Categori: Stil de viata

Ceai negru – beneficii, proprietati, efecte adverse

Ceai negru – bautura care ofera o varietate de beneficii pentru sanatate, deoarece contine antioxidanti si compusi care pot ajuta la reducerea inflamatiilor din organism. Afla din urmatorul articol ce contine ceaiul negru, care sunt beneficiile consumului si cum se prepara corect!

Cuprins:

1. Ce este ceaiul negru?

2. Ce contine ceaiul negru?

3. Ceaiul negru beneficii

4. Cum se prepara si cum se bea ceaiul negru?

5. Ceai negru contraindicatii

Ce este ceaiul negru?

Ceaiul negru este una dintre cele mai iubite bauturi din intreaga lume, iar conform unor cercetari, aproape peste 80% dintre oameni il consuma. Acest ceai aduce numeroase beneficii impresionante pentru sanatate precum reducere colesterolul ridicat, imbunatateste sanatatea orala, dar mai multe detalii vei afla pe parcursul articolului.

Despre ceai negru

Cand oamenii din cultura occidentala vorbesc in general despre ceai, se refera adesea la ceaiul negru care se bea atat dimineata, dupa-amiaza, cat si intre gustarile dintre mesele principale ale zilei. Chiar si cele mai populare amestecuri ca English Breakfast si Earl Gray sunt facute din frunze de ceai negru. Acest lucru este in contrast spre deosebire de cultura estica, in tari precum China si Japonia, unde consumul de ceai se refera adesea doar la ceaiul verde.

Originea ceaiului negru

Acest tip de ceai este considerat a fi originar din China. Desi ceaiul verde este cel mai popular din regiunea estica, pe masura ce cultura s-a raspandit, ceaiul negru a fost prelucrat pentru a fi exportat dincolo de regiuni, in tarile vecine si, incele din urma, peste oceane. Astfel, s-a descoperit ca ceaiul negru mai oxidat isi va pastra prospetimea si aroma mai bine in calatoriile lungi comparativ cu ceaiul verde. In acest fel, a inceput comertul de frontiera dintre China, Tibet si alte tari vecine. Chiar si pana in ziua de azi, cea mai mare parte a ceaiului negru eeste produs in China si este exportat in lumea intreaga.

Ceai negru indian

Olandezii au adus prima data ceaiul in Europa in 1610, a ajuns in Anglia in 1658, apoi a crescut in popularitate in coloniile americane ale Angliei de-a lungul anilor 1700. Cererea de ceai a inregistrat salturi enorme in anii 1700, deoarece Anglia a extins importurile de zahar din coloniile sale din Caraibe. Pana la 1800, englezii consumau anual 2½ kilograme de ceai si 17 kilograme de zahar pe cap de locuitor. Se spune ca in acea perioada a fost tendinta din ce in ce mai mare de a adauga zahar la ceai, care a determinat cresterea cererii de ceai negru puternic peste importurile mai delicate de ceai verde.

Urmatorul salt in productia de ceai negru a aparut in anii 1800 cand soiul de plante de ceai Camellia sinensis assamica a fost descoperit in 1823 in regiunea Assam din India. Acest soi autohton a fost mult mai bine adaptat la producerea de ceaiuri negre, care aveau o cerere mare. Nu dupa mult timp, in 1835, englezii au inceput sa planteze gradini de ceai in regiunea Darjeeling din India, aproape de Nepal. Intrucat India era o colonie britanica, aceste soiuri diferite de ceaiuri negre au devenit rapid exporturi populare in Anglia.

Ceai negru prelucrare

Atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde provin din aceeasi plante, si anume Camellia sinesis. Singura diferenta dintre cele doua tiprui este ca frunzele plantei sunt procesate in mod diferit care definesc daca un ceai devine negru sau verde.

Varietati de ceai negru

  • Camellia sinensis assamica este un soi cu frunze mai mari ale plantei de ceai care este, de obicei, folosit pentru producerea ceaiului negru. Originara din districtul Assam din India, creste in clima calda si umeda si este prolifica in padurile sub-tropicale.
  • Camellia sinensis este un soi cu frunze mai mici, originar din China, care este, de obicei, folosit pentru a face ceaiul verde si ceaiul alb. Aceasta planta a evoluat ca un arbust care creste in regiuni insorite, cu climat mai uscat si mai rece. Prospera in regiunile muntoase, deoarece are o toleranta ridicata la frig.

Tipuri de ceai negru

Ceaiul negru este cultivat si prelucrat in intreaga lume in diferite puncte geografice si climaturi. 3 dintre cei mai mari producatori de ceai negru sunt astazi India, Sri Lanka si Africa. Iata care sunt cele mai populare tipuri de ceai:

  • Assam. Regiunea India Assam este cea mai mare regiune cultivatoare de ceai din lume. Clima ploioasa si tropicala produce un ceai aromatic, care se potriveste atat de bine cu putin lapte si zahar.
  • Darjeeling.Creat intr-o regiune mai mica, muntoasa, producatoare de ceai din India, Darjeeling este un ceai negru care are o aroma mai putin astringenta fata de alte tipuri de ceai negru, dar cu note complexe de fructe si citrice. Darjeeling este adesea folosit ca baza de ceai pentru cea mai populara bautura condimentata din India, Chai.
  • Ceylon. O mare parte din economia Sri Lanka depinde de peste o jumatate de milion de acri de gradini de ceai care variaza in locatie. Cea mai mare parte a exportului de ceai din Sri Lanka este ceaiul negru, cunoscut sub numele de Ceylon. Ceaiurile de Ceylon pot varia in functie de locul in care cresc.
  • Kenyan. La inceputul anilor 1900, Kenta a inceput productia si exportul de ceai negru dulce si aromat.La inceputul anilor 1900, Kenta a inceput productia si exportul de ceai negru dulce si aromat.

Ce contine ceaiul negru?

Intre cafea, ceai negru si ceai verde, cafeaua are in general cel mai mult continut de cofeina pe cana, apoi ceai negru, urmata de ceai verde. Dar, ca orice bautura obtinuta dintr-o planta cu cofeina, exista o multime de factori care pot determina nivelul de cofeina din ceasca ta de ceai negru, inclusiv modul in care a fost procesata planta si modul in care bautura a fost fabricata.

Ceai negru cofeina

Bautura Continutul de cofeina
200 mg ceai negru 14 pana la 61 mg
200 mg ceai verde 24 pana la 40 mg
200 mg de cafea 95 pana la 200 mg

Nutrienti ceai ceagru

Dupa cum s-a mai mentionat, ceaiul negru este bogat in antioxidanti ca polifenili si catachine. Capacitatea sa de oxidare este mai mare comparativ cu ceaiul oolong, ceaiul alb sau ceaiul verde. Compusii gasiti in acest tip de ceai poarta denumirea de tevlavine si thearubigins, care aduc multe beneficii pentru sanate si care ofera bauturii culoarea inchisa si aroma unica. Ceaiul neindulcit are putine calorii, dar si un minimum de sodiu, proteine si carbohidrati.

Ceaiul negru beneficii

Acest ceai este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate.

Beneficii ceai negru

Previne bolile cardiace

Cantitatile de flavonoli si derivatii acidului galic prezenti in ceaiul negru ajuta la repararea disfunctiilor arterei la persoanele cardiace. De asemenea, previne accindentele vasculare cerebrale, ateroscleroza si alte afectiune cardiovasculare. Prin urmare, persoanele care beau saptamanal ceai negru au un risc mai scazut de declansare a unor boli de inima.

Potential anticancer

Conform unui studiu realizat in anul 2014 la Universitatea din Wisconsin din SUA, se spune ca ceaiul negrul negru consumat cu moderatie are potential anticancer impotriva:

Datorita prezentei polifenolilor din ceai, acestia au un efect puternic de eliminare a radicalilor liberi, iar consumul de ceai gru ajuta la inhibarea tumorilor.

Pentru ce este bun ceaiul negru

Ajuta la gestionarea diabetului zaharat

Aportul ridicat de ceai negru a fost asociat cu nivelurile reduse de glucoza din sange. Prin urmare, compusii bioactivi din ceaiul negru scad indicele glicemic.

Conform unui studiu, specialistii au relatat faptul ca un consum regulat al acestui ceai are efecte antioxidante si antiinflamatorii la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Imbunatateste digestia

Ceaiul negru este bogat in tanini si alte substante chimice care au un efect pozitiv si relaxant asupra sistemului digestiv al organismului. Aceasta calitate antiinflamatoare ale ceaiului sunt, de asemenea, utile pentru vindecarea afectiunilor digestive. Compusii chimici prezenti in ceai ajuta la combaterea ulcerul stomacal.

Ceaiul negru proprietati

Proprietati antibacteriene

Polifenolii din ceaiul negru sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antibacteriene. Conform unor studii, consumul de ceai negru reduce riscul de infectie cu Helicobacter pylori.

De asemenea, pungutele racite de la ceai sunt un remediu bun pentru:

  • Eliminarea traspiratiei si a mirosului neplacut
  • Umflaturi si iritatii dupa epilat
  • Eruptii cutanate
  • Roseata si mancarime

Amelioreaza stresul

Consumul de ceai negru ajuta la scaderea productiei de hormoni stresori, aducandu-i intr-un fel la normalitate. De asemenea, aminoacidul L-teanina care este gasit in ceaiul negru usureaza stresul cronic, favorizand relaxarea mintii si a intregului organism.

Imbunatateste sanatatea orala

Polifenolii din ceaiul negru includ, catechine, flavonoide si taninuri care au un efect anti-microbian si o actiune inhibitoare asupra enzimelor bacteriene din saliva. O ceasca sau doua de ceai neindulcit, consumat zilnic, pot reduce inflamatiile si pot opri cresterea bacteriilor din gura.

Previne boala Parkinson

Consumul de ceai negru ajunge la scaderea riscului bolii de Parkinson datorita polifenolilor din componenta lui care ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative.

Amelioreaza senzatia de ochi obositi

Pungile de ceai negru reci (puse inainte la frigider sau congelator) aplicate pe ochi (chiar si pe ten), pot ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala datorita continutului de cofeina.

Imbunatateste sanatatea pielii

Bogat in antioxidanti, consumul de ceai negru imbunatateste sanatatea si aspectul pielii, iar acest lucru se datoreaza proprietatilor anti-imbatranire si antiinflamatoare. Astfel, daca iti clatesti tenul sau corpul cu ceai negru, pielea ta va fi mai neteda, stralucitoare, oferindu-i un aspect tonifiat. De asemenea, ceaiul negru este un remediu eficient pentru pielea uscata si pentru tulburarile de pigmentare (uneori datorate de inaintarea in varsta).

Protejeaza impotriva razelor UV

Razele UV pot fi extrem de nocive pentru piele, iar expunerea prelungita la soare poate provoca pigmentarea. Astfel, aplicarea topica a ceaiului negru poate ajuta la protejarea pielii de radiatiile nocive, deoarece polifenolii au un efect fotoprotector.

Reduce colesterolul

Persoanele care consuma ceai negru pot reduce nivelul de colesterol rau, care este responsabil pentru accidentele vasculare cerebrale.

Intareste sistemul imunitar

Ceaiul negru nu numai ca ajuta la combaterea bacteriilor, dar si intareste sistemul imunitar. Bogata sursa de antioxidanti din aceasta bautura previne deteriorarea organismului prin captarea radicalilor nocivi.

Ceaiul negru slabeste

Ceaiul negru scade nivelul trigliceridelor si a grasimilor. Astfel, cateva modificari ale stilului de viata impreuna cu consumul de ceai negru ajuta la pierderea in greutate. De asemenea, ceaiul negru ajuta la prevenirea obezitatii.

Ceai negru alte beneficii

Cum se prepara si cum se bea ceaiul negru?

Ceai negru preparare

Ceaiul negru se prepara astfel: pentru fiecare 200 ml de apa fierbinte sunt necesare 2 grame de ceai negru. Se lasa la infuzat timp de aproximativ 4 minute, dupa care se poate servi cu putina zeama de lamaie, miere sau zahar. Ceaiul negru se poale servi si cu putin lapte, dar atunci nu se va mai pune zeama de lamaie.

Ceai negru contraindicatii

Aportul excesiv de ceai negru (mai mult de 3 – 5 cani pe zi) poate avea efecte secundare care includ:

  • Supradozaj cu cofeina
  • Urinare frecventa
  • Deficienta de fier
  • Hemoroizi
  • Aciditate la stomac
  • Varsaturi
  • Arsuri la stomac
  • Batai neregulate ale inimii
  • Insomnie
  • Stari de nervozitate
  • Anxietate
  • Tremurat
  • Transpiratie
  • Respiratie rapida
  • Dureri de cap
  • Glaucom

Ceai negru in sarcina

Femeile insarcinate trebuie sa consulte si sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ceai negru, deoarce poate provoca un avort spontat sau chiar sindromul de moarte subita a sugarului.

Ceaiul negru si medicamentele

Evitati consumul acestui ceai daca urmati un tratament medicamentos sau luati suplimente alimentare precum calciu sau magneziu.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits
  2. https://www.healthline.com/nutrition/ceylon-tea
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/health-benefits-of-black-tea.html
  4. https://www.hackberrytea.com/blogs/tea-education/the-history-of-black-tea
  5. https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-black-tea.htm
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma