de vaci

Branza de vaci calmeaza pielea. Compusii bioactivi din castraveti pot ajuta la eliminarea petelor de pe piele si va pot lasa pielea hidratata si intinerita.

Ingrediente:

  • Castravete proaspat
  • 2-3 linguri de branza de vaci

Mod de preprare:

  • Tocati bine castravetele.
  • Apoi, adaugati cateva linguri de branza de vaci pentru a forma o pasta groasa.
  • Aplicati aceasta pasta pe fata si pe gat si lasati-o sa actioneze 10 minute.
  • Clatiti apoi cu apa.

Aplicati aceasta pasta o data sau de doua ori pe saptamana.

Miere

Mierea prezinta efecte emoliente, umectante si linistitoare. Nu numai ca incetineste formarea ridurilor, ci si regleaza pH-ul pielii. Acest lucru face ca pielea sa para tanara si stralucitoare.

Ingrediente:

  • Lapte proaspat
  • 2-3 lingurite de miere

Mod de preparare:

  • Faceti o pasta groasa amestecand lapte si miere.
  • Aplicati aceasta pasta pe fata si pe gat.
  • Lasati-o sa actioneze 30 de secunde si frecati usor pielea.

Puteti utiliza acest demachiant de 2-3 ori pe saptamana.

Iaurt

Iaurtul contine acid lactic care hidrateaza pielea si ajuta la ameliorarea pielii uscate.

Ingrediente:

  • 1-2 linguri de iaurt
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingurita de suc de lamaie

Mod de preparare:

  • Se amesteca iaurtul, mierea si sucul de lamaie intr-un castron.
  • Aplicati amestecul pe fata si pe gat.
  • Clatiti-va fata dupa 15-20 de minute.

Puteti face acest lucru o data pe saptamana.

Lamaie

Lamaia contine acid ascorbic care, dupa cum arata cercetarile, ajuta la eliminarea pigmentarii excesive si a petelor de pe fata. Acest lucru imbunatateste calitatea tenului si face pielea mai neteda.

Ingrediente:

  • 1 lamaie coapta
  • Un tampon de bumbac

Mod de preparare:

  • Extrageti sucul dintr-o lamaie si inmuiati tamponul de bumbac in el.
  • Aplicati pe fata si pe gat si lasati-l sa actioneze timp de 10 minute.
  • Clatiti bine cu apa.

Puteti face acest lucru de 1-2 ori pe saptamana.

Atentie!

Faceti un test pe o zona mica de piele inainte de a incerca acest remediu, deoarece lamaia ar putea irita pielea. De asemenea, aplicati protectie solara daca iesiti din casa deoarece sucul de lamaie va face pielea fotosensibila.

Curatarea tenului cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu este usor abraziv, ceea ce il face un exfoliant excelent pentru piele. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la indepartarea uleiurilor atunci cand este aplicat pe fata. Dupa ce ati folosit bicarbonat de sodiu pentru curatarea tenului, aplicati o crema hidratanta pentru a va hidrata pielea.

Combinati aceste ingrediente intr-un castron mic:

  • 2 lingurite de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de apa calda

Recomandari

Amestecati cu degetul bicarbonatul de sodiu si apa pana cand obtineti o pasta subtire, apoi aplicati pe fata umeda cu miscari circulare mici. Asigurati-va ca nu intra in contact cu ochii. Clatiti bine cu apa calda, pana cand tot produsul de curatare este indepartat. Uscati-va fata cu un prosop curat.

Ca in cazul oricarui exfoliant, nu utilizati acest produs in fiecare zi pentru ca va puteti usca sau irita pielea. Este recomandat sa-l folositi de 1-2 ori pe saptamana.

 

Referinte:

  1. https://www.self.com/story/how-to-wash-your-face
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/face-washing-how-to
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/in-depth/moisturizers/art-20044232
  4. https://www.stylecraze.com/articles/best-ways-to-cleanse-your-skin-naturally/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma