Chisturile renale sunt formatiuni crescute sub forma unor saculeti umpluti cu lichid, care cresc pe rinichi.

Cuprins:

1. Ce sunt chisturile renale?

2. Clasificare

3. Cauze

4. Simptome

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Masuri de preventie

Ce sunt chisturile renale?

In cele mai multe cazuri, chisturile renale sunt simple, ceea ce inseamna ca au un perete subtire si doar fluid de apa in interior. Acestea sunt destul de frecvente la persoanele in varsta si de obicei nu cauzeaza niciun simptom sau o stare de rau.

Clasificare

Exista doua tipuri de chisturi renale :

  1. Chist renal simplu – solitar

Chisturile simple sunt chisturi individuale care se formeaza pe rinichi. Are pereti subtiri si contine un lichid asemanator cu apa. Chisturile simple nu dauneaza rinichilor sau le afecteaza functia.

  1. Rinichiul polichistic

Boala polichistica a rinichilor este o afectiune mostenita de unul dintre membrii din familie, care produce multe chisturi pe rinichi. Aceste chisturi pot afecta rinichii pe masura ce cresc.

Chisturile sunt de obicei inofensive. Deoarece de multe ori nu provoaca simptome, este posibil sa nu va dati seama ca le aveti pana cand veti obtine o scanare imagistica dintr-un alt motiv.

Unele chisturi sunt atat de mici, incat nu le puteti vedea fara microscop. Alte chisturi renale pot deveni la fel de mari ca o minge de tenis. Pe masura ce cresc, chisturile pot apasa organele din apropiere si pot provoca dureri.

Cauze

Medicii specialisti inca efectueaza mai multe teste si studii pentru a afla exact ce anume cauzeaza aparitia de chisturi renale simple. Ei au cateva explicatii posibile. De exemplu, fiecare rinichi are aproximativ un milion de tubuli mici care colecteaza urina. Chisturile pot incepe sa creasca atunci cand un tub se blocheaza, se umfla si se umple cu lichid.

Persoanele care sunt predispuse la dezvoltarea unor chisturi renali sunt cele care depasesc varsta de 40 de ani. Conform altor studii cu privire la acest subiect, pana la implinirea varstei de 40 de ani, aproximativ 25% dintre oameni le vor avea. Pana la varsta de 50 de ani, aproximativ 50% din oameni vor avea chisturi renale, iar barbatii sunt expusi unui risc mai mare decat femeile care dezvolta chisturi renale.

Un factor de risc il reprezinta boala polichistica a rinichilor care este o conditie mostenita, adica este cauzata de schimbari ale genelor care sunt transmise prin familie.

Complicatii

De obicei, chisturile nu cauzeaza probleme. Cu toate acestea, uneori pot duce la complicatii, inclusiv:

  • infectie in chist
  • izbucni chist
  • blocarea urinei din rinichi
  • tensiune arteriala crescuta

Boala polichistica a rinichilor poate deteriora rinichii de-a lungul timpului. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune vor dezvolta insuficienta renala pana la varsta de 60 de ani.

Simptome

Un chist simplu nu poate cauza simptome. Cu toate acestea, in cazul in care chistul creste sau devine infectat, poate provoca simptome cum ar fi:

  • febra
  • durere in spate sau lateral intre coaste si pelvis (durerea este, de obicei, suportabila dar poate deveni severa daca sunt mai multe chisturi)
  • durere in abdomenul superior
  • umflarea abdomenului
  • urinare frecventa
  • sange in urina
  • urina inchisa la culoare

Rinichiul polichistic

Rinichiul polichistic poate provoca simptome si semne precum:

  • durere in spate si pe partea laterala
  • tensiune arteriala crescuta
  • sange in urina

Diagnostic

Deoarece majoritatea chisturilor renale nu sunt problematice pentru unele persoane, acestea nu pot fi diagnosticate decat daca se efectueaza testele imagistice. Atunci cand acestea sunt descoperite, pot fi necesare teste suplimentare de imagistica pentru a confirma daca chistul este un chist simplu sau daca este o problema medicala mai severa.

Analize si teste medicale

Testele pe care medicul le poate recomanda sunt:

Ecografia

O ecografie cu ultrasunete pentru rinichi reprezinta un mod neinvaziv si nedureros de a vedea stare rinichilor dumnevoastra. In timpul ultrasunetelor, undele sonore care nu pot fi auzite de urechile oamenilor, sarind organele si tesuturile si structurile inconjuratoare, produc imagini cu dimensiunea si forma rinichilor.

Acest lucru va permite medicului sa identifice prezenta si tipul chisturilor.

Ecografiile de rinichi difera de razele X in masura in care nu implica radiatii, deci sunt in siguranta pentru femeile insarcinate si copii.

Scanarea tomografiei computerizate (scanarea CT)

Scanarile CT creeaza imagini 3D folosind o combinatie de tehnologie X-Ray si computerizata. In unele cazuri, poate fi necesar sa se injecteze un colorant de contrast pentru a efectua testul.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Modul in care RMN-urile aduna informatii pentru a crea imagini ale corpului este prin unde radio si magneti. La fel ca scanarile CT, unele RMN pot necesita injectarea cu un colorant de contrast inainte de test.

Analize de sange

Un test de sange poate fi facut pentru a afla daca un chist ar putea impiedica buna functionarea a rinichilor.

Testarea genetica

Daca sunteti diagnosticat cu boala polichistica a rinichilor si va ganditi sa aveti copii, este posibil ca testele genetice sa va fie recomandate si ideal ar fi sa fie si efectuate de catre dumnevoastra pentru a afla daca:

  • este probabil ca urmasii dumneavoastra sa mosteneasca aceasta afectiune.

Tratament

Atunci cand chisturile renale simple nu cauzeaza simptome, in general, nu este necesar un tratament. In cazul in care chistul cauzeaza durere sau afecteaza functia renala, este posibil ca medicul sa efectueze o procedura de aspirare sau scurgere a chistului. Daca chistul este mare, poate fi necesar sa il indepartati chirurgical.

Atunci cand exista un diagnostic de boala polichistica a rinichilor, tratamentul este menit sa mentina starea de sanatate a rinichiului cat mai bine posibil. Medicamentele pentru infectii, cum ar fi –  infectiile tractului urinar sau hipertensiunea arteriala, pot reduce rata aparitiei leziunilor renale.

Aproximativ 50 % din persoanele care au rinichiul polichistic, dezvolta boala cronica de rinichi, si, ulterior, insuficienta renala. De obicei, acesti oameni vor avea nevoie de dializa sau de un transplant de rinichi la un moment dat in viata lor.

Scleroterapia

Scleroterapia se face pentru a drena chistul. Veti primi mai intai un anestezic local astfel incat sa nu simtiti nicio durere. Utilizand ultrasunetele, medicul dumneavoastra va plasa un ac subtire in chist prin piele si va scurge tot fluidul din chist. Uneori, medicul umple chistul cu o solutie de alcool dupa aceea pentru al impiedica sa creasca din nou. Probabil ca veti merge acasa in aceeasi zi cu procedura.

Operatie

Un chist mai mare care afecteaza functia renala poate necesita indepartarea sa chirurgicala. Pe toata durata procedurii, veti fi adormit sub anestezie generala. Chirurgii indeparteaza adesea chisturile laparoscopic prin mai multe incizii mici. Aceasta inseamna ca efectueaza interventia chirurgicala utilizand o camera si instrumente minuscule. Nu trebuie sa va ingrijorati! In primul rand, chirurgul va scurge chistul, iar apoi se va taia sau arde peretii chistului. Va trebui sa stati in spital pentru o zi sau doua dupa efectuarea procedurii.

Ceaiuri pentru chisturi renale

  • Ceai de turmeric
  • Ceai de coada soricelului
  • Ceai de urzica
  • Ceai din cozi de cirese uscate
  • Ceai de papadie

Citricele previn chisturile renale

Oamenii de stiinta au descoperit ca o componenta gasita in grapefruit si alte fructe citrice poate bloca cu succes dezvoltarea chisturilor renale, potrivit unui studiu publicat in British Journal of Pharmacology .

Cercetatorii de la Universitatea Royal Holloway, St. George’s, Universitatea din Londra si Universitatea Kingston din Londra din Marea Britanie, spun ca o componenta numita naringenin ar putea fi utilizata pentru a dezvolta noi medicamente pentru tratamentul bolii polichistice a rinichilor.

Regim alimentar

Incercati sa aveti o dieta cu continut scazut de sodiu. Rinichii joaca un rol important in indepartarea excesului de lichid din organism. Cand consumati cantitati mari de sodiu, corpul dumneavoastra incepe sa mentina lichidul, astfel presand rinichii.

Evitati alimentele bogate in sodiu, cum ar fi conserve, sare de masa, fructe de mare si carne tocata.

Chisturi renale si dieta

O dieta bogata in grasimi si fibre bogate in fibre este, de asemenea, utila ca tratament natural pentru chisturile renale. Acest stil de a manca poate reduce tensiunea arteriala, afectand rinichii si minimalizand complicatiile asociate cu boala polichistica a rinichilor.

In plus, este indicat sa reduceti si aportul de proteine din alimentatia dumnevoastra. In unele cazuri, un chist poate provoca afectiuni ale rinichiului, astfel incat rinichiul va avea dificultati in eliminarea deseurilor.

Proteinele bogate care sunt de evitat includ:  carne, peste, oua, pui, curcan, lapte, iaurt, branza si smantana.

Masuri de preventie

Sfaturile pentru preventia aparitiei de chisturi renale:

  • Mentinerea unei greutati optime
  • Beti suficient lichide pentru a ramane hidratat
  • Urmariti o dieta echilibrata care sa aiba un nivel scazut de sare, zahar si grasime
  • Faceti exercitii fizice regulate
  • Limitati cat de mult consumul de alcool
  • Renuntati la fumat

Un stil de viata sanatos poate ajuta la protejarea functiei renale si la scaderea tensiunii arteriale si la riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Mentinerea tensiunii arteriale in jos este deosebit de importanta, deoarece tensiunea arteriala crescuta va poate afecta rinichii daca aveti boala polichistica a rinichilor.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/kidney-cyst
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266994.php
  3. https://www.verywellhealth.com/renal-cysts-what-you-need-to-know-4171905
  4. https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=renal-cyst
  5. https://www.belmarrahealth.com/kidney-cysts-causes-symptoms-natural-treatment/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma