Ceaiul de banane – cum se prepara si ce efecte are

Ceaiul de banane este benefic pentru tratarea tulburarilor de somn, imbunatateste starea de spirit, ajuta la protejarea sanatatii inimii si vindeca diverse iritatii ale pielii. Afla din urmatorul articol mai multe beneficii ale consumului de ceai de banane si cum se prepara corect!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin cojile de banane?

3. Cum se prepara ceaiul de banane?

4. Efectele si beneficiile ceaiului de banane

5. Ceaiul de banane, somnifer natural

6. Contraindicatii

Informatii generale

Bananele sunt printre cele mai populare fructe din lume, sunt foarte hranitoare (ofera senzatie de satietate pentru mult timp), au gust dulce si sunt ingrediente speciale pentru multe retete.

Ceaiul de banane este preparat din fructul de banana, care este originar din Australia. Cele mai comune specii ale fructului sunt Musa Balbisiana si Musa Acuminata.

Ce contin cojile de banane?

Cojile de banane detin o concentratie densa de nutrienti, inclusiv de potasiu si fibre. De asemenea, acest ceai ofera multe beneficii pentru sanatate datorita prezentei de pectina, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, potasiu, mangan si, bineinteles, de magneziu.

Cum se prepara ceaiul de banane?

Inainte de prepararea ceaiul de banane este foarte important sa spalati bine coaja cu bicarbonat de sodiu sau cu otet!

Ceai din coaja de banana

Ingrediente:

  • O coaja de banana
  • 150 ml de apa

Mod de preparare:

Pune apa la fiert, iar dupa ce ai spalat bine coaja de banana, pune-o in apa atunci cand aceasta fierbe. Apoi, acopera vasul cu o farfurie si lasa ceaiul timp de  10 minute acoperit. In cele din urma strecoara ceaiul intr-o cana, adauga putina miere daca doresti. Acest ceai este recomandat sa fie consumat dimineata sau seara.

Ceai de banana reteta

Ingrediente:

  • 2 banane (cu pete maronii pe coaja/foarte bine coapte)
  • 2 linguri de miere de albine
  • o lingurita de zahar (dupa preferinte, dar nu este obligatoriu)
  • 400 de ml de apa fiarta

Mod de preparare:

Curati bine bananele de coaja si paseaza-le cu o furculita (de preferat din lemn sau de plastic pentru ca banana sa nu se faca maronie la culoare). Apoi, adauga putin zahar (daca doresti) si amesteca. Peste piureul format trebuie sa torni incet apa fierbinte, dupa care acopera vasul si lasa-l sa stea aproximativ 30 de minute. Daca doresti sa adaugi si putina miere, fa acest lucru la final, cand mixtura este aproape rece. Consuma acest ceai de aproximativ 4 ori pe zi.

Ceai de banane si scortisoara

Ingrediente:

  • o banana cu tot cu coaja
  • un litru de apa
  • un varf de cutit de scortisoara

Mod de preparare:

Pune apa la fiert, spala banana cu bicarbonat de sodiu sau cu otet de mere, apoi taie capetele bananelor si arunca-le. Pune banana in apa, fara sa fie tocata. Lasa-o sa fiarba timp de 10 minute, apoi scoate banana si presara putina scortisoara. In cele din urma, opreste focul si lasa ceaiul 4 minute la racit. Apoi, poti sa bei ceaiul caldut seara, de preferat cu o ora inainte de a te duce la culcare.

Efectele si beneficiile ceaiului de banane

Consumul de ceai de banane este recomandat persoanelor care sufera de:

Ceai de banana beneficii

Scade tensiunea arteriala

Ceaiul de banana este poate cel mai bine cunoscut pentru continutul sau ridicat de potasiu, care te ajuta sa iti menti inima sanatoasa si care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ca vasodilatator, potasiul nu numai ca regleaza echilibrul de lichide in organism, dar reduce si tensiunea asupra sistemului cardiovascular, usurand presiunea in artere si pe vasele de sange.

Regleaza somnul

Nivelurile ridicate de triptofan, serotonina si dopamina din ceaiul de banana au fost legate de imbunatatirea somnului peste noapte, de aparitia redusa a insomniei si, in general, de inducerea unui somn mai odihnitor si neintrerupt pe tot parcursul noptii.

Amelioreaza depresia

Dopamina si serotonina gasite in ceaiul de banane ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de hormoni si la stimularea starii de spirit, deoarece sunt buni neurotransmitatorii. Daca suferi in mod regulat de anxietate sau depresie, incearca sa bei macar de 3 ori pe saptamana ceai de banane si vei vedea ca starea de spirit se va imbunatati si te vei simti mult mai bine.

Imbunatateste densitatea osoasa

Ceaiul de banane contine o varietate de minerale, inclusiv mangan si magneziu care contribuie la intarirea densitatii osoase si ajuta la incetinerea sau prevenirea completa a osteoporozei odata cu inaintarea in varsta.

Regleaza probleme digestive

Potasiul si magneziul sunt cunoscute pentru ca imbunatatesc functia musculara neteda, ceea ce este important pentru tractul digestiv. Acest lucru poate ajuta la stimularea miscarii peristaltice, care regleaza miscarile intestinale, prevenind astfel constipatia, balonarea si crampele, imbunatatind in acelasi timp absorbtia de nutrienti esentiali.

Intareste sistemul imunitar

Vitamina C si vitamina A din banane ajuta la stimularea sistemului imunitar. Ambele vitamine actioneaza ca antioxidanti. Astfel, acidul ascorbic stimuleaza producerea de celule albe din sange si vitamina A este direct legata de prevenirea oxidativ stres la nivelul retinei, ajutand la prevenirea degenerarii maculare si a cataractei.

Ceai de banane pentru tuse

Tusea si durerea in gat vor disparea in mod natural cu ceaiul de banane. Prepara conform retetei de mai sus ceaiul de banane, consuma-l de 4 ori pe zi si vei observa ca tusea va disparea complet, iar tu te vei simti mult mai bine!

Coaja de banana pentru slabit

Poti sa beai ceai de banane pentru a pierde in greutate, deoarece acesta contine multe vitamine, potasiu, luteina si multi antioxidanti si nutrienti care contribuie la activarea sistemului metabolism, creand in acelasi timp senzatia de satietate. Astfel, pofta de mancare va fi diminuata. Cu alte cuvinte, este posibila si cresterea arderii pasive a grasimilor. In plus, consumul de coaja de banana in sine este mult mai eficient. Coaja de banana este bogata in fibre solubile si insolubile, iar cele mai multe dintre ele nu sunt transferate atunci cand se prepara ceaiul de banane. In plus, cele doua tipuri de fibre inhiba pofta de mancare, stimuleaza metabolismul si iti ofera senzatia de satietate de care ai nevoie, datorita prezentei de triptofan, dopamina si serotonina.

Ceaiul de banane, somnifer natural

Iata care este cel mai bun ceai de banane impotriva insomniei:

Ceai de banana si lavanda

Ingrediente:

  • Cateva coji de banane
  • O lingurita de scortisoara pudra
  • O lingurita de lavanda (sau un pliculet de ceai)
  • Un litru de apa

Mod de preparare:

Cojile de banane proaspete se vor spala bine cu bicarbonat de sodiu sau otet, li se vor taia capetele si se vor pune intr-o tigaie unde se lasa 1-2 ore pana se inegresc. Apoi tigaia se introduce in cuptorul incalzit la 65 grade Celsius si se lasa pana cand cojile se vor usca complet.

Dupa ce cojile sunt uscate se vor taia bucatele micii/fasii si se vor pune la fiert intr-un vas cu apa timp de aproximativ 12-15 min. Dupa ce ai luat ceaiul de pe foc adauga si un praf de scortisoara, iar apoi il mai poti pune la infuzat timp de cateva minute impreuna cu un varf de lingurita de flori de lavanda sau un pliculet de ceai de lavanda. Apoi se strecoara si se consuma caldut inainte de culcare.

Ceai pentru insomnii

Cel mai puternic somnifer natural este ceaiul de banane pe care il poti prepara dupa una dintre retetele specificate anterior in articol. Fie ca alegi sa prepari ceai de coji de banane sau din miezul fructului, efectul de somnifer nu va intarzia sa apara si va ajuta la tratarea insomniei.

Contraindicatii

Desi ceaiul de banane este benefic pentru organism, din pacate, persoanele care au boli renale, sufera de schizofrenie sau au alergie la banane vor trebui sa evite consumul acestuia. De asemenea, este important sa stii ca este nu este sanatos sa faci ceai de banane atunci cand acestea sunt necoapte!

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/banana-tea
  2. https://www.onegoodthingbyjillee.com/how-to-make-banana-tea-for-insomnia/
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/banana-tea.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma