Ceaiul de hibiscus – beneficii, recomandari, contraindicatii

Ceaiul de hibiscus are proprietati antiinflamatoare si este ideal pentru persoanele care au probleme cardiovasculare. Afla din urmatorul articol care sunt proprietatile hibiscusului, beneficiile, dar si cum se prepara corect acest ceai!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ceai de hibiscus: proprietati

3. Ce beneficii are ceaiul de hibiscus?

4. Cum se prepara?

5. Retete ceai de hibiscus

6. Precautii si contraindicatii

Informatii generale

Ceaiul de hibiscus, cunoscut si sub denumirea de Agua de Jamaica, este preparat prin fierberea plantei de hibiscus, denumita stiintific Hibiscus sabdariffa. Florile de hibiscus au diverse nume si sunt cunoscute sub numele de „Roselle” in unele locuri.

Ce gust are ceaiul de hibiscus?

Ceaiul de hibiscus are culoarea rosie rubin sau magenta profunda si are un gust acrisor.

Hibiscus ceai

Aceasta este o bautura foarte populara in intreaga lume si este adesea folosita ca un ceai medicinal. Este disponibil in intreaga lume pe piata ceaiurilor si poate fi consumat fierbinte sau rece, in functie de preferinte. Acest ceai are un continut scazut de calorii si nu contine cofeina.

Ceai de hibiscus: proprietati

Ceaiul de hibiscus este in mod natural sarac in calorii si nu contine cofeina. Conform bazei de date USDA Nutrient, ceaiul de hibiscus contine minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Ceaiul de hibiscus contine, de asemenea, vitamina B, precum niacina si acid folic. Acest ceai este o sursa buna de antocianine, ceea ce il face benefic pentru a tine sub control nivelurile crescute ale tensiunii arteriale, racelile obisnuite si infectiile tractului urinar.

Substante nutritive hibiscus

  • Energie [kcal] – 0
  • Proteine [g] – 0
  • Lipide totale (grasimi) [g] – 0
  • Carbohidrati [g] – 0
  • Fibre dietetice totale [g] – 0
  • Zaharuri total [g] – 0
  • Calciu [mg] – 8
  • Fier [mg] – 0,08
  • Magneziu [mg] – 3
  • Fosfor [mg] – 1
  • Potasiu [mg] – 20
  • Sodiu [mg] – 4

Ce beneficii are ceaiul de hibiscus?

Ceaiul din florile de hibiscus ajuta la mentinerea unui corp sanatos. Iata care sunt beneficiile si efectele consumul de ceai de hibiscus:

Efecte ceai hibiscus

Scade tensiunea arteriala

Un raport al AHA (American Heart Association), publicat in noiembrie 2008, sugereaza ca un consum moderat al acestui ceai scade tensiunea arteriala la adultii pre-hipertensivi si usor hipertensivi. Totodata, conform unui studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology, ceaiul de hibiscus are proprietati antihipertensive si cardioprotectoare, care pot fi benefice pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si pentru cei cu riscuri ridicate de boli cardiovasculare.

Ceai de hibiscus pentru slabit

Ceaiul din florile de hibiscus este benefic pentru pierderea in greutate. Mai multe studii arata ca extractul de hibiscu scade absorbtia amidonului si a glucozei celor doua componente dietetice care pot duce la cresterea in greutate si pot ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Scade colesterolul

Ceaiul de hibiscus ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din organism, contribuind astfel la protejarea impotriva bolilor de inima si la protejarea vaselor de sange. Proprietatile hipolipidemice si hipoglicemice ale ceaiului de hibiscus pot fi benefice pentru persoanele care sufera de tulburari ale zaharului din sange, precum diabetul zaharat.

Un studiu de cercetare realizat pe pacienti cu diabet zaharat tip II sugereaza ca un consum moderat de hibiscus si ceai scade colesterolul, trigliceridele si colesterolul lipoproteinelor cu densitate mica si ajuta la cresterea colesterolul bun, ceea ce ajuta la gestionarea acestei boli imprevizibile.

Protejeaza ficatul

Multe studii arata ca proprietatile antioxidante ale ceaiului de hibiscus pot ajuta in tratarea bolilor hepatice. Antioxidantii ajuta la protejarea corpului de anumite boli, neutralizand radicalii liberi prezenti in toate celulele corpului. Prin urmare, consumul de oxidanti benefici din ceaiul de hibiscus fara cafeina va poate prelungi durata de viata, asigurandu-va buna functionare a organismului.

Proprietati anticanceroase

Ceaiul de hibiscus contine acid protocolatchuic hibiscus, care are proprietati antitumorale si antioxidante.

Un studiu realizat de Departamentul si Institutul de Biochimie de la Colegiul Medical si Dental Chung Shan, din Taichung, Taiwan sugereaza ca hibiscusul poate incetini cresterea celulelor canceroase specific celulelor leucemiei prin inducerea apoptozei, cunoscuta in mod obisnuit ca moarte celulara programata. Un alt studiu realizat de Karina H. Goldberg si echipa sa de cercetare au raportat ca extractul de hibiscus poate inhiba cresterea celulelor canceroase de piele.

Antiinflamator si antibacterian

Hibiscusul este bogat in acid ascorbic, de asemenea, cunoscut si sub numele de vitamina C, care este un nutrient esential organismului care intareste totodata si sistemul imunitar. Ceaiul de hibiscus este cunoscut si pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antibacteriene. Prin urmare, acest ceai este un remediu excelent care va ajuta sa tratati, dar si sa preveniti raceala si gripa. De asemenea, ceaiul de hibiscus poate fi utilizat pentru a trata febra.

Ameliorarea durerilor menstruale

Beneficiile pentru sanatate al ceaiului de hibiscus includ ameliorarea crampelor si a durerilor menstruale. Ajuta, de asemenea, la restabilirea echilibrului hormonal, ceea ce poate duce la ameliorarea simptomelor menstruatiei, cum ar fi modificarile de dispozitie, depresia si pofta de dulce.

Antidepresiv

Ceaiul de hibiscus contine multe vitamine si minerale, in special flavonoide, care au fost proprietati antidepresive. Astfel, consumul de ceai de hibiscus poate ajuta la calmarea sistemului nervos si poate reduce anxietatea si depresia prin crearea unei senzatii de relaxare mentala si fizica.

Imbunatateste sistemul digestiv

Multe persoane beau ceai de hibiscus pentru a imbunatati digestia, deoarece regularizeaza atat urinarea, cat si miscarile intestinale. Deoarece are proprietati diuretice, acest ceai este utilizat si pentru tratarea constipatiei, imbunatatirea starii de sanatate a sistemului gastro – intestinal si ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal.

Tonifiant natural

Consumat in cantitati moderate, acest ceai ajuta la tonifierea pielii, conferindu-i in acelasi timp elasticitate.

Actiuni ceai de hibiscus

  • antihipertensiv
  • diuretic
  • antispastic intestinal si uterin
  • antiseptic, tonifiant
  • antioxidant
  • usor expectorant
  • antifebril

Ceaiul de hibiscus alte beneficii

Acest ceai mai contribuie la:

  • mentinerea tensiunii arteriale in limite normale
  • eliminarea lichidelor retinute in exces in corp
  • mentinerea sanatatii aparatului respirator
  • protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ
  • mentinerea sanatatii parului

Cum se prepara?

  • pulberea cu administrare sublinguala – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10 -15 minute, dupa care se inghite cu apa
  • maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 minute inainte de mese
  • infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese

Ceai de hibiscus pliculete

Ceaiul de hibiscus este foarte usor de preparat.

Ingrediente

  • 3 cani de apa
  • un pliculet ceai de hibiscus
  • 1 sau 2 lingurite de miere
  • sucul de la o jumatate de portocala

Mod de preparare

  • Se pune apa la fiert.
  • Cand apa da in clocot, se opreste focul, se pune pliculetul de ceai intr-o cana si se acopera cu un capac si se la infuzat aproximativ 15 minute.
  • Se adauga sucul de portocala si mierea, dupa gust.

Retete ceai de hibiscus

Ceai de hibiscus cu rom si/sau ghimbir

Ingrediente:

  • 8 cani de apa
  • ½ cana de flori de hibiscus
  • ½ cana de zahar
  • Optional: rom, ghimbir, lamaie feliata

Mod de preparare:

  • Se pun la fiert 4 cani de apa.
  • Cand apa da in clocot, se adauga florile de hibiscus si zaharul.
  • Se adauga ghimbir, dupa gust.
  • Se lasa amestecul la fiert timp de aproximativ 2 minute, timp in care se amesteca ocazional.
  • Dupa ce se ia recipientul de pe foc, se acopera cu un capac si se lasa la infuzat timp de 10 minute.
  • Se strecoara ceaiul si se adauga restul de 4 cani de apa rece.
  • Se adauga rom, dupa gust.
  • Se adauga gheata si se asezoneaza cu lamaie si/sau ghimbir dupa gust.

Precautii si contraindicatii

Desi ceaiul de hibiscus este un agent de imbunatatire a sanatatii si un stimulent natural pentru pierderea in greutate, exista efecte secundare posibile de care trebuie sa fiti constienti.

  • Tensiunea arteriala: Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de hibiscus includ scaderea tensiunii arteriale (proprietati antihipertensive). Prin urmare, nu este recomandat persoanelor care au deja tensiune arteriala sau hipotensiune arteriala scazuta. Acest ceai poate provoca lesin, ameteli si chiar poate provoca leziuni ale inimii sau creierului, daca este consumat de cineva cu tensiune arteriala scazuta.

Ceai de hibiscus in sarcina

  • Sarcina si fertilitatea: Ceaiul de hibiscus nu este recomandat femeilor insarcinate, in special datorita efectelor emmenagogului, care pot stimula menstruatia sau fluxul de sange in uter sau in regiunea pelvina.
  • Diabet si chirurgie: Hibiscusul poate scadea nivelul zaharului din sange, de aceea, daca bei acest ceai este recomandat sa consulti medicul daca ai de diabet zaharat sau urmeaza sa ti se faca o operatie chirurgicala.
  • Altele: Unele persoane se pot simti in stare de ebrietate sau pot manifesta halucinatii dupa ce beau ceai de hibiscus.
  • Alergii: Unii oameni dezvolta reactii alergice, cum ar fi mancarimea ochilor (ochii rosii) a sinusului dupa ce consuma ceai de hibiscus.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/hibiscus-tea.html#what-is-hibiscus-tea
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318120.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma