Nivelul marit de colesterol poate fi o problema pentru sanatate. Iata care este rolul colesterolului, ce este hipercolesterolemia si cum poate fi prevenita.
1. Ce este colesterolul si ce rol are?
2. De ce este colesterolul ridicat o problema?
3. Colesterol ridicat – cauze
4. Masurarea nivelului de colesterol
5. Complicatiile colesterolului ridicat
6. Hipercolesterolemia – prevenire si solutii
Colesterolul circula in sange legat de proteine (lipoproteine). Cele doua tipuri principale sunt numite lipoproteine cu densitate scazuta (LDL-colesterol) si lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol).
Cu cat este mai mica densitatea lipoproteinelor, cu atat mai multe grasimi contin. Lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL) se numeste „colesterol bun” deoarece ajuta la mentinerea nivelului colesterolului din artere. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL colesterol) definesc „colesterolul rau” deoarece este principala sursa de formare a colesterolului si de blocare a arterelor.
Colesterolul total este o suma a colesterolului bun si rau. Trigliceridele reprezinta o alta forma de grasimi din sange, care pot, de asemenea, sa creasca riscul de boli de inima. Trigliceridele in concentratii mari sunt adesea asociate cu risc scazut de crestere a colesterolului HDL, chiar daca nivelul total al colesterolului din sange pare normal. Cand exista prea mult colesterol LDL in sange, acesta se acumuleaza in peretii arterelor (placi aterosclerotice). De-a lungul timpului, aceasta acumulare produce „intarirea arterelor” ce creste riscul de atac de cord.
Atunci cand vorbim despre colesterolul dietetic si colesterolul din sange, vorbim despre doua lucruri diferite, iar legatura dintre ele nu este nici directa, nici complet clara. Colesterolul este produs de ficat si este, de asemenea, produs de majoritatea celulelor din organism. Colesterolul se gaseste in fiecare celula a corpului nostru. Avem nevoie de acesta pentru a produce vitamina D si, de asemenea, probabil cea mai mare functie este de a produce hormonii steroidieni (cum ar fi testosteronul). Colesterolul din alimentatie provine numai din alimente de origine animala, cum ar fi branza, oua si carne. Nu se gaseste in alimentele de origine vegetala, cum ar fi fructe, leguminoase si legume.
Rolul colesterolului este de a:
Impreuna cu alte substante, colesterolul poate forma insa si un depozit gros, dur, care poate ingusta arterele si sa le faca mai putin flexibile. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de ateroscleroza. Daca un cheag formeaza si blocheaza o artera ingustata, poate aparea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori de risc controlati pentru boala cardiaca coronariana, atac de cord si accident vascular cerebral. Daca aveti si alti factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arteriala sau diabetul zaharat, acest risc creste si mai mult. Cu cat aveti mai multi factori de risc si cu atat sunt mai severi, cu atat creste riscul general.
Nivelul ridicat al colesterolului din sange este un factor de risc pentru boala coronariana (infarct miocardic si angina pectorala). Daca nivelul colesterolului este de 6,5 mmol / l sau mai mare, riscul de boala cardiaca este de aproximativ patru ori mai mare decat cel al unei persoane cu un nivel de colesterol de 4 mmol / l. Alti factori de risc pentru boala cardiaca includ fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2 si obezitatea.
Daca aveti depozite mari de placi aterosclerotice in artere, o zona de placa se poate rupe si poate cauza formarea unui cheag de sange. Daca cheagul devine suficient de mare, acesta poate bloca in cea mai mare parte sau in totalitate fluxul de sange intr-o artera coronariana.
De asemenea, placile se pot acumula in alte artere din corp, inclusiv in arterele care aduc sange bogat in oxigen la nivelul creierului si membrelor.
S-a observat de asemenea ca un nivel crescut al colesterolului se asociaza cu risc crescut formare a calculilor biliari si colecistita.
Cea mai frecventa cauza a colesterolului ridicat este un stil de viata nesanatos. Aceasta poate include alimentatie nesanatoasa, cum ar fi consumul de grasimi nocive (saturate si trans), din anumite tipuri de produse de origine animala, produse de panificatie, alimente prajite etc. La hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului) contribuie si sedentarismul, fumatul, factorii genetici si alte afectiuni sau medicamente.
In plus, nivelul colesterolului tinde sa creasca odata cu varsta. Excesul de greutate sau obezitatea cresc nivelul colesterolului.
Factorii care pot creste riscul de colesterol ridicat includ:
Colesterolul ridicat nu are de obicei simptome. De aceea este important ca periodic sa fie monitorizat nivelul colesterolului. Testarea se face dintr-o proba de sange. Dupa prelevarea probei de sange, aceasta este analizata intr-un laborator unde se masoara nivelurile de colesterol HDL, colesterol LDL si trigliceride.
Pentru a determina riscul cardiovascular, medicul dumneavoastra va lua in considerare rezultatele testelor de colesterol in contextul varstei, sexului si istoricului familiei. Alti factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul si tensiunea arteriala ridicata, vor fi luati in considerare.
Cand si cat de des trebuie sa obtineti acest test depinde de varsta, factorii de risc si istoricul familiei. Recomandarile generale sunt:
Colesterolul din sange este masurat in unitati numite milimoli pe litru de sange, adesea scurtat la mmol / l.
COLESTEROL TOTAL:
LDL-COLESTEROL:
HDL-COLESTEROL:
Un nivel ideal de HDL este de peste 1mmol / L. Un nivel mai scazut de HDL poate creste riscul de afectare a inimii.
Complicatiile hipercolesterolemiei includ:
Primul pas in reducerea colesterolului este mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate. Puteti inlocui alimentele care contin grasimi saturate cu fructe, legume si cereale integrale.
Alte modificari ale stilului de viata, cum ar fi exercitiile regulate si sa renuntati la fumat (daca fumati), pot, de asemenea, sa faca o mare diferenta in reducerea colesterolului. Tratamentul medical poate include schimbari ale factorilor de risc sau medicamente pentru scaderea colesterolului.
Medicamentele sunt folosite pentru a reduce grasimile din sange, in special colesterolul LDL. Statinele reprezinta un grup de medicamente utilizate in acest scop si includ simvastatina, atorvastatina si pravastatina. Alte doua tipuri de medicamente care reduc nivelul de colesterol sunt secretorii de acid biliar cum ar fi colesevelam, colestiramina si colestipol si acid nicotinic (niacin).
Modificarile privind stilul de viata includ:
Desi se spune ca anumite alimente, cum ar fi ouale sau fructele de mare, de exemplu, cresc colesterolul, aceste alimente nu trebuie reduse din dieta. Vorbim de moderatie in alimentatie, de un aport alimentar sanatos si echilibrat. Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a va reduce nivelul de colesterol este mentinerea unui stil de viata sanatos. Ar trebui sa incercati un consum mai mare de fructe si legume proaspete, cereale integrale, alegerea lactatelor cu un continut scazut de grasimi, alegerea laptelui vegetal, carnea sa fie slaba (fara carne grasa), limitarea sau evitarea carnii grase si a carnurilor procesate (carnaciori, mezeluri etc.), consumul de peste proaspat de cel putin doua ori pe saptamana., consumul de leguminoase, seminte, nuci etc.
Unii oameni cred ca evitarea alimentelor lactate este cea mai sigura optiune, dar acest lucru nu este adevarat. Produsele lactate sunt o parte importanta a dietei zilnice si contribuie la necesarul de nutrienti esentiali, in special calciu. Pe locul 2, se vorbeste despre oua. Un singur galbenus de ou contine 200-250 mg de colesterol, ceea ce reprezinta aproape cea mai mare doza zilnica recomandata (300 mg). Cu toate acestea, reducerea consumului de oua nu este recomandata pentru persoanele sanatoase cu un nivel normal de colesterol in sange.
Alte sfaturi pentru mentinerea nivelului colesterolului in limite normale sunt renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, activitatea fizica.
Referinte::
(1) About Cholesterol, link: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/About-Cholesterol_UCM_001220_Article.jsp#.Wz4QyDozbIV
(2) Cholesterol, CDC, link: https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm
(3) Cholesterol, Also called: Hypercholesterolemia, Hyperlipidemia, Hyperlipoproteinemia, link: https://medlineplus.gov/cholesterol.html
(4) Cholesterol and your health, link: https://www.bupa.com.au/health-and-wellness/health-information/az-health-information/cholesterol-and-your-health
(5) Cholesterol, Harvard, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/
(6) Cholesterol, triglycerides and your health, link: https://www.baker.edu.au/health-hub/fact-sheets/cholesterol-triglycerides-your-health
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…