Contractura musculara este rezultatul rigiditatii aparute in tesuturile conjunctive ale corpului. Aflati mai multe despre contractura musculara din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Contractura musculara: definitie
  2. Localizare
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru a preveni contracturile musculare

Contractura musculara: definitie

Contractura musculara este o strangere sau scurtare a muschilor. Aceasta provoaca rigiditate articulara si se poate dezvolta la nivelul oricarei articulatii.

Acestea pot aparea dupa efectuarea unui exercitiu deosebit de intens si pot avea ca rezultat imposibilitatea de a intinde sau de a folosi grupul muscular afectat. Acest fenomen este adesea descris ca fiind un muschi „strans” sau „inghesuit”. Contractura musculara este de obicei o deformare temporara care reduce flexibilitatea articulara si miscarea.

Fibrele musculare se contracta prin producerea de modificari ale lungimii muschilor, in special prin scurtarea distantei dintre filamentele de actina si miozina.

Aceste stari de scurtare sau strangere a tesuturilor sunt cunoscute sub denumirea de contracturi. Aici, muschii pot ramane contractati in ciuda tuturor efectelor. De asemenea, aceste contracturi pot afecta pielea, muschii, articulatiile, tendoanele si ligamentele, impiedicand miscarea normala.

Localizare

Contracturile musculare pot aparea, in principiu, oriunde la nivelul corpului.

Contracturile mainilor si picioarelor sunt cele mai frecvente, insa la fel de obisnuita este si contractura lombara, aparuta din cauza imobilitatii date de osteoartrita sacrolitica cronica si spinoasa. Contractura musculara intensa, reducerea miscarii coloanei vertebrale si durerea aparuta in partea inferioara a spatelui apar din cauza infiltratiei fibroase la nivelul muschilor lombari si gluteali.

Cand contractura afecteaza gatul in urma unor leziuni si a torticolisului, acest lucru poate duce, de asemenea, la infiltrarea fibroasa la nivelul muschilor gatului. Astfel, miscarea completa a gatului devine imposibila. Muschii sufera schimbari ale tesutului si nu pot raspunde cu usurinta la orice fel de terapie menita sa trateze problema.

Contracturile mai pot aparea frecvent la:

  • Muschii omoplatului
  • Muschii paravertebrali
  • Muschii abdominali
  • Muschii coapsei
  • Muschii faciali
  • Muschii gambelor

contractura musculara

Simptome

Ca un rezultat direct al acestor scurtari si strangeri ale diferitelor tesuturi moi ale corpului, muschii, tendoanele si ligamentele care pun in miscare un membru nu pot pune complet in miscare acea parte a corpului. Din aceasta cauza, pacientul ar putea observa dificultati in deplasarea mainii sau a degetelor, intinderea picioarelor, mersul pe jos, extinderea altor parti ale corpului mai putin decat in mod normal.

Atunci cand contractura articulara sau capsulara se dezvolta in jurul unei articulatii care a fost mobila anterior, pacientul va prezenta o gama limitata de miscari, chiar daca muschii acelui organ sunt normali si sanatosi.

Cel mai adesea, contracturile sunt dureroase, cel putin in stadiile incipiente de dezvoltare a afectiunii, deoarece tesutul se scurteaza, numai pentru a deveni mai putin dureros, pe masura ce starea se amelioreaza.

Cauze

Contracturile musculare pot aparea in cadrul unor boli, cum ar fi:

  • paralizia (pierderea functiei musculare)
  • atrofia musculara (scaderea masei musculare)
  • din cauza diferitelor forme de distrofie musculara (boli musculare).

In esenta, aceste conditii vor afecta capacitatea muschilor de a-si forma functia de baza.

Alte cauze ale aparitiei contracturii musculare pot fi ocazionale:

  1. Exercitii fizice obositoare. Antrenamentele solicitante si de rutina pot pune prea multa presiune pe anumite articulatii, pot reduce mobilitatea si pot duce la contracturi musculare. In plus, miscarile bruste sau exercitiile facute gresit contribuie, de asemenea, la dezvoltarea contracturilor.
  2. Neefectuarea incalzirii inaintea exercitiilor fizice. Cei care nu se incalzesc corespunzator inainte de antrenamente au predispozitie mare in a dezvolta contracturi musculare. Pregatirea necorespunzatoare pentru exercitiile fizice determina muschii sa perceapa mai puternic chiar si o cantitate normala de tensiune, impingand articulatiile si muschii spre limite si riscand accidentari.
  3. Postura incorecta. Unul dintre efectele posturii vicioase este contractura musculara. Statul indelungat la birou, in fata calculatorului sau a televizorului poate determina adoptarea unei posturi incorecte. Acest lucru poate duce la rigiditate articulara si contracturi musculare. Mentinerea unei pozitii incorecte in timpul exercitiilor fizice poate provoca, de asemenea, aparitia acestor contracturi. Lucrul la laptop, stand in pat, se numara, de asemenea, printre cele mai grave cauze ale dezvoltarii contracturilor musculare.

Accidentarile si riscul de a face contracturi musculare

  1. Fracturile, arsurile, leziunile la nivelul nervilor aparute in urma unor traumatisme sau a oricarui lucru care face ca articulatiile sa-si piarda gama de miscari, fie partial, fie complet, pot duce la contracturi. De exemplu, fracturile osoase, ligamentele rupte sau leziunile tendonului pot necesita imobilizarea zonei afectate timp de cateva saptamani. Acest lucru reduce mobilitatea articulatiilor si poate duce la contracturi. In mod similar, arsurile mai severe pot impiedica o miscare normala a articulatiilor zonelor afectate si pot determina aceleasi rezultate.
  2. Sedentarismul sau imobilizarea. Nefolosirea muschilor din orice motiv, medical sau altul, in urma careia cei afectati nu s-au putut misca liberi. Statul prelungit in pat, accidentarile care impiedica folosirea unui picior sau a unui brat, imobilizarea, sedentarismul etc. pot duce, in timp, la contracturi musculare. Utilizarea incorecta se refera la a nu permite articulatiilor sa efectueze intreaga gama de miscari de care sunt capabile. O leziune la genunchi sau la cot sau o arsura in apropierea unei articulatii pot provoca dureri mari si ii pot face pe oameni sa se teama de miscarea libera. Si aceasta situatie favorizeaza rigiditatea articulatiilor si contracturile musculare.

Frigul, daunator pentru muschi

  1. Temperaturi extreme. Trecerea de la cald la frig fara a fi imbracat in mod corespunzator poate provoca o contractura musculara. De fapt, statul in frig este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii si rigiditatii gatului. Prea mult flux de aer, in special aerul rece, intr-o anumita zona a corpului poate duce la strangerea muschilor, provocand dureri si contracturi. Dormitul cu geamul deschis, aerul conditionat sau un ventilator care bate direct spre noi, trecerile de la cald la frig fara o vestimentatie adecvata pot duce la aparitia contracturilor musculare.

Infectii sau boli care afecteaza muschii

Contracturile musculare sunt frecvente in cazul:

  • leziunilor la nivelul capului
  • bolilor copilariei, cum ar fi poliomielita
  • paralizia aparuta din cauza leziunilor la nastere
  • paralizia cerebrala
  • scleroza multipla
  • accidentul vascular cerebral
  • alte infectii nervoase, musculare, articulare sau osoase
  • pierderea severa a aportului de sange sau aparitia ischemiei la nivelul unei parti a corpului, in care se produce distrugerea tesutului din cauza lipsei de oxigenare.

Cu toate acestea, este de stiut ca aceste contracturi musculare nu sunt singurele simptome ale unor astfel de maladii grave.

Diagnostic

In primul rand, medicul va recomanda o examinare fizica si va dori sa cunoasca informatii privind istoricul medical al celui afectat. De aceea, pacientul trebuie sa se asigure ca prezinta in detaliu simptomele. Medicul va dori sa stie exact:

  • locul afectat de contractura musculara
  • intensitatea simptomelor
  • cat de multa isi mai poate misca pacientul zona afectata
  • cat timp a fost restrictionata miscarea in zona respectiva

De asemenea, specialistul poate recomanda efectuarea unei radiografii sau a altor teste pentru a diagnostica afectiunea. Radiografiile sunt cele mai utilizate si recomandate teste in cazul acestui tip de afectiuni.

contractura musculara

Tratament

Fizioterapie

Este una dintre cele mai obisnuite metode de tratare contracturilor musculare. Fizioterapia ajuta la cresterea gamei de miscari si intarirea muschilor. Acest tip de tratament se poate face de catre un fizioterapeut sau poate fi invatat pentru a fi practicat acasa. Cu toate acestea, fizioterapia este eficienta numai daca se desfasoara in mod regulat.

Dispozitive de miscare

Folosirea unor atele poate ajuta la intinderea tesutului in apropierea zonelor afectate, reducand contracturile. De asemenea, poate fi folosit un dispozitiv de miscare pasiva continua, care ajuta la mentinerea in miscare a unei parti afectate a corpului.

Medicatie

In functie de cauza specifica a contracturii, medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce durerile si inflamatiile. Injectiile cu Botox (toxina botulinica) sunt, de asemenea, folosite uneori pentru a reduce tensiunea si spasmele muschilor.

Interventie chirurgicala

Operatia poate fi recomandata in unele cazuri pentru repararea tesuturilor cu speranta de a recastiga intreaga gama de miscari. Interventia chirurgicala poate fi utilizata pentru a intinde muschii sau pentru a repara ligamentele, tendoanele sau oasele.

Remedii pe care le poti aplica acasa

Odihna

Incetarea oricarei forme de activitate intensa sau exercitii fizice a zonei afectate este cel mai important pas in recuperarea contracturilor musculare. Cu toate acestea, este important de stiut ca odihna nu inseamna sedentarism, ci doar relaxare fizica pentru o vreme. Odihna poate dura cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de recomandarile medicului.

Mentinerea articulatiilor in miscare

Masarea zonei afectate va ajuta la mentinerea circulatiei sangelui si stimularea nervilor. Facuta de cateva ori pe zi, masarea zonei afectate va imbunatati recuperarea contracturilor musculare. Se recomanda sa nu se aplice o presiune prea mare asupra zonei contracturii in timpul etapelor initiale, deoarece poate duce la vatamari ulterioare si la recuperari prelungite. Formele severe de contracturi pot necesita ajutorul unui fizioterapeut calificat.

Comprese calde

Incalzirea locala cu ajutorul dusurilor fierbinti sau prin aplicarea unui prosop incalzit poate face minuni pentru a usura tensiunea musculara. De asemenea, poate fi folosita o vestimentatie mai calduroasa in timpul zilelor reci, daca pacientul este deosebit de sensibil la schimbarile de temperatura.

Alimentatia potrivita si consumul de vitamine

Organismul necesita o anumita cantitate de nutritie, printre care vitamine si minerale, in fiecare zi. Acesta este motivul pentru care se recomanda o dieta bine echilibrata si sanatoasa pentru toti, nu doar pentru cei care sufera de afectiuni medicale. Adoptarea unei diete bogate in fructe, legume si carne slaba ajuta organismul sa furnizeze substante importante precum vitamina C, D si omega-3.

Fructele si legumele proaspete sunt importante pentru o dieta echilibrata si pentru starea generala de sanatate. Vitamina C este excelenta pentru sanatatea articulatiilor si pentru reducerea inflamatiei. Magneziul, calciul si vitamina D sunt ideale pentru oase, acizii grasi omega-3 si aminoacizii ajuta la refacerea muschiului etc.

Complicatiile intarzierii tratamentului

Cu cat este intrerupt mai mult tratamentul pentru contracturiile musculare, cu atat este mai probabil ca acestea sa se agraveze si, astfel, sa afecteze indeplinirea sarcinilor zilnice. In plus, mai poate exista situatia cazurilor speciale de contracturi musculare care apar din cauza unei conditii de baza. In aceste cazuri, renuntarea la tratament va face mai dificila sau chiar imposibila recastigarea mobilitatii normale.

Cand e cazul sa mergi medic

Obtinerea unei opinii avizate cu privire la orice problema medicala cu care se poate confrunta oricine este, de asemenea, o idee fantastica. Medicul poate lucra impreuna cu pacientul pentru a exclude cauzele potentiale ale afectiunii. Astfel, poate recomanda cele mai eficiente tratamente disponibile. Exista multe conditii pe care doar un medic instruit va fi capabil sa le recunoasca.

Sfaturi pentru a preveni contracturile musculare

In timp ce anumite afectiuni medicale, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara, nu pot fi prevenite, exista totusi cateva lucruri care pot fi facute pentru a reduce sansele aparitiei contracturilor musculare. In cazul acestei afectiuni, in general, introducerea in programul zilnic a unor exercitii fizice si adoptarea unui stil de viata activ pot ajuta la prevenirea rigiditatii articulatiilor si a muschilor. Cu toate acestea, exercitiile intense ar trebui sa fie facute moderat, urmate de o perioada de odihna adecvata.

Este recomandata consultarea unui medic specialist imediat dupa aparitia primelor simptome. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltarii contracturilor. De asemenea, doctorului ii va fi mult mai usor sa aleaga cel mai bun tratament posibil de care are nevoie pacientul.

In general, prevenirea contracturilor musculare este mai usoara decat tratarea acestora. De aceea, oamenii trebuie sa invete cel mai bine cum sa evite cauzele care pot duce la strangerea articulatiilor si a muschilor de o asemenea amploare.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/symptom/muscle-contracture

https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sha_contractures/

https://www.belmarrahealth.com/causes-muscle-contractures-symptoms-treatment-home-remedies-prevention/

http://drlumbago.com/contracture-contractures-causes-symptoms-treatment-capsular/

https://www.natureword.com/muscle-contracture-causes-symptoms-and-treatment/

https://www.docdoc.com.sg/info/condition/contractures/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma