Chlorella – ce este si care sunt beneficiile ei?

Chlorella este o alga de apa dulce, bogata in vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, fier, zinc, magneziu si vitamina B12. Cand este uscata, aproape jumatate din greutatea ei este proteina (de doua ori mai mult decat spanacul) si contine 9 aminoacizi esentiali.

Cuprins:

1. Ce este Chlorella?
2. Beneficii
3. Utilizare si doze
4. Posibile riscuri
5. Chlorella vs Spirulina

Ce este Chlorella?

In timp ce Chlorella nu a fost de la inceput vazuta ca un produs alimentar, astazi popularitatea sa ca supliment nutritional creste. La fel ca spirulina, este o alge de apa dulce, cu o serie de beneficii. Este, de asemenea, una dintre cele mai vechi specii cunoscute de pe planeta. Are capacitatea unica de a se reproduce de 8 ori pe zi, facand-o o sursa de nutrienti durabila.

Tipuri

Chlorella a fost descoperita in 1890 de catre microbiologul olandez dr. Beijerinck, folosind un microscop. Cu toate acestea, aceasta alga a existat de la inceputul planetei. Exista peste 20 specii de chlorella, inclusiv C. vulgaris, C. ellipsoidea, C. saccharophila, C. pyrenoidosa si C. regularis.

Denumirea deriva din cuvantul grecesc „chloros”, ceea ce inseamna verde si sufixul latin diminutiv „ella”, adica mic. In mediul sau natural, chlorella este capabila sa se reproduca rapid prin procesul cunoscut sub numele de fotosinteza. Tot ce are nevoie ca sa creasca si sa se inmulteasca este apa, lumina soarelui, dioxidul de carbon si o cantitate mica de minerale.

In anii 1960, oamenii de stiinta si-au dat seama ca este imposibil pentru oameni sa digere chlorella in starea sa naturala, din cauza peretelui celular dur. Acesta este motivul pentru care pe pachetele suplimentelor trebuie sa apara mentiunea „cu peretele celular spart”. Are o coaja exterioara foarte tare, facand-o aproape indigerabila pentru oameni. De aceea, formele suplimentare se supun unui proces special care rupe aceasta coaja exterioara pentru a putea fi consumata si digerata.

Compozitia nutritiva

O lingura de pudra de Chlorella contine:

• 16 g proteine
• 287% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A
• 71% din DZR de vitamina B2
• 33% din DZR de vitamina B3
• 202% din DZR de fier
• 22% din DZR de magneziu
• 133% din DZR de zinc

Exista peste 20 de specii diferite, dar doua tipuri – C. vulgaris si C. pyrenoidosa – sunt cele mai frecvent utilizate in cercetare. Este disponibila sub forma de capsule, tablete, pulbere si extract.

Beneficii

Iata care sunt principalele beneficii ale suplimentelor de Chlorella:

Protejeaza celulele si repara ADN-ul deteriorat

Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre aceasta alga verde este cat de rapid creste. Pentru a face acest lucru, este nevoie de cantitati uriase de materii prime brute pentru producerea de celule noi. Factorul de crestere Chlorella este un compus special care se gaseste numai in aceasta alfa, care este un amestec de nucleotide si peptide biodisponibile. Acestea sunt materiile prime utilizate pentru a construi noi componente ADN si celule in aproape toate formele de viata, inclusiv la oameni. Pulberea asigura acest factor de crestere pe care organismul il foloseste pentru a proteja, repara si regenera ADN-ul si ARN-ul.

Stimularea imunitatii

Datorita concentratiilor ridicate de zinc, vitamine si minerale esentiale, pudra aceasta verde poate avea efect protector asupra sistemului imunitar. Datorita concentratiilor ridicate de zinc, factor de crestere si alte vitamine si minerale esentiale, Chlorella are un efect de intarire si protectie asupra sistemului imun la animale si la om.

Unele cercetari au sugerat ca dupa 8 saptamani de suplimente de chlorella (5 grame pe zi), activitatea celulelor imunitare s-a imbunatatit masurabil. E vorba de un tip de celule albe din sange implicate in functionarea adecvata a sistemului imunitar si anumite activitati de protectie cum ar fi combaterea virusurilor si a tumorilor.

Acest lucru este foarte important, deoarece cu cat sistemul nostru imunitar este mai puternic, cu atat suntem mai sanatosi si mai putin predispusi la boli.

Favorizarea detoxifierii

Chlorella este considerata ca avand un efect de detoxifiere asupra corpului. In special, se considera ca are capacitatea de a se lega de metalele grele nocive, care apoi sunt eliminate din organism. Poate reduce nivelul de mercur din celulele corpului. Acest lucru este in mare parte datorat continutului ridicat de clorofila, care este unul dintre cei mai puternici compusi detoxifianti naturali. In esenta, aceasta pulbere detoxifica organismul prin legarea de toxine pe masura ce acestea circula in tractul digestiv.

In plus, cercetarile au aratat ca algele acestea au si alti compusi speciali in interiorul peretelui celular. Acestia lucreaza de asemenea pentru detoxificarea substantelor chimice nocive si a altor substante toxice din organism.

Creste longevitatea si vitalitatea

Chlorella are rol antioxidant, ajuta la protejarea impotriva radicalilor liberi daunatori si a altor factori de mediu care pot duce, in cele din urma, la imbatranirea pielii. Are capacitatea de a repara ADN-ul afectat, conform unor studii de specialitate. Are un efect protector impotriva deteriorarii radicalilor liberi si a stresului oxidativ la nivelul pielii, despre care se stie ca provoaca imbatranirea. Inclusiv in celulele mai vechi sau deja deteriorate, aceasta prezinta efecte de bio-regenerare. Asta inseamna ca repara telomerii si regiunile deteriorate ale ADNului celular.

Este un compus dens din punct de vedere nutritiv

Chlorella furnizeaza organismului si celulelor elemente nutritive variate ca vitamine, minerale, proteine, acizi grasi Omega-3 si multe altele. Are concentratii crescute de vitamina B12 si zinc, care sunt esentiale pentru mentinerea starii de spirit, reglarea nivelului neurotransmitatorilor, functionarii corecte a creierului, sistemului nervos etc.

Suplimentele sunt, de asemenea, bogate in aproape toate celelalte vitamine B si minerale cum ar fi magneziu, calciu si fier, precum si proteine. Un alt beneficiu pentru sanatate este ca este si o proteina completa. Asta inseamna ca aceasta contine toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie ca sa produca cantitati mari de neurotransmitatori cum ar fi dopamina si serotonina si pentru a construi muschi puternici si sanatosi.

Efectele psiho-spirituale date de Chlorella

In conformitate cu vechiul sistem indian de medicina cunoscut sub numele de Ayurveda, pudra de Chlorella furnizeaza ceea ce se numeste „vitalitate” sau „forta de viata”. In filosofia ayurvedica, este un fel de energie pe care o posedam cu totii cand suntem sanatosi, dar poate fi epuizata dupa inaintarea in varsta sau din cauza stresului, alimentatiei deficitare etc.

Specialistii in ayurveda cred ca anumite alimente si ierburi, cum ar fi algele Chlorella, pot restabili, printre altele, aceasta energie. O alta energie din filozofia medicinii traditionale chineze este energia yin, despre care se considera ca poate fi restabilita prin administrarea de Chlorella. Alimentele Yin sunt antidotul perfect pentru hiper-stimulare si supra-activitate, care tind sa ne dezechilibreze in directia excesului de energie Yang (care este polul opus al energiei Yin).

Alte beneficii date de Chlorella

• Poate fi o sursa importanta de proteine si elemente nutritive intr-o alimentatie vegana / vegetariana.
• Contine 50-60% proteine, fiind o sursa completa de proteine, adica avand toti cei 9 aminoacizi esnetiali, este bogata in vitamina B12, fier, vitamina C, antioxidanti, Omega-3, fibre.
• Contine multi compusi cu rol antioxidant, inclusiv clorofila, vitamina C, beta-caroten, licopen si luteina, ce pot ajuta la combaterea multor boli cronice.
• Poate fi utila in reducerea greutatii corporale, ajutand la eliminarea kilogramelor in plus.

Utilizare si doze

Se folosesc capsule sau pudre, obtinute din alga procesata si uscata, macinata.

Poate fi amestecata cu iaurt, lapte, sucuri sau supe sau poate fi folosita la coacere. Nu exista date concrete privind dozele indicate, dar se reocmanda adesea 1-10 g pe zi (una sau doua lingurite de pulbere), in functie de anumiti factori. Mai mult decat atat, este important sa gasiti un supliment de calitate.

Chlorella vine, de obicei, sub forma de comprimate / pilule sau sub forma de pulbere. Atata timp cat pilulele, tabletele si pulberile nu sunt cu adaos de aditivi si contin numai 100% Chlorella si nimic altceva, nu exista nicio diferenta intre cele doua – pur si simplu se reduce la confort si cum intentionati sa o utilizati.

Are un gust foarte puternic. Puteti folosi alte ingrediente cum ar fi banana, apa de cocos, pudra proteica sau suc de lamaie pentru a masca usor gustul.

Posibile riscuri

Chlorella este in general sigura ca supliment alimentar, dar uneori pot sa apara greata si disconfort abdominal. Continutul nutritional al suplimentelor de Chlorella poate varia, in functie de speciile de alge, de conditiile de crestere si de procesare. Deoarece Chlorella influenteaza sistemul imunitar, este posibil ca aceasta sa nu fie adecvata pentru persoanele cu imunodeficienta. De asemenea, poate afecta actiunea medicamentelor pentru sistemul imunitar. In plus, este important sa retineti ca suplimentele de acest tip pot interactiona cu unele medicamente.

Pudra de Chlorella si alte suplimente de chlorella pot provoca reactii adverse la unele persoane, in cazul unor doze mai mari. Unele dintre efectele secundare ale chlorellei includ:

  • umflarea fetei sau a limbii;
  • tulburari digestive;
  • acnee;
  • oboseala;
  • letargie;
  • dureri de cap;
  • ameteala etc.

Chlorella poate provoca, de asemenea, scaune verzui. Suplimentele de Chlorella contin adesea iod, astfel incat persoanele care sunt alergice la iod trebuie sa fie atente. Persoanele care sunt tratate pentru o afectiune medicala sau care in prezent iau orice tip de medicamente ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua chlorella. Chlorella este cunoscuta pentru faptul ca interactioneaza cu medicamente imunosupresoare, precum si cu diluanti de sange, cum ar fi warfarina.

Chlorella vs Spirulina

Chlorella este adesea confundata cu spirulina. Desi acestea se aseamana, exista o serie de diferente notabile:

• Spirulina si chlorella sunt foarte asemanatoare in ideea ca acestea sunt ambele tipuri de microalge, dar in timp ce spirulina este o planta in forma de spirala, cu mai multe celule, fara nucleu adevarat, Chlorella este un microorganism cu o singura celula in forma de sfera, cu un nucleu.

•Spirulina poate fi de pana la 100 de ori mai mare decat chlorella. Chlorella este mai bogata in clorofila, fiind o alga verde, si ofera pana la 10 ori mai mult clorofila a decat spirulina.

Spirulina este mai bogata in proteine decat Chlorella.

• Spirulina este mai bogata in acizii grasi esentiali, contine acid gama linoleic, care este foarte rar intalnit in alimente si ofera beneficii pentru creier si inima

• Chlorella ofera un efect detoxifiant mai puternic, datorita continutului ridicat de clorofila, fiind eficienta in curatarea ficatului si a tractului digestiv.

• Spirulina are un antioxidant unic dat de ficocianina, care este un fitonutrient ce ajuta la protejarea celulelor.

• Culorile celor doua sunt diferite, Chlorella fiind verde, iar spirulina albastruie.

• Spirulina este mai usor de digerat decat Chlorella si alte tipuri de alge albastre-verzi.

Referinte::
(1) Chlorella, the most exciting nutritional discovery on planet earth, link: https://www.terapiaclark.es/Docs/free_chlorella_report.pdf
(2) Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561078
(3) 9 Impressive Health Benefits of Chlorella, link: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella
(4) What are the health benefits of chlorella?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320067.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma