Cateterizarea este o procedura utilizata pentru diagnosticarea si tratarea anumitor afectiuni. Aflati din materialul urmator ce inseamna si cand e necesara o cateterizare.
Cateterizarea se refera la orice procedura in cadrul careia se introduce un cateter – un tub lung, flexibil – in corp. Uneori se utilizeaza termenul de angiografie ca sinonim al frazei “cateterizare a cordului si a vaselor de sange” (cateterism cardiac). Angiografia se refera la injectarea unei substante de contrast printr-un cateter, astfel incat se pot vizualiza cordul si vasele de sange pe imaginile radiologice.
Unele catetere cardiace au si dispozitive in miniatura la varf care pot masura oxigenarea sangvina, fluxul sangvin si presiunile din vasele sangvine. In plus, unele catetere sunt prevazute pentru a lua o proba de tesut (biopsie) dintr-un vas sangvin sau din cord pentru a trata suferinta.
Cateterele sunt utilizate si in alte situatii. De exemplu, cateterele urinare sunt utilizate pentru a drena urina din vezica urinara atunci cand o persoana nu poate urina.
Cateterizarea este o procedura utilizata pentru a diagnostica si trata anumite afectiuni. In timpul cateterizarii cardiace, un tub subtire si lung, denumit cateter, este introdus intr-o artera sau vena din zona inghinala, gat sau brat si este impins prin vasele de sange catre inima.
Folosind acest cateter, medicii pot efectua apoi teste prin care pot diagnostica anumite afectiuni ca parte a unei cateterizari cardiace. In plus, cu ajutorul cateterismului cardiac pot fi implementate si unele tratamente pentru boli de inima, cum ar fi angioplastia coronariana si implantarea stenturilor coronariane.
De obicei, pacientul ramane treaz in timpul cateterizarii cardiace, insa i se vor administra medicamente care sa-l ajute sa se relaxeze. Timpul de recuperare pentru o cateterizare cardiaca este scurt, iar riscul de complicatii este extrem de scazut.
Cateterizarea presupune utilizarea sau introducerea unui cateter (prin vezica, trahee sau inima).
Cateterizarea cardiaca se face pentru a verifica o eventuala problema cardiaca. De asemenea, poate fi efectuata ca parte a unei proceduri de corectare si vindecare a unei probleme la inima.
Daca pacientul trece printr-un cateterism cardiac de verificare a unor boli de inima, medicul poate sa:
Cateterismul cardiac este de asemenea utilizat ca parte a unor proceduri de tratare a bolilor de inima. Printre aceste proceduri se numara:
Alte tipuri de cateterizare
Un alt tip de procedura extrem de folosit este cateterizarea urinara.
Un cateter urinar este un tub flexibil folosit pentru eliminarea urinei din vezica. Cateterul urinar este de cele mai multe ori folosit de catre persoanele care au dificultati in a elimina urina in mod natural.
Un medic poate recomanda un cateter urinar unei persoane care nu poate urina natural. Printre motivele pentru care poate fi nevoie de un cateter urinar se numara: un blocaj in uretra (care este organul prin care urina este eliminata din vezica), leziuni la nivelul uretrei, o prostata marita la barbati, defecte din nastere care afecteaza tractul urinar, pietre la rinichi, ureter sau la vezica urinara, o vezica urinara slabita, nervi afectati si tumori in tractul urinar sau in organele de reproducere.
Plasarea unui cateter intr-o anumita parte a corpului poate permite:
In functie de tipul procedurii, cateterizarea se bazeaza pe principii si practici diferite.
In timpul cateterismului cardiac, pacientul este, de obicei, treaz, insa sedat. In schimb, anumite proceduri, cum ar fi ablatia, repararea sau inlocuirea supapei, pot fi efectuate sub anestezie generala.
Apoi, o linie intravenoasa este introdusa in mana pentru a se administra medicamentele suplimentare necesare in timpul procedurii. De asemenea, vor fi montati pe piept electrozi de monitorizare pentru a fi verificate bataile inimii in timpul testului.
Inainte de introducerea cateterului in artera, medicul va injecta anestezic pentru a amorti zona respectiva. In scurt timp veti simti o durere rapida si intepatoare inainte de amorteala.
Dupa ce zona a fost amortita, cateterul urmeaza sa fie introdus. Medicul executa o incizie mica pentru a accesa o artera. In taietura va fi introdus un manson de plastic care va permite introducerea cateterului.
Pasii urmatori depind de cauza efectuarii cateterismului cardiac.
Acest test se face pentru a verifica prezenta blocajelor in arterele care duc la inima. In cadrul acestuia, un colorant este injectat prin cateter, iar arterele inimii vor fi vizualizate cu ajutorul razelor X. Intr-o angiograma coronariana, cateterul este introdus, de obicei, intr-o artera din zona inghinala sau a incheieturii mainii.
Aceasta procedura verifica presiunea si fluxul de sange in partea dreapta a inimii. Un cateter este introdus printr-o vena din gat sau zona inghinala. Cateterul are senzori speciali care masoara presiunea si fluxul de sange din inima.
In cazul unei biopsii cardiace, cateterul este de obicei introdus printr-o vena din zona gatului si mai rar in zona inghinala. Proba de tesut cardiac este recoltata cu ajutorul unui cateter cu un varf mic.
Aceasta procedura este folosita pentru a largi o artera ingustata a inimii. In cadrul acestei proceduri, cateterul poate fi introdus fie prin incheietura mainii, fie inghinal.
Un cateter lung si flexibil este impins prin artere catre portiunea ingustata. Apoi, un cateter cu un balon mai mic este introdus prin cateterul flexibil si umflat in zona ingustata. In multe cazuri, medicul poate monta si un stent in zona ingustata pentru ca artera sa ramana largita.
Aceasta procedura se face pentru a deschide valvele ingustate ale inimii. Amplasarea cateterelor depinde de problema supapei. Un cateter este infiletat de-a lungul valvei. Un balon este apoi umflat pentru a face ca valva sa se deschida mai usor.
Aceasta procedura este similara cu valvuloplastia cu balon, cu exceptia faptului ca in inima va fi implantata o supapa artificiala pentru a inlocui o supapa ingustata.
Aceasta procedura este un pic mai complexa. Medicii monteaza mai multe catetere in arterele si venele inghinale sau ale gatului, astfel incat energia de radiofrecventa sa poata fi directionata catre partea inimii care produce batai cardiace anormale.
Cateterele urinare sunt, de asemenea, de mai multe tipuri, in functie de cauza afectiunii.
Un astfel de cateter este introdus in vezica, fiind cunoscut si sub denumirea de cateter Foley. Acest tip poate fi util pentru perioade scurte si lungi de timp. De obicei, cateterul este introdus de o asistenta medicala prin uretra. In unele cazuri, poate fi inserat si printr-o gaura minuscula facuta in abdomen. Un balon minuscul aflat la capatul cateterului este umflat cu apa pentru a preveni iesirea tubului din corp. Balonul se poate dezumfla atunci cand cateterul este eliminat.
Un prezervativ urinar este plasat in afara corpului. Acesta este necesar in cazul barbatilor care nu au probleme de retentie urinara, insa sufera de dizabilitati functionale sau psihice grave, cum ar fi dementa. Un dispozitiv care arata ca un prezervativ acopera capul penisului. Un tub face legatura intre prezervativ si o punga de scurgere.
O persoana poate avea nevoie de cateterizare doar pentru o perioada scurta de timp dupa o interventie chirurgicala, pana ca vezica urinara se goleste.
Cel mai probabil, dupa procedura veti petrece cateva ore intr-o sala de recuperare, pana cand trece efectul anesteziei. Dupa indepartarea cateterului, asistenta sau specialistul va aplica putina presiune pe zona de insertie. Daca procedura a fost efectuata in zona inghinala, va trebui sa ramaneti intinsi timp de cateva ore dupa cateterizare pentru a evita o hemoragie puternica si pentru a permite vindecarea arterei.
Dupa procedura nu veti avea nicio restrictie in materie de alimentatie. Durata sederii in spital va depinde de starea pacientului. Exista posibilitatea sa va intoarceti acasa in aceeasi zi sau poate fi necesar sa ramaneti peste noapte sau mai mult daca mai trebuie sa treceti printr-o alta procedura, cum ar fi angioplastia si plasarea stentului.
La fel ca in cazul altor interventii efectuate pe inima si vase de sange, o cateterizare cardiaca prezinta anumite riscuri. Cu toate acestea, complicatiile majore sunt rare.
Riscurile cateterismului cardiac sunt:
Daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, spuneti-i medicului inainte de a face procedura.
Conform unui articol din BMC Urology, cateterele urinare uretrale sunt principala cauza a infectiilor tractului urinar asociate unor interventii sau proceduri medicale. Prin urmare, este important ca aceste dispozitive sa fie curatate si dezinfectate inainte de folosire.
Simptomele unei infectii urinare sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…