Ceai negru – bautura care ofera o varietate de beneficii pentru sanatate, deoarece contine antioxidanti si compusi care pot ajuta la reducerea inflamatiilor din organism. Afla din urmatorul articol ce contine ceaiul negru, care sunt beneficiile consumului si cum se prepara corect!
4. Cum se prepara si cum se bea ceaiul negru?
Ceaiul negru este una dintre cele mai iubite bauturi din intreaga lume, iar conform unor cercetari, aproape peste 80% dintre oameni il consuma. Acest ceai aduce numeroase beneficii impresionante pentru sanatate precum reducere colesterolul ridicat, imbunatateste sanatatea orala, dar mai multe detalii vei afla pe parcursul articolului.
Cand oamenii din cultura occidentala vorbesc in general despre ceai, se refera adesea la ceaiul negru care se bea atat dimineata, dupa-amiaza, cat si intre gustarile dintre mesele principale ale zilei. Chiar si cele mai populare amestecuri ca English Breakfast si Earl Gray sunt facute din frunze de ceai negru. Acest lucru este in contrast spre deosebire de cultura estica, in tari precum China si Japonia, unde consumul de ceai se refera adesea doar la ceaiul verde.
Acest tip de ceai este considerat a fi originar din China. Desi ceaiul verde este cel mai popular din regiunea estica, pe masura ce cultura s-a raspandit, ceaiul negru a fost prelucrat pentru a fi exportat dincolo de regiuni, in tarile vecine si, incele din urma, peste oceane. Astfel, s-a descoperit ca ceaiul negru mai oxidat isi va pastra prospetimea si aroma mai bine in calatoriile lungi comparativ cu ceaiul verde. In acest fel, a inceput comertul de frontiera dintre China, Tibet si alte tari vecine. Chiar si pana in ziua de azi, cea mai mare parte a ceaiului negru eeste produs in China si este exportat in lumea intreaga.
Olandezii au adus prima data ceaiul in Europa in 1610, a ajuns in Anglia in 1658, apoi a crescut in popularitate in coloniile americane ale Angliei de-a lungul anilor 1700. Cererea de ceai a inregistrat salturi enorme in anii 1700, deoarece Anglia a extins importurile de zahar din coloniile sale din Caraibe. Pana la 1800, englezii consumau anual 2½ kilograme de ceai si 17 kilograme de zahar pe cap de locuitor. Se spune ca in acea perioada a fost tendinta din ce in ce mai mare de a adauga zahar la ceai, care a determinat cresterea cererii de ceai negru puternic peste importurile mai delicate de ceai verde.
Urmatorul salt in productia de ceai negru a aparut in anii 1800 cand soiul de plante de ceai Camellia sinensis assamica a fost descoperit in 1823 in regiunea Assam din India. Acest soi autohton a fost mult mai bine adaptat la producerea de ceaiuri negre, care aveau o cerere mare. Nu dupa mult timp, in 1835, englezii au inceput sa planteze gradini de ceai in regiunea Darjeeling din India, aproape de Nepal. Intrucat India era o colonie britanica, aceste soiuri diferite de ceaiuri negre au devenit rapid exporturi populare in Anglia.
Atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde provin din aceeasi plante, si anume Camellia sinesis. Singura diferenta dintre cele doua tiprui este ca frunzele plantei sunt procesate in mod diferit care definesc daca un ceai devine negru sau verde.
Ceaiul negru este cultivat si prelucrat in intreaga lume in diferite puncte geografice si climaturi. 3 dintre cei mai mari producatori de ceai negru sunt astazi India, Sri Lanka si Africa. Iata care sunt cele mai populare tipuri de ceai:
Intre cafea, ceai negru si ceai verde, cafeaua are in general cel mai mult continut de cofeina pe cana, apoi ceai negru, urmata de ceai verde. Dar, ca orice bautura obtinuta dintr-o planta cu cofeina, exista o multime de factori care pot determina nivelul de cofeina din ceasca ta de ceai negru, inclusiv modul in care a fost procesata planta si modul in care bautura a fost fabricata.
Bautura | Continutul de cofeina |
200 mg ceai negru | 14 pana la 61 mg |
200 mg ceai verde | 24 pana la 40 mg |
200 mg de cafea | 95 pana la 200 mg |
Dupa cum s-a mai mentionat, ceaiul negru este bogat in antioxidanti ca polifenili si catachine. Capacitatea sa de oxidare este mai mare comparativ cu ceaiul oolong, ceaiul alb sau ceaiul verde. Compusii gasiti in acest tip de ceai poarta denumirea de tevlavine si thearubigins, care aduc multe beneficii pentru sanate si care ofera bauturii culoarea inchisa si aroma unica. Ceaiul neindulcit are putine calorii, dar si un minimum de sodiu, proteine si carbohidrati.
Acest ceai este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate.
Cantitatile de flavonoli si derivatii acidului galic prezenti in ceaiul negru ajuta la repararea disfunctiilor arterei la persoanele cardiace. De asemenea, previne accindentele vasculare cerebrale, ateroscleroza si alte afectiune cardiovasculare. Prin urmare, persoanele care beau saptamanal ceai negru au un risc mai scazut de declansare a unor boli de inima.
Conform unui studiu realizat in anul 2014 la Universitatea din Wisconsin din SUA, se spune ca ceaiul negrul negru consumat cu moderatie are potential anticancer impotriva:
Datorita prezentei polifenolilor din ceai, acestia au un efect puternic de eliminare a radicalilor liberi, iar consumul de ceai gru ajuta la inhibarea tumorilor.
Aportul ridicat de ceai negru a fost asociat cu nivelurile reduse de glucoza din sange. Prin urmare, compusii bioactivi din ceaiul negru scad indicele glicemic.
Conform unui studiu, specialistii au relatat faptul ca un consum regulat al acestui ceai are efecte antioxidante si antiinflamatorii la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Ceaiul negru este bogat in tanini si alte substante chimice care au un efect pozitiv si relaxant asupra sistemului digestiv al organismului. Aceasta calitate antiinflamatoare ale ceaiului sunt, de asemenea, utile pentru vindecarea afectiunilor digestive. Compusii chimici prezenti in ceai ajuta la combaterea ulcerul stomacal.
Polifenolii din ceaiul negru sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antibacteriene. Conform unor studii, consumul de ceai negru reduce riscul de infectie cu Helicobacter pylori.
De asemenea, pungutele racite de la ceai sunt un remediu bun pentru:
Consumul de ceai negru ajuta la scaderea productiei de hormoni stresori, aducandu-i intr-un fel la normalitate. De asemenea, aminoacidul L-teanina care este gasit in ceaiul negru usureaza stresul cronic, favorizand relaxarea mintii si a intregului organism.
Polifenolii din ceaiul negru includ, catechine, flavonoide si taninuri care au un efect anti-microbian si o actiune inhibitoare asupra enzimelor bacteriene din saliva. O ceasca sau doua de ceai neindulcit, consumat zilnic, pot reduce inflamatiile si pot opri cresterea bacteriilor din gura.
Consumul de ceai negru ajunge la scaderea riscului bolii de Parkinson datorita polifenolilor din componenta lui care ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative.
Pungile de ceai negru reci (puse inainte la frigider sau congelator) aplicate pe ochi (chiar si pe ten), pot ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala datorita continutului de cofeina.
Bogat in antioxidanti, consumul de ceai negru imbunatateste sanatatea si aspectul pielii, iar acest lucru se datoreaza proprietatilor anti-imbatranire si antiinflamatoare. Astfel, daca iti clatesti tenul sau corpul cu ceai negru, pielea ta va fi mai neteda, stralucitoare, oferindu-i un aspect tonifiat. De asemenea, ceaiul negru este un remediu eficient pentru pielea uscata si pentru tulburarile de pigmentare (uneori datorate de inaintarea in varsta).
Razele UV pot fi extrem de nocive pentru piele, iar expunerea prelungita la soare poate provoca pigmentarea. Astfel, aplicarea topica a ceaiului negru poate ajuta la protejarea pielii de radiatiile nocive, deoarece polifenolii au un efect fotoprotector.
Persoanele care consuma ceai negru pot reduce nivelul de colesterol rau, care este responsabil pentru accidentele vasculare cerebrale.
Ceaiul negru nu numai ca ajuta la combaterea bacteriilor, dar si intareste sistemul imunitar. Bogata sursa de antioxidanti din aceasta bautura previne deteriorarea organismului prin captarea radicalilor nocivi.
Ceaiul negru scade nivelul trigliceridelor si a grasimilor. Astfel, cateva modificari ale stilului de viata impreuna cu consumul de ceai negru ajuta la pierderea in greutate. De asemenea, ceaiul negru ajuta la prevenirea obezitatii.
Ceaiul negru se prepara astfel: pentru fiecare 200 ml de apa fierbinte sunt necesare 2 grame de ceai negru. Se lasa la infuzat timp de aproximativ 4 minute, dupa care se poate servi cu putina zeama de lamaie, miere sau zahar. Ceaiul negru se poale servi si cu putin lapte, dar atunci nu se va mai pune zeama de lamaie.
Aportul excesiv de ceai negru (mai mult de 3 – 5 cani pe zi) poate avea efecte secundare care includ:
Femeile insarcinate trebuie sa consulte si sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma ceai negru, deoarce poate provoca un avort spontat sau chiar sindromul de moarte subita a sugarului.
Evitati consumul acestui ceai daca urmati un tratament medicamentos sau luati suplimente alimentare precum calciu sau magneziu.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…