Conjunctivita alergica – simptome, cauze si tratamente

Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si apare ca un raspuns la o substanta care provoaca alergii, cum ar fi polenul, praful, parul animalelor de companie sau substante toxice. Aflati cum se manifesta alergia oculara, ce tratamente sunt disponibile si ce masuri de preventie se impun.

Cuprins:

  1. Ce este conjunctivita alergica?
  2. Semne si simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza conjunctivita alergica?
  6. Complicatii
  7. Sfaturi pentru prevenirea conjunctivitei alergice

Ce este conjunctivita alergica?

Conjunctivita alergica (sau alergia oculara) apare de obicei atunci cand ochii unei persoane intra in contact cu un alergen, o substanta din cauza careia sistemul imunitar al organismului reactioneaza exagerat.

Ochiul devine dureros si inflamat. Simptomele apar deoarece din cauza reactiei exagerate a sistemului imunitar, organismul elibereaza histamina si alte substante active prin intermediul mastocitelor. Vasele de sange se dilata sau se extind si acest lucru irita terminatiile nervoase. Drept rezultat, pacientul incepe sa lacrimeze incontrolabil.

Conjunctivita alergica este diferita de conjunctivita infectioasa deoarece cauzele sunt diferite.

Tipuri de alergii oculare

Exista diferite tipuri de conjunctivita alergica.

Conjunctivita alergica sezoniera sau rinoconjunctivita alergica

Polenul este cel mai frecvent alergen care provoaca conjunctivita in tarile in care iernile sunt geroase. Daca afectiunea este cauzata de polen, pacientul va avea alte simptome, printre care stranut, mancarime nazala, congestie nazala sau nas curgator, dar si mancarimi oculare si lacrimare excesiva.

Conjunctivita alergica sezoniera sau rinoconjunctivita alergica este cunoscuta si sub denumirea de febra fanului (rinita alergica). Apare de obicei in lunile de primavara si vara. In acest moment, plantele, in special iarba, copacii si florile, sunt plini de polen. Unele persoane au simptome la inceputul toamnei.

Conjunctivita de contact

Este cunoscuta si sub denumirea de dermatoconjunctivita de contact. Simptomele ei sunt de obicei cauzate de produse cosmetice, picaturi de ochi sau alte substante chimice care irita conjunctiva la persoanele sensibile. Contactul cu aceste substante provoaca un raspuns alergic. Unele persoane sunt sensibile la substante specifice.

Simptomele apar de obicei la 2-4 zile dupa ce substanta intra in contact cu ochii.

Conjunctivita papilara giganta

Aceasta forma apare de cele mai multe ori in urma purtarii lentilelor de contact. La unele persoane, lentilele de contact provoaca disconfort. Acest lucru poate deveni din ce in ce mai grav si din ce in ce mai incomod, provocand inrosirea ochilor.

Conjunctivita papilara giganta (CPG) poate aparea, de asemenea, daca o persoana incepe sa poarte lentile de contact dure dupa o operatie la ochi. In plus, o infectie oculara poate aparea si in urma igienei slabe in timpul manipularii lentilelor de contact, solutiilor de curatare si a cutiilor de depozitare.

Conjunctivita perena

Conjunctivita perena dureaza tot anul. Este cauzata in principal de o alergie la acarienii din praf din casa. Acestia sunt creaturi microscopice asemanatoare insectelor care traiesc in principal in asternuturi, mobilier tapitat si covoare. Acarienii din praf se hranesc cu celulele pielii lasate de oameni si iubesc mediile calde si umede.

Alergia la acarienii din praful de casa este un raspuns al sistemului imunitar la o proteina specifica acarienilor de praf. Acest lucru cauzeaza o serie de probleme, printre care conjunctivita, nas infundat sau curgator, stranut si contractia cailor respiratorii, ca in cazul astmului.

Alte cauze ale alergiei sunt contactul cu parul de animale sau penele pasarilor. Acestea pot provoca o reactie alergica la unele persoane.

Semne si simptome

Majoritatea persoanelor cu conjunctivita alergica au probleme la ambii ochi. Simptomele pot aparea rapid, la scurt timp dupa ce ochii intra in contact cu alergenul. In alte cazuri, de exemplu, daca reactia este provocata de picaturile de ochi, simptomele pot aparea dupa 2-4 zile.

Simptomele conjunctivitei alergice sunt:

  • Ochi de culoare rosie sau roz: ochii devin iritati pe masura ce capilarele sau vasele mici de sange din conjunctiva se largesc.
  • Durere: Aceasta poate afecta unul sau ambii ochi. Daca o persoana are dureri, ochi rosii, este sensibil la lumina, iar vederea este afectata, ar trebui sa mearga de urgenta la medic.
  • Mancarime: din cauza iritatiei, pot avea mancarimi la nivelul ochilor. Frecarea acestora poate inrautati mancarimea.
  • Pleoape umflate: pleoapele se pot umfla atunci cand conjunctiva se inflameaza sau daca persoana s-a frecat foarte mult la ochi.
  • Dureri: din cauza inflamatiei, intreaga zona poate fi senibila la atingere. Unii oameni descriu durerea ca fiind arzatoare.

Cand apar semnele afectiunii

Persoanele cu conjunctivita alergica sezoniera vor avea simptome in anumite perioade ale anului, de obicei de la inceputul primaverii pana la vara si uneori toamna.

Cei cu conjunctivita alergica perena se pot confrunta cu semne in orice moment al anului. Se poate constata ca simptomele sunt mai grave in anumite momente ale zilei decat in altele.

Daca pleoapele sunt rosii, crapate sau uscate, acest lucru poate indica o conjunctivita de contact. Conjunctivita de contact si conjunctivita papilara giganta nu sunt sezoniere, iar simptomele pot aparea in orice moment al anului.

Cauze si factori de risc

Oamenii fac conjunctivita alergica atunci cand corpul incearca sa se apere de o amenintare perceputa. Face acest lucru ca reactie la lucruri care declanseaza eliberarea de histamina. Corpul produce aceasta substanta chimica puternica pentru a lupta impotriva invadatorilor straini. Unele dintre substantele care provoaca aceasta reactie sunt:

  • praful din gospodarie;
  • polenul din copaci si iarba;
  • sporii de mucegai;
  • matreata de animale;
  • parfumurile chimice, cum ar fi detergentii sau parfumurile de casa.

Unele persoane pot prezenta, de asemenea, conjunctivita alergica ca reactie la anumite medicamente sau substante care sunt picurate in ochi, cum ar fi solutiile pentru lentilele de contact sau picaturile de ochi medicamentoase.

Persoane expuse riscului de conjunctivita alergica

Persoanele care sufera de alergii au mai multe riscuri sa dezvolte conjunctivita alergica. Alergiile afecteaza persoane de toate varstele, desi sunt mai frecvente la copii si la adultii tineri. Daca aveti alergii si locuiti in zone cu mult polen, sunteti mai predispusi la a face conjunctivita alergica.

Diagnostic

Inainte de toate, pentru a diagnostica conjunctivita alergica, doctorul va examina pacientul si il va intreba ce semne si simptome are, printre care stranut si nas curgator. De asemenea, ar putea incerca sa excluda alte afectiuni cu simptome similare.

Persoanele care au urmatoarele simptome trebuie sa mearga imediat la medic, deoarece pot avea o afectiune mai grava:

  • dureri oculare;
  • sensibilitate la lumina sau fotofobie;
  • probleme de vedere;
  • ochi foarte rosii.

Alte cauze ale inrosirii ochilor

In afara de conjunctivita alergica, ochii se pot inrosii din cauza urmatoarelor afectiuni:

  • Conjunctivita infectioasa: aceasta este cauzata de bacterii sau virusuri. Poate fi produsa de virusul herpetic si poate indica o infectie cu transmitere sexuala (BTS).
  • Glaucom acut: presiunea se acumuleaza in ochi, iar simptomele pot aparea rapid. Netratat, glaucomul acut poate provoca pierderi de vedere incurabile.
  • Keratita: corneea devine inflamata si ulcerata in mod ocazional. Uneori se poate ajunge la cicatrizarea corneei, ceea ce duce la pierderea vederii permanente.
  • Irita: Aceasta este o inflamatie a irisului. Daca afectiunea nu este tratata, irisul se poate lipi de lentila, provocand scurgerea fluidului vital din pupila. Rezultatul ar putea fi leziuni ireversibile ale ochilor.

De asemenea, medicul va verifica daca iritatiile sunt provocate de un anumit obiect sau substanta, cum ar fi o geana.

Cand este recomandata trimiterea la oftalmolog

Daca simptomele sunt severe sau se agraveaza, medicul il poate trimite pe pacient la un specialist de ochi sau la oftalmolog.

Persoanele care dezvolta conjunctivita papilara dupa o interventie chirurgicala recenta la ochi vor fi trimise la un oftalmolog. Ochiul sau ochii trebuie monitorizati cu atentie pentru a va asigura ca tratamentul este eficient.

Cum se trateaza conjunctivita alergica?

Puteti urma aceste sfaturi pentru a va imbunatati starea:

  • Evitati alergenii: Pastrati casa curata si ramaneti in interior cand este prea mult polen in atmosfera.
  • Lacrimi artificiale: aceste picaturi pentru ochi dilueaza alergenii si ajuta la eliminarea acestora.
  • Evitati lentilele de contact: acestea nu trebuie utilizate pana cand simptomele nu dispar complet. Dupa ce aplicati medicamente pe ochi, asteptati 24 de ore de la incheierea tratamentului pentru a purta din nou lentile de contact.
  • Nu va mai frecati la ochi pentru ca puteti agrava inflamatia. Poate fi dificil sa va abtineti, deoarece este tentant sa va frecati la ochi cand aveti mancarimi.
  • Comprese reci: puteti aplica vata inmuiata in apa rece pe pleoapa pentru a calma macarimile.

Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antihistaminice, stabilizatoare de celule mastocitare si, ocazional, corticosteroizi.

Antihistaminicele

Administrate oral sau sub forma de picaturi de ochi, antihistaminicele pot ameliora rapid simptomele. Antihistaminicele blocheaza efectele histaminelor. Organismul produce histamine atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o substanta straina. Antihistaminicele orale folosite pentru tratarea conjunctivitei alergice sunt cetirizina, fexofenadina si loratadina.

Picaturi ochi alergie

Acestea sunt luate de obicei o data pe zi. Aceste picaturi oftalmice antialergie vor ameliora simptomele oculare, insa medicamentele orale pot combate, de asemenea, si nasul curgator dar si alte simptome.

Picaturi conjunctivita alergica

Cele mai prescrise picaturi de ochi antihistaminice includ azelastina, emedastina si ketotifenul. Se aplica pe ochi de doua sau trei ori pe zi.

Unele antihistaminice pot provoca somnolenta. Persoanele care le iau pentru prima data ar trebui sa nu sofeze si nici sa nu conduca sau sa foloseasca utilaje grele pana cand afla daca medicamentele ii afecteaza sau nu.

Stabilizatoare de celule mastocitare

Stabilizatoarele de celule mastocitare isi fac efectul mai tarziu decat antihistaminicele, insa odata ce incep sa dea roade, efectele dureaza mai mult. Cele mai populare stabilizatoare de celule mastocitare sunt lodoxamida si nedocromilul. Acestea vin sub forma de picaturi pentru ochi.

Unii pacienti iau atat antihistaminice, cat si stabilizatoare de celule mastocitare. Antihistaminicele amelioreaza simptomele la inceput, pana cand incep sa-si faca efectul stabilizatoarele de celule mastocitare.

Corticosteroizii

Acestia sunt rareori prescrisi si numai daca simptomele sunt grave. Corticosteroidul este un hormon steroid produs de cortexul suprarenal. Ca medicament, corticosteroizii sintetici pot reduce umflaturile si raspunsul imunitar al organismului.

Corticosteroizii sunt eficiente, insa trebuie folositi cu precautie si doar pe termen scurt, deoarece pot exista reactii adverse.

Complicatii

Complicatiile conjunctivitei alergice perene sau de sezon sunt rare. Conjunctivita alergica poate afecta calitatea vietii unei persoane, insa in mod normal nu are un impact pe termen lung asupra sanatatii.

Complicatiile pot aparea uneori in urma dermatoconjunctivitei si a conjunctivitei papilare gigante. Cornea se poate inflama si poate provoca o afectiune cunoscuta sub denumirea de keratita. In plus, poate provoca ulceratii pe cornee. Acest lucru sporeste riscul de cicatrizare si posibilitatea pierderii permanente a vederii.

Simptomele keratitei sunt:

  • durere intensa in ochi;
  • sensibilitate la lumina;
  • vedere incetosata;
  • senzatia ca exista ceva in ochi;
  • ochii umezi.

Daca apar aceste simptome, persoana trebuie sa se adreseze unui medic.

Sfaturi pentru prevenirea conjunctivitei alergice

Pentru a preveni rinita alergica trebuie, in primul rand, sa aflati care este cauza si sa evitati alergenul respectiv. Alergenii comuni sunt parul animalelor de companie si polenul.

Daca alergia este cauzata de animale de companie, incercati urmatoarele metode:

  • tineti animalele de companie in afara dormitorului
  • periati-le regulat si spalati-le la fiecare 2 saptamani
  • spalati asternuturile in mod regulat

Daca vizitati o casa unde exista un animal de companie, luati un medicament antihistaminic cu o ora inainte de vizita pentru a reduce simptomele.

Cum sa evitati contactul cu polenul

Daca reactia alergica este provocata de contactul cu polenul:

  • Stati in casa si mentineti usile si ferestrele inchise cand este prea mult polen in atmosfera.
  • Evitati zonele cu multa iarba, flori sau copaci.
  • Folositi ochelari de soare pentru a va proteja ochii.
  • Faceti dus si schimbati-va hainele dupa ce v-ati intors de afara.
  • Rugati o alta persoana sa va tunda gazonul.

Cantitatea de polen este cea mai mare dimineata si seara devreme. Daca acarienii de praf din casa provoaca o reactie:

  • Evitati contactul cu covoarele si draperiile.
  • Folositi un aspirator cu un filtru HEPA.
  • Alegeti saltele si paturi antialergice.
  • Folositi deseori aspiratorul si stergeti praful cu o carpa curata si umeda.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/allergic-conjunctivitis
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/157692
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma