Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului care apare atunci cand organismul produce niveluri ridicate de corpi cetonici in sange. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.
Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat cauzata de lipsa de insulina din organism. Cetoacidoza diabetica poate fi caracterizata de crize de diabet.
Cetoacidoza diabetica apare atunci cand corpul nu produce suficienta insulina. Insulina, in mod normal, joaca un rol-cheie in utilizarea glucozei din sange, care constituie un substrat energetic important pentru muschi si alte tesuturi (ficat, celule nervoase, etc.).
Fara suficienta insulina, corpul nu este capabil sa utilizeze glucoza si incepe sa descompuna grasimile, ca o sursa alternativa de energie. Acest proces produce o acumulare de acizi toxici in sange, numiti corpi cetonici. Acestia, din cauza circulatiei sangvine, ajung in tot corpul si declanseaza cetoacidoza diabetica (acidoza metabolica).
Majoritatea cazurilor de cetoacidoza diabetica apar la persoanele cu diabet de tip 1, desi, poate fi, de asemenea, o complicatie si a diabetului de tip 2.
Cetoacidoza poate aparea ocazional in timpul sarcinii. Acest lucru poate fi foarte periculos atat pentru mama cat si pentru copil.
In cele mai multe cazuri, cetoacidoza la persoanele cu diabet zaharat va fi insotita de niveluri ridicate ale zaharului in sange. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea si daca pacientii au niveluri scazute sau normale ale glicemiei. Aceasta forma poarta denumirea de cetoacidoza diabetica cu status euglicemic. Afectiunea se poate dezvolta daca o persoana dependenta de insulina nu mananca si nu primeste suficienta insulina pentru o perioada prelungita de timp.
Persoanele care utilizeaza pompe de insulina trebuie sa fie constiente de faptul ca cetoacidoza diabetica euglicemica poate aparea in timpul sau dupa efectiarea exercitiilor fizice, in cazul in care administrarea de insulina este amanata pentru prea mult timp. Specialistii din domeniul sanatatii recomanda ca administrarea insulinei sa nu fie suspendata mai mult de o ora.
Zaharul este sursa principala de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi. In mod normal, el patrunde in celule cu ajutorul insulinei. Daca insulina este insuficienta, organismul nu va fi capabil sa utilizeze in mod corespunzator zaharul pentru a produce energie. Aceasta duce la eliberarea unor hormoni care descompun rezervele de grasime ale organismului, asemeni unui combustibil alternativ. Dar acest proces produce o serie de acizi toxici, cunoscuti sub numele de cetone. Cetonele in exces se acumuleaza in sange si in cele din urma ajung in urina.
Cetoacidoza diabetica este, de obicei declansata de:
O infectie sau alte boli pot determina corpul sa produca anumiti hormoni, in cantitate mare, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Din pacate, acesti hormoni interfereaza cu insulina, declansand uneori episoade de cetoacidoza diabetica. Infectii ale tractului urinar sau pneumonia sunt cele mai des intalnite boli infectioase ce pot provoca cetoacidoza.
Tratamentele cu insulina neadministrate sau inadecvate, pot diminua mult cantitatea de insulina din corp, declansand astfel un episod de cetoacidoza diabetica. Aceasta conditie este cunoscuta si sub denumirea de criza de diabet decompensat.
Alti factori declansatori de cetoacidoza diabetica pot fi:
Semnele si simptomele de cetoacidoza diabetica apar relativ repede, in termen de 24 de ore. Pentru unii, aceste semne si simptome ar putea fi primul indiciu de diabet.
Alte semne specifice de cetoacidoza diabetic, ce pot fi detectate si acasa cu ajutorul kiturilor de teste pentru sange si urina, includ:
Riscul de cetoacidoza diabetica este mare pentru persoanele care:
Cetoacidoza diabetica poate aparea si in cazul diabetului zaharat de tip 2, desi acest lucru este mai putin frecvent. In unele cazuri, cetoacidoza diabetica poate fi primul semn ca o persoana este bolnava de diabet zaharat. Potrivit specialistilor, cetoacidoza diabetica avansata este similara cu precoma diabetica.
Daca va simtiti bolnav sau stresat sau ati suferit recent o boala sau o accidentare, verificati-va frecvent nivelul de zahar din sange. Puteti sa incercati, de asemenea, un kit de masurare a nivelului de cetone din urina, care este disponibil peste tot.
Adresati-va imediat medicului daca:
Solicitati asistenta de urgenta daca:
Daca medicul suspecteaza cetoacidoza diabetica, va face un examen fizic si diferite analize de sange (analize diabet). In unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina ce a declansat episodul de cetoacidoza diabetica sau ce urmari a avut.
Testele de sange utilizate in diagnosticul de cetoacidoza diabetica vor masura:
In cazul in care nu exista suficienta insulina in corp pentru a permite zaharului sa intre in celule, nivelul de zahar din sange va creste (hiperglicemie). Organismul va trece la descompunerea grasimilor si proteinelor, nivelul de zahar din sange continuand sa creasca.
Atunci cand corpul descompune grasimi si proteine pentru energie, acizii toxici cunoscuti ca cetone vor ajunge in fluxul sanguin.
Daca apar cetone in exces in sange, acesta va deveni acid (acidoza). Acest lucru poate influenta functionarea normala a diferitelor organe in tot corpul.
Medicul poate solicita efectuarea si altor teste sau analize pentru a identifica problemele de sanatate care poate au contribuit la criza de cetoacidoza diabetica, verificand eventualele complicatii. Testele pot include:
Cetoacidoza diabetica se trateaza numai la camera de urgenta sau cu internare in spital. Tratamentul presupune de obicei o abordare pe trei directii:
Pacientului i se vor administra fluide, fie pe cale orala sau intravenos, pana la rehidratare completa. Lichidele administrate au rol dublu. Acestea inlocuiesc lichidele pierdute prin urinare excesiva, precum si ajuta la diluarea excesului de zahar din sange.
Electrolitii sunt minerale din sange cum ar fi sodiu, potasiu sau clorura. Absenta insulinei poate reduce nivelul mai multor electroliti din sange. Administrarea de electroliti se va face intravenos, pentru a ajuta la mentinerea inimii, muschilor si celulelor nervoase sa functioneze in mod normal.
Insulina inverseaza procesele care cauzeaza cetoacidoza diabetica. Impreuna cu tratamentul intravenos de inlocuire a lichidelor si electrolitilor, se va face tratament si cu insulina, tot intravenos. Atunci cand nivelul zaharului din sange scade sub 240 mg/dL (13,3 mmol / L) si sangele nu mai este acid, se poate opri tratamentul cu administrarea intravenoasa de insulina si se poate reluare tratamentului normal de administrare subcutanata de insulina.
Din moment ce organismul revine la normal, medicul va lua in considerare ceea ce ar fi putut declansa episodul de cetoacidoza diabetica. In functie de circumstante, ar putea avea nevoie de tratament suplimentar. De exemplu, daca diabetul zaharat nu este diagnosticat anterior, medicul va ajuta pacientul sa elaboreze un plan de tratament pentru diabet zaharat. Daca medicul suspecteaza o infectie bacteriana, poate prescrie antibiotice. In cazul in care se suspecteaza un atac de cord, medicul poate recomanda o evaluare suplimentara a inimii.
Cetoacidoza diabetica este tratata cu fluide, electroliti – cum ar fi sodiu, potasiu si clorura – si insulina. Poate ca in mod surprinzator, cele mai frecvente complicatii ale cetoacidozelor diabetice sunt provocate de aceste tratamente menite sa salveze vietile pacientilor.
Cetoacidoza diabetica poate fi o complicatie a diabetului care poate pune viata in pericol. Daca o persoana nu cauta si nu solicita tratament imediat, boala poate duce la insuficienta renala, stop cardiac sau chiar moarte.
Este vital ca persoanele cu diabet zaharat, precum si cele dragi, sa fie constienti de semnele de avertizare. Cu cat persoana afectata solicita mai repede ajutor medical, cu atat sunt mai mari sansele de recuperare completa.
Pentru a preveni cetoacidoza diabetica si alte complicatii ale diabetului zaharat puteti face urmatoarele.
Respectati intocmai tratamentul recomandat de medic pentru tinerea sub control a diabetului zaharat (medicamentele orale si dozele de insulina). Abordati o alimentatie sanatoasa si faceti activitate fizica zilnic, minim 30 de minute.
Este posibil sa fie nevoie de a verifica si inregistra nivelul de zahar din sange cel putin trei-patru ori pe zi sau mai mult, daca sunteti bolnav sau sub stres. Monitorizarea atenta este singura modalitate de a va asigura ca nivelul zaharului din sange ramane in intervalul tinta.
Discutati cu medicul despre cum sa ajusteaza doza de insulina, in functie de nivelul de zahar din sange, de ceea ce mancati, de activitatea fizica si de alti factori.
In caz de alte afectiuni sau stare de stres, se vor testa corpii cetonici in exces din urina cu un kit de testare a urinei. In cazul in care nivelul de cetona este moderat sau mare, adresati-va medicului imediat sau cautati asistenta medicala de urgenta.
Daca banuiti ca aveti cetoacidoza diabetica, nivelul de zahar din sange este mare si aveti cetone in exces in urina, solicitati asistenta medicala de urgenta.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…