Ceaiul alb – beneficii, proprietati si consum

Ceaiul alb este unul dintre cele mai valoroase sortimente de ceaiuri din intreaga lume, care contine multi nutrienti si protejeaza organismul de declansarea anumitor boli cronice. Afla din urmatorul articol care sunt beneficiile ceaiului alb, cum se prepara corect, dar si care ar fi posibilele contraindicatii si riscuri!

Cuprins:

1. Ce este ceaiul alb?

2. Beneficii si proprietati

3. Cum se prepara si se consuma ceaiul alb?

4. Cum poate fi utilizat ceaiul alb?

5. Contraindicatii si posibile riscuri

6. Informatii utile

Ce este ceaiul alb?

Istoria spune ca ceaiul alb mai poarta denumirea de Pai Mu Tan si isi are originea in China. Acest tip de ceai este folosit de chinezi de mii de ani si este asemanator ceaiului verde, deoarece contine cafeina naturala in cantitati reduse. Pentru obtinerea ceaiului alb se recolteaza doar mugurii plantei si frunzele tinere, care sunt apoi uscate in mod natural la soare sau in camere inchise. In cele din urma, licoarea obtinuta are o nuanta deschisa si stralucitoare de chihlimbar si are un gust floral elegant, usor picant, dar racoritor chiar si fara a fi indulcit.

Beneficii si proprietati

Ceaiul alb contine tanini, fluor si flavonoide, precum catechine si polifenoli care ofera multe beneficii pentru organism.

Ceai alb beneficii

Contine antioxidanti

Prezenta radicalilor liberi in organism este ceea ce duce la deteriorarea si functia suboptimala a organelor corpului. Acest ceai alb contine polifenoli care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Rezultatele unui studiu sugereaza ca acest ceai poate creste efectele antioxidante ale organelor, precum si ale plasmei. Un alt  studiu a investigat efectul neuroprotector al extractului de ceai alb asupra toxicitatii induse de peroxid de hidrogen. Rezultatele acestui studiu au aratat ca extractele de ceai aveau proprietati antioxidante care asigurau unele neuroprotectii celulare.

Proprietati anti-imbatranire

Acest ceai poate ajuta si la mentinerea pielii sanatoase si frumoase. Utilizarea acestui ceai este recomandata, avand in vedere proprietatile sale antioxidante, care ajuta la repararea rapida si recuperarea pielii deteriorate. De asemenea, este benefic in protejarea pielii impotriva efectelor luminii ultraviolete, conform unui studiu, oferindu-i unele proprietati fotoprotectoare.

Imbunatateste sanatatea orala

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului alb includ si imbunatatirea sanatatii orale. Prezenta polifenolilor, flavonoidelor si a taninilor ajuta la inhibarea cresterii diferitelor bacterii care pot provoca formarea de placa dentara. Continutul de fluor gasit in acest ceai poate fi, de asemenea, eficient in reducerea riscului de carii dentare si tartru.

Proprietati anti-cancer

Conform unui studiu publicat in Cancer Prevention Research, extractul de ceai alb poate accelera moartea celulelor canceroase pulmonare. Studiul afirma ca ceaiul alb poate avea un efect anti-cancer, insa cu toate acestea, este necesara o cercetare mai ampla pentru a confirma aceste efecte benefice.

Controleaza diabetul zaharat

Un studiu de cercetare sugereaza ca aportul de ceai alb poate oferi alinare diabeticilor, mai exact a simptomelor precum este setea excesiva (polidipsie), scaderea nivelului de glucoza plasmatica si cresterea secretiei de insulina.

Imbunatateste sistemul cardiovascular

Flavonoidele gasite in diverse produse alimentare, inclusiv ceaiul alb, fructele si legumele, sunt asociate cu un risc scazut al multor afectiuni cardiovasculare. Cercetatorii cred ca flavonoizii contribuie la scaderea tensiunii arteriale  Ceaiul ajuta, de asemenea, la tratarea dislipidemiei, a functiei endoteliale si inhiba oxidarea lipoproteinei cu densitate mica.

Agent antibacterian

Dupa cum s-a mentionat anterior, ceaiul alb are si proprietati antibacteriene, care pot proteja pielea de bacterii si de alti germeni. Consumul de ceai alb ajuta, de asemenea, la protejarea organismului impotriva bacteriilor provocate de infectii si a altor microorganisme.

Trateaza raceala si gripa

Ceaiul alb amelioreaza simptomele de gripa si raceala datorita antioxidantilor prezenti.

Ajuta la slabit

Mai multe studii sugereaza ca aportul de ceai alb poate preveni adipogeneza, care este procesul de formare a celulelor grase in organism. Ceaiul alb pare a fi un remediu adecvat pe care-l puteti adauga in aproape toate dietele pentru a reducere din numarul de kilograme in plus.

Cum se prepara si se consuma ceaiul alb?

Pentru o cana de 250ml ai nevoie de 2 lingurite dozatoare de frunze de ceai alb peste care se va adauga apa la temperatura de 70-80ºC, lasandu-l la infuzat 2 minute.

Cum se prepara ceaiul alb

  • Pasul 1: Fierbe apa intr-un vas.
  • Pasul 2: Lasa apa fiarta sa se raceasca timp de un minut sau doua, altfel ceaiul va deveni oparit si usor astringent.
  • Pasul 3: Odata ce apa se raceste usor, pune frunzele de ceai alb timp de 7-10 minute pentru o aroma optima. Cu cat vei lasa ceaiul mai mult la infuzat, cu atat aroma devine mai puternica.
  • Pasul 4: Adauga un indulcitor la alegere (optional). Bucura-te de ceasca de ceai!

Ceai alb la plicuri

Pune 1-2 pliculete in putina apa clocotita, acopera ceasca sau cana cu o farfuriuta si lasa-l la infuzat timp de 5 minunte. Apoi, adauga o lingurita de miere sau un alt indulcitor. Ceaiul se poate savura cald sau la temperatura camerei.

Ceai alb cand se bea

Ceaiul alb se bea pe timpul zilei, deoarece contine cofeina, precum cafeaua sau ceaiul verde.

Ceai alb bio Pai Mu Tan

Pai Mu Tan in limba chineza inseamna ‘bujor alb’, deoarece frunzulitele de ceai, la infuzat, se aseamana cu petalele de bujori. Muguri si boboci delicati impreuna cu primele doua frunzulite sunt atent uscate pentru obtinerea ceaiului Pai Mu Tan. Acest ceai are un gust floral, delicat si usor picant si este exceptional pe langa o masa usoara – preparate din legume sau salate.

Mod de preparare:

  • 1 lingurita de ceai pentru o ceasca (200 ml). Timp de infuzare 2-3 minute.

Cum poate fi utilizat ceaiul alb?

Ceaiul alb pentru ten

Multi oameni se lupta cu anumite probleme sau afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau de pigmentarea fetei. Ceaiul alb te poate ajuta sa ai un ten uniform, datorita proprietatilor antiseptice si antioxidante. Un studiu realizat de Universitatea Kinsington din Londra a aratat ca ceaiul alb poate proteja celulele pielii de daunele provocate de peroxidul de hidrogen si de alti factori. Ceaiul alb bogat in antioxidanti ajuta, de asemenea, la eliminarea radicalilor liberi care pot duce la semne de imbatranire prematura, inclusiv pigmentare si riduri. Proprietatile antiinflamatorii ale antioxidantilor din ceai alb pot ajuta, de asemenea, la reducerea roseata si inflamatii cauzate de boli de piele, cum ar fi eczema.

Deoarece acneea este adesea cauzata de poluare si acumularea radicalilor liberi, consumul unei cani de ceai alb o data sau de doua ori pe zi poate curata pielea. In mod alternativ, ceaiul alb poate fi folosit ca un demachianta direct pe ten. Poti, de asemenea, sa iti pui o punguta de ceai alba direct pe orice parte a tenului cu probleme pentru a grabi vindecarea.

Un studiu realizat in 2005 de Pastore Formulations a aratat ca ceaiul alb poate fi benefic pentru persoanele care sufera de afectiuni ale pielii, inclusiv rozaceea si psoriazisul. Acest lucru poate fi contribuit la galatul de epigalocatechina prezent in ceaiul alb, care ajuta la producerea de noi celule din epiderma.

Ceaiul alb contine cantitati mari de fenoli, care pot consolida atat colagenul, cat si elastina, oferind un aspect mai neted, mai tineresc pielii.

Contraindicatii si posibile riscuri

Ca si in cazul oricarui produs consumat in exces, consumul de ceaiul alb poate avea efecte secundare.

Ceai alb contraindicatii

  • Consumul in exces al ceaiului alb nu este recomandat persoanelor care sufera de probleme cu tensiunea arteriala sau de hipertensiune arteriala.
  • Persoanele care au anumite afectiuni hepatice, cardiace sau diabet zaharat si urmeaza un tratament medicamentos pot sa consume ceai alb numai dupa aprobarea medicului specialist.
  • Pentru femeile gravide, ceaiul alb nu este recomandat pe perioada sarcinii, deoarece cofeina din aceasta bautura poate traversa placenta si poate afecta fatul.

Informatii utile

Ceaiul alb pret

O cutie de ceai alb care contine 20 de pliculete poate sa coste 8,50 RON, insa specialistii recomanda sa alegeti cu atentie ceaiul. De preferat este sa consumati un ceai alb bio, eco, din frunze uscate.

Ceai alb de cumparat

De asemenea, in functie de tipul de ceai, preturile pot varia:

  • Ceai alb Pai Mu Tan bio/eco: 13,60 RON
  • Ceai alb sursa puterii cu ghimbir bio/eco: 14,70

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/white-tea.html
  2. https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits
  3. https://www.organicfacts.net/white-tea-vs-green-tea.html
  4. https://www.verywellfit.com/the-health-benefits-of-white-tea-89597
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma