Covid-19 tratament – noi medicamente testate contra coronavirusului

Covid-19 tratament – cercetatorii testeaza noi variante de tratament impotriva coronavirusului. Un medicament folosit in prezent pentru tratarea unor afectiuni neurologice, precum tulburarea bipolara sau pierderea auzului, ar putea lupta impotriva infectiei cu noul coronavirus. Aflati mai multe despre rezultatele acestei cercetari din articolul urmator.

Cuprins:

  1. Un medicament pentru tulburarea bipolara, noul tratament pentru Covid-19?
  2. Un nou test de sange poate accelera dezvoltarea vaccinului
  3. De ce unele persoane fac forme usoare de Covid-19?
  4. Terapiile imunologice pot fi eficiente in cazurile grave de Covid-19

Un medicament pentru tulburarea bipolara, noul tratament pentru Covid-19?

Toata lumea spera ca pandemia COVID-19 nu va dura pentru totdeauna. La fiecare 2 saptamani, adunam dovezile recent publicate care ne amintesc de acest lucru. Potrivit medicalnewstoday.com, specialistii au descoperit un medicament deja existent, printre alte inovatii, care ar putea lupta impotriva Covid-19.

Covid-19 tratament – noul medicament care poate lupta impotriva coronavirusului

Cercetatorii au descoperit ca un medicament pe care medicii il folosesc in prezent pentru tratarea unor afectiuni atat de variate precum tulburarea bipolara si pierderea auzului are si proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Datorita acestor proprietati, medicamentul poate deveni o buna varianta pentru tratarea COVID-19.

Medicamentul poarta denumirea de Ebselen, iar faptul ca este deja utilizat arata cat de sigur este acesta. Mai mult, cercetatorii au demonstrat de la inceput ca Ebselen poate bloca enzimele de care noul coronavirus are nevoie pentru a se replica in celulele gazda sanatoase.

Mpro si efectele sale

Aceasta enzima se numeste Mpro, iar expertii au descris aceasta proteaza drept ”indispensabila” pentru replicarea virusului SARS-CoV-2. In noul studiu, Prof. Juan de Pablo, de la Scoala Pritzker de Inginerie Moleculara de la Universitatea din Chicago, IL, si colegii sai si-au propus sa testeze daca Ebselen poate inhiba intr-adevar proteaza Mpro.

Pentru a afla acest lucru, au creat modele computerizate atat ale medicamentului, cat si ale enzimei Mpro, pentru a vedea cum interactioneaza. Expertii au observat ca medicamentul actioneaza in doua directii.

”Pe langa faptul ca se leaga de locul catalitic al enzimei, Ebselen se leaga de asemenea excelent de o alta zona mai indepartata, care afecteaza functia catalitica a enzimei, bazandu-se pe un mecanism in care informatiile sunt transportate dintr-o regiune a unei molecule mari catre o alta zona mult mai indepartata de anumite reorganizari structurale subtile”, afirma autorii studiului.

Datorita acestor descoperiri, rezultatele pot fi extrem de promitatoare. Mai precis, Ebselen ar putea sa ajunga un medicament care sa lupte impotriva SARS-CoV-2.

Un nou test de sange poate accelera dezvoltarea vaccinului

Intr-un interviu acordat exclusiv celor de la Medical News Today, dr James Hindley a descris modul in care el si colaboratorul sau, dr. Martin Scurr – un cercetator asociat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Cardiff, Regatul Unit – lucreaza la un nou test care masoara o componenta cheie a sistemului imunitar: celulele T.

Hindley, care este director executiv la Indoor Biotechnologies din Cardiff, a declarat pentru medicalnewstoday.com ca majoritatea testelor existente au rolul de a evalua anticorpii pentru a determina imunitatea la SARS-CoV-2.

”O alta componenta esentiala a raspunsului nostru imun la virusuri este celula T. Aceste celule ofera, de asemenea, raspunsuri imune cu memorie si pot fi chiar mai sensibile decat anticorpii”, a spus Hindley.

Ce sunt celulele T?

Celulele T reprezinta un tip de limfocite sau celule albe din sange pe care maduva osoasa le produce. Inainte ca anticorpii neutralizanti sa intre in joc, diferitele tipuri de celule T trebuie sa colaboreze pentru a produce anticorpi.

”Testul pe care l-am dezvoltat poate oferi rezultate importante prin care este masurata magnitudinea raspunsului celulelor T ale unui individ la virusul SARS-CoV-2. De asemenea, putem efectua in paralel acelasi test pentru alte coronavirusuri si virusuri umane, cum ar fi gripa. Acest lucru ne permite sa stabilim statutul imun al unei persoane.”, James Hindley, Ph.D.

Cercetatorul a continuat sa explice ca testul va fi util ”pentru dezvoltarea vaccinului. De asemenea, va avea capacitatea sa determine daca a fost generat un raspuns al celulelor T la vaccin. In plus, specialistii vor afla daca poate cu adevarat sa protejeze impotriva infectiei.”

Covid-19 tratament – un ajutor important pentru autoritatile medicale

”De asemenea, credem ca prin intermediul acestui test, autoritatile din domeniul sanatatii publice vor putea sa efectueze mult mai multe screening-uri. Acest test, impreuna cu analizele pentru anticorpi, ar urma sa fie efectuat de catre laboratoarele de specialitate pentru a determina ce anume constituie imunitatea.”

In cele din urma, cercetatorul a explicat si motivul pentru care acest test este mai eficient decat altele. ”Inovatia consta in faptul ca am fost atenti la cerintele minime necesare pentru efectuarea acestui test. A trebuit sa obtinem datele esentiale pentru a raspunde la intrebarea daca o persoana are raspunsuri specifice ale celulelor T”.

”Doar prin faptul ca am adaugat aceste elemente, am facut acest test mult mai usor de realizat in aproape orice laborator”.

De ce unele persoane fac forme usoare de Covid-19?

O noua cercetare condusa de Marcus Buggert, imunolog la Institutul Karolinska din Suedia, a vizat, de asemenea, studierea celulelor T. Buggert si echipa sa au descoperit ca 30 din 31 de persoane care s-au recuperat in urma unei infectii usoare cu SARS-CoV-2 au avut raspunsuri ale celulelor T de memorie la noul coronavirus.

Din acelasi esantion, 27 au avut anticorpi impotriva coronavirusului. Astfel de descoperiri sustin cercetarile care demonstreaza ca aceste celule T ar putea reprezenta o cale alternativa la imunitatea impotriva COVID-19.

Covid-19 tratament – descoperiri importante despre celulele T

In noul studiu, raspunsurile celulelor T erau inca vizibile chiar si la cateva luni dupa o infectie usoara, uneori chiar si in absenta anticorpilor.

”In absenta unui vaccin protector”, spune Buggert, ”este esential sa se determine daca persoanele expuse sau infectate, in special cele cu forme asimptomatice sau foarte usoare ale bolii, care pot insa, fara sa-si doreasca acest lucru, sa transmita mai departe virusul, dezvolta raspunsuri imune impotriva SARS-CoV-2.”

”Urmatorul pas evident este de a determina daca raspunsurile solide ale celulelor T de memorie in absenta anticorpilor detectabili pot proteja impotriva COVID-19 pe termen lung.”, a declarat Marcus Buggert.

Terapiile imunologice pot fi eficiente in cazurile grave de Covid-19

In cele din urma, specialistii au observat in cadrul unui studiu ca anumite medicamente, numite inhibitori ai receptorilor pentru interleukina-6 (IL-6), sunt cele mai eficiente in tratarea formelor grave de COVID-19.

De fapt, noul studiu a constatat ca aceste medicamente sunt chiar mai eficiente decat remdesivirul sau dexametazona. Aceste doua tratamente au fost promovate la nivel mondial ca fiind benefice, pe baza rezultatelor studiilor clinice.

De obicei, doctorii prescriu inhibitori ai receptorilor IL-6 pentru a trata afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, cu scopul de a diminua raspunsul extrem al sistemului imunitar.

Inhibitorii receptorilor IL-6 – asa cum sugereaza si numele lor – blocheaza receptorii interleukinei 6 IL-6.

Ce este interleukina 6?

Interleukina 6 este o molecula care trimite semnale sistemului imunitar. Aceste molecule poarta denumirea de citokine.

In cazul pacientilor cu COVID-19, inhibitorii receptorilor IL-6 calmeaza fenomenul cunoscut sub numele de furtuna de citokine. Furtuna de citokine poate provoca efecte potential fatale la persoanele cu aceasta infectie.

Intr-un nou studiu, la care Pranay Sinha, doctor la Sectia de Boli Infectioase de la Scoala de Medicina a Universitatii din Boston, a fost autorul principal, cercetatorii explica faptul ca pacientii tratati cu inhibitori ai receptorilor IL-6 ”au avut nevoie de mai mult oxigen suplimentar, lucru care indica o boala mai avansata, decat pacientii tratati cu remdesivir si dexametazona. Din aceasta cauza, expertii s-au asteptat la o rata mai mare a mortalitatii in randul celor tratati cu inhibitori ai IL-6.”

Covid-19 tratament – studiul a generat rezultate surprinzatoare

Cu toate acestea, acestia au avut o rata a mortalitatii mai mica decat ceilalti pacienti din cadrul studiului.

Mai mult, rata mortalitatii in randul pacientilor care au avut nevoie de asistenta medicala intensiva a fost de 22,9%. Aceasta rata a fost ”considerabil mai mica decat mortalitatea de 45-50% din alte unitati de terapie intensiva”.

”Majoritatea pacientilor (85,5%) au fost de asemenea externati in viata. In plus, autorii au concluzionat: ”Utilizarea (inihitorilor de IL-6) a redus mortalitatea, rata de intubatia, durata de spitalizare si a crescut sansele ca pacientul sa fie externat in viata.”

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/treating-covid-19-bipolar-drug-shows-promise-and-other-hopeful-findings
  2. https://www.hospimedica.com/covid-19/articles/294784025/drug-used-to-treat-bipolar-disorder-and-hearing-loss-stops-coronavirus-from-replicating-in-host-cells.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma