Top 10 carti de nutritie si alimentatie sanatoasa

Top 10 carti de nutritie si alimentatie sanatoasa – Sanatate prin alimentatie! Iata top 10 carti cu informatii despre nutritie, sfaturi alimentare si retete sanatoase – care sa te inspire pentru un stil de viata sanatos!

„A manca este o necesitate, dar a manca inteligent este o arta.”- La Rochefoucald

Cuprins:

1. Ce inseamna nutritie si alimentatie sanatoasa?
2. Impactul nutritiei asupra sanatatii
3. Carti pentru alimentatie sanatoasa – Top 10

Ce inseamna nutritie si alimentatie sanatoasa?

Omul este ceea ce mananca”, spunea Ludwig Feuerbach, si avea dreptate. O alimentatie corecta este importanta pentru sanatatea noastra – dar ce inseamna o alimentatie corecta? In afara de laptele matern ca hrana pentru sugari, niciun singur produs alimentar nu contine toate substantele nutritive esentiale de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos si pentru a putea sa functioneze corect.

Din acest motiv, alimentatia noastra ar trebui sa contina o varietate de alimente diferite, pentru a ne ajuta sa obtinem toate substantele nutritive de care organismul are nevoie – ALIMENTATIE ECHILIBRATA, SANATOASA SI VARIATA!

Un stil de viata sanatos include si alegerea unei diete echilibrate sau a unui plan de alimentatie sanatoasa in concordanta cu piramida alimentara. Un plan de alimentatie sanatoasa include urmatoarele:

  • fructe si legume;
  • cereale integrale;
  • lactate cu continut scazut de grasimi;
  • carne slaba, carne de pasare, peste si fructe de mare;
  • leguminoase;
  • oua;
  • fructe oleaginoase;
  • consum redus de grasimi saturate, grasimi trans, sare si zaharuri adaugate;
  • aport caloric optim.

Consumul unei alimentatii sanatoase nu inseamna limite stricte si nu inseamna privarea de alimente necesare sau care ne plac. Piatra de temelie a unei alimentatii sanatoase ar trebui sa fie inlocuirea alimentelor procesate cu alimente naturale ori de cate ori este posibil. Consumul de alimente care sunt cat mai aproape posibil de felul in care natura le-a facut poate face o mare diferenta in modul in care ne simtim.

Cei care cred ca nu au timp pentru o alimentatie sanatoasa, vor avea mai devreme sau mai tarziu timp pentru boala.” – Edward Stanley

Impactul nutritiei asupra sanatatii

Alimentatia nesanatoasa a contribuit la cresterea numarului de persoane obeze si supraponderale, inclusiv in randul copiilor.

Romania este pe locul 3 in Europa la populatie supraponderala si pe locul 2 la obezitate infantila.

Un proverb englezesc spune „Nu-ti sapa mormantul cu propriul cutit si propria furculita.” O alimentatie deficitara este una bogata in grasimi saturate, cu prea multe calorii, sare si zahar adaugat, saraca in fructe, legume, cereale integrale, calciu si fibre. Pe termen scurt, alimentatia necorespunzatoare poate contribui la stres, oboseala si ne afecteaza energia si capacitatea de a lucra; pe termen lung poate contribui la cresterea riscului de boli si alte probleme de sanatate, cum ar fi:

Malnutritia

Malnutritia are trei forme, printre care:

1. Malnutritia definita ca alimentatie deficitara – se caracterizeaza prin consumul inadecvat de proteine si micronutrienti;
2. Subnutritia este folosita pentru a descrie starea persoanelor al caror consum de alimente nu include suficiente calorii pentru a satisface nevoile fiziologice de baza. In prezent, exista 1 miliard de oameni subnutriti in intreaga lume, majoritatea in tarile in curs de dezvoltare.
3. Malnutritie dezechilibrata – cazul in care anumite tipuri de alimente, cum ar fi carbohidratii sau grasimile, sunt consumate in exces fata de alte alimente care sunt consumate in cantitati prea mici, ducand la aparitia bolilor cronice, inclusiv a obezitatii si a bolilor de inima.

Esti ceea ce mananci, iar o viata sanatoasa nu numai ca te va face sa te simti mai bine, dar poate reduce riscul pentru multe boli si probleme de sanatate. O alimentatie adecvata este o parte esentiala a vietii sanatoase. Printre obiceiurile alimentare proaste se numara hranirea insuficienta sau consum alimentar exagerat, lipsa consumului unor alimente de care organismul are nevoie, consumul de alimente procesate si nesanatoase, gatirea incorecta etc.

Carti pentru alimentatie sanatoasa – Top 10

Iata o serie de carti pentru nutritie si alimentatie sanatoasa:

„Stil de viata, nu dieta” – Valentin Vasile

Valentin Vasile este antrenor Wordclass si nutritionist. Cartea „Stil de viata, nu dieta” este un ghid de slabire sanatoasa in 5 pasi. Poate fi considerata si ca facand parte din categoria carti fitness. Cartea ofera sfaturi concrete pentru a arde surplusul de grasime, pentru a creste nivelul de energie si pentru a imbunatati calitatea vietii. Include programul de slabire, dar si plan de antrenamente fizice, recomandari nutritionale, tabele nutritionale si grafic privind pierderea in greutate.

Este un ghid de alimentatie pentru mentinerea sanatatii si slabire construit pentru persoanele care au un program incarcat si pentru persoanele gurmande. Cartea sustine ideea de echilibru in detrimentelul celei de restricii alimentare severe, pentru o slabire eficienta pe termen lung. Autorul sustine ca 95% din succesul in slabire este dat de alimentatia echilibrata.

„Sanatatea are gust – ghid pentru slabit” – Dr. Mihaela Bilic

Cartea este ca un tratat de nutritie si ofera sfaturi utile privind nu doar alegerile alimentare, dar si cum si cand sa mancam, si foloseste ideea de „mancare pentru suflet”– sa ne bucuram de mancare, sa mestecam incet, sa savuram mancarea, pentru a-i simti cu adevarat gustul. Astfel, este o carte de psihonutritie, care sugereaza un jurnal emotional alimentar, pentru a identifica relatia dintre emotiile resimtite si alimentele consumate. Ne invata sa mancam „cu masura” si cuprinde abordari pentru mai multe categorii de persoane: „iubitorii de dulciuri”, „iubitorii de fainoase”, „iubitorii de fructe” etc. Cartea este frumos structurata, colorata, cu multe grafice si imagini, usor de parcurs si captivanta.

Dr. Mihaela Bilic este medic primar diabet si boli de nutritie, cu un masterat de psihonutritie la Paris.

Cartea Sanatatea are gust- Ghid de slabit” a aparut la 6 ani dupa cartea Sanatatea are gust – Ghid de Nutritie pentru Familie, care ofera sfaturi de nutritie sanatoasa pentru toata familia.

„Medicina, nutritie si buna dispozitie” – Dr. Simona Tivadar

Cartea „Medicina, nutritie si buna dispozitie cuprinde o serie de pamflete medicale, cu note de umor caracteristic (pentru ca „Rasul impreuna cu doctorul de nutritie nu ingrasa”), dar cu informatii medicale de cea mai buna calitate, cu baza stiintifica solida.

Cartea cuprinde informatii medicale generale legate de nutritie, alimentatie sanatoasa, ce inseamna a ne hrani sanatos, nutrienti si anumite dileme privind alimentatia. Este prezentata pe intelesul cititorilor si discuta despre o serie de intrebari comune legate de nutritie, despre pseudostiinta cand vina vorba de sfaturi alimentare si demonteaza o serie de mituri in ceea ce priveste alimentatia.

Dr. Simona Tivadar este medic primar Diabet, nutritie si boli metabolice.

„Ecuatia Slabirii” – Dr. Serban Damian

Esti in cautare de carti de slabit? Dr. Serban Damian este medic nutritionist sportiv, acreditat de Comitetul International Olimpic, si nutritionistul Echipei Nationale de Fotbal a Romaniei. Cartea „Ecuatia Slabirii” este un ghid de alimentatie sanatoasa pentru orice prsoana, dar mai ales pentru cei care se confrunta cu exces ponderal.

Ofera sfaturi de nutritie pe intelesul tuturor, pentru a ajunge sa ai o relatie armonioasa cu alimentele. Autorul cartii ofera o lista cu „ingredientele” necesare in intregul proces de slabire sau lupta cu kilogramele in plus. Sustine ideea de slabire sanatoasa in detrimentul dietelor fanteziste care promit pierdere rapida in greutate si discuta si o serie de mituri despre slabire.

Cartea curpinde si doua sectiuni speciale: una despre legatura dintre alimentatie si sanatatea pielii  si una despre emotii in relatie cu alimentatia si mancarea – pentru ca multe probleme legate de nutritie sunt strans legate de probleme emotionale.

„Capcanele dietelor. Dieta pe viata sau stil de viata” – Dr. Laura Ene

Cartea se bazeaza pe ideea de stil alimentar sanatos, echilibrat si variat, nu pe restrictii alimentare cand vine vorba de slabire. Mai exact, vorbeste despre obiceiuri alimentare sanatoase!

Multe diete restrictive nu dau rezultate, si in plus sunt un cumul de stres, efort, frustrari. Cartea vine in sprijinul persoanelor care vor sa isi schimbe stilul de viata, sa se mentina la greutatea actuala, sa se mentina in forma sau sa scape de excesul ponderal intr-un mod sanatos si echilibrat. Cartea te invata care sunt cele mai mari greseli cand vine vorba de slabit, ce e de facut si cum putem ajunge sa avem un stil de viata sanatos.

Dr. Laura Ene este medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

„Retete vegane fara foc” – Ligia Pop

Ligia Pop este raw food chef si organizeaza numeroase targuri Raw Food la nivel national. Sustine alimentatia sanatoasa bazate pe alimente crude.

Cartea „Retete vegane fara foc este o reeditare a cartii aparute anterior si cuprinde 101 retete vegane. Este dedica persoanelor care vor sa isi imbunatateasca stilul alimentar si sa consume alimente crude. Cuprinde retete de toate feleurile, inclusiv dulciuri si alternative raw vegane la alimente de baza – lapte vegetal, branzeturi din nuci, prajituri raw vegane etc. Cartea nu este recomandata doar veganilor, ci oricarei persoane care doreste sa incerce noi retete sanatoase si pentru noi experiente culinare.

„Am mancat. O fi pacat?” – Dr. Mihaela Bilic

Cartea se bazeaza pe alimentele consumate si rolul lor, pe „ce am voie, ce nu am voie, ce trebuie sa mananc”. Cuprinde sfaturi utile de alimentatie si stil de viata, pentru a intelege mai bine rolul alimentelor in viata noastra. Este axata pe moderatia si echilibrul alimentar, alegerile sanatoase, relatia pozitiva cu hrana.

Dr. Mihaela Bilic trateaza in cartea sa si o serie de mituri legate de alimentatie, cum sa devenim prieteni cu mancare, sa scapam de anumite sentimente de vina cand vina vorba de alegerile alimentare, pentru ca „sanatatea are gust”.

„Revolutie in bucatarie. Reinvata sa gatesti sanatos” – prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Revolutie in bucatarie – Reinvata sa gatesti sanatos este o carte scrisa de Prof. Dr. Mencinicopschi Gheorghe, fiind de altfel prima carte de gastronomie nutritionala. Cartea este un ghid al principiilor gastronomiei nutritionale, te invata cum sa alegi alimentele care urmeaza sa ajunga in farfurie, cum sa le asociezi corect, cum si cat sa consumi si sfaturi de gatit. Vorbeste despre cele mai frecvente greseli de alimentatie, despre excesele alimentare, importanta alimentatiei sanatoase, ofera o serie de retete sanatoase reinterpretate, retete romanesti.

„Ghid de alimentatie vegetala” – Julieanna Hever

Ghidul prezinta avantajele unei alimentatii vegetale, informatii privind vitaminele si mineralele necesare organismului si care sunt sursele vegetale de unde le putem obtine. Cuprinde si 45 retete pe baza de alimente vegetale.

Cartea este scrisa de de nutritionista Julieanna Hever si este indicata nu doar vegetarienilor, ci oricui vrea sa afle cum poate benefia la maximum de nutrientii din alimentele de origine vegetala. Ofera informatii nutritionale in functie de varsta, sfaturi nutritionale pentru sportivi, modul in care alimentele vegetale iti poti proteja sanatatea si exemple de meniu saptamanal cu retete delicioase si sanatoase.

„Miracolul micronutrientilor” – Jayson Calton si Mira Calton

Cartea „Miracolul micronutrientilor este, asa cum sugereaza si continuarea titlului, „planul de 28 de zile pentru cresterea energiei si a imunitatii si scaderea in greutate”. Autorii cartii sunt Jayson Calton si Mira Calton.

Cartea ofera informatii privind deficitul de micronutrienti si efectele asupra sanatatii, precum si modul in care se manifesta aceste deficiente. De asemenea, ofera informatii privind alegerile alimentare, stilul de viata sanatos si factorii care duc la epuizarea micronutrientilor.

Ofera si planul de 28 zile pentru a reduce si inversa aceste efecte negative, precum si retete sanatoase in acest sens. Retetele sunt variate si adaptate pentru diferite stiluri, inclusiv retete fara gluten, retete hipoglucidice, retete hipolipidice, retete vegane sau Paleo.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma