Cancerul testicular este o boala in care celulele testiculare devin anormale la unul sau la ambele testicule. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru aceasta maladie.
Cancerul de testicule este cel mai frecvent cancer la barbati intre 15 si 49 de ani. Cancerul testicular reprezinta intre 1 si 2% din totalitatea neoplasmelor la barbat. Incidenta cancerului testicular s-a dublat in decursul ultimilor 40 de ani si continua sa creasca.
Vestea buna este ca 96% dintre barbatii afectati de acest tip de cancer sunt considerati vindecati dupa 10 ani de la diagnostic si tratament, arata un studiu elaborat de o echipa de cercetatori englezi.
Institutul National de Cercetare asupra Cancerului din Marea Britanie a anuntat ca, daca in anii `70, mai putin de 70% dintre pacientii tratati pentru un cancer de testicule se puteau vindeca, astazi, aproape 96% dintre pacienti reusesc sa invinga boala si sunt considerati vindecati la 10 ani de la diagnostic.
Un cancer de testicule este o boala a celulelor testiculului. El se dezvolta cel mai frecvent pornind de la celulele care formeaza spermatozoizii. Statisticile arata ca aceasta forma de cancer testicular este cel mai raspandit cancer la barbatii de 15-49 de ani. Aparitia unei zone tumefiate, a unui chist sau a unei senzatii de disconfort la nivelul unui testicul sunt semne care nu trebuie neglijate. Din aceasta cauza, pacientul trebuie sa mearga de urgenta la un medic specialist urolog.
Cele doua tipuri principale de tumori ale celulelor germinale testiculare sunt seminoamele si non-seminoamele. Aceste doua tipuri cresc si se raspandesc diferit si sunt tratate diferit. Non-seminoamele tind sa se dezvolte si sa se raspandeasca mai repede decat seminoamele. Seminoamele sunt mai sensibile la radiatii. O tumora testiculara care contine atat celule seminoame cat si non-seminoame este tratata ca un cancer testicular non-seminom.
Nu este clar din ce cauzeaza se dezvolta cancerul testicular in majoritatea cazurilor.
Medicii stiu ca acest tip de cancer apare atunci cand celulele sanatoase ale unui testicul devin alterate. Celulele sanatoase se dezvolta si se distrbuie intr-un mod ordonat pentru a mentine functionarea normala a organismului. Dar, uneori, unele celule dezvolta anomalii, determinand aceasta formatiune sa scape de sub control. Aceste celule canceroase continua sa-si sporeasca numarul chiar si atunci cand celulele noi nu sunt necesare. Celulele acumulate formeaza o masa in testicul.
Aproape toate cancerele testiculare incep in celulele germinale – celulele din testicule care produc spermatozoizi imaturi.
Desi cauza exacta a cancerului testicular nu este cunoscuta, totusi medicii au decelat cativa factori care cresc riscul acestui tip de neoplasm:
Exista de asemenea o importanta componenta genetica asociata cu cancerul testicular, prezenta in familie a unui frate cu cancer testicular crescand riscul de aprox. 10 ori. Anumite studii au relevat asocierea cancerului testicular cu infertilitatea sau anomalii ale spermei. Nu este totusi clar daca aceasta asociere este cauzala sau este rezultatul morbiditatii asociate cancerului.
Cancerul testicular se prezinta tipic ca o masa nedureroasa testiculara, desi multi pacienti pot avea durere difuza de testicul, tumefactie sau indurare locala.
Modificarile testiculare se depisteaza in cursul autoexaminarii, dupa traumatisme testiculare sau de catre partener. Pacientii care prezinta aceste simptome sunt tratati adesea pentru epididimite, dar nu raspund la tratamentul antibiotic. Pacientii cu simptome care tin de prezenta metastazelor se pot prezenta cu formatiuni tumorale la nivelul gatului, la nivel abdominal, durere lombara, tuse, hemoptizie, dispnee sau simptome gastrointestinale. Aproximativ 10% din barbatii cu cancer testicular prezinta ginecomastie din cauza tumorii care secreta o subunitate a gonadotropinei umane corionice (β-hCG).
Autoexaminarea testiculelor este recomandata de medici in scopul detectarii cancerului intr-un stadiu incipient. De altfel, majoritatea anomaliilor ale testiculelor sau cancerele testiculare sunt descoperite la autoexaminare si percepute ca un nodul dureros la un testicul sau un testicul marit. De aceea, medicii specialisti recomanda autoexaminarea lunara a testiculelor la barbatii intre 15 si 40 de ani, mai ales in cazul celor care prezinta unul dintre factorii de risc enumerati mai sus.
Barbatii trebuie sa apeleze imediat la un consult de specialitate la sesizarea unuia dintre urmatoarele semne:
In cazul in care medicul specialist urolog suspecteaza dupa efectuarea examenului clinic un cancer testicular, el va recomanda urmatoarele investigatii suplimentare:
Vizualizarea ecografica a testiculelor este indicata pentru eliminarea altor cauze de tumefiere sau disconfort. Pacientii cu o formatiune testiculara trebuie sa efectueze o ecografie scrotala, care va determina daca formatiunea este intra sau extratesticulara. Masele intratesticulare se presupune ca sunt maligne, pana la proba contrarie.
Anomaliile testiculare depistate la examenul clinic includ prezenta unei formatiuni ferme, dure sau fixate. La identificarea unei formatiuni scrotale se poate efectua un test simplu, transiluminarea. O masa maligna este solida, iar lumina nu va trece prin ea, pe cand o masa fluida, cum este hidrocelul, va lasa lumina sa treaca. Totusi, indiferent de rezultatul acestui test, este obligatorie efectuarea unei ecografii. Examenul obiectiv trebuie sa includa si palparea ganglionilor inghinali, pentru detectarea adenopatiilor.
Acestea permit determinarea titrului markerilor tumorali prezenti in sange (aceste analize se repeta si in toate stadiile de tratament ale cancerului testicular).
Atunci cand ecografia testiculara si markerii tumorali indica un carcinom, testiculul afectat trebuie extirpat chirurgical. Dupa ablatia testiculului, se efectueaza biopsia anatomo-patologica pentru confirmarea diagnosticului de cancer testicular. In functie de rezultatul biopsiei, care determina stadiul cancerului, se pot recomanda si alte investigatii medicale pentru a depista eventuala extindere a cancerului in afara testiculului.
Markerii tumorali serici se determina de regula inaintea efectuarii orhiectomiei si includ alfafetoproteina, β-hCG si lactatdehidrogenaza. In stadiile precoce de boala, nivelul acestor proteine tinde sa fie normal. Pe masura ce progreseaza, tumorile nonseminale se asociaza cu nivele crescute ale alfafetoproteinei si β-hCG. Tumorile seminale nu cresc nivelul alfafetoproteinei, dar cresc ocazional nivelul β-hCG. Lactatdehidrogenaza este adesea crescuta in cancerul testicular extins, metastatic.
Dupa diagnosticarea cancerului testicular, pacientul trebuie sa efectueze o tomografie computerizata abdomino-pelvina pentru identificarea eventualelor metastaze in ganglionii retroperitoneali si o radiografie toracica. Radiografia toracica sau tomografia computerizata toracica trebuie efectuate la pacientii la care se suspecteaza o afectare mediastinala, hilara sau a parenchimului pulmonar. Pacientii cu simptome neurologice trebuie sa efectueze o tomografie computerizata (CT) sau un RMN cerebral.
Tratamentul cancerului de testicul consta asadar in orhiectomia radicala (extirpare testicul afectat).
Daca se stabileste ca nodulul (umflatura) de pe testicul poate fi canceros, medicul poate fi nevoit sa efectueze operatia de indepartare a testiculului. Ulterior, testiculul extirpat va fi analizat pentru a determina daca nodulul este canceros si, daca da, despre ce tip de cancer este vorba.
In functie de celulele canceroase depistate la biopsie si de eventuala diseminare (metastaze), operatia poate fi urmata de una sau mai multe dintre urmatoarele terapii:
Se refera la perioada in care pacientul este monitorizat de un medic specialist. Acesta nu primeste vreun tratament, ci doar i se fac analize periodic.
Terapia cu radiatii implica utilizarea razelor X pentru distrugerea celulelor canceroase si diminuarea riscului de diseminare.
In timpul radioterapiei, pacientul este pozitionat pe o masa, iar, in tot acest timp, un aparat mare se misca in jurul sau, trimitand razele de energie in zonele corpului afectate de maladie.
Radioterapia este uneori utilizata pentru a trata pacientii diagnosticati cu cancer testicular de tip seminom. Tratamentul cu radiatii poate fi recomandat dupa o interventie chirurgicala de indepartare a unui testicul.
Radioterapia are si efecte secundare, printre care: greata, oboseala, precum si inrosirea si iritarea pielii in zona abdominala si cea inghinale. Exista riscul, de asemenea, ca radioterapia sa reduca temporar numarul de spermatozoizi si sa afecteze fertilitatea unora dintre barbati. De aceea, le este recomandat pacientilor sa discute cu medicul despre metodele de conservare a spermatozoizilor inainte de inceperea tratamentului cu radiatii.
Chimioterapia presupune utilizarea unor medicamente foarte puternice pentru distrugerea celulelor canceroase. Cea mai utilizata substanta in terapia cancerului testicular se numeste cisplatina si este eficienta si in cazul diseminarilor secundare, in afara testiculului, la ganglioni sau la alte organe.
Doctorul Harpal Kumar, directorul Institutului, a explicat ca aceasta victorie asupra cancerului de testicule se datoreaza in principal cisplatinei, o noua molecula utilizata in chimioterapia aplicata in unele forme de cancer precum sarcomul, carcinomul (cancerul de plamani cu celule mici, cancerul de ovar, cancerul de testicule…) si limfoamele. ”Astazi putem vorbi despre vindecare pentru unele tipuri de cancer cum este cancerul de testicule. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i uitam pe cei 4% dintre pacienti care nu supravietuiesc bolii si pentru care trebuie sa continuam cercetarile”.
Chimioterapia poate fi singura metoda de tratare a maladiei sau poate fi aplicata inainte sau dupa operatia de indepartare a ganglionilor limfatici.
Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele specifice folosite. Reactiile adverse frecvente includ:
Exista medicamente si tratamente disponibile care reduc unele dintre efectele secundare ale chimioterapiei.
Chimioterapia poate duce, de asemenea, la infertilitate la unii barbati, care poate fi permanenta in unele cazuri. Si in acest caz ii este recomandat pacientului sa discute cu medicul despre cum isi poate conserva sperma inainte de a incepe chimioterapia.
Aceasta este utilizata pentru indepartarea ganglionilor din abdomen si spate, in cazul celulelor canceroase diseminate.
Important de retinut este ca, instituite precoce si corect, terapiile actuale utilizate in cancerul testicular asigura o vindecare in 96% din cazuri.
Unele dintre testele efectuate pentru a diagnostica maladia sau pentru a afla stadiul cancerului pot fi repetate. Aceste analize pot fi repetate pentru a vedea ce randament da tratamentul. Deciziile privind continuarea, modificarea sau oprirea tratamentului se pot baza pe rezultatele acestor teste.
De asemenea, unele dintre teste vor fi facute din cand in cand si dupa incheierea tratamentului. Rezultatele acestor teste pot arata daca starea pacientului s-a modificat sau daca boala a recidivat. Aceste analize sunt denumite uneori teste de monitorizare sau verificari.
Barbatii care au avut cancer testicular au un risc crescut de a dezvolta cancer la celalalt testicul. Din aceasta cauza, pacientii sunt sfatuiti sa-si verifice in mod regulat celalalt testicul si sa anunte medicul daca existe simptome neobisnuite.
Verificarile clinice pe termen lung sunt foarte importante. Pacientul ar putea sa fie nevoit sa mearga frecvent la doctor in timpul primului an dupa interventia chirurgicala si mai rar dupa aceea.
Multi barbati cu cancer testicular nu prezinta factori de risc. Iar unii dintre factorii de risc cunoscuti, cum ar fi testiculele necoborate, rasa alba si antecedentele familiale ale bolii, nu pot fi schimbati. Din aceste cauze, majoritatea cazurilor de cancer testicular nu pot fi prevenite in acest moment.
Expertii recomanda corectarea criptorhidismului din mai multe motive (cum ar fi pastrarea fertilitatii si a unei bune imagini corporale). Cu toate acestea, nu este clar cat de mult poate schimba acest lucru riscul de dezvoltare a cancerului testicular.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…