Convulsiile febrile sunt crize care pot aparea atunci cand un copil are febra, de obicei ca urmare a unei infectii virale. Aflati care pot fi cauzele convulsiilor febrile, cum se manifesta aceste crize si ce tratamente sunt indicate.
O convulsie febrila este o criza care apare la copii in urma unei cresteri a temperaturii corpului, adesea cauzata de o infectie. Convulsiile apar la copiii mici care se dezvolta normal si care nu au antecedente de simptome neurologice.
Poate fi infricosator pentru un parinte sa vada cum copilul sau trece prin convulsii febrile, iar acele cateva minute, cat dureaza o criza, pot parea o eternitate. Din fericire, acestea sunt de obicei inofensive si, de cele mai multe ori, nu indica o problema grava de sanatate.
In timpul unei convulsii febrile este important sa va pastrati calmul, sa-l linistiti si pe cel mic si sa-i oferiti suport dupa ce criza a trecut. De asemenea, sunati-l pe medic pentru ca micutul sa fie evaluat cat mai curand posibil dupa o convulsie febrila.
De obicei, convulsiile febrile sunt produse de cresterea temperaturii la un nivel mai mare decat cel normal. Dar chiar si o febra de grad scazut poate declansa o criza febrila.
Febra care declanseaza convulsii febrile este de obicei provocata de o infectie virala si mai putin frecvent de o infectie bacteriana. Gripa si virusul care provoaca roseola infantum, care sunt adesea insotite de febra ridicata, par sa fie cele care produc cel mai frecvent convulsii febrile.
Exista riscul ca, in unele cazuri, convulsiile febrile sa apara dupa anumite vaccinari facute in copilarie. Printre acestea se numara vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si pertussisului sau a vaccinului impotriva rujeolei–oreionului–rubeolei (vaccinul ROR). Un copil imunizat poate dezvolta febra de grad scazut dupa vaccinare. In acest caz, convulsiile sunt cauzate de febra, nu de vaccin.
Printre factorii care cresc riscul de a dezvolta o criza febrila se numara:
De obicei, un copil care are o criza febrila tremura din toate incheieturile si isi pierde cunostinta. Uneori, copilul poate deveni foarte rigid sau isi poate misca o singura parte a corpului.
Un copil care se confrunta cu o convulsie febrila poate:
Crizele febrile sunt clasificate drept simple sau complexe:
Acest tip este cel mai frecvent si dureaza de la cateva secunde la 15 minute. Crizele febrile simple nu reapar intr-un interval de 24 de ore si nu isi fac aparitia doar intr-o anumita parte a corpului.
Aceste convulsii dureaza mai mult de 15 minute, apar de mai multe ori intr-un interval de 24 de ore sau este limitat la o parte a corpului.
De cele mai multe ori, crizele febrile apar dupa 24 de ore de la debutul febrei si pot fi primul semn ca un copil este bolnav.
Consultati medicul pediatru cat mai curand posibil dupa prima criza febrila a copilului, chiar daca aceasta dureaza doar cateva secunde. Solicitati de urgenta o ambulanta care sa-l transporte pe cel mic la camera de garda in cazul in care convulsiile dureaza mai mult de cinci minute sau sunt insotite de:
Aproximativ 35% dintre copiii care au avut o criza febrila vor suferi o noua convulsie dupa un an sau doi. Cei mai predispusi la noi convulsii sunt copiii care aveau mai putin de 15 luni in momentul primei crize.
Convulsiile nu vor aparea neaparat de fiecare data cand copilul are febra sau daca temperatura a atins aceeasi cota ca la prima criza.
Crizele febrile apar la copiii care se dezvolta normal. Pentru a pune un diagnostic, medicul va dori sa afle mai multe despre simptome si istoricul medical, dar si despre felul in care s-a dezvoltat micutul de-a lungul timpului. Acest lucru este necesar pentru a exclude alti factori de risc pentru epilepsie. In cazul copiilor aflati in plin proces de dezvoltare, doctorul trebuie sa descopere cauza febrei, acesta fiind primul pas dupa aparitia unei convulsii febrile.
Copiii care sunt la zi cu vaccinarile si care au trecut printr-o prima convulsie febrila simpla nu trebuie supusi testelor. Medicul poate diagnostica criza febrila pe baza istoricului si a declaratiilor date de parinti.
In cazul copiilor ale caror vaccinari au fost intarziate sau al celor cu un sistem imunitar afectat, doctorul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a descoperi eventualele infectii severe:
Pentru a stabili cauza unei crize febrile complexe, medicul poate recomanda, de asemenea, o electroencefalograma (EEG), un test care verifica si masoara activitatea creierului.
De asemenea, medicul poate efectua si un RMN cu ajutorul caruia sa verifice creierul copilului pentru a afla daca acesta are:
Majoritatea convulsiilor febrile dispar de la sine dupa cateva minute. Cu toate acestea, daca micutul are o criza febrila, este important sa ramaneti calmi si sa urmati acesti pasi:
In cazul in care criza dureaza mai mult de 5 minute sau daca micutul se invineteste la fata, acesta poate fi un tip mai grav de convulsie. In acest caz, sunati la 112 imediat!
De asemenea, este important sa stiti ce nu ar trebui sa faceti in timpul unei convulsii febrile:
Dupa ce convulsia s-a incheiat, stabiliti o programare la medic pentru a afla cauza febrei. Acesta va va examina copilul si va va cere sa descrieti felul in care s-a produs criza. In cele mai multe cazuri, nu este necesar un alt tratament. Medicul ar putea recomanda efectuarea unor teste daca micutul are mai putin de 1 an si a avut alte simptome, cum ar fi varsaturi sau diaree.
Medicul poate recomanda tratamentul standard pentru febra, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. Nu se recomanda administrarea acestor medicamente timp de 24 de ore si, in plus, acestea nu vor impiedica aparitia convulsiilor febrile.
Daca micutul se confrunta cu mai mult de una sau doua convulsii febrile care dureaza mai mult de 5 minute, medicul poate prescrie un medicament anti-convulsivant care sa fie administrat acasa.
Solicitati ingrijiri medicale de urgenta daca:
Convulsii febrile urmari
Majoritatea convulsiilor febrile nu produc efecte de durata. Crizele simple febrile nu provoaca leziuni cerebrale, dizabilitati intelectuale, nu afecteaza capacitatea de invatare si nu inseamna ca micutul are o tulburare de baza mai grava.
Crizele febrile sunt convulsii provocate si nu indica semne de epilepsie. Epilepsia este o afectiune caracterizata prin crize recurente neprovocate cauzate de semnale electrice anormale in creier.
Cea mai frecventa complicatie este posibilitatea aparitiei si mai multor noi crize febrile. Riscul de recidiva este mai mare daca:
Majoritatea convulsiilor febrile apar in primele ore de febra, in timpul cresterii initiale a temperaturii corpului.
Oferiti-le micutilor acetaminofen pentru copii sau nou-nascuti sau ibuprofen la inceputul febrei pentru a le asigura acestora o stare de confort. Cu toate acestea, medicamentele nu vor impiedica aparitia convulsiei.
Aveti mare grija cand le dati aspirina copiilor sau adolescentilor. Desi aspirina poate fi administrata in siguranta copiilor mai mari de 3 ani, copiii si adolescentii care se vindeca de varicela sau de simptome specifice gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Acest lucru este esential deoarece aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol in cazul acestor copii.
In rare cazuri, medicamentele anticonvulsivante pe baza de reteta sunt utilizate pentru a incerca sa previna convulsiile febrile. Cu toate acestea, aceste medicamente pot avea reactii adverse grave care pot depasi orice beneficiu posibil.
Specialistii pot prescrie diazepam rectal (supozitor) sau midazolam nazal pentru a fi utilizate la nevoie in cazul copiilor predispusi la convulsii febrile indelungate. Aceste medicamente sunt utilizate de obicei pentru tratarea convulsiilor care dureaza mai mult de cinci minute sau daca micutul a suferit mai mult de o convulsie in 24 de ore. In mod normal, nu sunt utilizate pentru a preveni convulsiile febrile.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…