Coxartroza – cauze, simptome si tratament pentru artroza soldului

Coxartroza este numita si artroza soldului, fiind caracterizata de degenerarea treptata a articulatiei soldului – articulatia coxofemurala.

Cuprins:

1. Ce este coxartroza?
2. Cauze
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este coxartroza?

Articulatia soldului este formata din partea superioara a osului coapsei si a bazinului. Functiile sale principale sunt de a sustine greutatea corpului si de a permite miscarea picioarelor. Articulatia soldului este formata dintr-o bila in partea superioara a osului coapsei care se potriveste intr-un soclu situat la nivelul pelvisului.

In caz de coxartroza, cartilajul (care in mod normal amortizeaza socurile la nivelul oaselor din articulatia soldului) se deterioreaza. Acest lucru afecteaza miscarea normala a articulatiei. Riscurile de dezvoltare a cozartrozei cresc odata cu varsta.

De asemenea, numita artrita de uzura si de rupere sau boala articulara degenerativa, artroza se caracterizeaza prin afectarea progresiva a cartilajului articulatiei. Pe masura ce cartilajul de protectie este uzat, osul gol este expus in articulatie. Deoarece artrita de sold este o afectiune degenerativa, simptomele se vor agrava probabil dupa ce cartilajul se descompune si mai mult.

Cauze

Coxartroza este cauzata de deteriorarea cartilajului articular si uzura articulatiei soldului. Acest lucru se intampla din mai multe motive, printre care:

  • istoric de afectare a articulatiei soldului;
  • fractura anterioara ce modifica alinierea soldului;
  • factori genetici;
  • afectiune congenitala si de dezvoltare a soldului;
  • necroza avasculara.

Unii experti considera ca poate exista o predispozitie genetica la persoanele care dezvolta coxartroza. Anomaliile soldului cauzate de fracturile anterioare sau afectiuni in copilarie pot duce, de asemenea, la osteoartita degenerativa. Coxartroza este cea mai frecventa cauza a interventiei chirurgicale complete de inlocuire a soldului.

Slabiciunea musculara si instabilitatea asociata a soldului se crede ca poate contribui la deteriorarea cartilajului articular de sold. Muschii slabiti ai soldului ofera, de asemenea, mai putine capacitati de absorbtie a socurilor decat omologii lor puternici, ceea ce creste fortele de compresie ale soldului. Artroza soldului apare de obicei in timp.

Factori de risc

Unii factori de risc care ar putea creste riscul de deteriorare includ:

  • supraponderalitate;
  • varsta inaintata;
  • slabiciune musculara;
  • biomecanica slaba etc.

Simptome

Coxartroza are ca rezultat durere de sold, slabiciune articulara, instabilitate si restrictii de miscare care interfera cu cele mai importante sarcini de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor sau sofatul.

Simptomele coxartrozei tind sa progreseze pe masura ce starea se agraveaza. Ceea ce este interesant este ca simptomele nu progreseaza intotdeauna in mod constant. Deseori, pacientii raporteaza luni fara durere si luni cu schimbari de simptome severe, sau chiar dureri influentate de schimbari meteorologice.

Cele mai frecvente simptome ale coxartrozei sunt:

  • dureri articulare;
  • afectarea mobilitatii si a gamei de miscare;
  • rigiditatea soldului;
  • durere in zona inghinala, a coapsei sau genunchiului.

Simptome suplimentare pot include:

  • durere ce se agraveaza dupa o miscare intensa;
  • blocarea articulatiei si zgomot specific in timpul miscarii, cauzate de fragmente pierdute de cartilaj si alte tesuturi care interfera cu miscarea soldului;
  • cresterea durerii in conditii de vreme nefavorabila – vreme ploioasa.

Diagnostic

Examen fizic

Persoanele care sunt suspectate ca sufera de coxartroza vor fi adesea evaluate fie de un medic primar, fie de un chirurg ortoped. Evaluarea include examinarea functiei articulatiei soldului in ceea ce priveste mobilitatea si forta. In plus, se va analiza mersul, precum si functiile de baza, cum ar fi ridicarea dintr-o pozitie asezata si anumite miscari.

In timpul examinarii fizice, medicul va analiza pozitia soldului, gama de miscare pasiva (asistata) si activa (auto-directionata), anumite zgomote ce apar la miscare, durere la presiune la nivelul soldului, mersul, semne de leziuni ale muschilor, tendoanelor si ligamentelor care inconjoara soldul.

Teste de imagistica

Testele imagistice pentru evaluarea artrozei de sold pot fi completate in mod obisnuit cu radiografii ale articulatiei soldului. Se pot efectua si alte teste, cum ar fi scanarile CAT, RMN, scanarile osoase, dar de obicei aceste investigatii nu sunt necesare.

Radiografiile creeaza imagini detaliate ale structurilor dense, cum ar fi oasele. Radiografia soldului artrozic poate prezenta o ingustare a spatiului articular, modificari ale osului si formarea de spori ososi (osteofiti).

Tratament

Tratamentul artrozei de sold ar trebui sa inceapa cu recomandarile de baza si sa progreseze pana la tratamente invazive, inclusiv chirurgia. Nu toate tratamentele sunt potrivite pentru fiecare pacient si trebuie sa discutati cu medicul pentru a determina ce tratamente sunt adecvate pentru coxartroza cu care va confruntati.

Exista, de asemenea, tratamente non-medicamentoase care pot ajuta, cum ar fi pierderea in greutate. In timp ce persoanele cu greutate normala au un risc de 20% pentru coxartroza, persoanele supraponderale au un risc de 25%, iar persoanele obeze au un risc de 39%. Programele de exercitii fizice, terapia fizica  si terapia ocupationala (dispozitive de asistare, protectia articulatiilor) pot fi de un real ajutor.

Modificarea stilului de viata

Modificarile stilului de viata, impreuna cu tratamentul medical, pot ajuta la calmarea simptomelor. Incercati aceste sfaturi de auto-ingrijire pentru ameliorarea simptomelor:

  • Odihniti-va suficient. Reduceti activitatile care agraveaza simptomele, mai ales in timpul unei crize de durere.
  • Reduceti excesul ponderal. Greutatea in exces determina mai multa presiune asupra soldurilor si genunchilor.
  • Adoptati o dieta sanatoasa. Cercetarile arata ca o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 poate reduce semnele de artroza in cartilaje.
  • Modificarea activitatii – Limitarea anumitor activitati poate fi necesara, iar invatarea metodelor de exercitii corecte poate fi utila.
  • Utilizarea unui cadru sau a unor carje poate contribui la scaderea presiunii plasate pe articulatia artrozica.

Fizioterapie si activitate fizica

Consolidarea muschilor din jurul articulatiei soldului poate ajuta la scaderea presiunii pe sold. Prevenirea atrofiei muschilor este o parte importanta a mentinerii functionalitatii soldului.

Exercitiile utile pentru terapia fizica includ:

  • yoga
  • tai chi
  • ciclism stationar
  • inot

Stretching-ul in mod regulat poate ajuta la ameliorarea articulatiilor rigide, dureroase. Asigurati-va ca va opriti daca simtiti durere. Aveti grija atunci cand faceti exercitii fizice. Daca nu simtiti durere dupa primele cateva zile de exercitii fizice, cresteti treptat intensitatea si durata pentru acea activitate.

Medicamente pentru coxartroza

Medicamentele antiinflamatorii (AINS) sunt medicamente care ajuta la reducerea durerii si inflamatiei. Pentru cazuri usoare, acetaminofenul este de obicei util. Aceste medicamente si analgezice opioide sunt utilizate pentru osteoartrita de sold moderata, pana la severa.

Pentru cei cu simptome usoare, ibuprofenul fara prescriptie medicala, acetaminofenul sau naproxenul pot controla durerea. Aceste medicamente au si efecte antiinflamatorii, astfel incat pot, de asemenea, sa reduca iritarea nervilor.

Injectiile

Medicii pot recomanda injectii pentru a reduce durerea. Aceste injectii includ urmatoarele:

  • Acid hialuronic – Acidul hialuronic asigura lubrifierea articulatiilor si reduce rigiditatea.
  • Injectii cu steroizi – Injectiile cu corticosteroizi pot reduce inflamatia si umflarea soldului, ceea ce reduce durerea. Partea negativa este ca aceste injectii pot subtia oasele din jur, iar ameliorarea durerii poate fi doar temporara.

Terapii alternative

Se poate apela si la terapii naturiste si suplimente pentru a trata coxartroza. Desi cercetarile legate de eficacitatea terapiilor naturale nu sunt intotdeauna concludente, pot fi indicate urmatoarele:

Intotdeauna discutati cu medicul inainte de a lua orice supliment. Suplimentele naturale pot interactiona cu medicamentele.

Glucozamina pare sa fie sigura si ar putea fi eficienta pentru tratamentul osteoartritei, la fel ca suplimentele de acid hialuronic.

Chirurgia

Procedurile chirurgicale includ:

  • Artroscopie
  • Osteotomie – regleaza unghiurile articulatiei soldului
  • Inlocuirea integrala a soldului – sunt implantate noi componente acetabulare si femurale

Diagnosticarea corecta si tratamentul precoce contribuie la scaderea durerii si imbunatatirea functiei articulatiei la pacientul cu coxartroza.

Chirurgia de inlocuire a soldului

Chirurgia de inlocuire a soldului poate imbunatati calitatea vietii. Cea mai obisnuita complicatie este luxatia protezei de sold. Aceasta complicatie este mai putin frecventa acum datorita unor noi tipuri de articulatii totale si cu capul femural mai mare. Conform statisticilor, ratele de succes la 10 ani pentru interventii chirurgicale de substitutie a soldului sunt mai mari de 90%.

Dispozitivele de mers

Uneori, reducerea presiunii exercitate asupra soldurilor si asigurarea unui sprijin suplimentar pentru articulatii pot ajuta la reducerea durerii osteoartritei. Un sistem de carje, un baston sau un cadru pot ajuta la reducerea presiunii asupra articulatiilor soldului atunci cand mergeti pe jos. De asemenea, pot reduce riscul de cadere, favorizand stabilitatea si echilibrul.

Iata cateva sfaturi pentru utilizarea unui baston sau alt sistem de mers:

  • Asigurati-va ca bastonul nu este prea inalt sau scurt. Inaltimea lui ar trebui sa ajunga la varful incheieturii mainii.
  • Utilizati bastonul pe partea mai puternica a corpului. Daca soldul afectat este cel drept, ar trebui sa tineti bastonul cu mana stanga. Cand faceti pasul inainte cu piciorul drept, bastonul va oferi sprijin. Piciorul afectat si bastonul ar trebui sa se miste in acelasi timp.

Referinte
(1) The Diagnosis and Treament of Hip Arthritis, link: https://www.verywellhealth.com/hip-arthritis-2548627
(2) Overview of hip osteoarthritis, link: https://www.verywellhealth.com/hip-osteoarthritis-what-you-need-to-know-2552027
(3) What Are the Treatment Options for Hip Arthritis?, link: https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/hip-treatments#exercises
(4) Hip Osteoarthritis (Degenerative Arthritis of the Hip), link: https://www.webmd.com/osteoarthritis/hip-osteoarthritis-degenerative-arthritis-hip#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma